Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Περι κριτικης

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Apollyon, στις 12 Ιουλίου 2008.

  1. camera_obscura

    camera_obscura Regular Member

    Δεν είμαι απολύτως σίγουρη, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Apollyon αναφέρεται στη συμπεριφορά εκείνη που οι Άγγλοι ονομάζουν judgemental:
    1. Of, relating to, or dependent on judgment: a judgmental error.
    2. Inclined to make judgments, especially moral or personal ones: a marriage counselor who tries not to be judgmental.

    Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις κουλτούρες αναφορικά με αυτήν την προδιάθεση, με τους Έλληνες να είναι μάλλον... πρωταθλητές! Το post 17 της Georgia είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κριτική δεδικαίωται.

    Υπάρχει μάλιστα και μια γνωστή έκφραση γι' αυτή τη συνήθεια: "μη φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν". Η αντίστοιχη αγγλική είναι "It's none of my business". Προσέξτε τις ποιοτικές διαφορές ωστόσο στον τρόπο που εκφέρονται αυτές οι δύο προτάσεις...

    Ασφαλώς δεν μπαίνουν όλες οι συμπεριφορές στο ίδιο σακί: άλλο το κουτσομπολιό, άλλο η επίκριση, άλλο ο ξερολισμός, άλλο η κριτική (=κρίση).

    Σίγουρα δεν είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου να βρίσκει κανείς μια ισορροπία ανάμεσα στο ένα άκρο της κοινωνικής αδιαφορίας και στο άλλο της άκρατης παρεμβατικότητας.

    Πέραν τούτων όμως Apollyon, νομίζω ότι είναι σημαντικό σε τέτοιες συζητήσεις να έχουμε πάντα κατά νου ότι διαδικασίες όπως αυτές είναι θεμελιώδεις για την κατασκευή των ταυτοτήτων (όχι των πλαστικοποιημένων, των άλλων).
     
  2. elfcat

    elfcat . Contributor

    @Apollyon.
    Μάλλον είμαι από τις λίγες/ους που θα συμφωνήσω μαζί σου. Ό,τι δε με αφορά δεν το κρίνω. διαμοφώνω άποψη, έχω γνώμη αλλά δεν κρίνω. Σε ό,τι πάλι με αφορά διαμορφώνω γνώμη, έχω άποψη αλλά δεν κρίνω. Έχει να κάνει νομίζω με την έννοια της αποδοχής, της ανοχής, του χρόνου που περνάει από πάνω μου και με μαθαίνει, των δικών μου λαθών και αδυναμιών που κρίθηκαν ανηλεώς και αφ' υψηλού από εφυείς και ηλιθίους καθώς και των δικών μου συχνά λανθασμένων κρίσεων επί θεμάτων και ανθρωπων. Εντέλει αν το καλοσκεφτείς λίγα πράγματα αξίζουν να καταβάλει κανείς κόπο και ενέργεια για να τα κρίνει. Το να κρίνουμε μας δίνει μια αίσθηση δύναμης και υπεροχής... (Εγώ ξέρω καλύτερα από εσένα...)
     
  3. thelma

    thelma Regular Member

    Απάντηση: Περι κριτικης

    Αμα η αποψη των αλλων συμφωνει μαζι μας , παραμενει "αποψη" . Αν δεν συμφωνει, την λεμε "κακοπροαιρετη κριτικη ".
     
  4. elfcat

    elfcat . Contributor

    Re: Απάντηση: Περι κριτικης

    Υπάρχει και η καλοπροαίρετη κριτική, αν φυσικά θέλει κάποιος να ασχοληθεί με το "άθλημα" της κριτικής.
     
  5. Apollyon

    Apollyon God's Demon Contributor

    Υπαρχουν και ατομα που δεν τους αφορα και δεν σχολιαζουν.Ειτε στο φορουμ ειτε στην κανονικη τους ζωη.Χαιρομαι που εστω και ελαχιστοι,υπαρχουν.Τους αλλους απλα τους λυπαμαι
     
  6. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Περι κριτικης

    Apollyon, τα ξανάπαμε: Δεν είσαι εσύ αυτός που θα καθορίζει το τι αφορά και δεν αφορά τον καθένα μας, γιατί δεν είσαι σε θέση ούτε να ξέρεις, ούτε να αξιολογήσεις όλες τις πιθανές παραμέτρους.

