Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Υπάρχει τελικά Κ και υ ψυχοσύνθεση ή όχι; (split)

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κυριαρχία - υποταγή D/s' που ξεκίνησε από το μέλος rea.., στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

  1. rea..

    rea.. Contributor

    Αναφέρεστε σε βανίλα άτομα με ανυποψίαστες υποτακτικές τάσεις.. σωστά?
    Στην ίδια λογική αν μου επιτρέπετε, να συμπληρώσω ότι υπάρχουν και ΜΗ Κ βανίλα άτομα με ανυποψίαστες κυριαρχικές τάσεις που είναι κυρίαρχα μέλη σε βανίλα σχέσεις. Ακόμα μπορεί να δει κανείς ανυποψίαστο βδσμ σε κάποιες βανίλα σχέσεις, που επίσης όλα προσκύπτουν πολύ απλά και φυσικά κατά την διαδικασία.
     
  2. gaby_m

    gaby_m open for S/m discussion Premium Member Contributor

    «Ανυποψίαστες κυριαρχικός τάσεις» θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι λογική πλάνη. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα. Απλά δεν το ανακοινώνουν, δεν μας το λένε   Γνωρίζουν και ως πού θα το πάνε και γιατί. Έχουν και τις αναστολές τους, τις ανησυχίες τους και τις πεποιθήσεις τους.

    Συμβαίνει και το άλλο, να μην υπάρχει ούτε τάση ούτε ικανότητα κυριαρχίας ούτε, με την καμία, διάθεση για την ευθύνη της κυριαρχίας. Όμως να υπάρχει άφθονος ναρκισσισμός, πάθη ανόδου, φθόνος για τους «γιατί αυτοί και όχι εγώ δηλαδή, δεν κατάλαβα!» που φέρνουν σε θέσεις ηγετικές ανθρώπους ακατάλληλους και συχνά επικίνδυνους.

    Στα καθ’ ημάς, μπορώ να διηγηθώ ότι τέτοιο καιρό το 2008 είχα task κάθε μέρα να βρίσκω να παρέχω μια μικρή απλή, μη ερωτική υπηρεσία σε έν@ άγνωστ@ πρόσωπ@π.χ. να τ@ βρω το dvd που αναζητούσε στο video club - για όσους θυμούνται τα μαγαζιά εκείνα. Είχε αποδειχτεί δύσκολο να βρεθούν πρόσωπα που μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες και της πιο ανεπαίσθητης υπηρεσίας χωρίς αμηχανία αλλά με ευχαρίστηση. Τρία στα εκατό, ήταν η πρόχειρη στατιστική μου.

    Έχουμε και νήματα εδώ για το αν κυριαρχικός έστω βανίλλα μετατρέπονται σε Κ και τόσο η εμπειρία όσο και το συμπέρασμα είναι πως αν δεν το επιλέξουν θετικά και ανεξάρτητα νιξ τίποτα δεν γίνεται. Ενώ υ στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν πολύ περισσότερα και είναι μετατρέψιμα.
     
  3. rea..

    rea.. Contributor

    Ενδιαφέρον! Ευχαριστώ για την απάντηση.
     
  4. Libertine SD

    Libertine SD Contributor

    Αγαπητή μου @rea.. , προσωπικά δεν αναγνωρίζω "υποτακτικές τάσεις", ούτε "κυριαρχικές τάσεις", ούτε άλλες εξωτικές και αχρείαστες παραμέτρους για την ερμηνεία των παρατηρούμενων.
    Η κατίσχυση που οδηγεί σε κυριαρχία, αλλά κι η υποταγή ως πιθανή απάντηση στην κατίσχυση αποτελούν στρατηγικές επιβίωσης. Αν θυμάμαι καλώς, ο αείμνηστος Dolmance το είχε με σαφήνεια διατυπώσει εδώ μέσα πριν πολλά χρόνια - κάπου θα βρίσκεται γραμμένο.
    Οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν στο συνολό τους τοιουτοτρόπως, και αναλόγως με το ποιόν έχουν κάθε φορά απέναντί τους υπολογίζουν την ισχύ τους, αναμετρώνται και μπαίνουν σε θέσεις ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.
    Ο ίδιος άνθρωπος που γονατίζει ενώπιον κάποιου, μπορεί να κυριαρχεί έναντι άλλων, δεν το έχετε δει να συμβαίνει;
    Το παλαιό λαϊκό άσμα "Ο κουταλιανός" το περιγράφει γλαφυρά: "σίδερα μασάει ο Κουταλιανός κλπ κλπ, τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρός"...

