Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Bdsm και πολιτική ιδεολογία

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Ηλίας, στις 26 Μαϊου 2009.

  1. Ηλίας

    Ηλίας Guest


    Bdsm και πολιτική ιδεολογία.

    Συνδέεται η ενασχόληση με κάποιες μορφές του Bdsm, με αυταρχικές ιδεολογίες;

    Αντιτίθενται αναρχικές ή φιλελεύθερες ιδεολογίες με κάποιες μορφές του Bdsm;

    Αν ναι ή όχι, γιατί;

    Τα παραπάνω κείμενα είναι ένα ερέθισμα, για να αρχίσει η συζήτηση. Η κουβέντα θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια της πολιτικής συζήτησης που απαγορεύεται από τους κανόνες του forum, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει αυτή η κουβέντα, για να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους. Ως εκ τούτο θα παρακαλούσα τους συνομιλητές να κινηθούν μέσα στα πλαίσια του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, επιτρέπονται προφανώς οι διαφωνίες αρκεί να είναι κόσμιες.

    Θα επανέλθω.
     
    Last edited by a moderator: 23 Ιουνίου 2017
  2. ipakouo_skilaki

    ipakouo_skilaki Regular Member

    Ειλικρινά Ηλία δεν κάθησα να διαβάσω κανένα κείμενο.Καταρχήν γιατί είναι πολύ μεγάλα και βαρίεμαι και επίσης και να τα διαβάσω το πιθανότερο είναι να μην καταλάβω τίποτα.Στο ερώτημα σου νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο...Μα απολύτως καμία!!!Άσχετα μεταξύ τους!!!
     
  3. Elysium

    Elysium Contributor

    Διάβασα τις παραπάνω απόψεις που προσπαθούν να συνδέσουν το bdsm και την αναρχοαριστερά.

    Οι απόψεις όμως περί bdsm και φασισμού (και μάλιστα η προπαγάνδα όπως πολλοί ανέφεραν) τελικά που είναι, μιας και φαγώθηκαν μερικοί σε 20 σελίδες νήμα;
     
  4. jimboy

    jimboy Regular Member

    Απάντηση: Bdsm και πολιτική ιδεολογία

    Κατά την γνώμη μου ένας "ελεύθερος" άνθρωπος που αρέσκεται να εκφράζεται μέσα από bdsm πρακτικές δύναται να έχει ή να μην έχει οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία(όπως ο κάθε άνθρωπος).

    Στη περίπτωση που μιλάμε για μια πονεμένη ψυχή που κάνει χρήση bdsm πρακτικών κυρίως για να ανακουφιστεί από τα κόμπλεξ του(η για να τα στηρίξει),την κακή ιδέα πουχει για τον εαυτό του ή αυτήν που νομίζει ότι έχουν οι άλλοι γι αυτόν έ σαυτήν την περίπτωση η πιθανότητα η πολιτική άποψη του ατόμου να στρέφεται σε συγκεκριμένες(απολυταρχικές) ιδεολογίες κατά την κρίση μου είναι αρκετά μεγάλη!
     
  5. Durcet

    Durcet In Loving Memory

    Θεωρώ το bdsm ως κάτι το ριζοσπαστικό. Κι αυτό διότι καταφέρνει να δώσει νέο νόημα σε δύο λέξεις που ίσως ν' ακούν "βάρβαρες" στα αυτιά κάποιων: βία και εξουσία. Η βία, κάτι που η κοινωνία μας θεωρεί ως αρνητικό, ως κάτι απευκταίο (στα λόγια βέβαια, διότι στην πράξη είναι το καλύτερο μέσο εξόντωσης του αντιπάλου), μετατρέπεται σε ευχαρίστηση, σε ηδονή. Χρησιμοποιείται προς τέρψη των μετεχόντων μίας σχέσης ή έστω μίας επαφής που έχει bdsmικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ακραία, δεν αποσκοπεί στην εξόντωση του άλλου, όπως συμβαίνει έξω στην κοινωνία, αλλά αντίθετα διέπεται από κανόνες που θέτουν τα μέλη.

    Η εξουσία, άλλο χαρακτηριστικό των κοινωνιών, αλλάζει κι αυτή νόημα εντός της σχέσης με bdsmικά χαρακτηριστικά. Δεν επιβάλλεται άνωθεν, δεν είναι κάτι που το υποτακτικό άτομο, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, οφείλει τυφλή υπακοή. Αντίθετα, ο υποτακτικός είναι αυτός που επιλέγει τον "εξουσιαστή" του, το άτομο που θα του παραδώσει κομμάτια της κυριαρχίας επί του εαυτού του. Επίσης, κανείς δεν έχει εξουσία ελέω θέσης. Το να δηλώσει κάποιος Master δε σημαίνει πως αυτομάτως θεωρείται πως έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί επί όλων, να θεωρείται "ανώτερος" ή έστω "πιο ίσος από τους άλλους", αλλά αντίθετα αποκτά δικαίωμα κυριαρχίας μόνο από τη στιγμή που κάποιος υποτακτικός του αναγνωρίσει το δικαίωμα να κυριαρχήσει πάνω του.

