Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Οι δύο επιστολές για την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» και μια φωτεινή χαραμάδα.

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος espimain, στις 22 Μαρτίου 2024.

  1. espimain

    espimain Contributor

    Οι δύο επιστολές για την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» και μια φωτεινή χαραμάδα.

    Parallax View
    "Απέναντι στο όχλο ας αφήσουμε τα μέλη της κοινωνίας μας να αποφασίσουν για το ορθό, το δίκαιο, το σημαντικό".

    Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε; Διάβασα με προσοχή την ειλικρινή επιστολή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου σχετικά την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» και την υπέροχη απάντηση της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλάντο και θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις όχι τόσο για το επίδικο των επιστολών όσο για το νόημα που κατασκευάζουν σχετικά με τις δημόσιες ανταλλαγές απόψεων. Οι δύο επιστολές αναβλύζουν εγκράτεια και πολιτισμό, ένας δημόσιος διάλογος χωρίς φωνές και κατάρες. Αν και η θέση μου είναι σαφής υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου σε όποια μορφή και να διατυπώνεται, ρηματικά ή μη ρηματικά, έμπρακτα, ένσαρκα, αναπαραστατικά, επιτελεστικά ή λειτουργικά. Κρατώ και από τις δύο επιστολές τα αναστοχαστικά επιχειρήματα, την υπέροχη χρήση της γλώσσας, την πηγαία και γνήσια ευγένεια και τις καλές προθέσεις. Απέναντι στο όχλο ας αναπτύξουμε μη αντιπαραθετικές δημόσιες ανταλλαγές θέσεων, απόψεων και επιχειρημάτων και ας αφήσουμε τα μέλη της κοινωνίας μας να αποφασίσουν για το ορθό, το δίκαιο, το σημαντικό.

    Ας αποφασίσουμε τον κόσμο που παλεύει να επιβιώσει να σχηματίζει γνώμη να τους βοηθήσουμε να λάβουν θέση αφού ακούσουν ικανά ανεπτυγμένες απόψεις και πολύπλοκα νοητικά σχήματα που ξεπερνάνε τον μανιχαϊσμό, πηγαίνουν τον δημόσιο διάλογο πολύ πέρα από το μαύρο και το άσπρο, πολύ πέρα από καλό και το κακό. Στη συγκεκριμένη δημόσια ανταλλαγή επιστολών δεν βλέπω καυγά, δεν βλέπω κραυγές και “α και ου” φωνές και συνθήματα, βλέπω στέρεες απόψεις που διατυπώνονται από δύο πολιτισμένους και βαθιά μορφωμένους ανθρώπους. Πρέπει να διαβαστούν όχι ως μια προσπάθεια η μια άποψη να επιβληθεί στην άλλη. Δεν βλέπω ένα στείρο ανταγωνισμό που την άλλη άποψη την βαφτίζει εχθρό αλλά βλέπω ένα δημιουργικό αγωνισμό που στην απέναντι όχθη βλέπει ένα πόλο που προσεγγίζει τα πράγματα από διαφορετική γωνία θέασης, σε διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικό στοχασμό. Βλέπω πέρα από τη διαφωνία, σεβασμό στην άλλη άποψη, ευγένεια, προσπάθεια για συναίνεση ή συνεννόηση, βλέπω πολιτισμό και ελπίδα. Βλέπω με άλλα λόγια μια φωτεινή χαραμάδα που μπορεί να μας βγάλει έξω από την υπερπολωτική σοσιαλμηντιακή ατμόσφαιρα που φαντάζει με αρένα και κοχλάζει από διαδικτυακό ακτιβισμό, παραθετικό λόγο και προσπάθεια για επιβολή απόψεων, αισθητικών, ιδεών. Τις παραθέτω και τις δύο για να σχηματίσετε τη δική σας άποψη σχετικά με το διακύβευμα και την ποιότητα της επιχειρηματολογίας και από τους δύο δημόσιους παράγοντες, τόσο από τον Μητροπολίτη Φιλόθεο όσο και από την Διευθύντρια του φεστιβάλ.