    Εν τέλει, άπαντες επιλέγουν να κυριαρχήσουν ή να υποταχθούν ανάλογα με την Ισχύ που αντιμετωπίζουν σε κάθε ξεχωριστή περίσταση αλληλεπίδρασης. Να σημειωθεί πως δεν συνιστά αλληλεπίδραση η αδιαφορία και η ουδέτερη στάση έναντι όσων αντιμετωπίζουμε με την προσήκουσα αστική ευγένεια.

    Κοινωνικά αδέξια άτομα, όπως ο παλαιάς κοπής "τσαμπουκάς", που προσπαθεί να "κατισχύσει" επί πάντων και αναμετράται σε κάθε του επαφή με τρίτους (μέχρι να βρεθεί αυτός που θα τον σαπακιάσει) θα τα εντάσσατε στις τάξεις των ατόμων με "κυριαρχικές τάσεις"; Η κοινωνιοπαθολογική και ακραία "κυριαρχική" αυτή συμπεριφορά του "τσαμπουκά" ενυπάρχει εντός του ως "τάση"; και αν ναι, τότε αυτός αποτελεί το ιδανικό υλικό του Κυρίαρχου που έχετε κατά νου;
    Κατανοείτε πως έφερα το ακραίο αυτό παράδειγμα, για να καταδείξω ότι δεν πρόκειται για "τάση" ή από κατασκευής προδιαγραφή, αλλά για στρατηγική βίου.

    Το φόρουμ, και κατ επέκταση η βδσμ κοινότητα, επειδή συγκεντρώνει και συμπυκνώνει άτομα με ειδικό ενδιαφέρον να αλληλεπιδράσουν ερωτικά ή και όχι μόνο, υπό όρους Κ/υ, δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως η κυριαρχία και η υποταγή αποτελούν ειδικές "τάσεις", "ιδιαίτερων" ατόμων.
    Αντίστοιχα, σε μία κοινότητα ψαράδων μπορεί να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως είναι άτομα με "τάση να ψαρεύουν". Ο οποιοσδήποτε ωστόσο υπό συνθήκες θα ψαρέψει για να επιβιώσει εφόσον παραστεί η ανάγκη.
    Οι επιλογές που συνδέονται με την ευχαρίστηση, την πληρότητα και την ικανοποίηση, πολύ περισσότερο με την επιβίωση, δεν υπάρχει λόγος να υπάγονται σε "τάσεις" και άλλες εξωτικές ερμηνείες.
     
  5. Master Electro-pain

    Master Electro-pain Staff Member

    Αγαπητέ @Libertine SD, στο παράδειγμα που παρουσιάζετε, φαίνεται να απουσιάζει -μεταξύ των δύο αναγκών επιβίωσης- η ομάδα, που βάσει του ενδιαφέροντος, το οποίο επικαλείστε:

    αλλά και σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, αποτελεί μάλλον την ισχυρή πλειονότητα στα καθ' ημάς, τα άτομα της οποίας θα εντάσσονταν στην όποια αλιευτική κοινότητα χωρίς να έχει παραστεί άμεση ανάγκη λήψης τροφής ή βιοπορισμού.


    Τα τρία πρώτα ουσιαστικά (ευχαρίστηση - πληρότητα - ικανοποίηση) της ακολουθίας που παραθέτετε στην κατακλείδα του κειμένου σας δεν συνδέονται -απαραίτητα- με το τέταρτο (επιβίωση) το οποίο, εν πάσει περιπτώσει, δεν δύναται επ' ουδενί να προκύψει διασταλτικώς από αυτά.

    Έτσι, ακόμα και να συμφωνήσουμε πως η περίπτωση του "...πολύ περισσότερο με την επιβίωση..." δεν συνεπάγεται οιουδήποτε είδους τάσεις, αυτό δεν σημαίνει πως οι αιτίες για το "ενδιαφέρον" -όπως εύστοχα το χαρακτηρίζετε- είναι μη υπαρκτές.
     