    Από την άλλη πλευρά, εσύ κριτικάρεις και σχολιάζεις, και το κάνεις θρασύτατα, προφανώς ελπίζοντας στο ότι δεν θα δεχθείς την αρμόζουσα κριτική, λόγω του ότι επιλέγεις να μην απευθύνεις τις προσβολές σου ονομαστικά αλλά γενικόλογα, κι έτσι πιθανώς, κάποιοι θα σκεφτούν ότι το "τους λυπάμαι" σου είτε δεν αφορά τους ίδιους, είτε τους αφορά, αλλά καλύτερα θα ήταν να μην το σχολιάσουν, γιά να μην μπουν στον κατάλογο όσων λυπάσαι...



    Κλαυσίγελως...
     
  7. female

    female Contributor

    Re: Απάντηση: Περι κριτικης




    Μερικές φορές καταλήγω απλώς να κρίνω πως ο άλλος είναι τόσο μικρόμυαλος που οποιαδήποτε συζήτηση είναι απολύτως ανώφελη -- κι ούτε καν διασκεδαστική. Όχι απλώς "Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς", αλλά και "What a killjoy", οπότε... "Τι να λέω τώρα..."





     
  8. Apollyon

    Apollyon God's Demon Contributor

    Να σημειωσω οτι προσωπικα με ατομα ποτε δεν ειχα προβλημα.Οι συμπεριφορες με "τσιγκλανε".Αν αυτο ειναι κριτικη για τον αλλον οκ τοτε ανηκω κι εγω στους κριτες.Το θεμα ομως ειναι οτι ποτε δεν το εκανα πισω απο την πλατη καποιου και ποτε δεν εχω κρινει πραξεις χωρις να μου ζητηθει.Οπως και να χει δεκτη πασα γνωμη οπως : Από την άλλη πλευρά, εσύ κριτικάρεις και σχολιάζεις, και το κάνεις θρασύτατα, προφανώς ελπίζοντας στο ότι δεν θα δεχθείς την αρμόζουσα κριτική, λόγω του ότι επιλέγεις να μην απευθύνεις τις προσβολές σου ονομαστικά αλλά γενικόλογα, κι έτσι πιθανώς, κάποιοι θα σκεφτούν ότι το "τους λυπάμαι" σου είτε δεν αφορά τους ίδιους, είτε τους αφορά, αλλά καλύτερα θα ήταν να μην το σχολιάσουν, γιά να μην μπουν στον κατάλογο όσων λυπάσαι...

    Χαιρομαι που χωρις καν να με ξερει καποιος εχει βγαλει συμπερασματα για την συμπεριφορα μου και τον τροπο που σκεφτομαι.
     
  9. blindfold

    blindfold Contributor

    σε αυτό το χώρο συζήτησης δυστηχώς η κριτική είναι επηρρεασμένη από προσωπικές διαφορές ή συμφωνίες ,για εμένα ελλειπής .
     
  10. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Re: Απάντηση: Περι κριτικης


     
     
  11. vautrin

    vautrin Contributor

    Επίλογος

    Κι όχι αυταπάτες προπαντός.

    Το πολύ πολύ να τους εκλάβεις σα δυό θαμπούς
    προβολείς μες στην ομίχλη
    Σαν ένα δελτάριο σε φίλους που λείπουν
    με τη μοναδική λέξη: ζω.

    «Γιατί» όπως πολύ σωστά είπε κάποτε κι ο φίλος μου ο Τίτος,
    «κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες
    κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα.»

    Έστω.
    Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου.
    Κρίνε για να κριθείς.

    Αναγνωστάκης Μανώλης
     
  12. ...Πάντα για άλλους μιλάμε...
    Εκτός απο αλήθεια και το νεο τραγουδι της Αλεξίου.. ακούστε το ..κατι αξιζει