    Πηγή:https://parallaximag.gr/parallax-vi...ter-adespota-kormia-kai-mia-foteini-charamada
     
    Last edited: 22 Μαρτίου 2024
  2. tithon

    tithon Contributor

    @espimain φοβάμαι οτι ο σιώμος πέφτει έξω στην αισιοδοξία του οτι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συζητήσουν γι αυτό το ζήτημα με σχετική ψυχραιμία. είναι σταθερά όσοι και πριν.
    βάζω στοίχημα οτι στην ανάρτησή σας θα απαντήσουν τυφλοί φανατισμένοι αναδημοσιεύοντας την μιά απ τις δύο επιστολές που περιέχει το άρθρο που μας φέρατε, όποια νομίζουν οτι "τους εκφράζει", όντες αρκετά τυφλωμένοι ώστε να μην διαβάσουν το άρθρο και να μην δουν τις επιστολές σε αυτό. έχουν ανάγκη να τσιρίξουν την "πλευρά τους", όχι να κατανοήσουν ή, έστω, να συζητήσουν.
    άσχετα με την πλευρά.
     
  3. espimain

    espimain Contributor

    Συμφωνώ με αυτά που λέτε.
    Άσχετα πάντως με τους τυφλωμένους φανατικούς, ευελπιστώ πως θα τα διαβάσουν και κάποιοι άλλοι.

    Σαν παράδειγμα συνιστώ το: Κάθε κοινωνική επανάσταση θα πρέπει να προτείνει μία αλήθεια
     
    Last edited: 23 Μαρτίου 2024
  4. Dapom

    Dapom Contributor

    Δεν ξερω αν εγω δεν διαβαζω σωστα τις επιστολές αλλά είναι αλλού για αλλού και οι δυο.

    Η μεν πρώτη επιστολή αναπτύσει την επιχειρηματολογία της βασιζόμενη σε μια μη επαληθευμένη υπόθεση
    "...ἕνας σταυρὸς μὲ μία ἡμίγυμνη γυναίκα, πιθανῶς τὴν Παναγία,.." χωρίς να ζητά επιβεβαιώση άν η υπόθεση που κάνει είναι αληθής ή οχι.

    Και η δε δεύτερη επιστολή αντί να απαντήσει στην υπόθεση που κάνει ο πρώτος, και που αν η απάντηση ήταν οτι η υπόθεση του πρώτου είναι λάθος θα τελείωνε το όλο θέμα σε μια σειρά, θεωρεί οτι "Το κεντρικό θέμα της επιστολής σας είναι το ντοκιμαντέρ της κ. Ελίνας Ψύκου Αδέσποτα κορμιά που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του φετινού μας Φεστιβαλ.." και αναπτύσει μια επιχειρηματολογία πάνω σε αυτό, ενώ ο πρώτος έχει ξεκάθαρα δηλώσει "Τὸ ζήτημα ποὺ δημιουργεῖται μὲ αὐτὸ δὲν ἔγκειται στὸ περιεχόμενό του, ἀλλὰ στὴν διαφημιστικὴ ἀφίσα προβολῆς τοῦ ντοκιμαντέρ!...", άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

    Να ξεκαθαρίσω οτι δεν παίρνω θέση με τα πιο πάνω υπερ της μιας ή της άλλης επιστολής, γιατί ξεκάθαρα για μένα καμία επιστολή δεν εχει σωστή τοποθέτηση, απλά ήθελα να προβαλλω το πως μια κουβέντα μπορεί να φαίνεται "λογική" ή "σοβαρη" και απλά να είναι ασυναρτητη.
     
  5. tithon

    tithon Contributor

    @Dapom
    αλλά πώς κι από πού να ξέρει ή να συμπεράνει η δ/ντρια τι (ή ποιόν) αναπαριστά η αφίσα, ή, σωστότερα, τι νομίζει η ίδια οτι αναπαριστά η αφίσα;
    και σε τι θα την αφορούσε αυτό;
    απάντησε στο αίτημα που της υποβλήθηκε.