  6. Seras Victoria

    Seras Victoria "Play stupid games, win stupid prizes" Contributor

    Η επιβίωση μας δεν εξαρτάται μόνο από τις ατομικές μας ικανότητες αλλά και από το κατά πόσο καταφέρνουμε να ανήκουμε σε μια αγέλη. Για να ανήκουμε σε μια αγέλη πρέπει να έχουμε social mentality.
    Δηλαδή να ξέρουμε το social ranking μας.
    Ένα κομμάτι του εγκεφάλου μας συντηρεί τις μεθόδους επιβίωσης των cavemen.
    Δηλαδή εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν αλλάξει κάποιες βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας. Από εκεί έχει μείνει και το fight-flight-freez το οποιο είναι μια πρωτογονη μεθοδος απάντησης σε μια απειλή, φανταστικής ή πραγματικής. Για αυτό και πολλοί άνθρωποι κάνουμε σενάρια καταστροφής μέσα στο μυαλό μας, προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο καθώς οι cavemen που το έκαναν αυτό είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Τέλος πάντων, ξέφυγα τώρα λίγο, επανέρχομαι. Σχετικά με το social ranking λοιπόν, οι άνθρωποι που θέλουν να επιβιώσουν συνήθως παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα καθώς η διεκδίκηση εξουσίας παράγει μεγάλο ρίσκο.
    Για να αυξήσουμε επομενως τις πιθανότητες επιβίωσης παράγουμε σκέψεις που μας κρατούν χαμηλά. Ένας caveman που αποφάσιζε να τα βάλει με τον αρχηγό έβαζε τον εαυτό του σε κίνδυνο καθώς αν η προσπάθεια του ήταν ανεπιτυχής το πιο πιθανό ήταν να βρίσκονταν εκτός αγέλης γεγονός που ισοδυναμούσε με θάνατο.

    Αυτά όλα είναι εντυπωμενα στο μυαλό μας, η κυριαρχία και η υποταγή είναι κομμάτι της επιβίωσης και της εξέλικτικης μας πορείας.

    Όσο για τους τσαμπουκαδες, ψευτομαγκες που αναφέρει ο @Libertine SD είναι στο δικό μου μυαλό οι ανένταχτοι. Αυτοί δηλαδή που νομίζουν ότι μπορούν αλλά δεν μπορούν τελικά και καταλήγουν να βρίσκονται εκτός αγέλης, κάπου μετεωροι και μόνοι τους.

    Το γιατί τωρα έχουμε επιλέξει ορισμένοι να ερωτικοποιησουμε αυτές τις μεθόδους επιβίωσης δεν το γνωρίζω. Θα το σκεφτώ και ίσως προσθέσω κάτι σχετικό στην πορεία.
     
    Last edited: 28 Σεπτεμβρίου 2022
  7. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    @Seras Victoria Φρονώ ότι -εκτός από περιπτώσεις τύπου "yolo"- πως τελικά όλα ανάγονται στο risk vs cost vs benefit, το ρίσκο και το κόστος δεν είναι το ίδιο για όλους ακόμα και αν το benefit είναι το ίδιο.
     
  8. rea..

    rea.. Contributor

    Σέβομαι την καλοδομημένη θεωρία σας και σε πολλά σημεία συμφωνώ. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι εκτός από την στρατηγική βίου, υπάρχει και κάτι από κατασκευής.
    Αυτό που εξηγεί την διαφορετικότητα, τον ηδονισμό, την τέχνη..κτλ

    Στο παράδειγμά σας με τον τραμπούκο, ο τραμπουκισμός σε πολλές περιπτώσεις είναι μια νοοτροπία που περνάει από γενιά σε γενιά αλυσιδωτά στο ίδιο περιβάλλον. Από το ίδιο αυτό περιβάλλον όμως δεν βγαίνουν μόνο τραμπούκοι.

    Η ισχύς του συνόλου που ξεπερνάει την προσωπική ισχύ, σε ένα μεγάλο βαθμό σαφώς και καθορίζει όμοιες στρατηγικές βίου, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ξεφεύγουν από αυτό. Με το πρόσφατο παράδειγμα την επανάσταση της μαντίλας.

    Αν επικρατούσε η ισχύς του συνόλου σε όλους με τον ίδιο τρόπο, θα υπήρχε βδσμ?

