Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φεμινισμός και Υποτακτικές γυναίκες.

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κυριαρχία - υποταγή D/s' που ξεκίνησε από το μέλος Konstantinos, στις 26 Νοεμβρίου 2011.

?

θα μπορούσε μια Φεμινίστρια να είναι και υποτακτική ?

  1. Ναι

    136 vote(s)
    77,7%
  2. Όχι

    39 vote(s)
    22,3%
  1. RAIN

    RAIN nefelibata

    Φαντάζομαι ότι αυτή ίσως είναι και η πιο εύκολη, απροβληματιστη απάντηση.
    Δεν νομίζω όμως ότι απαντάει στην ερώτηση του νήματος.
    Δηλαδή θεωρώ ότι αν σε μια Κυ τα μέλη δεν έχουν την ίδια οπτική σε ορισμένα hot θέματα όπως θρησκεία ,πολιτική , κοινωνία, η σχέση δεν πρόκειται να μακροημερευσει ότι και να ορίζει ο Κ.
    Το ερώτημα εδώ είναι αν μπορεί ο φεμινισμός να συνδυαστεί με την επιθυμία υποταγής της γυναίκας στον άνδρα ή αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία της. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ.
    Μετά από εκεί πλατειασαμε, συζητώντας αν ο φεμινισμός είναι καλός, αν υπήρχε και υπάρχει πατριαρχία ή αν είναι όλα μια πλεκτάνη.
    Καλοκαίρι γαρ. Κουβέντα να γίνεται.
     
  2. de7

    de7 s

    Σε μια σχέση Κ/υ σαφέστατα και το υ είναι ό,τι Ορίζει Το Αφεντικό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι υποτάσσεται γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και όχι για οποιονδήποτε άλλο στερεοτυπικό λόγο (το διέταξε ο Αλλάχ, η γυναίκα είναι το πλευρό του ανδρός, κλπ κλπ) την καθιστά εκ προοιμίου φεμινίστρια, είτε το θέλει είτε όχι. Για μια πλήρη ανάπτυξη αυτού που μόλις έγραψα, μπορείτε να δείτε εδώ.
     
  3. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Όχι   Αυτή είναι η πιο δύσκολη συχνότατα αλλά μόνη ρεαλιστική απάντηση  
    Ναι αυτό είναι μια αλήθεια ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σχετικά κοινή "επιστημολογία" ή τέλος πάντων μαγιά που να μπορεί να δουλευτεί προς αυτό  
     
  4. Dapom

    Dapom Contributor

    Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρέμβαση.
    Το ερώτημα του νήματος είναι " Θα μπορούσε μια φεμινίστρια να είναι υποτακτική", ενώ το μήνυμα σας απαντάει στο ερώτημα "Θα μπορούσε μια υποτακτική (σε σχεση) να ειναι φεμινίστρια"
     
  5. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα πλην αυτής της φράσης  
    Που αν και αντιλαμβάνομαι (νομίζω) πώς το εννοείτε, δεν θα το διατύπωνα έτσι.
    Το "είτε το θέλεις είτε όχι" χαρακτηριζεσαι με το x (ότι και αν είναι αυτό το x) δεν ταιριάζει σε ανθρώπους με ελεύθερη επιλογή  
     
  6. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Σωστή η παρατήρηση σας ως προς την διατύπωση   Αλλά και πάλι θεωρώ ότι μια γυναίκα υποτακτικών τάσεων μπορεί εξίσου πιθανά να είναι φεμινίστρια ή όχι και vice versa αν μιλάμε για συνειδητή επιλογή και για τις δύο ιδιότητες της. Άπαξ και μπει σε Κ/υ σχέση αλλάζει το σκέλος "επιλογή"  
     
  7. de7

    de7 s

    @margarita_nikolayevna ευχαριστώ για τον διάλογο. Σε περίπτωση που δεν έγινα αντιληπτή, το σημείο της διαφωνίας μας δεν έχει να κάνει με ελεύθερη βούληση, επιλογή κλπ, αλλά με την αναγκαία συνθήκη εντός της οποίας υποτάσσεται κάποιος άνθρωπος εντός του BDSM.

