Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Bonus - Malus Training System

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Τεχνικές' που ξεκίνησε από το μέλος Syrah, στις 5 Φεβρουαρίου 2009.

  1. Durcet

    Durcet In Loving Memory

    Re: Απάντηση: Re: Bonus - Malus Training System

    Αν και δε μπορώ να ξέρω τι είδους άνθρωποι θα θεωρούσαν αξιόλογη μία τέτοια μέθοδο (ίσως να 'ναι απλώς αριθμολάγνοι  ) θα συμφωνήσω ως προς το ότι δε μπορούμε να αριθμοποιήσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε σε μία σχέση. Άλλωστε, είναι πρακτικά αδύνατο καθώς ένα γεγονός που σε μία χρονική στιγμή μπορεί να αξιολογηθεί ως αδιάφορο, σε κάποια άλλη μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την πορεία αυτής της σχέσης.

    Όσον αφορά την εκπαίδευση ενός υ, ένα τέτοιο σύστημα ίσως να είχε εφαρμογή σε πολύ απλά tasks, όπου ουσιαστικά υπάρχουν μόνο δύο παράμετροι (επιτυχία/αποτυχία). Ωστόσο, δε νομίζω να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.
     
  2. Απάντηση: Bonus - Malus Training System

    Δεν ξέρω σε τί μορφή συστήματος ακριβώς αναφέρεται η Syrah, όμως γιατί φαντάζεστε μία τόσο πολύπλοκη αριθμοποίηση; Ο κάθε Κυρίαρχος μπορεί πιστεύω να ρυθμίσει το πόσο σύνθετο επιθυμεί να είναι το σύστημα, αλλά και το πώς θα αξιολογεί κάθε πράξη ανάλογα με την περίσταση, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ανελαστικούς κανόνες. Μία βιώσιμη μορφή του θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ θετικά στην πρόοδο της πειθαρχιας του υποτακτικού και στη γενικότερη εξέλιξη της σχέσης.

    Αυτός ο 'μεσος άνθρωπος' υπάρχει τελικά; Και αν υπάρχει, πιστεύεις οτι θα ασχολείται με το BDSM;  

    Τα μπλοκάκια και τα τετράδια μου αρέσουν πολύ. Και η ουσία δε χάνεται, αν την επιθυμείς.
     
  3. Afrodyte

    Afrodyte Regular Member

    Απάντηση: Bonus - Malus Training System

    Ειναι αυτο το D που γενικα ξεχναμε και σημαινει πειθαρχεια φανταζομαι..Αν καταλαβα καλα βεβαια.Αλλος ενα τροπος πειθαρχιας λοιπον.Δεν μου χει συμβει αλλα ας μην το απαξιωνουμε πριν ακουσουμε εμπειριες.
     
  4. cider

    cider Kitchen master

    Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Άλλο μολύβι και χαρτί και καταγραφή κάθε παράλειψης/επιτεύγματος, και άλλο να δίνεται κάποια αδρομερής "βαθμολογία". Κάτι σαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες, που σβήνονται αν ο/η Υ τα πάει καλά.

    Η ουσιαστική μου, όμως, απορία, την οποία θα ήθελα να θέσω στη νηματοθέτρια είναι:
    σε τι ακριβώς θα εξυπηρετούσε ένα τέτοιο σύστημα; Δηλαδή, άντε και ο/η έφτασε σε ένα σύνολο θετικών ή αρνητικών πόντων; Θα υπάρχει ανταμοιβή/τιμωρία; Κάθε πότε;

    (Η ερώτηση είναι πραγματική, αποβλέπει σε απάντηση και δεν διατυπώνεται για δημιουργία εντυπώσεων).
     
  5. Syrah

    Syrah Contributor

    Διευκρινίσεις:

    Ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας, θα σταθώ σε μερικά, στα οποία έγινε μνεία σε εφαρμογές του συστήματος σε κάποιους κλάδους.

