Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αναζητείται ικανός για την ταπείνωση Αυτού Του Σκύλου !

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Dolmance, στις 5 Μαρτίου 2007.

  1. savra

    savra Guest

    [nomedia=""]YouTube[/nomedia]
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  2. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Νομίζω ότι Δάσκαλε βρήκα την απάντηση στο πρόβλημα σου...

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ"; ΚΑΙ ΠΟΙΑ "ΜΕΘΟΔΟΣ" Η ΣΩΣΤΗ;

    Υπάρχουν διάφορες σημασίες του όρου «εκπαίδευση σκύλων». Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε όταν αποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το σκυλί μας. Θα προσπαθήσω να σας δώσω την δική μου άποψη.
    Εκπαίδευση συμπεριφοράς: Είναι η εκπαίδευση όπου το σκυλί μαθαίνει να συμπεριφέρεται σωστά, να έχει καλούς τρόπους. Συνήθως συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση καθαριότητας, να μην καταστρέφει τα έπιπλα, να μην γαβγίζει ενοχλητικά, να είναι «σωστό» γύρω από ανθρώπους και άλλα σκυλιά, να περπατάει ήρεμα δίπλα μας και μερικά άλλα «μικροπράγματα» που το καθιστούν μια ευχάριστη συντροφιά για τους ανθρώπους. Συνήθως δεν τραβάει την προσοχή των ανθρώπων με το τι μπορεί να κάνει, παρά μόνο με την ευχάριστη , βολική, καλή του συμπεριφορά (κάτι πολύ σημαντικό βεβαίως). Γενικά είναι το «καλό σκυλάκι».

    Εκπαίδευση Υπακοής: Γενικά είναι η εκπαίδευση όπου το σκυλί μας μαθαίνει πώς να εκτελεί συγκεκριμένες συμπεριφορές. Μπορεί να είναι η παραδοσιακή «βασική υπακοή» με ασκήσεις όπως το «κάτσε», το «ξάπλα», το «δίπλα» κ.λ.π. Δίνεται έμφαση στη πρόθυμη και ακριβή ανταπόκριση εκ μέρους του σκυλιού μας στις «εντολές» μας. Ενώ μπορεί να υπάρχουν γενικά πλεονεκτήματα σε αυτή την εκπαίδευση (καλό είναι κάθε σκυλί να έχει βασική υπακοή) , δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συμπεριφορά του σκυλιού είναι καλή. Για παράδειγμα ένα σκυλί μπορεί να είναι εκπαιδευμένο να εκτελεί άψογα το «κάτσε», το «έλα» κ.λ.π. αλλά η συμπεριφορά του απέναντι σε άλλα σκυλιά ή ανθρώπους να είναι επιθετική ή να γαβγίζει ενοχλητικά όλη την ώρα, να καταστρέφει τον κήπο.

    Εκπαίδευση σε Δραστηριότητες / Σπορ/ Εργασία.

    Περιλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου μας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, οδήγηση κοπαδιών, έρευνα και διάσωση, εύρεση ναρκωτικών και εκρηκτικών, βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί κ.λ.π.). Επίσης περιλαμβάνει τα διάφορα σπορ με σκυλιά όπου αναδεικνύονται τα ταλέντα του σκύλου και η σχέση/ συνεργασία του με τον χειριστή του. Τέτοια θαυμάσια σπορ είναι το Agility, το Flyball, το Frisbee κ.λ.π.

    Φυσικά οι παραπάνω κατηγορίες εκπαίδευσης αλληλοεπηρεάζονται και πολλές φορές αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα η συμμετοχή μας σε μια ομάδα εκπαίδευσης σκύλων στο Agility (εκπαίδευση δραστηριότητας) βοηθάει το σκυλί μας να «κάψει» το πλεόνασμα ενέργειας και όταν βρίσκεται στο σπίτι να μην ασχολείται πια με το σκάψιμο στις γλάστρες (εκπαίδευση / βελτίωση συμπεριφοράς). Βεβαίως πάντοτε πρέπει να επιλέγετε την μορφή εκπαίδευσης που ταιριάζει σε εσάς και το σκυλί σας και που καλύπτει τις ανάγκες σας. Βασικό είναι όμως να μπορείτε να καταλαβαίνετε και να επικοινωνείτε με το σκυλί σας (εκπαίδευση συμπεριφοράς και υπακοής). Αν θέλετε να συμμετάσχετε με το σκυλί σε πιο συναρπαστικές δραστηριότητες τότε με την βοήθεια του εκπαιδευτή σας διαλέξτε την κατάλληλη για εσάς και το σκυλί σας δραστηριότητα (εκπαίδευση σε ειδικές δραστηριότητες, σπορ κ.λ.π.).