    Αν η υποταγή αναδύεται εντός του χώρου του BDSM και όχι εντός στερεοτυπικών, πατριαρχικών, φονταμενταλιστικών, ή θρησκόληπτων χώρων, τότε δεν μπορεί παρά να έχει ως αναγκαία συνθήκη την ισότητα των φύλων, η οποία είναι (όπως ήδη έγραψα) η βασική αρχή του φεμινισμού. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παρακάμψει ή να το απαξιώσει.

    Αν κάποιος, πάλι, δεν θεωρεί ότι είναι φεμινιστής/στρια, θεωρεί, δηλαδή, ότι τα δύο φύλα δεν είναι ίσα, τότε οι λόγοι που «υποτάσσεται» ή «κυριαρχεί» ανήκουν εκ προοιμίου σε άλλους χώρους και όχι στο BDSM.
     
  8. Dapom

    Dapom Contributor

    Μόνο που, μάλλον εξαιτίας της υποτακτικής σας διάθεσης, παρασύρεστε και πάλι στο δεύτερο σκέλος της απαντησής σας και ξεκινάτε με δεδομένη την υποτακτικότητα και απαντάτε αν μπορει να είναι φεμινίστρια ή όχι. Ενώ το ερώτημα ξεκινάει με δεδομένο οτι είναι φεμινίστρια και ρωτάει ΑΝ μπορεί να είναι υποτακτική ή οχι.
    Ίσως η απάντηση μου #670 σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοώ.  
     
  9. elfcat

    elfcat . Contributor

    Μου είναι όμως πλέον φανερό ότι δεν συμφωνείτε ούτε καν επιφανειακά στο ότι υπάρχουν στην κοινωνία μας διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση το φύλο, γι αυτό και σπεύδετε εμμονικά να τις εντάξετε σε ένα γενικό πλαίσιο διακρίσεων κατά των δύο φύλων (μάλλον κάπως βολικά, στερεοτυπικά).

    Για να υπάρχουν γενικά διακρίσεις πρέπει να υπάρχει φορέας εξουσίας που τις εφαρμόζει και αν υπάρχει διάκριση με βάση το φύλο πρέπει η διάκριση να είναι σε σχέση με ένα άλλο φύλο, για να εφαρμόζεται, οπότε αν οι διακρίσεις με βάση το φύλο είναι παναθρώπινες και για τα δύο φύλα, αυτές πιθανώς να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται από κάποιες εξωτερικές οντότητες, π.χ. από Αρειανούς ή από αυτοματοποιημένες υπολογιστικές μηχανές.

    Οπότε, είναι και κάπως αστείο το πρόταγμα "μην κάνετε συγκρίσεις", γιατί την σύγκριση την επιβάλλει ο φορέας εξουσίας την ώρα ακριβώς που επιβάλλει τη διάκριση. Διάκριση χωρίς σύγκριση, δεν μπορεί να επιβληθεί ("είναι γυναίκα; εντάξει, θα δώσουμε κάτι λιγότερο για μισθό" - το "λιγότερο" λέγεται συγκριτικός βαθμός για κάποιο λόγο). Εκεί, παραδόξως δεν βλέπετε μερικοί "συγκρίσεις" και "θέση αντιπαλότητας των δύο φύλων" όταν εφαρμόζονται αυτές οι διακρίσεις. Μάλλον βλέπετε την ορθή τάξη των πραγμάτων να ισχύει, σύμφωνα με προαιώνιους ρόλους και θέσεις, ευλόγησον.

    Ποιές διακρίσεις εννοείτε; Τις διακρίσεις με βάση το φύλο ή γενικά τις διακρίσεις; Δεν είναι σαφές με τον τρόπο που γράφετε: υπάρχουν για σας διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με βάση το φύλο ή όχι;

    Δικαιούστε να πιστεύετε ό,τι θέλετε, είτε για τη μάνα των διακρίσεων, είτε για το τί επικαλείται ο φεμινισμός. Η μόνη φορά που ανέφερα την πατριαρχία σε αυτό το νήμα ήταν απευθυνόμενη στον E. Dantes για το πώς προέκυψε η βασίλισσα στο σκάκι όταν άλλαξε ο φορέας εξουσίας και το έκανα γράφοντας:

    Για να είμαι ξεκάθαρη:

    Η πατριαρχία είναι ένα κοινωνικό σύστημα οργάνωσης των ανθρώπων στο οποίο ο πατέρας ή ο γηραιότερος άνδρας είναι η κεφαλή/εξουσία της οικογένειας και η διαδοχή στην εξουσία κληρονομείται από τη γραμμή αρσενικών απογόνων. Αυτό το σύστημα οργάνωσης, με εμφανέστατα ελπίζω προνόμια και καθήκοντα για τα δύο φύλα, εμφανίστηκε μαζί με την ιδιοκτησία και έχει επικρατήσει επί χιλιετίες στον κόσμο, με την κοινωνία να συναπαρτίζεται σε διάφορες κλίμακες από πατριές, οι ισχυρότερες εκ των οποίων διοικούσαν. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι και η εξουσία αλλά και η περιουσία κληροδοτούνταν κατά σειρά πλησιέστερης συγγενειας μόνο στους αρσενικούς απογόνους.

    Αν κάποιος δεν αναγνωρίζει αυτά τα ιστορικά γεγονότα δεν ξέρω σε ποιόν πλανήτη ζει. Αν πιστεύει ότι μέσα σε αυτό το κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο εξελίχθηκαν κάποιες πολιτισμικές δράσεις ανεπηρέαστες από το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο συντελούνταν, δεν ξέρω σε ποιόν πολιτισμό ζει. Ακόμη και σήμερα, σε πολλά μέρη του κόσμου, στο Βορρά, το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, μπορεί κανείς να το βρει κατά τόπους ατόφιο αυτό το σύστημα.
    Απ΄την άλλη βέβαια, αν κάποιος πιστεύει ότι την εξουσία στον ανθρώπινο πολιτισμό επί χιλιετίες, την νέμονταν εξίσου άντρες γυναίκες, ποια είμαι εγώ που θα τον εμποδίσω; Και μην ολισθήσει κανείς παρακαλώ σε καμιάν απάντηση περί Κλεοπάτρας, Ελισάβετ Α' κλπ. Βολικά. Στερεοτυπικά. Κατ' επίφαση. Γιατί μιλάω για όλο το εύρος της εξουσίας οριζοντίως και καθέτως, ήτοι εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική εξουσία επί χιλιάδες χρόνια σε όλο το πλάτος και το μήκος της γης, με κάποιες πιθανές απομονωμένες εξαιρέσεις πολύ τοπικής εμβέλειας.

    Τα παραπάνω εξηγούν επαρκώς τη μεταφορική χρήση της λέξης πατριαρχία για την σύντομη περιγραφή κοινωνιών όπου οι φορείς εξουσίας είναι άνδρες, μολονότι εδώ και πολλούς αιώνες οι κοινωνίες έχουν πολύ πιο σύνθετες ιεραρχίες και διαπλοκές απ΄ότι σηματοδοτούσε η αρχική λέξη.

    Κοιτάζω γύρω μου κάμποσα χρόνια, και δεν την βρίσκω άκυρη αυτή τη μεταφορά.

    Προσωπικά, βρίσκω την "αυτοματική" απάντηση "φταίει η πατριαρχία" (μεταφορική έννοια, οι φορείς εξουσίας είναι άνδρες) για το οποιοδήποτε πρόβλημα των γυναικών αδιέξοδη, όχι γιατί δεν είναι αληθής (ως ρίζα του προβλήματος είναι αληθής) αλλά γιατί με την επανάληψη ομοιάζει με την λύση της "παιδείας" που προτείνεται από όλους που δεν επιθυμούν να λυθεί κανένα πρόβλημα.

    Δεν θα περιμένω να αλλάξουν την παιδεία οι ιδιοι αυτοί που ωφελούνται απ΄τα προβλήματα, γιατί να το κάνουν; Η ανάδειξη και επιδίωξη λύσης των προβλημάτων παράγει "παιδεία" από μόνη της. Δεν θα περιμένω να αλλάξουν την πατριαρχία οι ιδιοι αυτοί που ωφελούνται απ΄τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους, γιατί να το κάνουν; Η ανάδειξη και επιδίωξη λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους, αποδυναμώνει σταδιακά την πατριαρχία.