    Bonus - Malus, είναι γενικά κάθε σύστημα αξιολόγησης και απόδοσης προνομίων και ποινών, από αυτόν που το στήνει, σε αυτούς επί των οποίων εφαρμόζεται.

    Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από τον επιχειρηματικό τομέα, όπου οι επιχειρήσεις ρυθμίζουν την εμπορική τους πολιτική κατ' αυτό τον τρόπο. Δημοφιλέστερο παράδειγμα είναι οι εταιρίες παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών, εσχάτως και οι τράπεζες με κάποια προγράμματα "επιβράβευσης πελατών". Και άλλες μηχανογραφημένες εταιρίες τυποποιούν τα εκπτωτικά τους σενάρια και χαρακτηρίζουν πελάτες με έναν βαθμό επισφάλειας έτσι ώστε να προσδιορίσουν σε ποια τιμή αξίζει τον κόπο και το ρίσκο να τους πωλούν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους - αυτά όμως, και ειδικά το δεύτερο, δεν κοινοποιούνται στο πελατειακό κοινό.

    Στην εκπαίδευση έρχεται το εν λόγω σύστημα να συγκεράσει τα αυστηρά συστήματα (που θεωρούν το ορθώς γενόμενο ως το μόνο αποδεκτό, και επιβάλλουν ποινές για αποκλίσεις), με αυτά της αντιαυταρχικής σχολής (που επικεντρώνονται στην απόδοση κινήτρων για μάθηση). Ουσιαστικά είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προβλέπει τόσο κίνητρα (για μάθηση) όσο και αντικίνητρα (για απειθαρχία). Αν κάποιος έχει διαθέσιμη σχετική βιβλιογραφία ας την παραθέσει.

    Ως σύστημα αξιολόγησης και συνάρτησης (επιστροφής "τιμής") θα μπορούσε να πει κανείς ότι διέπει και όλες τις ανθρώπινες σχέσεις (ανεξαρτήτως δομής) καθώς όλοι είναι σε θέση να τιμωρήσουν και να επιβραβεύσουν - δεν είναι τόσο σημαντικό το αν θα τιμωρήσουν το σκλάβο τους με μαστιγώματα ή τον εργοδότη τους με εσκεμμένα μειωμένη απόδοση, ούτε το αν θα επιβραβεύσουν το γυιο τους με ένα χαμόγελο ή τον υπάλληλό τους με αδειοδότηση. Επιστρέφουμε ό,τι κατά την εκτίμησή μας παίρνουμε. Η διαφορά του bonus - malus, έγκειται στο ότι αυτά τυποποιούνται.

    Αυτά περί bonus - malus γενικώς.

    Στο M/s το bonus - malus σαφώς δεν μπορεί να λειτουργήσει με τιμές, καθώς δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει metrics για την απόδοση ενός σκλάβου. Το διευκρινίζω γιατί διάβασα αναφορές σε σπατάλη χρόνου σε δύσκολους υπολογισμούς.

    * * * * *

    Η απάντησή μου:

    Σας παραθέτω και τη δική μου απάντηση στο θέμα, μήπως και βοηθήσει.

    Τα points του συστηματος θα μπορούσαν να έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί όπως προανέφερα τιμωρία μπορεί να είναι και 100 χτυπήματα, αλλά μπορεί να είναι και η δήλωση πως κάποιος μας απογοήτευσε. Ωσαύτως, επιβράβευση μπορεί να είναι ένα αγαπητό δώρο, αλλά και η δήλωση πως είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από κάποιον.

    Στα θετικά συγκαταλέγω το ότι καθώς η τιμωρία στο BDSM είναι μία κυρίαρχη έννοια, το εν λόγω είναι ένα πολύ χρησιμο σύστημα για να υπενθυμίζει στους κυρίαρχους ότι υπάρχει και η επιβράβευση.

