Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Eκτός θέματος και άνευ τίτλου

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Emma, στις 24 Σεπτεμβρίου 2007.

  1. Queen87

    Queen87 Contributor

    Αν διαβάσεις τα εις εαυτών https://www.politeianet.gr/books/9789608097742-marcus-aurelius-thurathen-markos-aurilios-194350
    Θα δεις μια σειρά από κανόνες και συμβουλές για το πως να ζει ο άνθρωπος κ πως να αντιμετωπίζει αυτά που έρχονται σύμφωνα με την στωική φιλοσοφία.
     
  2. sapfw

    sapfw out of order Contributor

  3. Dapom

    Dapom Contributor

    ευχαριστω για την πρόταση..στα υποψιν
     
  4. Queen87

    Queen87 Contributor

    Παρακαλώ. Από την μέση και κάτω δεν μου άρεσε το βιβλίο ωστόσο έχει χρήσιμες συμβουλές!
     
  5. Dapom

    Dapom Contributor

    οταν το διαβασω (εχω αλλα βιβλια σε προτεραιοτητα τωρα) θα σας πω αν συμφωνούμε...  
     
  6. gaby_m

    gaby_m open for S/m discussion Premium Member Contributor

    Από τους Στωικούς πιο πολύ ο Σενέκας και ο Επίκτητος μίλησαν για το κακό που επικρατεί στον κόσμο. Σύμφωνα με τους Στωϊκούς, οι σοφοί οφείλουν να κατανοούν τη φύση της αδικίας που βλέπουν γύρω τους και να καταλαβαίνουν ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούν να την ξεριζώσουν γιατί υπάρχει παντού, υπάρχει μοίρα αλλά υπάρχει και ελεύθερη βούληση, κακός είναι όποιος δεν είναι απόλυτα αγαθός ή απόλυτα σοφός και κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτα αγαθός επειδή δεν γνωρίζει, σε κάθε περίσταση, τι είναι το σωστό και το καλό.

    Μπορεί να βρει κανείς σύγχρονες προσεγγίσεις των Στωικών στο "Η παρηγορία της φιλοσοφίας" του Αλαιν ντε Μποττόν.

    Όσον αφορά όμως το κακό που επικρατεί στον κόσμο, την πιο ολοκληρωμένη σύγχρονη φιλοσοφική προσέγγιση την βρίσκουμε στη Χάνα Άρεντ.
     
  7. Iagos

    Iagos Contributor

    @sapfw

    Εν τάχει σας γράφω λίγα πράγματα για τους Στωικούς.

    Οι Στωικοί χώριζαν τη φιλοσοφία σε τρία μέρη, στο λογικό, στο ηθικό και στο φυσικό, και καθένας από αυτούς τα ταξινομούσε με το δικό του τρόπο.
    Αυτά τα τρία μέρη άλλοι τα αποκάλεσαν τόπους, άλλοι γένη, άλλοι είδη.

    Έχει ενδιαφέρων ο διαχωρισμός του Κλεάνθη, ο οποίος εντοπίζει έξι μέρη: το διαλεκτικό, το ρητορικό, το ηθικό, το πολιτικό, το φυσικό και το θεολογικό.

    Σημαντικό ρόλο στη στωική ηθική παίζει η ειμαρμένη, η οποία ταυτίζεται με το Θεό. Στη στωική φιλοσοφία όλα γίνονται για κάποιο λόγο, έχουν κάποια αιτία.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η δυνατότητα της ελεύθερης βούλησης, αλλά σίγουρα περιορίζεται η ελεύθερη βούληση στην επιλογή και επιτέλεση των πράξεων.

    Για τους Στωικούς επιλέγοντας κανείς τη σωστή πράξη, την ηθική πράξη, φτάνει πιο κοντά στην αρετή και, κατ’ επέκταση, στην ευδαιμονία.

    Κάνοντας κανείς το καλό πλησιάζει περισσότερο προς την ευδαιμονία.

    Σύμφωνα με τους Στωικούς όταν η λογική του ανθρώπου πέφτει σε σφάλματα τότε έχουμε νοσηρότητα της ψυχής, που την χαρακτηρίζουν ως πάθος.

    Πάθος για τους Στωικούς είναι η λύπη, ο φόβος, η επιθυμία και η οδύνη.

    Όταν το άτομο καταφέρει να ελέγξει τις εσφαλμένες κρίσεις, όταν δηλαδή φτάσει στο σημείο να μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του, προκύπτει αυτό που στο στωικό λεξιλόγιο ονομάζεται ευπάθεια.

