Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Eκτός θέματος και άνευ τίτλου

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Emma, στις 24 Σεπτεμβρίου 2007.

  1. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Οι γλώσσες ναι, οι επιστήμες γενικά όπως έγραψες, όχι.
     
  2. -Volt-

    -Volt- Contributor

    Είτε οι γλώσσες είναι επιστήμες, είτε τα μαθηματικά δεν είναι γλώσσα.
     
  3. tithon

    tithon Contributor

    υποθέτω εννοείς γνωστικά αντικείμενα.
     
  4. Dapom

    Dapom Contributor

    Με συγχωρείς για την παρέμβαση, αλλά σε αυτό νομιζω οτι κάνεις λάθος. Καταρχάς γιατί την θεωρία την "σκέφτηκε" ένας ανθρωπος που δεν ζούσε τον 19ο αιώνα και δεύτερον γιατί ανέπτυξε ο ίδιος τα μαθηματικά που αποδείκνυαν αυτό που "σκεφτόταν".

    Αυτό που ισχύει είναι οτι ανακαλύπτονται μαθηματικές εξισώσεις για να αποδείξουν θεωρείες.

    Το ερωτημα που προβληματιζει τους μαθηματικος και φυσικους φιλόσοφους είναι αν τα μαθηματικά υπάρχουν στην φύση και μένει οι ανθρωποι να τα ανακαλύψουμε ή δεν υπάρχουν στην φύση και τα δημιουργούμε εμείς για να την περιγράψουμε.
     
  5. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Όχι, δεν τα σκέφτηκε αυτός τα μαθηματικά, τα έμαθε με πολύ κόπο από τον Grossmann. Η διαφορική γεωμετρία υπάρχει από τα μέσα του 19ου αιώνα και ο τανυστικός λογισμός, που είναι διαφορετικός τρόπος έκφρασης της διαφορικής γεωμετρίας, υπάρχει από τα τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα. Χρειάστηκε όμως πράγματι η ιδιοφυΐα αυτού του ανθρώπου για να τα συνδέσει και να εκφράσει στην αυστηρά μαθηματική γλώσσα τη θεωρία του κάνοντας προβλέψεις που μπορούσαν να επαληφθούν πειραματικά, κάνοντας δηλαδή φυσική!
     
    Last edited: 7 Μαϊου 2020
  6. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Μμμ...
    'Ενα "πράμα" είναι η Τέχνη, ένα "πράμα" είναι κι η επιστήμη, ένα "πράμα" είναι και η φιλοσοφία...
    Στην πραγματικότητα είναι ένα "πράμα" κι οι τρείς τους, που απλώς βολεύει ακόμα, να τα βλέπουμε ως τρία συστατικά, του ίδιου "πράματος", π' το λένε Συνειδητότητα...
    Στο πιο ιστοριούλα, ας τις δούμε σαν ΜΙΑ κολλητή παρέα που πάει επίσκεψη στο κονάκι της κερά-Συνειδητότητας, η Τέχνη κάνει τον πρόσκοπα, που πάει μπροστά και κοιτάει τα κατατόπια, η Φιλοσοφία φκιάνει το δρομολόγιο και η κερά-Επιστήμη τα κάνει "προικιά", που τα χρησιμοποιούν οι άλλες δυο και πάει λέγοντας και περπατάνε το ταξίδι...
    Τα σημεία-κλειδιά στο παραπάνω είναι τα κεφαλαία Τ,Φ,Ε και Σ...
    Πιο ξεκάθαρο δεν μπορώ να το κάνω...
     
  7. Dapom

    Dapom Contributor

    Οκ...μάλλον καταλαβαίνω που είναι η παρανόηση μεταξύ μας.

    Οταν λέω οτι "σκέφτηκε" τα μαθηματικά εννοώ οτι δημιούργησε αυτός την εξίσωση m=E/c2 και την απόδειξή της. Αυτή η εξίσωση δεν υπήρχε πρίν.
    Τα "συν και τα πλην" υπήρχαν...αλλά είνα μαθηματικά μόνο τα "συν και τα πλήν";
    Μαθηματικά είναι και οι εξισώσεις.
    Και η συγκεκριμένη εξίσωση δεν υπήρχε πρίν τη δημιουργήσει αυτός.
     
  8. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Σωστά, ο Einstein διατύπωσε κάτι καινούργιο -που δεν αφορούσε τα μαθηματικά- στη γλώσσα των μαθηματικών, ωστόσο η γλώσσα υπήρχε, οι κανόνες της υπήρχαν, έγινε χρήση τους ως εργαλείο.

    Όμως είχε αυτή τη δυνατότητα γιατί κάποιοι άλλοι από πριν ανέπτυξαν τα σύμβολα και τους κανόνες που μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Δεν έφτιαξε νέα γλώσσα, δεν ανέπτυξε νέα γλώσσα, τη χρησιμοποίησε για τους σκοπούς της.