    Στα αρνητικά συγκαταλέγω το ότι ο σκλάβος αντιλαμβάνεται τα περιθώρια ελιγμών του συνεπώς είναι πολύ πιθανό αντανακλαστικά (δεν χρειάζεται να συμβαίνει με δόλο) να φροντίζει για τη διατήρηση μίας συνολικά καλής βαθμολογίας, ας την ονομάσουμε έτσι, η οποία όμως θα προέρχεται από πολλά malus και πολλά bonus, απόκλιση ενδεικτική μίας όχι και τόσο ισορροπημένης κατά την άποψή μου συμπεριφοράς.

    Το σύστημα το έχω εφαρμόσει με επιτυχία (και η επιτυχία έγκειται στην δραματική βελτίωση της απόδοσης αλλά και του ηθικού του σκλάβου), αντιμετωπίζοντας όμως το πρόβλημα που προανέφερα. (Παρεμπιπτόντως αν κάποιος συνομιλητής βρήκε τρόπο να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα θα με ενδιέφερε να διαβάσω κάποια σχετική πρόταση.) Η εφαρμογή του ήταν σε αμιγώς συμβολικό επίπεδο - συγκεκριμένα οι αρνητικοί "βαθμοί" ήταν γραμμές σε λευκό πίνακα.

    Οι προτάσεις που θα έκανα, σε όποιον επιθυμεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σύστημα, είναι:

    α) Οι αρνητικοί και οι θετικοί βαθμοί να έχουν κοινό χαρακτήρα. Λ.χ. να μην αντιστοιχηθούν οι ποινές με σωματικό πόνο και οι επιβραβεύσεις με σύμβολα.

    β) Πέρα από αυτό, οι αρνητικοί και οι θετικοί βαθμοί να διαφέρουν μόνο ως προς το πρόσημο και όχι ως προς το μέγεθος. Λ.χ. σε έναν αρνητικό βαθμό να μην αντιστοιχηθούν 1000 βουρδουλιές και σε έναν θετικό μισό χάδι.
     
  6. female

    female Contributor




    Ερώτηση -- τι σκοπό έχει ένα τέτοιο σύστημα; Σε τι αποσκοπεί;



     
  7. cider

    cider Kitchen master

    Το ίδιο ρώτησα κι εγώ, κι απάντηση δεν πήρα.

    Επίσης με ξενίζει η τακτική περιοδικότητα των τιμωριών/ανταμοιβών. Δεν υποτίθεται ότι ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να λειτουργεί σε ένα βάθος χρόνου;
     
  8. gaby

    gaby Guest

    Υποθέτω ότι αποσκοπεί στην αυτοπειθαρχία του σκλάβου στις εντολές του Αφέντη του. Μοιάζει να είναι ένας σχετικά απλός τρόπος να σχηματοποιήσει ο σκλάβος μέρος της βούλησης του Έτερου, που έχει πολλές διακλαδώσεις και ίσως κάποιες φορές, στα μάτια του σκλάβου, αντιφάσεις.

    Η περιοδικότητα ενδεχομένως να δίνει αίσθηση ασφάλειας στον σκλάβο.

    Η καλή απόδοση αλλά και απόκλιση του σκλάβου από το μέσο όρο με πολλά bonus και πολλά malus που αναφέρει η Syrah, μάλλον πρέπει να είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του σκλάβου και νευρικών αντοχών του. Αχ, η νιότη!   Εμένα θα με τσάκιζε να πέφτω συνέχεια στα κιγκλιδώματα από μόνη μου. Τώρα πια   Στα νιάτα μου, είναι βέβαιο ότι θα έκανα πολλά τέτοια παιχνίδια.

    Το θέμα της αντίληψης των περιθωρίων ελιγμών από τον σκλάβο, κατ εμέ ένα μεγάλο θέμα που ανάγεται στο πόσο μακρύ τελικά πρέπει να είναι το λουρί του κάθε σκλάβου, ίσως να έχει να κάνει με τη βαρύτητα του συστήματος bonus - malus στη σχέση. Αν είναι ένα σχετικά μικρό κομμάτι της σχέσης, λογικά η αντίληψη των περιθωρίων ελιγμών δεν θα κρίνεται από τα bonus - malus.