    Υπάρχει περίπτωση το σκυλί σας να έχει ήδη αναπτύξει έντονες ανεπιθύμητες (προβληματικές) συμπεριφορές (επιθετικότητα, φοβία κ.λ.π.) και τότε να χρειάζεστε εκπαίδευση διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα επίλυσης των προβλημάτων αυτών, τα οποία μόνον ένας έμπειρος, θετικός και καλός εκπαιδευτής μπορεί να αναπτύξει και να εκτελέσει.

    Αυτά λοιπόν (συνοπτικά) είναι τα είδη εκπαίδευσης που θα σας βοηθούσαν να βελτιώσετε την συμβίωσή σας με το αγαπημένο σας σκυλί. Τι γίνεται όμως με τις μεθόδους εκπαίδευσης? Πια είναι σωστή και πια λάθος?

    Ποια μέθοδος εκπαίδευσης είναι η κατάλληλη για εσάς και το σκυλί σας?

    Υπάρχουν μέθοδοι που είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες σε κάποιες περιπτώσεις. Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζουμε για τη μέθοδο εκπαίδευσης για εμάς και το σκυλί μας είναι: η προσωπικότητά μας, η προσωπικότητα του σκυλιού, η ράτσα, οι στόχοι μας, η ικανότητά μας ως χειριστή / εκπαιδευτή, η εμπειρία μας κ.λ.π. Εάν για παράδειγμα δεν νοιώθουμε άνετα με μια μέθοδο εκπαίδευσης , το σκυλί μας θα το νοιώσει και δεν θα νοιώθει και αυτό άνετα. Γενικά η μέθοδος εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ευχάριστη για το σκυλί και τον χειριστή (εμάς).

    Αν για παράδειγμα το σκυλί μας είναι πολύ ευαίσθητο, υπάρχουν διάφορες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για να το κάνουμε να νοιώσει άνετα και να ενθουσιαστεί με την εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε προσεχτικά το σκυλί μας και να εντοπίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Οι ικανότητές μας ως χειριστή / εκπαιδευτή μετρούν πάρα πολύ. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα φυσικό ταλέντο και έμφυτη κατανόηση στο πως πρέπει να χειριστούν και να αντιδράσουν σε ένα σκυλί. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν γεννηθεί εκπαιδευτές αλλά μπορούν να μάθουν τα «μυστικά» σχετικά γρήγορα. Το να αναγνωρίζουμε τα ταλέντα μας και τις αδυναμίες μας και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε είναι ο στόχος μας. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» ένα σκυλί και να ξέρουν τι περίπου σκέπτεται, πως θα αντιδράσει κ.λ.π. Αυτή την ικανότητα πρέπει να την αναπτύξουμε (μέσω εκπαίδευσης) όλοι μας. Μας βοηθάει να έχουμε την «αίσθηση» της εκπαίδευσης και πως πρέπει να βοηθήσουμε το σκυλί μας ώστε να καταλάβει τι του ζητάμε και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας.

    Μερικές μέθοδοι εκπαίδευσης μπορεί να είναι αποτελεσματικές αλλά ο τρόπος που επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για το σκυλί. Το StarDogs Positive Training είναι ενάντια στην χρήση οποιασδήποτε μεθόδου εκπαίδευσης σκύλων που εφαρμόζει την βία (σωματική ή ψυχολογική), έστω και αν έχουμε επίτευξη στόχου. Η επίτευξη στόχου για εμάς (StarDogs) δεν αγιάζει τα μέσα / εργαλεία εκπαίδευσης (πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, φωνές, κλωτσιές, τραβήγματα του λουριού κ.λ.π.). Η χρήση των ανωτέρω μεθόδων δείχνει έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας και ανεπαρκή γνώση ή άγνοια των σύγχρονων , θετικών (φιλικές προς το ζώο) μεθόδων εκπαίδευσης εκ μέρους του εκπαιδευτή.