    Αυτά μόνο είναι αρκετά για να με κάνουν να πιστεύω πως το bdsm δε μπορεί να ταυτιστεί με πολιτικές θεωρίες που έχουν ως αρχή τη διατήρηση της τάξης, τη συντήρηση. Όταν ανατρέπεις, έστω και σε επίπεδο προσωπικής ζωής, δύο από τους βασικότερους πυλώνες που στηρίζονται οι κοινωνίες, νομίζω πως πιο εύκολα χαρακτηρίζεσαι ως ριζοσπάστης παρά ως συντηρητικός.
     
  6. Elysium

    Elysium Contributor

    Γράψτε μερικοί και για τη σχέση που ισχύει μεταξύ bdsm και Ναζισμού μιας και την έχετε παρατηρήσει πρόσφατα αναρτημένη στο forum όπως υποστηρίζετε.

    Έτσι για να δούμε και την "άλλη πλευρά"…




    Y.Γ. Κάντε quote αν δε θυμάστε.
     
  7. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Bdsm και πολιτική ιδεολογία

    Το κείμενό μου που παρέθεσε ο Ηλίας δεν καλεί ψηφοφόρους στις κάλπες (όπως αφελώς το διαβάζουν μερικοί) αλλά προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «πως συμβιβάζεται η ενδεχόμενη αντεξουσιαστική ιδεολογία κάποιου με την εξουσιαστική φύση του BDSM».

    Μακάρι να έβλεπα εμπεριστατωμένα κείμενα που να απαντάνε στο ερώτημα «πως συμβιβάζεται η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία με το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις, στην ερωτική έκφραση όσο απελεύθερη ή εκτός νόρμας κι αν είναι» ή «Είναι ο εθνικιστικός ρατσισμός των αφεντάδων, τέως λοκατζήδων, συμβατός με τις επιδιώξεις μιας BDSM κοινότητας;»

    Στη σύντομη παρέμβασή μου στο νήμα του Aldur είπα πως όχι – δεν είναι αυτά τα πράγματα συμβατά. Ένας χρυσαυγίτης μπορεί να είναι μαζοχιστής και να τη βρίσκει (και καλώς τη βρίσκει) αλλά δε γίνεται, ως χρυσαυγίτης, να προωθεί στόχους μιας BDSM κοινότητας.

    Μην περιμένετε να κάνω σοβαρή προσπάθεια να τεκμηριώσω τα παραπάνω. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Το κείμενο που παρατέθηκε γράφτηκε σε μια από τις πιο παραγωγικές εποχές του forum που δεν απέκλειε την εκδοχή δημιουργίας κοινότητας και αυτοοργανούμενης παρέμβασης κι εν πάσει περιπτώσει, ήταν ακόμα ένα βήμα σοβαρού διαλόγου και προβληματισμού γύρω από το BDSM και τον ελεύθερο ερωτισμό.

    Σήμερα είναι ένα site σαν πολλά άλλα. Κάτι σαν το facebook. Πέρα από την πολύ χρήσιμη λειτουργία του στο να γνωριστούν μερικοί άνθρωποι και να κάνουν μαζώξεις και παρέα, το χαρτί της «κοινότητας» ή έστω της σοβαρής ανταλλαγής απόψεων, κάηκε. Οι μόνες προσπάθειες συλλογικής παρέμβασης τα τελευταία χρόνια ήταν είτε εμπορικής φύσεως ή κινήσεις αυτοπροβολής ατόμων και ομάδων (συχνά σε συνδυασμό). Πολλές από τις διαμάχες που ξέσπασαν ήταν για το μοίρασμα της πίτας. Εκεί χωράνε, όχι μόνο φασίστες, αλλά και όλο το τσίρκο της κίνας.

    ΥΓ.
    Elysium σε παραπέμπω στα προηγούμενα. Γράψε εσύ που το φλερτάρεις κιόλας. Μπορείς?
     