    Για βοηθητικό - συνοδευτικό σύστημα ενίσχυσης της αυτοπειθαρχίας το κρίνω μάλλον. Ομολογώ ότι μου φαίνεται καλό  
     
  9. blindfold

    blindfold Contributor

    το αντιλαμβάνομαι σαν τεχνική κυριαρχίας
    και ναι έτσι μπορεί να αποβληθεί το στοιχείο του σαδομαζοχισμού ,εκτός και αν οι απαιτήσεις γίνοντε παράλογες ή σαδιστικές  

    σαν έννοια τιμωρίας προς διαπαιδαγώγηση το θεωρώ ηλίθιο ,εκτός και αν είναι για εκπαίδευση υποτακτικού ,όπου εκεί το αντιλαμβάνομαι ερεθιστικά μάλιστα ..

    το βάθος χρόνου που αναφέρθηκε εξαρτάτε απί τις απαιτήσεις  
     
  10. female

    female Contributor



    Μιλάμε δηλαδή για έλεγχο συμπεριφοράς; Ή μιλάμε για κάποιου είδους "παιχνίδι";

     
  11. blindfold

    blindfold Contributor

    μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια ενός παιχνιδίου
    π.χ. "κάνε κολοτούμπες και όσο καλύτερα τις κάνεις θα σε αφήνω να με γλύφεις ψηλότερα..." (εφόσον ο εραστής αρέσκετε να γλύφει ρώγες ...)

    μπορεί να έχει και "εκπαιδευτικό" ορίσμο ..
    π.χ. "όσο με υπηρετείς καλύτερα ,τόσο πιο κοντά θα φτάνεις για να γευτείς το strapon μου... " (εφόσον ο υπό είναι ήδη δηλωμένος παθητικός)
     
  12. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Όταν ήμουν μαθήτρια στο Δημοτικό, επί Χούντας, η δασκάλα μας είχε ένα τετράδιο όπου έγραφε τις ποινές και τις ανταμοιβές για τις αντίστοιχες πράξεις. Επειδή ήθελα να γίνω δασκάλα όταν μεγαλώσω και ταυτιζόμουν πάρα πολύ με τη δασκάλα μου, άρχισα να κρατάω κι εγώ ένα τετράδιο, όπου σημείωνα όλες τις μαλακίες των συμμαθητών μου, τις φορές που μου είχαν φερθεί άσχημα ή είχαν φερθεί σε άλλους άσχημα ή στον εαυτό τους, και όλες τις καλές τους στιγμές, αυτές που θεωρούσα εγώ καλές. Ήταν ένα κρυφό τετράδιο, δεν το έδειξα ποτέ σε κανέναν. Οπότε δεν είχε και καμία επίπτωση, πέραν του ότι περνούσα την ώρα μου αφ' ενός, και αφ' ετέρου ότι ήδη είχα αρχίσει να ακονίζω την κριτική μου αντίληψη περί των άλλων, η οποία έχει τύχει και αρνητικής κριτικής, ως "ψωλομετρισμός", από τον αγαπητότατο, κατά τα άλλα, DreamMaster. Ο Umberto Eco βέβαια μπορεί και να είχε αντίθετη γνώμη. 

    Το σύστημα αυτό, έτσι όπως προτείνεται, δεν μου λέει τίποτε γιατί, α) δεν με καυλώνει και β) θεωρώ ότι όταν δημιουργείς, διότι βλέπω την σχέση Κυριαρχίας ως δημιουργική πράξη, δεν μπορείς να συστρέφεις και να αλλοιώνεις και να καλουπώνεις σημαντικά στοιχεία, όπως την ευρηματικότητα, την παραλλαγή, τον ελιγμό, την φαντασία, την προσαρμοστικότητα κ.α., για να χωρέσουν σε ένα λογικό και οργανωμένο σύστημα, εκ των προτέρων αποφασισμένο και σχεδιασμένο.

    Είναι σαν να προσπαθείς να ζωγραφίσεις ένα αριστούργημα ενώνοντας τις τελίτσες.