Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα όρια...

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 4 Ιουνίου 2007.

  1. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα όρια...

    Δεκτό
     
  2. Nireus

    Nireus Regular Member

    Απάντηση: Τα όρια...

    Αν υπάρχουν όρια στην τέχνη?

    Υπάρχουν όρια στη φαντασία?
    Αν υπάρχουν στην φαντασία, υπάρχουν και στην τέχνη.
     
  3. Elysium

    Elysium Contributor

    Για τους ψευτο-κουλτουριάρηδες; Τόσοι πολλοί είναι;

    Ποίος ορίζει τι είναι τέχνη και τι όχι;

    Την είδαμε την παπάρα της τελικά και τη θαυμάσαμε.
    Δεν ήταν κι άσχημο μουνάκι πάντως η πρωταγωνίστρια. Ελπίζω να τη δούμε και σε καμιά τσόντα (πραγματική τέχνη).
     
  4. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα όρια...

    Γνωρίζεις, όπως κι εγω, πως η τέχνη χρησιμοποιεί τα σύμβολα με αντισυμβατικό τρόπο και συχνά στρέφεται κατά των συμβόλων, είτε των εθνικο-θρησκευτικών είτε των καθημερινών. Είτε λέγεται σαδική λογοτεχνία/φιλοσοφία, είτε pop atr, ειτε σουρεαλισμός. Οσο για το συγκεκριμένο περιστατικό της καλλιτεχνιδας, επειδή απλώς κατι πηρε τ΄αυτί μου στις ειδήσεις, σε πιστευω γιατί εχω εμπιστοσύνη στην κρίση σου.

    Για μενα οτι κι αν ήταν δεν επρεπε να παει δικαστηριο.

    Παραθέτω ενα αντίστοιχο δικάσιμο κομικ του υπεροχου Μανάρα
     
    Last edited: 5 Ιουνίου 2007
  5. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Re: Τα όρια...

    Προκειται περί Γιαπωνέζικης στατιάς. Για την ιστορία το "11000 βεργες" είναι τίτλος βιβλίου του Απολλιναίρ που θα μπορούσε κάλλιστα να καταδικαστεί για 11000 αδικήματα.
     
  6. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Last edited by a moderator: 5 Ιουνίου 2007
  7. sapfw

    sapfw out of order Contributor

    Απάντηση: Τα όρια...

    τελείως τυχαία, πριν από 3 μέρες είδα "Το κουτί" ένα ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή μαζί με καμιά 10αριά ακόμα άτομα... οι απόψεις για το έργο ποικίλες... λογικό, όσοι άνθρωποι, τόσες αισθητικές... ποιος είναι αυτός που θα κρίνει την αισθητική του άλλου; ποιος έχει το αλάθητο γούστο; και στην τελική τελική, ποιος είναι αυτός που με σιγουριά θα δώσει έναν αντικειμενικό ορισμό για την τέχνη;

    ένας δημιουργός δε δημιουργεί ούτε για να γίνει διάσημος, ούτε για να προκαλέσει, ούτε για να πουλήσει... δημιουργεί για να πνίξει το "τέρας" που του τρώει τα σωθικά... για μένα αυτό είναι Τέχνη... και αυτή η Τέχνη δε γνωρίζει όρια.
     
  8. Η τέχνη ΔΕΝ γνωρίζει όρια, είμαι και εγώ αυτής της άποψης.
    Το τελευταίο που λέει η sapfw σχετικά με εκείνο το τερατάκι του εσώτερου κόσμου (των απανταχού καλλιτεχνών) με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Ο καλλιτέχνης "λογοδοτεί" μόνο στον εαυτό του, και εννίωτε σε συναδέλφους του, η κοινωνία απλά μπορεί να θωρεί απέξω τα έργα του και να εκφέρει απλά απόψεις αρνητικές ή θετικές (αν με ρωτάτε θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν για την μαγεία που τους χαρίζει).
    Όσο για τα έργα είναι προσωπικά "γράμματα" απευθυνόμενα σε όσους η ψυχή έχει παρόμοια ματιά με αυτή του καλλιτέχνη και σε κανένα άλλον.

    Το έργο της κοπελιάς δεν το έχω δει... υποθέτω ότι ο συνδυασμός ελληνική σημαία παύλα εθνικό σύμβολο (ασφαλώς και έχει σημασία να είναι τέτοιο) και αυνανισμός μου ακούγεται τουλάχιστον μια προσπάθεια σάτιρας / κοροιδίας της σημερινής κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που έχει περιπέσει η χώρα (βλέπε ένας παλιμπαιδισμός σε φασίζουσες συνθήκες με ολίγο εθνική ψωροπερηφάνεια για γαρνιτούρα). Υποθέτω πάντα μέχρι να έχω την ευκαιρία να το δω.
    Ίσως τελικά το έκανε μόνο για τα φώτα (που δεν το κόβω αν ήτανε θα είχε βγει η ίδια στα κανάλια)
     
  9. Guest05

    Guest05 Guest


    Άλλα λέει η θειά μου άλλα ακούν τα αυτιά μου

    Το να πεις συγνώμη έκανα λάθος δεν είναι κακό. Σου ξαναλέω λοιπόν άλλο ο γερμανός λογοτέχνης Χάινριχ φον Κλάϊστ που δανείστηκα το όνομά του, άλλο ο γερμανός υπολοχαγός Ένβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ, άλλο ο γερμανός στρατάρχης Ζιμεν φον Κλάιστ και όπως λέει και ο Σταυρίδης στην Κοντού, άλλο δυο παπάδες, άλλο τρεις πυροσβέστες , άλλο τέσσερις χωροφύλακες και άλλο η λεγεώνα των ξένων.