    σωστά λέτε οτι αμφότερες οι επιστολές είναι μέτριες ως προς το περιεχόμενό τους, αλλά πληρούν και οι δύο τα κριτήρια (ή προσχήματα) της καλής επικοινωνίας, είναι εντός του συρμού, αρκούντως διακηρυκτικές κι αρκούντως ασυνάρτητες.

    η ασυναρτησία είναι ο σημαντικότερος λόγος που κάνει αυτο το φορουμ τόσο ενδιαφέρον, ή τέλος πάντων το είχε κάνει στο παρελθόν.
    εξεικονίζει με θαυμαστή ακρίβεια αυτήν την διάχυτη ασυναρτησία, όλο και περισσότερο, περισσότερο κι απ όσο αναλογεί στο "έξω", πλέον.
    απ αυτήν την άποψη οι δυο επιστολές περιείχαν κάποια σαφήνεια, κι αρκετή πληροφορία.
     
  6. Iagos

    Iagos Contributor

    @Dapom δημιουργώ μια ταινία, μια παράσταση, έναν πίνακα... και η αφίσα Μου είναι αυτή

    Μετά από κάποιες μέρες λαμβάνω μια επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων γράφεται και το παρακάτω:
    Γιατί κατά τη γνώμη σας, Είμαι υποχρεωμένος να
    Ρωτάω γιατί εκλαμβάνω αυτό το
    ως υποχρέωση Μου.

    Είναι σαν να Μου λέτε ότι πρέπει να δώσω διευκρινήσεις στον οποιαδήποτε για το έργο Μου.

    Δεν μπορεί να γίνει αυτό...

    Ως καλλιτέχνης μπορώ να δημιουργώ ό,τι θέλω και όπως το θέλω χωρίς να εξηγώ.

    Αν αυτό που κάνω αρέσει ή δεν αρέσει είναι άσχετο με τη δημιουργική διαδικασία.
     
  7. Dapom

    Dapom Contributor

    Δεν θεωρώ οτι η δ/ντρια θα έπρεπε υποχρεωτικά να γνωρίζει ή να συμπεράνει ή να πει τι νομίζει οτι αναπαριστά η αφίσα, αλλά απο την στιγμή που γίνεται καποια "φασαρία" για αυτή την αφίσα, τότε δεν θα είχε υποχρέωση να το ψάξει και να μάθει;
    Και δεν νομίζω οτι απάντησε στο αίτημα που της υποβλήθηκε αλλά κατα δήλωσή της στην επιστολή της θεωρησε οτι το θέμα είναι το ντοκιμαντέρ και οχι η αφήσα...εκτός και αν το διαβάζω λάθος.
     
  8. tithon

    tithon Contributor

    η ίδια η επιστολή αναφέρεται και στο κινηματογραφικό προϊόν, "κρίνοντάς" το και αναντίστοιχο, ως προς την θεματολογία, με την προωθητική αφίσα του.
    το αίτημα ήταν να πράξει η δ/ντρια ο,τι αρμόζει, και σε αυτό απάντησε, στα όρια της ικανότητάς της, με σχετική επάρκεια. δεν εμπόδισε την ανάρτηση της αφίσας, πιθανότατα μετά από "έμφρονα κρίση και συνείδηση", όπως της ζητήθηκε. συνέταξε μάλιστα και μιά επιστολή γιά να περιγράψει την "εμφρονα κρίση και συνείδηση", όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, με σχετική πειστικότητα, αλλά και κάπως ασυνάρτητα και διακηρυκτικά. καθόλου άσχημα.