    Οι ευπάθειες είναι τρεις: η χαρά, η προσοχή και η βούληση.

    Όσον αφορά τις εκδόσεις θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με αυτό το βιβλίο:

    "Η ελληνιστική φιλοσοφία: Στωικοί, Επικούρειοι, Σκεπτικοί", του καθηγητή κλασικής φιλολολογίας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Long A.A.

    Εκδόσεις "Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.
    https://www.vivliopoleiopataki.gr/p...tikh-filosofia-Stoikoi-Epikoureioi-Skeptikoi/

    Επίσης σημαντικά βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν θα βρείτε στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
    https://www.cup.gr/

    Γενικά αποφεύγετε βιβλία του συρμού....που σας προτείνονται (και εδώ Είδα)....τύπου "Γίνε Στωικός σε 10 βήματα"

    Για τους Στωικούς άλλωστε έχει γράψει και βιβλίο ο Λεωνίδας Γεωργιάδης ( αδερφός του νανογιλέκου-τηλεπωλητή Άδωνη...δεν βάζω link για ευνόητους λόγους) από την Ελληνική Αγωγή. (Εδώ γελάμε).

    Μακριά από τους τσαρλατάνους εκδότες....

    Με εκτίμηση

    Iagos
     
    Last edited: 17 Ιουνίου 2023
  8. sapfw

    sapfw out of order Contributor

    Ευχαριστώ πολύ  
     
  9. Dapom

    Dapom Contributor

    Καλημερα, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις προτάσεις σας.
     
  10. Dapom

    Dapom Contributor

    Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω καθώς τώρα διάβασα καλύτερα αυτό που γράψατε (για να πω την αλήθεια πριν λιγο ξύπνησα...και τώρα παίρνω στροφες) και μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες και θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας αν εχετε τη διάθεση, καθώς γνωρίζετε την φιλοσοφία των στωικών.

    Αν καταλαβαίνω σωστα απο αυτό που γράψατε, οι στωικοί θεωρούν οτι υπάρχει το κακό που προκαλει η φύση και είναι αναποφευκτο (πχ σεισμός, ηφαίστεια κλπ) και αυτό που προκαλουν οι άνθρωποι;
    Θα μπορούσαν δηλαδή οι στωικοί να χαρακτηριστούν compatibilists;
     
  11. Iagos

    Iagos Contributor

    Παρακαλώ  
     
  12. gaby_m

    gaby_m open for S/m discussion Premium Member Contributor

    Δύσκολα, κατά την άποψή μου, θα μπορούσαν οι Στωικοί να χαρακτηριστούν compatibilists. Και αυτό επειδή ο ντετερμινισμός, οι νόμοι καθολικής - συμπαντικής ισχύος, δεν είναι διόλου ίδιος με την ειμαρμένη των Στωικών, ότι δηλαδή οτιδήποτε μπορεί να συμβεί έξω από τον έλεγχο των ανθρώπων. Και οι compatibilists, από ό,τι καταλαβαίνω, προσπαθούν να βαδίσουν σε έναν στενό διάδρομο μεταξύ ελεύθερης βούλησης και ντετερμινισμού. Οι Στωικοί θεωρούν ότι ο σοφός δέχεται την ειμαρμένη χωρίς πάθος όμως, δέχεται δηλαδή ως προϊόν της μοίρας ότι κάποιος (του) προκάλεσε μια μια ανατάξιμη βλάβη, όμως αυτός ο ίδιος, ως σοφός, τιμωρεί αυτόν που τον έβλαψε, αυτό ορίζει η ελεύθερη βούλησή του, αλλά τον τιμωρεί χωρίς οποιοδήποτε πάθος που θα συσκότιζε την κρίση του, χωρίς θυμό κυρίως. Για μένα αυτό δεν είναι το ίδιο. Για άλλους πολύ καλύτερους γνώστες της φιλοσοφίας από εμένα μπορεί να είναι. Το κακό που προκαλεί η φύση, κατά τους Στωικούς, αποκλείεται, ως μέρος του γενικού σχεδίου για το κοινό καλό, να είναι κακό με την έννοια ότι μπορεί να ωθήσει τον ελεύθερο άνθρωπο να αυξήσει την αρετή του, μπορεί να του βγάλει στην επιφάνεια χαρίσματα κ.ο.κ.