    Last edited: 27 Μαϊου 2009
  8. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    H βδσμ πρακτικη,οπως εφαρμοζεται ξεχωριστα απο τον καθενα στα πλαισια μιας σχεσης που συναπτει ,αποσκοπει στην αντληση της απολαυσης .
    Η φαντασιακη διασταση και η συμβολικη σημασια των πρακτικων ,οπως και των κανονων που προσδιοριζουν την σχεση αυτη στην πραγματωση της ειναι ξεχωριστες και ατομικες για τον καθενα που την βιωνει, ανεξαρτητως του ανατρεπτικου χαρακτηρα που εχει το bdsm στην αποδεκτη,συμβατικη αντιληψη που εχει η κοινωνια για τους τροπους εκφρασης της σεξουαλικοτητας .
    Καποιος μπορει να παραλληλιζει εαυτον με τον Αδολφο , την Κλεοπατρα η τον Ναπολεοντα βδσμιζοντας , ταυτιζοντας στο μυαλο του την αυταρχικη η απολυταρχικη πολιτικη εξουσια με τη βδσμικη.
    Δεν το θεωρω επιληψιμο ,αν ετσι φτιαχνεται.Επιληψιμο ειναι αν αρχισει τις γενικευσεις και τις αναγωγες και ακομα πιο επιληψιμο αν αυτες τις γενικευσεις προσπαθησει να τις εμφανισει ως εικονα αλλα και ουσια του βδσμ.

    Το εξοχως "πολιτικο" στοιχειο του βδσμ ειναι η δυνατοτητα αυτονομιας που παρεχει στην δημιουργια μιας σχεσης εξουσιας, αυτονομιας και προς τα εξω -η αντιληψη της κοινωνιας- και προς τα μεσα ,- τα "πρωτοκολλα" και την βδσμικη ορθοδοξια- ωστε να επιλεγει και να διαμορφωνει καποιος ελευθερα ενα τομεα της ζωης του,τον ερωτικο.
    Η υπαρξη της ιδαιτερης αυτης ερωτικης "κλισης" προς την εξουσια η η την υποταγη ειναι ο "καταλυτης" που μπορει να "πυροδοτησει" την πολιτικη εν τελει λειτουργια του ατομου στον χωρο του ιδιωτικου ,θεσμιζοντας την.

    Απο αυτη την οπτικη λοπον το βδσμ,αν και εμπεριεχει σχεσεις εξουσιας ,λογω της αυτονομης και συναινετικης τους θεσμισης δεν μπορει να συνδεθει η να παραλληλισθει με αυταρχικες ιδεολογιες.
    Οσον αφορα την τοποθετηση του Ντολμανσε και την συνδεση του (βδ)σμ με τον αναρχισμο θα πρεπει να επισημανθει η αρχη της τοποθετησης του,ειναι ατομιστικη η αναρχικη σκοπια των πραγματων, μια βσμικη σχεση ομως θελει δυο για να λειτουργησει,δυο που πρεπει να συννενοηθουν και να συμφωνησουν, αρα να θεσουν καποιες αρχες...
     
  9. James_Bondage

    James_Bondage Regular Member

    Απίστευτο!! Συμφωνουμε σε κατι.... βεβαια, μη μπερδευεις την αναρχια με την αριστερα ή τους αναρχικους με τους κουκουλοφορους προβοκατορες των κομματων. η αναρχια δε γνωριζςει κομματα και διαχωρισμους πολιτικων ιδεολογιων.
     
  10. Ride a Woman

    Ride a Woman Regular Member

    Απάντηση: Bdsm και πολιτική ιδεολογία

    Tα ιδια Παντελακη μου....τα ιδια Παντελη μου.....!!!!
    Απορω με την παρτη σας.Απο την μια δεν θελεται διαμαχες,τσακωμους και κοντρες και απο την αλλη ξεθαβουμε παλια post για να ανοιξουμε καινουργιο κυκλο μπουρου-μπουρου........!!!!!
    Δεν σας καταλαβαινω ειλικρινα....????!!!!!
    Αφου γουσταρεται τετοιες συζητησεις,γιατι δεν κανεται μια συναντηση με 2 καφασια κρυες μπυρες,να τα κουβεντιασεται μεχρι δευτερας παρουσιας.....?????
    Παω στοιχημα οτι σε λιγο θαναι closed το θεμα...!!!!! 
     
  11. Syrah

    Syrah Contributor

    Αναλόγως πώς αρέσκεται κανείς να θεωρεί τα πράγματα, αγαπητέ Ηλία, το BDSM μπορεί να αποτελέσει έκφραση διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών.

    Οι θιασώτες της σκλαβοκεντρικής θεωρίας, ενδέχεται να διαταθούν ότι η εξουσία του Master ετεροκαθορίζεται από τον υποτακτικό, ο οποίος και του την παραχωρεί, για όσο του την παραχωρεί. Στο σχεσιακό αυτό καθεστώς φαίνεται πως η ψήφος εμπιστοσύνης στον πρώτο δίνεται καθημερινά, και ουσιαστικά υπάρχει μια ιδανικά ευέλικτη δημοκρατία.