    η ασυναρτησία που επικαλείστε, και που είναι εμφανής, δεν είναι κάτι καινούριο ή εκπληκτικό. σχετίζεται και με την αυθαιρεσία της αρχικής επιστολής. κύριο επιχείρημα της οποίας είναι ο,τι η αφίσα "εἶναι βαθύτατα προκλητικὴ γιὰ τό θρησκευτικὸ συναίσθημα". το "επιχείρημα", δεν υπόκειται σε έλλογη κρίση ή αντίρρηση. είναι ...βιωματικό. απόλυτα υποκειμενικό και μονομερές. το αληθινό αίτημα είναι "πείτε τους να το βουλώσουν".
    στο φορουμ έχουμε μεγάλη εμπειρία από την αντίστοιχη ομάδα θρησκόληπτων, "ανεξαρτήτως δόγματος", όπως λέει κι ο αρμόδιος συντάκτης που εκπροσωπεί την αντίστοιχη ομάδα, γιά φίμωση των αμφισβητούντων τα ιερά και όσια της. αν ψάξετε την λέξη "ντροπή" σε διάφορους διαλόγους στο φορουμ θα βρείτε οτι οι εκφραστές των ιδεών του επισκόπου χρησιμοποιούν την ίδια "επιχειρηματολογία". σε αυτήν την στάση επιχείρησε να απαντήσει η δ/ντρια, όσο μπόρεσε, αλλά και με όποια περιθώρια άφηνε το ίδιο το αίτημα.

    επιμένω οτι η ανταλλαγή των επιστολών προσέφερε επαρκή και χρήσιμη πληροφορία. οικεία για εμάς εδώ στο φορουμ.
     
  9. Dapom

    Dapom Contributor

    @Iagos υποχρεωμένος δεν είναι κανένας να κάνει τίποτα πέραν των όσων των υποχρεώνουν οι νόμοι του κράτους στο οποίο ζεί.
    Παρόλα αυτα, επειδή οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, έχουν αναπτύξει κάποιους κοινωνικούς κανόνες τους οποίους συνήθως ακολοθούν, κυρίως για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κοινωνία.
    Ενας απο αυτούς τους κανόνες είναι και η ευγένια (που στους καλλιτέχνες συνήθως είναι και πιο ανεπτυγμένη), και η οποία ορίζει ότι όταν κάποιος σου απευθύνει ευγενικά ένα ερώτημα ή παράπονο ή αίτημα, δεν τον "γράφεις" αλλά προσπαθείς να απαντήσεις σε αυτό.
    Και κάπως έτσι απαντάει στην αρχική επιστολή η δ/ντρια.


    Εγω δεν σας είπα κάτι τέτοιο ούτε αναφέρθηκα σε κάτι τέτοιο στο post μου που κάνατε quote. Αναρωτιέμαι πως βγάλατε αυτό το συμπέρασμα.

    Βεβαίως και δεν νομίζω οτι κανένας αμφιβάλλει για αυτό. Και δεν βλέπω που τέθηκε τέτοιο θέμα.

    Αν με αυτό αναφέρεστε στο θέμα το οποίο εκδηλώθηκε για την αφίσα και τις επιστολές, έχω την αίσθηση οτι δεν καταλάβατε τι συζητούν, δεν τέθηκε πουθενά αν αρέσει κάτι δεν αρέσει...
     
  10. Dapom

    Dapom Contributor

    Ετσι όπως το διαβάζω εγώ, αυτή η δήλωση αναντιστοιχίας μεταξύ ντοκιμαντέρ και αφίσας (μαζί με την ευθέως δήλωση μερικες γραμμες μετα) με κάνει να καταλαβαίνω οτι ο συντάκτης της επιστολής απευθύνει το αίτημα του αποκλειστικά και μόνο στην αφίσα.
    παρόλα αυτά δεν κρίβω οτι με βάλατε σε σκέψεις...

    για τα υπόλοιπα συμφωνούμε.
     
  11. Iagos

    Iagos Contributor

    @Dapom έκανα μια ερώτηση, Μου δώσατε μια ικανοποιητική απάντηση και σας Ευχαριστώ.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί όλο αυτό το κείμενο σας, που ακολούθησε.

    Εν πάση περιπτώσει:

    Ακριβώς όπως το λέτε.

