Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ο Σαδομαζοχισμός σαν Πνευματική Διαδρομή

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 4 Ιανουαρίου 2010.

  1. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    Εδώ οδηγούμαστε μοιραία στο παλιό ερώτημα "υπάρχει μη μαζοχίστρια υποτακτική;", και φυσικά στο αλληλένδετο ομόλογό του "υπάρχει μη σαδιστής Κυρίαρχος;".

    Κατά την προσωπική μου άποψη όχι, δεν υπάρχουν, ούτε η μεν ούτε ο δε...

    Δεν αντιλέγω στο ότι η υποτακτικότητα είναι πιθανότητα έμφυτη έστω κι αν βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμη και μιά ζωή ολόκληρη εφ' όσον δεν βρεθεί ο καταλύτης που θα την φέρει στην επιφάνεια (είμαι άλλωστε γενικά οπαδός της θεωρίας των έμφυτων τάσεων και όχι των επίκτητων που εμένα προσωπικά δεν με πείθουν), θεωρώ όμως ότι είναι απόλυτα συνυφασμένη με το μαζοχισμό, όπως και η κυριαρχικότητα με το σαδισμό... Βεβαίως, και ο σαδισμός κι ο μαζοχισμός μπορεί επίσης να βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση, κι αυτό είναι που μπερδεύει, πιστεύω, τα πράγματα.

    (Το να διευκρινίσω βεβαίως ότι ο σαδισμός κι ο μαζοχισμός δεν έχουν ως μοναδικό πεδίο εφαρμογής τον σωματικό πόνο, θα είναι μάλλον περιττό).



    Δεν έθεσα το ερώτημα "κάπως". Το έθεσα ευθέως, γιά να καταλάβω ακριβώς το εάν υπήρχε στη σκέψη σου η περίπτωση της "δημιουργίας" μιας υποτακτικής προσωπικότητας, και πώς κρίνεις αυτή τη "δημιουργία"...

    Προσωπικά, κι αν ακόμη θα μπορούσε να γίνει, θα απέρριπτα μιά τέτοια περίπτωση (καθόσον δεν είμαι της σχολής των Κυριάρχων-θεών). Δεν μπορεί να γίνει όμως. Όπως η ίδια είπες κι εγώ συμφώνησα, η τάση πρέπει να προϋπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει (εκ του μη όντος) μιάν υποτακτική προσωπικότητα, ει μη μόνον με μεθόδους και μέσα κατ' εμέ τουλάχιστον απορριπτέα (βλ. Το Σύνδρομο Γιόζεφ Φριτσλ). Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τέτοιες περιπώσεις, το μόνο που πιθανώς μπορεί να "δημιουργήσει" κάποιος, είναι μιά υποτακτική συμπεριφορά, και όχι προσωπικότητα. Συμπεριφορά που, φυσικά, μιά και δεν θα έχει στη βάση της κάποια προδιάθεση, θα έχει εύλογα ως αίτια άλλους παράγοντες πέραν της επιθυμίας γιά υποταγή (τον έρωτα ίσως, ή διάφορες άλλες επιθυμίες και ανάγκες, που την ικανοποίησή τους θα ερχόταν να εξαγοράσει η επίπλαστη αυτή υποτακτικότητα)...

     
  2. sk

    sk Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Με αυτήν την άποψη μπορώ να συμφωνήσω και εγώ. Σκέφτομαι πως ο μαζοχισμός, ψυχικός ή σωματικός, μπορεί να είναι απλά ίσως πιο δύσκολος να βγει στην επιφάνεια και να αναγνωριστεί, ακόμη και σε επίπεδο αυτογνωσίας, από ότι η υποταγή και γι'αυτό να μίλησα για "μη μαζοχιστικές υποτακτικές". Παρότι πιστεύω ότι πολλές υποτακτικές δεν είμαστε υποτακτικές σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θεωρώ ωστόσο ότι υπάρχουν σημάδια ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε απόλυτα και ότι, τουλάχιστον ως γυναίκες, είναι λίγο πιο εύκολο - πιο κοινωνικά αποδεκτό αν θέλετε - να τα εκφράσουμε. Αυτό μου φαίνεται πιο δύσκολο να γίνει με τον μαζοχισμό. Οπότε, ναι, δέχομαι την σκέψη ότι μπορεί ο μαζοχισμός να είναι σε λανθάνουσα (έως πάρα πολύ) κατάσταση στις υποτακτικές και να μπορεί ο Κυρίαρχος απλά να τον αναδεικνύει.

    όχι απαραίτητα...υπάρχουν και πρωτάκια στο forum για τα οποία τίποτα δεν είναι περιττό  
    μου γεννάται μία απορία: είναι αρκετό για έναν Κυρίαρχο να εκφράζει τον σαδισμό του μόνο ψυχικά και όχι σωματικά?


    με σεβασμό
    sk
     
  3. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    "Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο"...  


     
  4. sk

    sk Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

     

    με σεβασμό
    sk
     
  5. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    Ωραίος σεβασμός!  