    Ταυτοχρόνως, δεν έχω αξιόλογες ενδείξεις ότι κάποια επιβεβλημένη συνολική αλλαγή του φύλου, από ανδρικό σε γυναικείο, στους φορείς εξουσίας (διατηρώντας όμως τις ίδιες εξουσιαστικές δομές και πρακτικές) θα φέρει αυτομάτως μια σημαντική αλλαγή. 'H ότι κάπως θα βοηθήσουν ουσιαστικά οι ποσοστώσεις των δύο φύλων. Τέτοια τυράκια δόθηκαν και στους μαύρους από τους λευκούς αλλά το Μπρονξ, Μπρονξ παρέμεινε. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι μια τέτοια αλλαγή θα γινόταν "αναίμακτα" από πλευράς πατριαρχίας - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Οι άνθρωποι, άρα και οι γυναίκες, δεν έχουν ως μονολιθικές ταυτότητες τις ταυτότητες φύλου. Οπότε τίποτα δεν εμποδίζει μια γυναίκα να είναι φεμινίστρια και να αγωνίζεται ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, και συγχρόνως αγωνίστρια ενάντια στις διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, κοινωνικής θέσης ή οικονομικής κατάστασης.

    Με απλά λόγια: μέχρι να γίνει η ολική αλλαγή των εξουσιαστικών δομών και πρακτικών προς το ανθρωπινότερο, μπορούν οι γυναίκες, για παράδειγμα, να μην δέρνονται / βιάζονται / δολοφονούνται για ερωτικο-σεξουαλικούς λόγους από αγνώστους / γνωστούς / συγγενείς / πρώην και νυν συντρόφους;

    Αν κάποιοι θέλετε, για λόγους ισότητας, κι αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να δέρνονται / βιάζονται / δολοφονούνται ως μέλη συμμοριών, για οικονομικές και κτηματικές διαφορές, από επαγγελματικές αντιζηλίες, κλπ. κλπ. δηλαδή για όλους τους λόγους της εγκληματικής συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν και οι άνδρες.

    Γιατί οι γυναίκες να έχουν και το κάτι έξτρα; Επειδή είναι αυτός ο ρόλος και η θέση τους; Να λείπει το βύσσινο.

    Αν και στατιστικά όλα είναι πιθανά με τον πληθυσμό της γης, την κατανομή της βλακείας και την ευκολία της γνώμης στο Ιντερνετ, δεν νομίζω ότι αναζητάει καμμία γυναίκα ως ισότητα το να δέρνονται / βιάζονται / δολοφονούνται ΚΑΙ οι άνδρες για ερωτικο-σεξουαλικούς λόγους από άγνωστες / γνωστές / συγγενείς / πρώην και νυν συντρόφους τους...

    Φάουλ, και μάλιστα αντιαθλητικό, που κανονικά είναι απευθείας κόκκινη: το ότι "με διαβάζετε δήθεν να θέτω τα φύλα σε αντιπαράθεση" σας έγραψα ότι είναι πιθανώς προϊόν προκατάληψης στο πώς με διαβάζετε, όχι η όποια θέση σας για τις διακρίσεις. Καλό είναι άλλη φορά να κουοτόρατε όλη τη φράση μου, έτσι, για την εντιμότητα του διαλόγου.

    Εγώ πάντως πιάνω αυτά που δεν με βολεύουν, ως γυναίκα, και κοιτάω αν διορθώνονται. Δεν ξέρω εσάς τί σας βολεύει.

    Η Μπέτι Μίντλερ είχε μια ενδιαφέρουσα σχετική ιδέα σε όσους θρησκόληπτους αρέσει το ζύγι:


    Α, ο ευνουχισμός...

    Δεν ξέρω σε ποιους ευνούχους αναφέρεστε αλλά αν αναφέρεστε στους hijra, στις χώρες της Ινδίας, όπως έκανε o @tithon, θα περίμενα να είστε ΥΠΕΡ του ευνουχισμού τους, αφού είστε κατά όλων των διακρίσεων! Νομίζω ότι αν αναφέρεστε σε αυτούς, δίνετε εσείς η ίδια, αναπαράγοντας τον αχταρμά, σπουδαία ευκαιρία να ειπωθούν κάποια πράγματα περί παραλληλισμών και αναλογιών.