    Προφανώς ένας καλός εκπαιδευτής είναι αυτός που βοηθάει Εμάς (τον ιδιοκτήτη/ χειριστή) πως θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε το σκυλί μας. Ένας καλός εκπαιδευτής μας βοηθάει να μάθουμε να «διαβάζουμε» το σκυλί μας και να βρίσκουμε σημαντικές πληροφορίες για την συμπεριφορά του και τις πράξεις του. Ένας καλός εκπαιδευτής παρακολουθεί εμάς και το σκυλί μας να δουλεύουμε μαζί και μας δείχνει που απογοητεύουμε το σκυλί μας και πώς να το βοηθήσουμε. Η δουλειά ενός καλού εκπαιδευτή, εν συντομία, είναι να μας μάθει πώς να γίνουμε καλοί εκπαιδευτές για το σκυλί μας. Η δουλειά του δεν είναι να εκπαιδεύσει το σκυλί μας. Συνήθως ο εκπαιδευτής είναι μια –δυο ώρες την εβδομάδα μαζί μας. Η εκπαίδευση απαιτεί σύντομες, καθημερινές επαναλήψεις. Μόνο εμείς, αφού μάθουμε με την βοήθεια του επαγγελματία εκπαιδευτή, μπορούμε να είμαστε σε καθημερινή βάση με το σκυλί μας. Και εμείς είναι που πρέπει να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες επικοινωνίας με το σκυλί το δικό μας. Όχι ο εκπαιδευτής. Αυτός δεν θα ζήσει με το σκυλί μας. Ένας καλός εκπαιδευτής έχει αρκετούς τρόπους για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε το καλύτερο για εμάς και το σκυλί μας. Ποτέ μην επιτρέψετε να κάνουν κάτι κακό στο σκυλί σας , έστω και αν ο εκπαιδευτής θεωρείται «αυθεντία». Αυθεντία είναι αυτός που με καλό τρόπο μπορεί και επιτυγχάνει το αποτέλεσμα και όχι αυτός που χρησιμοποιεί βία και εξαναγκασμό.

    Το StarDogs Positive Training πρωτοπόρος και ένθερμος υποστηρικτής των θετικών, φιλικών μορφών εκπαίδευσης προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών σκύλων , καθώς και ευχάριστες δραστηριότητες. Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες και τα διάφορα προγράμματά μας. Αν κάποιος θέλει να γίνει επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, έχει την δυνατότητα να μάθει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει επιτυχημένος σε ένα από ομορφότερα επαγγέλματα.

    StarDogs Positive Training
    Γιάννης Αραχωβίτης
    Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
    Μέλος του APDT & PDTE
     
  3. alnair

    alnair Regular Member

    Απάντηση: Re: Αναζητείται ικανός για την ταπείνωση Αυτού Του Σκύλου !

    Kάπου άκουσα ότι υπάρχουν ψυχολόγοι σκύλων. Θα ήθελα, αν κάποιος γνωρίζει, να μου συστήσει έναν, για να με βοηθήσει ώστε ο Φίγκο μου να αποβάλει αυτή την προβληματική συμπεριφορά του να κυνηγάει γάτες. Όποτε βλέπει μία, φερμάρει για ώρες και αναγκάζομαι να τον πάρω αγκαλιά για να τον ξεκολλήσω.

    Δοκίμασα το λεγόμενο positive training - τον άφησα να φάει δύο γάτες μήπως και καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν έχει κανένα νόημα. Δεν έδειξε να καταλαβαίνει τίποτα, αντιθέτως τον είδα να το ευχαριστιέται, ενώ εγώ σχεδόν λιποθύμησα και τις δύο φορές από το θέαμα και την ένταση του ουρλιαχτού μου.