     
  6. sk

    sk Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Ο σεβασμός αποκλείει γελάκια ή χαμόγελα? Θα ήταν κρίμα...
    Το εικονίδιο στο τέλος της απάντησης με έκανε να γελάσω χθες και αλλά και τώρα που το ξαναβλέπω.
    Ουδεμία πρόθεση ασέβειας υπήρχε


    με σεβασμό
    sk
     
    Last edited: 8 Ιανουαρίου 2010
  7. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    Πολύ καλά έκανες και γέλασες διότι -εννοείται ότι- με πρόθεση ν' αστειευθώ, χρησιμοποίησα το δεύτερο εικονίδιο...  


     
  8. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    Με το συμπαθειο sk ,αλλα εγω εδω βλεπω αντιφαση....εκτος κι'αν πιστευεις στην εμφυτη, επιλεκτικα υποτακτικη προσωπικοτητα, κατι που βλεπω λιγο δυσκολο να υποστηριχθει με λογικα επιχειρηματα.
    (ναι ,ξερω,σας ξεστρατιζω λιγο την κουβεντα και επανερχομαι σε μια παλια διαφωνια που εχει συζητηθει πολλες φορες,χωρις να υπαρξει,και δεν μπορει αλλωστε,καταληξη, αλλα εδω μπαινει μια νεα "αποχρωση" στους υποστηρικτες των εμφυτων τασεων που μου φαινεται εντελως εωλη...)
     
  9. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Θα συμφωνήσω κι εγώ περί "έμφυτης" υποτακτικότητας, το βρίσκω λίγο απίθανο να συμβαίνει αυτό. Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που χειρίζονται το θέμα είναι τα εξής:

    https://www.greekbdsmcommunity.com/forums/t4859/

    https://www.greekbdsmcommunity.com/forums/t6649/ (νάμαι καλέ, νάμαι...)

    Ίσως να δίνουν εν μέρει μία πιθανή και λογική εξήγηση της διαμόρφωσης της υποτακτικότητας ενός ατόμου...
     
  10. Babylon

    Babylon Regular Member

    Ενδιαφέρον κείμενο, ευχαριστούμε Ντόρα για την μετάφραση...

    Έχουμε κάνει κάποτε μια μεγάλη συζήτηση για αυτό, αν δεν κάνω λάθος στο https://www.greekbdsmcommunity.com/forums/t15360/

    Εν μέρη συμφωνώ με τον ισχυρισμό, εν μέρη όχι. Θα προσθέσω σε αυτά που είχα γράψει στο "Σαδισμός υπο΄όρους" πως ως bottom πολλές φορές έχω υποφέρει πράγματα που δεν γουστάρω προκειμένου να έχω και τα πράγματα που γουστάρω, όχι μόνο γιατί ο top το επέβαλλε αλλά περισσότερο γιατί πάνε πακέτο.

    Ως top, μπορεί να υπάρχουν όρια που έχουν οριστεί, αλλά όπως πολύ σωστά είπε η Syrah, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να πονέσεις έναν μαζοχιστή, χωρίς να του δώσεις την ευκαιρία να τον μετουσιώσει σε απόλαυση.

    Όσον αφορά το SM σαν πνευματική διαδρομή, μου άρεσαν αυτά που διάβασα, γιατί και για εμένα αυτή είναι μια πτυχή του SM που με ενδιαφέρει βαθιά.
     
  11. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Ευχαριστώ για το link, Babylon. Θα το ξαναδιαβάσω...

    Αν και προσωπικά δεν συμμερίζομαι (πλέον) τους λόγους για τους οποίους δεχόμαστε την επιβολή κάποιων "πραγμάτων που δεν γουστάρουμε", θα ήθελα να προσθέσω κάτι επ' αυτού, σε συνέχεια και προηγούμενης συζήτησης με την Λάρα (διότι κατανοώ πλήρως τις ενστάσεις της περί μαζοχιστών). Το απόσπασμα αναφέρεται κυρίως στην επιβολή σωματικού πόνου.

    "Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τον μαζοχιστή ως ένα δυνατό άτομο. Το στερεότυπο ότι ο μαζοχιστής είναι κάποιος κλαψιάρης αδύναμος άνθρωπος δεν είναι καθόλου αλήθεια. Ο μαζοχιστής πρέπει να γνωρίζει το σώμα του πάρα πολύ καλά και να έχει πλήρη έλεγχο του σώματός του για να μπορέσει να δώσει τον έλεγχο σε κάποιον άλλο ή να παραδοθεί στον πόνο. Ο μαζοχιστής είναι στην ουσία ένα πολύ δυνατό άτομο."

    (Bob Flanagan, από την ταινία The life and death of Bob Flanagan: Supermasochist)

    Χαίρομαι πολύ που το βλέπεις έτσι κι εσύ. Και σαφώς, δεν πρόκειται για ένα άλλοθι. Τί να το κάνουμε; 
     
  12. Babylon

    Babylon Regular Member

    Λέγοντας "κάποια πράγματα που δεν γουστάρω" θα εξηγήσω με παράδειγμα τι εννοώ. Θέλοντας να φτάσω σε σημείο "απελευθέρωσης", δηλαδή να έχω αφεθεί πλήρως, έχω θελήσει να πονέσω με τρόπο και ένταση που δεν απολαμβάνω. Αλλά το ήθελα, γιατί μόνο έτσι θα έφτανα στο σημείο (state of mind) που με ενδιέφερε.