    Οι hijra αποτελούν εδώ και χιλιάδες χρόνια μια ομάδα ΕΝΗΛΙΚΩΝ που γεννήθηκαν άνδρες, πολλοί από τους οποίους κυρίως για λόγους θρησκευτικούς και όχι μόνο, και ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗ τους προχωρούν σε ευνουχισμό. Κατά δήλωσή τους «δεν είναι ΟΥΤΕ ΑΝΔΡΕΣ, ΟΥΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Αρέσκονται να φοράνε γυναικεία ρούχα, κάποιοι από αυτούς είναι ομοφυλόφιλοι και άλλοι ασέξουαλ που δηλώνουν οτι ο ευνουχισμός υλοποιεί την επιθυμία τους να είναι ασέξουαλ. Αυτή λοιπόν η ομάδα των ανθρώπων, περί τα 2-3 εκατ. σήμερα σε μια περιοχή όπου μόνο η Ινδία είναι 1, 4 ΔΙΣ, έχαιρε βαθιάς εκτίμησης για εκατοντάδες χρόνια και είχαν και θέσης διαχείρισης της εξουσίας στον Ινδικό κόσμο.

    Στα 1860, όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες έφτασαν στην Ινδία, σοκαρίστηκαν όταν είδαν ανθρώπους με αρσενικό βιολογικό φύλο να μην θέλουν να είναι άντρες και εξ αυτού ευνουχίζονταν, και άρχισαν να τους καταδιώκουν ως εγκληματίες με σκοπό να τους εξαλείψουν, μαινόμενοι που υπήρχαν άνδρες που είχαν μετακινηθεί από την θέση και τον ρόλο τους, πιθανώς κατηγορώντας τους για ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΦΥΛΟΥ. Ήταν ανήκουστο! Guess what. Οι Άγγλοι ήταν ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ κι αντί να τους βάζουν να διαμαρτύρονται και να γκρινιάζουν για τα LGBTQ δικαιώματά τους, αυτοί θέλανε να κρατήσουν "αγοράκια και κοριτσάκια στους προαιώνιους ρόλους τους" και πήγαν να τους λιανίσουν. Για να κρατήσουν την καθαρότητα. Ολα ανάποδα σε αυτόν τον κόσμο, όταν κάποιοι τον παρατηρούν και τον ερμηνεύουν την ωρα που κάνουν κατακόρυφο...

    Μετά το βαρύτατο πλήγμα που δέχτηκαν κατά την αγγλική αποικιοκρατία, οι Hijra παρέμειναν για πολλά χρόνια στο περιθώριο της κοινωνίας, συχνά σε πλήρη φτώχεια και εξαθλίωση, μαθαίνοντας να ζουν με επαιτεία και ασκώντας πολλές φορές το επάγγελμα της πορνείας, διατηρώντας όσο μπορούσαν το σπιριτσουαλισμό του αρχαίου πολιτισμού τους, το θρησκευτικό χορό κλπ.

    Το 2014 εντέλει, αναγνωρίστηκαν από το κράτος της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Νεπάλ ΕΠΙΣΗΜΑ ως ΤΡΙΤΟ ΦΥΛΟ και έχουν αρχίσει να τους αποδίδονται ΙΣΑ δικαιώματα, μέχρι και να βγάζουν δήμαρχο hijra και να γράφουν "τρίτο φύλο" στα διαβατήριά τους.

    Αν εσείς ή κάποιος άλλος ενδιαφέρεται να μάθει παραπάνω για τους hijra επειδή δεν είμαι κανά παλιοκόριτσο να σας ζητάω πηγές, σας δίνω μια πρώτη πηγή, να ξεκινήσετε. Αν δεν σας κάνει το Harvard, υπάρχει πάντα και το bbc.


    Ελπίζω να είναι προφανές, ότι ΠΙΟ ΑΣΤΟΧΟ παράδειγμα ως αντιπαραβολή με την υποχρέωση σε κλειτοριδεκτομή νηπίων κοριτσιών δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί. Μιλάμε για ΕΝΗΛΙΚΕΣ, που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να ευνουχιστούν, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ, αποτελούν κάτω από το 2 ΤΟΙΣ ΧΙΛΟΙΣ του πληθυσμού και οι ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ προσπάθησαν βίαια να τους σταματήσουν! Ανθρωποι δηλαδή που έπραξαν ΥΠΕΡ του εαυτού τους και της επιθυμίας τους, εξασκώντας την αυτοδιάθεση του σώματος τους, και δεν υποβλήθηκαν σε κάποια "πρακτική κατά των ανδρών". Μόνο οι φεμινίστριες τους στάθηκαν οργανωμένα.