    Να επιστρέψω τώρα στα όρια της τέχνης. Σαφώς και υπάρχουν όρια στην τέχνη. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να κάνει ένα έργο τέχνης τόσο μεγάλο που να είναι ορατό από κάθε σημείο της γης κάθε στιγμή. Όριο μεγέθους.

    Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ένα έργο τέχνης από αντιύλη. Όριο υλικού.

    Υπάρχουν κι άλλα ...επιφυλάσσομαι.
     
  10. female

    female Contributor



    Η συζήτηση περί του τι είναι τέχνη, ποιος ο ρόλος της κλπ. είναι τόσο παλιά όσο κι η φιλοσοφία, τουλάχιστον. Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Πλωτίνος, ο Καρτέσιος, ο Καντ, ο Χέγκελ (για να αναφέρω μόνο λίγους)... όλοι αναρρωτήθηκαν τι είναι τέχνη, τι είναι ωραίο, τι θέση έχει στη ζωή ή στον κόσμο. Διαλέγεις τη θεωρία που σου ταιριάζει. Ορισμοί της τέχνης υπάρχουν επίσης άπειροι, θα 'λεγα... "κανείς δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα.." δηλαδή υπάρχουν απλώς πολλοί τρόποι θεώρησης του θέματος.


    Στον 20ό αιώνα η τέχνη άρχισε μια συζήτηση για τον εαυτό της. Έψαξε να βρει τα όριά της, σαν να λέμε. Τι είναι ένα κατάμαυρο μινιμαλιστικό τελάρο; Προσβλητικό δεν είναι, αλλά είναι τέχνη; Μετά κάποιος πήρε τα σκατά του, τα έκλεισε σε μια κονσέρβα και τα πούλησε για τέχνη. Ο Warhol πήρε κουτιά κάποιου προϊόντος από το εμπόριο, τα στοίβαξε στη γκαλερί και τα ονόμασε τέχνη. Είναι;


    Ίσως αυτό ακριβώς ρώταγαν και οι δύο παραπάνω καλλιτέχνες. Η τέχνη θέτει ερωτήματα - όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για τη ζωή. Πού αρχίζει η τέχνη και που τελειώνει η ζωή; Υπάρχουν όρια σ' αυτό; Το design, είναι τέχνη; Η γραφιστική; Η κηπουρική; Η μαγειρική; Ο Χέγκελ θα έλεγε όχι --- εσείς; Είναι τέχνη πια μόνο να φτιάχνεις, ή η τέχνη έχει να κάνει και με το πως ζεις;


    Όπως και να 'χει, η τέχνη είναι έκφραση, είναι μια θέση. Η δημιουργός του συγκεκριμένου έργου "είπε" κάτι, και ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ΔΙΑΦΩΝΕΙ! Ε, σε μια κοινωνία που καυχιέται οτι είναι κοιτίδα του πολιτισμού, όταν κάποιος διαφωνεί δεν πλακώνει τον άλλο στις σφαλιάρες - απαντάει με επιχειρήματα! Δεν δικαιούμαι να πω ότι θέλω, σ' αυτή τη χώρα; Καταργήθηκε η ελευθερία έκφρασης; Αν προσβάλλω κάποιον, έχει δικαίωμα μήνυσης, αλλά από πότε θα πάω αυτόφωρο για μήνυση επί εξυβρίσει;


    Πολλές δίκες έχουν γίνει εναντίον της τέχνης, ακόμα και ο Μπρανκούζι (attachment 1 & 2) έπρεπε να αποδείξει κάποτε στο δικαστήριο οτι τα γλυπτά του ήταν όντως τέχνη. Το τελάρο του Κουρμπέ «Η καταγωγή του κόσμου» δεν είναι προσβλητικό; Στην εποχή του σίγουρα ήταν… Τώρα σας προσβάλει; Ή μήπως το θεωρείτε ακόμα πορνογραφικό; (Attachment 3).


    Τελικά το συγκεκριμένο έργο που κατέβασαν (και αν θυμάστε έχουν κατεβάσει και παλιότερα ένα από την Outlook, τότε που ούρλιαζε ο Καρατζαφέρης ενώ το προέβαλε πολλάκις την ημέρα) - άσχετα από το αν είναι καλό ή κακό έργο, έκανε κάτι καλό - μας προβλημάτισε στο τι είναι τέχνη και πόσο πολιτισμένα ξέρουμε να συζητάμε γι' αυτό σαν κοινωνία.


    Θεωρώ οτι η καλλιτέχνης θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά --- να υποχρεωθεί να βγαίνει κάθε μέρα σε ένα πρωινάδικο όλων των καναλιών για ένα μήνα και καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής να υποχρεούται να ζωγραφίζει σε τεράστια τελάρα τη Μπιμπι Μπο. Αχ, ναι, εκεί η αισθητική (και ηθική) της καθημερινότητάς μας θα παραμένει αλώβητη...



    ΥΓ 1. Παρακαλώ ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι Ταλμουδομαρξισμός. Αγνοώ.

    ΥΓ 2. Ωραία τα παραδείγματα που κρέμασε ο Ηλίας του Andres Serrano --- ιδίως ο "Piss Christ", μια φωτογραφία πλαστικού εσταυρωμένου μέσα σε ένα ποτήρι ούρα, έργο που ξεκίνησε ακριβώς την ίδια συζήτηση που κάνουμε τώρα.


     
  11. Guest05

    Guest05 Guest

    Λίακο για σένα αυτό...έτσι για να μη μας πάρουν οι χαμουτζίδες τον αέρα....
     
  12. Elysium

    Elysium Contributor

    Και ξαναλέω:


    Θέλει να απαντήσει κάποιος ή αυτά του φαίνονται "μη-τέχνη" και πρέπει να οριοθετηθούν - λογοκριθούν;