    Γενικότερα τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τις λαμβάνουσες ποσότητες και ποιότητες της ισχύος τόσο του συνόλου όσο και του ατόμου?

    Στην ισχύ της εκκλησίας κάποτε όπου επέβαλε ότι ο ήλιος γυρνούσε γύρω από την γη κάποιοι άλλαξαν την στρατηγική της επιβίωσής τους για την επιστήμη.

    Ίσως να υπάρχει και κάτι από κατασκευής που σε κάποιους ανθρώπους τους «φαγουρίζει» για αναζήτηση, για δημιουργία, για απόλαυση.. για μια διαφορετική πορεία στρατηγικού βίου.

    Μετά χαράς βέβαια θα ακούσω όποια διαφωνία έχετε πάνω στην τοποθέτηση μου. Μου δώσατε θαυμάσια τροφή για σκέψη φίλτατε και σας ευχαριστώ.
     
  9. Libertine SD

    Libertine SD Contributor

    Φίλτατε @Master Electro-pain, το ότι κάποιοι επιλέγουν να κάνουν κάτι ακόμη και όταν δεν παρίσταται ανάγκη να συμβεί δεν τους καθιστά έχοντες "τάση" προς αυτό.
    Κι εσείς αν έχετε αλεξίπτωτο θα το χρησιμοποιήσετε εφόσον το αεροπλάνο σας πέφτει, ενόσω ουδέποτε θα θέλατε να κάνετε ελέυθερη πτώση, όπως τόσοι άλλοι που τρέχουν στις αερολέσχες.
    Αν σας κολλήσει κάποιος ένα περίστροφο στον κρόταφο για το πορτοφόλι σας, έχετε 3 επιλογές:
    1. να αδιαφορήσετε και να απομακρυνθείτε σαν να μην τρέχει τίποτα, ελπίζοπντας να μην πραγματοποιήσει την απειλή του
    2. να υποταχθείτε και να δώσετε το πορτοφόλι σας με την ελπίδα να γλιτώσετε από τη σφαίρα
    3. να αντιτάξετε την δική σας ισχύ και να τον αφοπολίσετε εφόσον μπορέσετε (να κατισχύσετε εσείς επ αυτού).

    Αν είστε εκπαιδευμένος κι επαρκώς ισχυρός και οι συνθήκες σας το επιτρέπουν η τρίτη επιλογή μπορεί να είναι υπέρ σας. Αν όχι, η επιλογή που σας δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης είναι η υποταγή.
    Το ότι κάποιοι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μεταφέρουν την υποταγή στο πεδίον της ερωτικής και λοιπής κοινωνικής ζωής τους, δεν τους καθιστά άτομα με υποτακτική "τάση" (συνήθως δοκίμασαν κάτι σχετικό κι ανακάλυψαν ότι τους άρεσε ή τους βοήθησε να επιτύχουν το σκοπό τους), και κυρίως δεν αναιρεί πως η υποταγή ως αποτέλεσμα κατίσχυσης, αποτελεί στρατηγική επιβίωσης.

    Αυτό που ανέφερα είναι πως κυριαρχία και υποταγή ως στρατηγήματα επιβίωσης ενυπάρχουν σε όλους μας, και συνεπώς δεν αποτελούν κάποιων, ορισμένων, εκλεκτών ή ό,τι άλλο, την ιδιαιτερότητα ή την "τάση".
    Δεν ισχυρίστηκα ότι το ενδιαφέρον, που οδηγεί σε επιλογή, δεν στηρίζετε πουθενά, προφανώς και έχει πολλές και ποικίλες αιτίες, τόσο διαφορετικές μετάξυ τους ωστόσο, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπαχθούν σε μία γενική "τάση".