    Υποθέτω δεν μιλάτε γι αυτούς, ε; Ίσως εννοείτε άλλους ευνούχους, ενημερώστε ποιούς και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

    Ξέρετε, η απάντηση για τον ευνουχισμό σε αντιπαραβολή με την κλειτοριδεκτομή, ήταν από την αρχή πολύ απλή: δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση η πατριαρχία να έχει σχεδιάσει, ούτε καν επιτρέψει μια πρακτική που θα έβλαπτε μαζικά και συστηματικά μόνο άνδρες. Κάτι τέτοιο θα αφορούσε μόνο περιπτώσεις σύγκρουσης πατριών και όπως αυτές μετεξελίχθηκαν μέχρι τις σημερινές πατρ-ίδες. Αλλά δεν την έδωσα αμέσως αυτή την απάντηση, γιατί δεν ήθελα να πατήσω τίποτα κάλους (εγκεφαλικούς) και να έχουμε άλλες συζητήσεις. Μπορείτε να ψάξετε κι εσείς, και αν βρείτε τέτοια πρακτική να μας την πείτε.

    Κάποια μπορεί να φαίνονται και άσχετα, σε μια συζήτηση για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με βάση το φύλο που είναι και το αντικείμενο του φεμινισμού.

    Σκεφτείτε να έλεγαν κάποιοι στη Ρόζα Παρκς το '55 ότι έπρεπε αδιαμαρτύρητα να σηκωθεί και να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο αντί να κάθεται στο μπροστινό τμήμα που ήταν για λευκούς, επειδή λέει υπήρχαν και κινέζοι και κινέζες που έλιωναν στα καθαριστήρια του Σαν Φρανσίσκο ή λευκοί εργάτες και εργάτριες που έλιωναν στα χαλυβουργεία της Πενσυλβάνια. Που όντως υπήρχαν, και όντως έλιωναν. Οπότε αν αυτή διαμαρτυρόταν, ήταν τάχα επειδή ήταν δυσφορικιά και δεν δεχόταν τη θέση και το ρόλο της.

    Κάποιοι και κάποιες θα της το 'παν, αλλά αυτοί και αυτές που της το παν, απλώς ήθελαν να εμποδίσουν τους μαύρους από το να άρουν τις διακρίσεις εις βάρος τους. Κατανοητό.

    Τους έκλασε. Και δεν ζήτησε καν μερτικό, όταν ωφελήθηκαν κι αυτοί κι αυτές από την προσπάθειά της.
     
    Last edited: 4 Ιουλίου 2022
  10. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Συμφωνούμε απόλυτα. Εντόπισα τη διαφωνία στο "φεμινίστρια θέλει δεν θέλει". Μπορεί κάθε άνθρωπος να αυτοχαρακτηρίζεται όπως επιθυμεί. Και αν κάποιος χαρακτηρισμός δεν θεωρεί ότι τον εκφράζει, να μην τον χρησιμοποιεί στον αυτοπροσδιορισμό του.
    Η ισότητα των δύο φύλων είναι για μένα εξίσου αδιαπραγμάτευτη με τον αυτοπροσδιορισμό.

    Κι εγώ ευχαριστώ για το διάλογο  
     
  11. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Ναι ίσως για το λόγο που λέτε προκρινω αυτή την διατύπωση. Όπως είπα όμως και πριν "και vice versa". Ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ισότητα των φύλων και την αυτοδιάθεση δεν βρίσκω πώς θα μπορούσε να έχει conflict. Η σημείωση ότι μιλάμε πάντα για σχέσεις συναινούντων ενηλίκων είναι αυτονόητη αλλά την βάζω γιατί πολλά διάβασα εδώ  
     
  12. de7

    de7 s

    Άρα αυτοπροσδιορίζεστε ως φεμινίστρια…