    Κάποιοι ενδέχεται να αρκεστούν στη διατύπωση πως το BDSM ενέχει την ιδέα του ριζοσπαστικού, ακριβώς γιατί αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο νομιμοποιούνται συμπεριφορικά μοντέλα που πόρρω αποκλίνουν από την εξω-BDSMική νόρμα. Κοντολογίς, πως σε μια συντηρητική ή πουριτανική κοινωνία το BDSM ενέχει εξ ορισμού την υπέρβαση.

    Κάποιοι περισσότερο φιλικά προσκείμενοι σε αυταρχικά καθεστώτα ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι ένας εν δυνάμει σκλάβος, δεν μπορεί να μην παραχωρήσει την εξουσία, και επομένως αφενός να καταρρίψουν το σκλαβοκεντρικό θεώρημα, αφετέρου να αποψιλώσουν τη συναίνεση από τη συνειδητότητά της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως έχει την εξουσία εκείνος που μπορεί.

    Κάποιοι περισσότερο ρεαλιστές, ίσως και μια μερίδα πρώην ρομαντικών και νυν απογοητευμένων της προηγούμενης κατηγορίας, ενδέχεται να παραδεχτούν πως επί της ουσίας ασυμμετρία στις D/s σχέσης δεν υπάρχει και πως κάθε γραμμάριο εξουσίας ή ελέγχου που παραχωρείται, αντιστοιχίζεται πάντα σε μια αντιπαροχή, όπως λ.χ. σε ευθύνη.

    Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, ανέφερα ότι καθένας προβάλλει τις επιθυμίες και τους φόβους του στις άλλες οντότητες. Από την πρώτη στιγμή που τις θεωρεί, αναζητά σε αυτές ένα ψήγμα, μια υπόνοια, κάτι που θα τον προσανατολίσει προς ένα από τα δύο άκρα: αυτό που ελπίζει, ή αυτό που φοβάται. Λέω λοιπόν ότι ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες καθένας ενδέχεται να διαβλέπει στο BDSM διαφορετικά πολιτικά σύμβολα.

    Δεν υιοθετώ καμία από τις απόψεις που προανέφερα -που σίγουρα δεν είναι οι μόνες πιθανές-, ούτε με αυτές που παρέθεσες στο αρχικό σου σχόλιο -τις οποίες κατά τα λοιπά βρίσκω ενδιαφέρουσες ως τοποθετήσεις-, ενώ ταυτόχρονα όλες με βρίσκουν σύμφωνη εν μέρει. Διαβλέπω στο BDSM άφθονες πολιτικές προβολές, αλλά ταυτόχρονα κανέναν συγκεκριμένο αντικειμενικώς προσδιοριζόμενο πολιτικό προσανατολισμό.
     
  12. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @Ηλίας: Πιστεύω πως η πρόθεση του DreamMaster δεν ήταν να αναζητήσει πιθανές συνδέσεις του BDSM με πολιτικές ιδεολογίες (δυστυχώς είναι και ακριβοθώρητος ωστε να το διευκρινίσει ο ίδιος) αλλά το ακόλουθο τμήμα, χωρις φυσικά αυτό να σημαίνει πως η συζήτηση την οποία προτείνεις δεν είναι καλό να πραγματοποιηθεί.

    *τα bold δικά μου

    απο την άποψη λοιπόν αυτή Ride a Woman, θεωρώ πως το παρόν νήμα έχει ιδιαίτερα ικανούς λόγους ύπαρξης, φυσικά κανείς δεν μπορεί ουτε προτίθεται να σε υποχρεώσει να παρακολουθήσεις, πολυ δε περισσότερο να συμμετάσχεις, μια συζήτηση την οποία θεωρείς εκτός τόπου. Πέραν τουτου, υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην εμπεριστατωμένη και τεκμηριώμένη αντιπαράθεση απόψεων ακόμη και με λεκτικούς διαξιφισμούς και στην κόντρα για την κόντρα, τις προσβολές άμεσες ή έμμεσες, τα εμβόλιμα ποστς (trolling) ή την σκηνοθετημένη μονοπώληση συζητήσεων (hijacking) τα οποία όντως δεν είναι επιθημητά ή αποδεκτά.

    @G_E: απορία, γιατί ηταν καλό να πραγματοποιούνται παρόμοιες συζητήσεις όταν ο συγκεκριμένος χώρος ήταν στην "βρεφική" του ηλικία, με ουσιαστικές αντιθέσεις ν' απουσιάζουν μη έχοντας ακόμη εκδηλωθεί, και δεν είναι καλό τωρα που οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί; Η πιθανή απάντηση "γιατι φαίνεται που πάει το πράγμα" είναι φυσικά μια απάντηση.
     
    Last edited: 27 Μαϊου 2009