Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η Βασίλισσα του Σκακιού

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 31 Οκτωβρίου 2008.

  1. master Thanassis

    master Thanassis Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    καλά τα λες
     
  2. Hippolytos

    Hippolytos New Member

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Λάθος. Δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός, είναι απλώς φήμη που κυκλοφορεί στους ερασιτέχνες (με την καλή έννοια το λέω) του αθλήματος. Τα πιόνια δεν αντικαθιστούν χαμένα κομμάτια, προάγονται σε ό,τι θέλεις (εκτος από βασιλιά και... πιόνι, φυσικά). Μπορείς να έχεις και δύο, και εννέα, υποθετικά, βασίλισσες συγχρόνως.

    Παιδιά, νομίζω ότι έγινε παρεξήγηση χωρίς λόγο. Ο βασιλιάς είναι το σημαντικότερο, το πολυτιμότερο κομμάτι. Η βασίλισσα είναι το ισχυρότερο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και το αν αξίζει να θυσιάσεις ακόμη και την βασίλισσα για πλεονέκτημα θέσης, σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι άσχετο.

    Η ιδέα του άρθρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
     
  3. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Πράγματι, αυτό εννοούσα και τίποτα περισσότερο.

    Για να το κάνω λιανά, ιδίως για τους επίδοξους παίκτες σε BDSM επίπεδο.

    Κάνω μία αναλογία, ανάμεσα στο BDSM και στο σκάκι. Δεν έχει σχέση με στρατηγική. Έχει σχέση με την ΘΕΣΗ, αφ' ενός, του ενός και του άλλου, και την ΙΣΧΥ.

    Χωρίς τον βασιλιά, δεν υφίσταται παιχνίδι. Χωρίς την βασίλισσα, δεν υφίσταται ισχύς.

    Και ο ένας και ο άλλος είναι απαραίτητοι, αλλά από διαφορετικές σκοπιές. Δεν μιλώ για σκακιστικά παιχνίδια και για στρατηγικές. Μιλώ για την συγκεκριμένη αναλογία.

    Ο βασιλιάς έχει την θέση του. Ισχύ δεν έχει. Η βασίλισσα έχει την ισχύ της. Θέση δεν έχει, πέραν αυτής που της δίνει η ισχύς της.

    Δεν μιλώ για σκάκι. Μιλώ για την συγκεκριμένη αναλογία. Παρακαλώ να μην επικεντρώνεστε στο σκάκι. Οι ανθρώπινες σχέσεις, α) δεν καλύπονται από τους κανόνες του σκακιστικού παιγνίου, εφ όσον οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι, και β) οι BDSM σχέσεις είναι ιδιαίτερες, έχουν σχέση με την ισχύ και τον έλεγχο, πράγμα που με προέτρεψε να επιχειρήσω την αναλογία, όσον αφορά μόνο την θέση και την ισχύ.
     
  4. Maley

    Maley Contributor

    Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    o βασιληας καλη μου ειναι η αρχη και το τελος..τι ισχυς και παπαρια λετε τοση ωρα..εχασες το βασιληα έχασες και την παρτιδα..αρα για ποια αναλογια μιλαμε?ολοι δουλευουν για τον βασιληα..για το τομαρι του..
     
  5. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού


    Στο σκακι ομως,βασιλιας,βασιλισσα και ο υπολοιπος στρατος συνεργαζονται και αλληλοστηριζονται για να νικησουν στον πολεμο.Υπαρχει αντιπαλος.
    Στις ανθρωπινες διαπροσωπικες βδσμικες σχεσεις,ποιος ειναι ο αντιπαλος;Ποια ειναι η αναλογια;
     