    Για παράδειγμα, εσείς κι εγώ έχουμε τα ίδια ψυχονοητικά χαρακτηριστικά τα ίδια βιώματα και τα ίδια φιλοσοφικά, πρακτικά ή άλλα κίνητρα για να επιθυμούμε την κυριαρχία; κι αντε και σε κάποια εξ αυτών μπορεί να ομοιάζουμε, όλα τα παραπάνω είναι παρόμοια μεταξύ υμών και του "τσαμπουκά", που επίσης προσπαθεί να κυριαρχήσει; Με αυτόν που είναι μαφιόζος και κυριαρχεί στον υπόκοσμο; Με τον ιδιοκτήτη της πολυεθνικής; Με έναν δικτάτωρ;

    Όλοι αυτοί έχουν μια γενετική ή άλλη "τάση προς την κυριαρχία" που την στερούνται όλοι οι υπόλοιποι, ή έχουν απλώς ο καθένας την δική του ποιότητα κια ποσότητα Ισχύος που του επιτρέπει να κυριαρχεί;
    Το τι στρατηγική ακολουθεί ο καθένας (κυριαρχία ή υποταγή) εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ισχύ που διαθέτει, ώστε να του εξασφαλίσει το πλέον επιθυμητό αποτέλεσμα σε κάθε διακριτή περίπτωση.

    Κι εν πάση περιπτώση, εσείς που αναφέρεστε σε αυτές (γιατί εγώ δεν αναγνωρίζω την ύπαρξή τους), μπορείτε να μου παρέχετε έναν ασφαλή κι επαρκή ορισμό για το τί ΕΙΝΑΙ η "υποτακτική και η κυριαρχική τάση";
    Διότι ως γνωστόν, η επιστημονική μέθοδος επιβάλλει αν κάποιος ισχυρίζεται πως κάτι υπάρχει, αυτός οφείλει να το αποδείξει κι ουχί να καλεί τους άλλους να αποδείξουν το ανύπαρκτον...
     
  10. Libertine SD

    Libertine SD Contributor

    Μα και τις στρατηγικές επιβίωσης "από κατασκευής" της διαθέτουμε αγαπητή μου.
    Αν με την "τάση" πρός υποταγή ή κυριαρχία αναφέρεστε σε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά ή ταλέντα, που κάποιος μπορεί να διαθέτει και να τον κάνουν πιο αποδοτικό στη χρήση τους, πιθανόν και να υπάρχουν. Μπορείτε ωστόσο να τα ορίσετε; Αλλά μήπως αυτά αν τα συνυπολογίσετε σε κάποιον Κ, απλά είναι όσα προσθέτουν στην Ισχύ του;

    Γενικά ο "τσαμπουκάς" δεν είναι συνωνυμος του τραμπούκου, διακατέχεται από άλλα κινητρα κι "ηθικό" σύστημα - άσχετο. Δεν μπορώ ωστόσο να αντιληφθω το επιχείρημα πίσω από αυτή σας την παράθεση, σε σχέση με τη χρήση του ακραίου παραδείγματος του τσαμπουκά που έδωσα στην απαντησή μου.

    Δεν ισχυρίστηκα κάπου ότι άπαντες έχουμε όμοιες στρατηγικές βίου κι επίσης δεν αναφέρθηκα σε ισχύ συνόλων.
    Αυτό που λέγω είναι ότι η κυριαρχία και η υποταγή είναι μέρος της ΠΑΛΕΤΑΣ των στρατηγικών επιβίωσης (όχι κάποια ιδιαιτερότητα ή τάση ορισμένων) και ως εκ τουτου όλοι τις διαθέτουμε. Το πως τις χρησιμοποιεί ο καθένας σε ατομικό επίπεδο εξαρτάται από την ισχύ του, την συνθήκη που καλείται να αντιμετωπίσει κι ένα σωρό ακόμα παράγοντες.

    Σαφώς, φιλομάθεια, διερευνητικό πνεύμα, τυχοδιωκτισμός, οξυδέρκεια, υψηλή αντιληπτική ικανότητα, εκ γενετής δεξιότητες (ταλέντα), ό,τι συνηθίζουμε να καλούμε συνολικά ευφυϊα...
    Οι ευφυέις άνθρωποι υπό καθεστώς κατίσχυσης δεν γνωρίζω αν υποτάσσονται περισσότερο ή λιγότερο, όπως επίσης δεν γνωρίζω αν επιτηδεύονται περισσότερο στο να κυριαρχούν ή όχι.

    Ελπίζω να σας απάντησα.
     