    Παρακαλείται όποιος γνωρίζει πώς μπορώ να επέμβω διορθωτικά στη φύση του σκύλου μου να με ενημερώσει. Θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα (για τον Φίγκο δεν ξέρω).
     
  4. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Οι φήμες τους έχουν για άσπονδους εχθρούς, μια έχθρα κλισέ που ενισχύεται από τα κινούμενα σχέδια, τον κινηματογράφο και την παρομοίωση «σαν το σκύλο με τη γάτα».

    Στην πραγματικότητα σκύλοι και γάτες μπορούν να γίνουν θαυμάσιοι φίλοι, αρκεί ο σκύλος να πάψει να βλέπει τη γάτα σαν ένα συναρπαστικό κινούμενο παιχνίδι... Χρειάζεται χρόνος και υπομονή μέχρι να γνωριστούν και να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο.


    Το πρόβλημα:
    Συνήθως οι σκύλοι θέλουν να κυνηγούν τις γάτες και να παίζουν μαζί τους όπως με κάθε τι κινούμενο. Οι γάτες απ΄ την πλευρά τους ερμηνεύουν τη συμπεριφορά αυτή ως απειλή και παίρνουν αμυντική στάση απέναντι στο μεγάλο τριχωτό κίνδυνο.
    Φροντίστε εγκαίρως για τη συμφιλίωση. Ξεκινήστε από τη στιγμή της νέας άφιξης, προτού τα δύο ζώα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους...

    Η προετοιμασία:
    Αν ο σκύλος σας δεν υπακούει ακόμα στις εντολές «κάτσε», «κάτω», «έλα», και «στάσου» είναι καιρός για μάθημα. Τα μεζεδάκια θα φανούν πολύτιμα για την υπακοή του σκύλου τις δύσκολες στιγμές της παρουσίας ενός τόσο μεγάλου πειρασμού - της καινούριας γάτας. Ακόμα κι αν ο σκύλος ξέρει καλά τις εντολές του, δουλέψτε λίγο με μεζεδάκια.

    Η συνάντηση:
    1. Αφήστε σκύλο και γάτα να εξοικειωθούν με τις μυρωδιές ο ένας του άλλου και να νιώθουν άνετα την τριχωτή παρουσία στην άλλη πλευρά της πόρτας πριν επιχειρήσετε συνάντηση.

    2. Η πρώτη συνάντηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Κρατήστε τον σκύλο με λουρί και ζητήστε του να «κάτσει» ή να «ξαπλώσει» και να «σταθεί». Επιβραβεύστε τον με μεζέ. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειας να μπει στο δωμάτιο με ηρεμία και να καθίσει στην άλλη άκρη του χώρου, κρατώντας τη γάτα στην αγκαλιά του. Είναι καλή ιδέα να υπάρχουν μεζεδάκια και για τη γάτα. Ίσως της αποσπάσουν κάπως την προσοχή και τη βοηθήσουν να νιώσει σιγουριά. Αν δεν αρέσει στη γάτα να την κρατάνε, χρησιμοποιήστε ένα κλουβάκι μεταφοράς.

    3. Επαναλάβετε αυτό το βήμα αρκετές φορές μέχρι να ανέχονται ο ένας τον άλλο χωρίς ενδείξεις φόβου, επιθετικότητας ή άλλων μη ελεγχόμενων συμπεριφορών.

    4. Στη συνέχεια μειώστε την απόσταση ανάμεσα στα δύο ζώα, με το σκύλο πάντα σε λουρί και τη γάτα σε αγκαλιά. Αν ο σκύλος σηκωθεί από την θέση «στάσης», ξανατοποθετήστε τον με σίγουρες κινήσεις, δώστε πάλι την εντολή και επαινέστε τον στη συνέχεια, για την υπακοή του. Αν η γάτα φοβηθεί, αυξήστε πάλι την απόσταση ανάμεσα στα δύο ζώα και προχωρήστε με αργότερους ρυθμούς. Χρειάζεται υπομονή.

    5. Στο τέλος τα δύο ζώα θα πρέπει να βρεθούν τόσο κοντά ώστε να μπορούν να μυριστούν και να επιθεωρήσουν το ένα το άλλο.