  6. Mesodo

    Mesodo Regular Member

    Δ,
    το σκάκι είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος για το οποίο δεν έχουμε βρει τη λύση του. Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές εμπλέκονται σε σχέσεις και παιχνίδια μη μηδενικού αθροίσματος. γιαυτό και αρχικά το σκάκι δεν είναι καλή αναλογία για τις ανθρωπινες σχέσεις. Πέρα από αυτό η μεταβλητότητα του παιχνιδιού δεν βοηθά στην αναλογία με τον βασιλιά και τη βασίλισσα.
    Στο σκάκι οι κανόνες είναι στατικοί , στη ζωές μας όχι. Με λίγα λόγια ο βασιλιάς μπορεί να αποφασίσει να πηδήξει 5 τετράγωνα. Εάν επαιζες σκάκι θα του πέταγες το πιονι στα μουτρα του μαλάκα που δεν ξέρει να παίζει. Στις σχέσεις σου όμως αυτό το κάνεις συνέχεια. Ή μπορεί ο βασιλιάς να θέλει να γίνει για λίγο βασίλισσα. Ή το τέλος του βασιλιά να μη σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού...

    στη θεωρία των παιγνίων συνηθίζουμε να θυμόμαστε πως οι νοητικές κατασκευές μας έχουν πάντα μια δυναμική που μπορεί να μεταβάλει το παιχνίδι . Πολλές φορές μάλιστα η αλλαγή είναι το ζητούμενο. μερικοι τρόποι αλλαγής που θυμαμαι από μνήμης...

    change the field
    change the rules
    change the payoffs
    change the perception

    το σκάκι είναι πολύ γοητευτικό παιχνίδι αλλά μας βοηθά ελάχιστα στην κατανόηση μας για τόν κόσμο επειδή είναι πολύ περίπλοκο από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν αρχίζουμε και αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε και τις παραπάνω σταθερές για να δούμε πως συμπεριφέρεται το συστημά μας. Αυτή η περιπλοκότητα κάνει χαοτικά πολλά τα ενδεχόμενα για να μπορούμε να τα συλλάβουμε.

    εαν θέλεις να παίξεις με παιχνίδια μη μηδενικού αθροίσματος μπορείς να ξεκινήσεις με το δίλημμα του φυλακισμένου. (Prisoner's dilemma). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απλό αλλά με τρομερές προεκτάσεις παιχνίδι για το οποιο μαλιστα υπάρχουν και αρκετή βιβλιογραφία.. Συναινείς λοιπόν ή προδίδεις?
     
  7. chemical23

    chemical23 Regular Member

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Όταν υπάρχει ο πραγματικός αντίπαλος δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Όλοι μαζί συνεργάζονται ακριβώς και επιδιώκουν την επιβίωσή τους καταρχήν και το νικηφόρο αποτέλεσμα εν συνεχεία, αν θέλουμε να μιλάμε για τη ζωή την ίδια. underherfeet τα ερωτήματα σου είναι καίρια! Η αναλογία δεν είναι μία σταθερά νομίζω. Εκτός του ότι αλλάζει ανάλογα με τα άτομα, ενδέχεται να αλλάζει και μεταξύ δύο ίδιων ατόμων ακόμη.

    Mesodo καταπληκτικό το post σου. Να λοιπόν και κάτι που μαθαίνουμε εδώ.
     