  11. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Η άποψη που έχω σχηματίσει μέχρι τώρα (και που δεν έχει διαψευστεί) είναι ότι η αυθυπαρκτη τάση είναι η τάση για κυριαρχία. Και αυτό γιατί εξασφαλίζει πόρους και πρόσβαση σε αυτούς. Η υποτακτικότητα ή/και υποταγή είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά την κυριαρχία  
     
  12. Master Electro-pain

    Master Electro-pain Staff Member

    Αγαπητέ @Libertine SD, αναφέρεστε σε κάποιους (η υπογράμμιση, δική μου), οι οποίοι:
    και τα δύο παραδείγματα, που δίνετε, αφορούν:
    Θα έλεγα πως διακρίνω μία αναντιστοιχία, εδώ.

    Σε κάθε περίπτωση, με βρίσκετε σύμφωνο σχετικά με το εξελικτικό πλεονέκτημα του:
    Θα επιμείνω, όμως, επάνω στο ότι οι τάσεις αυτές -προς την μία ή την άλλη μεριά- είναι υπαρκτές, καθώς τις παρατηρώ και τις αναγνωρίζω εδώ και δεκαετίες. Και μπορώ, με αρκετή βεβαιότητα, να υποστηρίξω πως εμφανίζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον τόσα που να αρκούν ώστε να γίνει κατηγοριοποίηση. Των τάσεων, όμως! Όχι των παραγόντων που δημιουργούν τις τάσεις.

    Και εδώ, ακριβώς, βρίσκεται η αντίρρησή μου, σε αυτό που γράφετε :
    Στο πρώτο μέρος, με το οποίο συμφωνώ, δέχεστε ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο οδηγεί σε επιλογή, και -κυρίως- δέχεστε ότι αυτό στηρίζεται κάπου. Ότι "έχει πολλές και ποικίλες αιτίες". Ουσιαστικά, αυτό είναι που συζητάμε και αυτό που υποστηρίζω. Πως εφόσον υπάρχουν αιτίες για το "κάτι", τότε αυτό το "κάτι" -αυτή η τάση- είναι υπαρκτό.

    Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος, όμως:
    Το ότι κάθε αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές παραλλαγές ή συνδυασμούς των γενεσιουργών "ποικίλων" αιτιών, δεν αναιρεί το ίδιο το αποτέλεσμα. Άλλωστε, από μόνη της η αναφορά σε "τάσεις" υποδηλώνει πως δεν πρόκειται περί πανομοιότυπων αποτελεσμάτων, εξ ου και τα κοινά χαρακτηριστικά, στα οποία αναφέρθηκα. Το επιχείρημα, όμως, ότι δεν δυνάμεθα να κατηγοριοποιήσουμε τα αποτελέσματα, εφόσον αυτά οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες, το βρίσκω αβάσιμο. Είτε λόγω εμπρησμού είτε λόγω κεραυνού, το αποτέλεσμα -η πυρκαγιά στο δάσος- είναι ένα και το αυτό!
    Άπτεται της επιστημονικής μεθοδολογίας και αυτό...

    Όσον αφορά, τώρα, την δική σας μεθοδολογική αναφορά, σας απαντώ πως κάλλιστα μπορούμε να δεχτούμε κάτι το οποίο παρατηρούμε, ανεξαρτήτως του εάν μπορούμε ή όχι να το ερμηνεύσουμε. Και στο παρελθόν δεχόμασταν την βαρύτητα, αλλά και σήμερα δεχόμαστε την σκοτεινή ύλη, εφόσον παρατηρούμε την επίδρασή της. Μακριά από εμένα οι θεωρήσεις του "θεού των κενών". Δεν επειχειρώ να το ερμηνεύσω -αν και το βρίσκω άκρως ενδιαφέρον ως θέμα και κάποιες απόπειρες έχουν γίνει και στο παρόν φόρουμ- όμως το δέχομαι επειδή το παρατηρώ. Φρονώ πως το:
    για παράδειγμα, το οποίο ορθώς αποδίδετε σε εμάς τους δύο, αποτελεί αναγνώριση της ύπαρξης αυτού από την πλευρά σας, όπως επίσης αποτελεί και έναν όμορφο και απλό ορισμό.

    Αν επιθυμείτε και κάτι παραπάνω από αυτόν τον ορισμό, θα πρότεινα την τάση ενός ατόμου να επιθυμεί -όπως εσείς λέτε- δηλαδή να αποζητά/σχετίζεται/ασχολείται πάντα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, όταν δεν πέφτει το αεροπλάνο ή όταν δεν του κολλάνε ένα περίστροφο στον κρόταφο...