    Στην προκειμένη περίπτωση η διευθύντρια ενός Φεστιβάλ Κινηματογράφου έλαβε μία επιστολή από κάποιον πολίτη αυτού του κράτους ο οποίος ασκεί το επάγγελμα τον Ιερέα.
    Αυτός ο πολίτης λοιπόν ευγενικά και πολιτισμένα ζητούσε από τη διευθύντρια να λάβει υπόψιν τις αντιρρήσεις του και αφού την παρακάλεσε με τούτα τα λόγια: «Σᾶς παρακαλῶ θερμά, κατὰ τὴν ἔμφρονα κρίση καὶ συνείδησή σας, νὰ πράξετε ὅ,τι ἁρμόζει.» επέστρεψε στις καθημερινές του ασχολίες.

    Η διευθύντρια από μεριάς της έλαβε σοβαρά της αντιρρήσεις του πολίτη, εξέτασε (ως όφειλε) το αν η αφίσα δεν παραβιάζει κανένα νόμο του κράτους και απάντησε στον πολίτη ευγενικά και πολιτισμένα, ότι κατανοεί τις αντιρρήσεις αλλά στη
    δεν κατεβάζουμε αφίσες επειδή έχει αντιρρήσεις ένας Ιερέας.

    Και κάπως έτσι το θέμα έληξε και η Διευθύντρια επέστρεψε στις καθημερινές της ασχολίες.

    Μάλιστα ο Ιερέας καταδίκασε την ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση στην Πλ. Αριστοτέλους, λίγες ημέρες αργότερα...

    Και μπράβο του.

    Οπότε το θέμα έχει λήξει με πολιτισμένο τρόπο.

    Η αφίσα, από τη μία, δεν κατέβηκε και ο Ιερέας, από την άλλη, συμμορφώθηκε και δεν σήκωσε μπαϊράκι, όπως θα έκανε ο προκάτοχος του, αλλά επιπλέον στάθηκε δίπλα σε δύο trans άτομα καταδικάζοντας την επίθεση.

    Και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία κατά τη γνώμη Μου.

    Ότι ένας πολιτισμένος άνθρωπος επιτέλους διαδέχθηκε έναν φωνακλά και απολίτιστο προκάτοχο του.

    Είναι πρόοδος όταν οι Μητροπόλεις ασκούν τα καθήκοντα τους και συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

    Όταν οι Μητροπολίτες μαθαίνουν να είναι ευγενικοί και πολιτισμένοι και όχι φωνακλάδες και άξεστοι τότε, μπορεί ένας άνθρωπος του πολιτισμού να συζητήσει μαζί τους και να θέσει τα όρια, τα οποία τα αποδέχονται με σεβασμό.

    Αν ήταν σαν τον Θεόφιλο και άλλοι τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας θα ήταν αλλιώς.

    Είναι σημαντικό όταν οι απολίτιστοι Ιερωμένοι γίνονται πολιτισμένοι.

    Οπότε από Εμένα, ένα δέκα στο Θεόφιλο.

    Μάγκας ο Θεόφιλος.

    Επιτέλους η Θεσσαλονίκη αλλάζει…

    Iagos

    ΥΓ Την φωτεινή χαραμάδα που αναφέρεται στον τίτλο εκεί τη βλέπω.

    Στο γεγονός ότι κάποιοι νεότεροι Μητροπολίτες συμμορφώνονται... και εκπολιτίζονται...

    Με ποιόν να κάνεις πολιτισμένο διάλογο;

    Με τον προηγούνενο τηλεμαϊντανό;




     
    Last edited: 23 Μαρτίου 2024
  12. kinvara

    kinvara Δική Του Contributor

    @espimain
    Οι δυο επιστολές είναι κόσμιες και πληρούν τα προσχήματα της "καλής" επικοινωνίας. Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο "μέτριες" που υιοθέτησε ο @Dapom . Βρίσκω τον διάλογο εκτός θέματος (και για την ταμπακιέρα τίποτα).
    Εφόσον το θέμα αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και η καλλιτέχνις ήθελε να ευαισθητοποιήσει το κοινό αίσθημα ως προς αυτά, to the point θα ήταν ο διάλογος που θα εξηγούσε εαν το πέτυχε με τον τρόπο που επέλεξε, και τα όποια επιχειρήματα υπάρχουν ως προς αυτό.