  8. Syrah

    Syrah Contributor

    DRD, οποιαδήποτε συσχέτιση ανθρώπων, μέσα στην οποία υπάρχουν εκατέρωθεν ζητούμενα (τα οποία είναι και τα κίνητρα σύναψης της σχέσης) θα μπορούσε να αντιπαραβάλλεται σε παίγνια.
    Το σκάκι έρχεται να ενσαρκώσει μία στρατιωτική μάχη. Θα σκέπτονταν κανείς αρχικά πως η αντιπαραβολή με το σκάκι θα ήταν περισσότερο εύστοχη για να απεικονίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ δύο εταιριών, δύο οικογενειών, δύο στρατοπέδων, δύο συνόλων εν πάσει περιπτώσει, και όχι δύο μονάδων. Για σχέσεις δύο τελεστών πιθανώς θα επιλέγονταν κάποιο άλλο παιχνίδι, ατομικό.
    Ένα βήμα πιο πέρα, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι κάποιοι άνθρωποι πράγματι έχουν έναν ευάλωτο και καθόλου ευέλικτο πυρήνα, όπως ο βασιλιάς, και τον προστατεύουν αναπτύσσοντας χειρισμούς περιχαράκωσης, όπως οι πύργοι, επίθεσης, όπως η βασίλισσα αλλά και ώντας διατεθιμένοι να κάνουν τις απαραίτητες σπονδές, όπως τα πιόνια, προκειμένου για την εξασφάλιση άλλων διαπραγματευτικών τους πλεονεκτημάτων.
    Ένα βήμα πιο πέρα, αντιπαραβάλλοντας κανείς μία σχέση δύο τελεστών με τη συσχέτιση βασίλισσας/βασιλιά, φρονώ πως είναι πολύ πιθανό να πέσει σε σφάλματα. Καταρχήν γιατί σε μία ερωτική σχέση υπάρχουν εκατέρωθεν ζητούμενα (όχι απαραιτήτως με απόρροια αντικρουόμενα συμφέροντα) ενώ μεταξύ βασίλισσας/βασιλιά όχι. Κοινό, ασφαλώς το ότι υπάρχει κοινός στόχος η επιβίωση (μόνο που τα D/s ζευγάρια αγνοούν ενίοτε, πως παλεύουν για την επιβίωση).
    Ασφαλώς εδώ η συγγραφέας διατυπώνει υπερβολικά το ότι σαφώς η βασίλισσα το βασικό πλεονέκτημα του παίκτη (και όχι του βασιλιά - ο βασιλιάς δεν είναι ο παίκτης, ανεξάρτητα από το ότι ο παίκτης θα χάσει όταν δεν θα υπάρχει πια νόμιμη κίνηση για να προστατεύσει το βασιλιά).
    Η πρώτη είναι Μαυροβασιλική προσέγγιση. Η δε παρένθετη περισσότερο δική μου. Γεγονός παραμένει ότι την εξουσία στο D/s αποκτά εκείνος που τη θέλει περισσότερο. Αν και ο υποτακτικός ήθελε εξουσία, οι παραπάνω θεωρήσεις θα ήταν καθόλα σωστές - άνευ πρόσφυσης στο BDSM και με συνολική ισχύ. Ο υποτακτικός στο BDSM όμως, δεν θέλει την εξουσία. Άρα δεν τίθεται θέμα αντικρουόμενων επιθυμιών που ένεκα ασυμμετρίας μία εξ αυτών θα καρποφορήσει, δηλαδή θα επιφέρει την κυριαρχία του ενός. Η κυριαρχία του ενός για το D/s ζευγάρι είναι κοινός στόχος.
    Ναι με μία διόρθωση: Στο σκάκι η βασίλισσα είναι το πιόνι που προστατεύει αποτελεσματικότερα τη θέση του βασιλιά. Όλα τα πιόνια το βασιλιά προστατεύουν (αν και προσωπικά θα προτιμούσα να το σκέπτομαι λιγότερο αμυντικά λέγοντας "όλα τα πιόνα για την επίθεση στον αντίπαλο βασιλιά χρησιμοποιούνται").
    Απολογούμαι για την παρέκκλιση από το θέμα αλλά η φράση είναι: finita la musica, passata la festa. (-a στις παθητικές μετοχές λόγω θηλυκού γένους του musica, και festa άνευ i, καθώς με i είναι στα ισπανικά.)
    Λογικό άλμα D, το βασίλειο του βασιλιά δεν είναι η βασίλισσα αλλά το πεδίο επί του οποίου εφαρμόζεται η ισχύς του, κοντολογίς οι υπήκοοι. Ή για να το δούμε όλο αυτό επάνω στη σκακιέρα: ο στρατός του (οι λοιποί πεσσοί). Θα έλεγα οι λοιποί πλην της βασίλισσας που φαίνεται περισσότερο "δικός του άνθρωπος" όμως και εκείνη κάποια στιγμή ενδέχεται να γίνει σπονδή και να αντικατασταθεί, έτσι η βασίλισσα καθεαυτή (ως πεσσός) δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αξία, ενώ σαν ρόλος ναι. Εδώ γίνετα βασικά λόγος για HRM. (Μάλλον το σκάκι εφευρέθηκε πριν το φεμινιστικό κίνημα  )
    Στο M/s από την άλλη πλευρά, η σκλάβα είναι το ίδιο το βασίλειο - ας ειπωθεί έτσι - με την έννοια πως είναι το πεδίο επί του οποίου ο κυρίαρχος (ο βασιλιάς) ασκεί την κυριαρχία του. Συνεπώς, ναι, ασφαλώς αν εκείνη αποχωρήσει, δεν υφίσταται Master. (Master τίνος εξάλλου; )
    Τώρα, το ενδεχόμενο η σκλάβα να προτιμά να προσδιορίζει εαυτόν ως "βασίλισσα" και όχι ως "βασίλειο" χρήζει τεράστιας ανάλυσης. Την κάνουμε αν θέλεις κάπου αλλού για να μην επιβαρύνουμε αυτό το νήμα, αλλά διευκρινίζω ότι μου μυρίζει topping from the bottom.
    DRD, για ανθρώπους με τη δική μου ιδιοσυγκρασία, είναι σαφές, πως βασίλισσα δεν είναι η γυναίκα του βασιλιά.
     