    Χρησιμοποίησε τη γλώσσα των μαθηματικών όπως ένας ποιητής τη γλώσσα για να γράψει ποίηση.

    Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μαθηματικά "εμπνέονται" από τις φυσικές επιστήμες και αναπτύσσονται πέραν κάθε αρχικής προσδοκίας, όχι ωστόσο για να εξυπηρετήσουν τη φυσική επιστήμη αλλά σαν αυτοσκοπός.

    Για παράδειγμα η θεωρία πιθανοτήτων που γέννησε τη θεωρία μέτρου, τη στατιστική και το στοχαστικό λογισμό αναπτύχθηκε αρχικά για να απαντήσει ερωτήσεις τζογαδόρων!

    Τις απάντησε και συνέχισε το δικό της ταξίδι for the sheer joy of it!
     
  9. -Volt-

    -Volt- Contributor

    Συνοπτικά και γλαφυρά η ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πολύ όμορφο κείμενο.
     
  10. Dapom

    Dapom Contributor

    Στη δική μου λογική...ο Einstein χρησιμοποίησε "γράμματα" (που συμφωνώ οτι ανακάλυψαν άλλοι) για να φτιάξει μια νέα "λέξη" και εν συνεχεια μια νέα "πρόταση" που δεν υπήρχε καν σε αυτή τη γλώσσα. Ούτε η λέξη ούτε η πρόταση.

    Αντιθέτως οι ποιητές (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) χρησιμοποιούν υπάρχουσες λέξεις για να φτιάξουν προτάσεις που περιγράφουν κάτι που "υπάρχει" εκτός και να μιλάμε για ποίηση επιστομονικής φαντασίας...αν υπάρχει κάτι τέτοιο.
     
  11. espimain

    espimain Contributor

    Τα μαθηματικά δεν είναι γλώσσα.
    Είναι λογισμός.
    Ούτε έχουν τα δικά τους σύμβολα ή τουλάχιστον δεν έχουν τα ίδια.
    Τα μαθηματικά υιοθετούν κατά σύμβαση, μια γραφή και σύμβολα τα οποία μπορούν να διαβαστούν, κατανοηθούν και να περιγραφούν σε κάποια γλώσσα.
    Ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης και εκατοντάδες άλλοι δεν γνώριζαν τα σύμβολα στα οποία αναφέρεσαι, παρόλα αυτά μια χαρά συνεννοούνταν στα Ελληνικά και διατύπωναν τους μαθηματικούς λογισμούς τους.

    Τα μαθηματικά δεν είναι τέχνη.
    Η τέχνη απευθύνεται στις αισθήσεις και μάλιστα στις αισθήσεις με τις οποίες αντιλαμβανόμαστε την «έκφραση» του καλλιτέχνη. (Δηλαδή δημιουργίες που απευθύνονται στην όσφρηση και την γεύση δύσκολα μπορούν να αποτελέσουν «έκφραση»).
    Τα μαθηματικά δεν απευθύνονται σε καμία από τις πέντε αισθήσεις.

    Το ηλιοβασίλεμα παρόλο που εμφανίζει τυχαίες εικόνες προκαλεί αισθητικό αποτέλεσμα στον θεατή γιατί έχει χρώματα και σχήματα αλλά δεν είναι τέχνη.
    Η καταιγίδα, ο αέρας, η βροχή, παρόλο που εμφανίζουν τυχαίους ήχους, προκαλούν αισθητικό αποτέλεσμα στον ακρατή αλλά δεν είναι τέχνη.

    Τα μαθηματικά μπορεί να είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη λειτουργία της σκέψης, μπορεί να προκαλούν, σε κάποιες περιπτώσεις ευεξία, με την αυτοαπόδειξη της ικανότητας στην ολοκλήρωση της σειράς των συνειρμών που θέσαμε, αλλά ούτε τέχνη τα λες ούτε και γλώσσα.
     
  12. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Όχι, δεν έκανε αυτό. Χρησιμοποίησε τους μετασχηματισμούς Lorenz (που ήδη υπήρχαν) βάζοντας τον εξής περιορισμό: Η ταχύτητα του φωτός είναι η ίδια για όλους τους παρατηρητές σε όλα τα συστήματα αναφοράς.

    Αυτό που διατύπωσε δεν είναι παρά μια απλή δευτεροβάθμια εξίσωση : E^2 = m^2*c^4 + p^2*c^2, δεν έφτιαξε νέες λέξεις, το αν μια μεταβλητή την πεις E ή Βρασίδα δεν αλλάζει τίποτα στη γλώσσα των μαθηματικών, είναι μεταβλητή.
     
    Last edited: 7 Μαϊου 2020