    Η συνύπαρξη:
    Ίσως επιλέξετε να έχετε τον σκύλο δεμένο τον πρώτο καιρό, όσο η γάτα κυκλοφορεί ελεύθερη στο σπίτι. Φροντίστε η γάτα να έχει πάντα μια οδό διαφυγής και μια ασφαλή κρυψώνα. Έχετε τα δύο ζώα χωριστά όταν λείπετε από το σπίτι μέχρι να είστε απολύτως βέβαιοι πως η συνύπαρξή τους δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για ζώα ή... βάζα.

    Η οργάνωση του χώρου:
    Κρατήστε την τροφή της γάτας μακριά από το σκύλο και του σκύλου μακριά από τη γάτα. Η τροφή της γάτας είναι ακατάλληλη για το σκύλο και του σκύλου επικίνδυνη για τη γάτα (βλ. ΓΑΒ 3).

    Επίσης, προσπαθήστε η άμμος για τις ανάγκες της γάτας να είναι σε μέρος χωρίς πρόσβαση για το σκύλο που συχνά αρέσκεται να τρώει γατίσια περιττώματα. Η συνήθεια αυτή, που αντιβαίνει τους κώδικες καλής συμπεριφοράς, δεν είναι επικίνδυνη για το σκύλο, είναι όμως συνήθως μη επιθυμητή για τα ανθρώπινα αφεντικά...

    ΓΑΒ Συμβουλή:
    Φροντίστε να μη μαλώνετε συνέχεια τον σκύλο σας για ανυπακοή ή σκανδαλιές, όταν η γάτα τυχαίνει να είναι παρούσα. Αν δεν συμβαίνουν στο σκύλο και κάποια «καλά πράγματα» κατά την παρουσία της γάτας ίσως τη συνδυάσει με αρνητικά μόνο συμβάντα και γίνει επιθετικός απέναντί της.

    Πηγή : http://www.gavmagazine.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=49
     
    Last edited by a moderator: 1 Ιουνίου 2007
  5. alnair

    alnair Regular Member

    Απάντηση: Αναζητείται ικανός για την ταπείνωση Αυτού Του Σκύλου !

    Γαβ! Ηλία  

    Ομολογουμένως αυτός είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για έναν σκύλο που κάποιος τον παίρνει από κουτάβι. Ο Φίγκο όμως με βρήκε όταν ήταν ήδη διαμορφωμένος σκύλος, ιδιαίτερα ευγενής και διακριτικός, πλην όμως καθαρόμαιμος κυνηγός. Ανεχόταν μια χαρά έναν γέρο γάτο στην αυλή, γιατί ο γάτος αυτός ήταν ηλικιωμένος, περπατημένος και δεν σήκωνε πολλά πολλά. Κοιμόντουσαν στο ίδιο χαλάκι. Τέτοια ανοχή!

    Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες γάτες, τις οποίες δεν υπολογίζει καθόλου, είτε τις χαϊδεύω είτε όχι. Κάποια φορά του είχα πάει πολύ κοντά ένα γατάκι και το χάιδευα, εξηγώντας του πόσο καλό και τρυφερό είναι. Δεν το πείραξε, αλλά είχε γουρλώσει τα μάτια και του έτρεχαν τα σάλια.

    Βρίσκομαι σε απόγνωση. Επίσης, έχω και τύψεις, επειδή πιστεύω ότι συνέβαλα κι εγώ σε αυτή του τη μανία. Στις αρχές της γνωριμίας μας, επειδή μου άρεσε έτσι όπως φέρμαρε και με κοίταζε λοξά για να με κάνει συνέταιρο στο κυνήγι, μπήκα στο κόλπο και μαζί στριμώξαμε σιγά σιγά μια γάτα στη γωνία. Όταν όμως διαπίστωσα ότι αυτός το εννοούσε, τρόμαξα και σταμάτησα. Αυτός όμως συνεχίζει και χωρίς εμένα...
     
  6. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Μεγάλο πρόβλημα , όντως . Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι δικοί μου . Το κατάφεραν όμως και σε μεγάλη ηλικία του έμαθαν όχι να είναι φίλος με τις γάτες , αλλά να μην τις κυνηγά τουλάχιστον . Είχαμε και πολλές.