  9. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Ειναι κακο το topping from the bottom;
    Ειναι αιρετικο να επιζητα εξουσια ο υποτακτικος;Η μηπως ασυμβιβαστο βασει συνταγματος;
     
  10. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Δεν βλέπω τον σύντροφό μου ως αντίπαλο φυσικά. Ο παραλληλισμός μου επικεντρώνεται στην προστασία που παρέχει η δική μου δύναμη στην ισορροπία της σχέσης. Αν σπάσω, για παράδειγμα, ή αν αποχωρήσω, μόλις σκότωσα τον βασιλιά μου με τα ίδια μου τα χέρια. Αν εγώ είμαι αδύναμη, δεν υπάρχουν πολλά που να μπορεί να κάνει ο ίδιος γι αυτό. Ποιος Μάστερ δεν ακουμπάει βαριά - βαρύτατα θα έλεγα - πάνω στην δύναμη του υ;

    Ένας είναι ο αντίπαλος πάντα. Ο εαυτός.

    Ουσιαστικά δεν με ενδιαφέρει η θεωρία παιγνίων, την οποία δεν κατανοώ κιόλας. Είμαι χαζούτσικο υ. Φτιάχνω ωραία μπεσαμέλ όμως και πηδιέμαι όμορφα. Αυτό είναι όλο.

    Όσον αφορά την ερώτησή σου, νομίζω πως θα αντιδρούσα εντελώς αυθόρμητα και παράλογα. Ασχέτως προσωπικού κόστους.

    Συνήθως δεν προδίδω. Το ότι είμαι πεισματάρα και γαϊδούρα είναι μάλλον ένα άσχετο δεδομένο.
     
    Last edited: 4 Νοεμβρίου 2008
  11. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Τωρα ανοιγεις μια τεραααστια συζητηση στην οποια αυτη την ωρα δεν μπορω να ανταποκριθω.
    Παραλληλισμος ωστοσω δεν βλεπω να υπαρχει ,η σχεση ειναι διπολικη το σκακι οχι,η ισχυς της βασιλισσας οσο κι'αν ειναι το καλυτερο κομματι,διαχεεται.ο βασιλιας εχει πολλους υποστηρικτες και η συνεργασια ολων φερει το ποθουμενο.

    Ποτε μου δεν θεωρησα τον εαυτο μου αντιπαλο.Παντα συντροφο,στις καλες και στις αναποδες.
     
  12. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Αν δεν είχε γίνει ο άτυχος κατ εμέ συσχετισμός ή παραλληλισμός με το σκάκι, θα είχε επικεντρωθεί η συζήτηση καλύτερα στο θέμα που ήθελες να αναδείξεις.