Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ειδήσεις

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 24 Οκτωβρίου 2006.

  1. MastroMitsos

    MastroMitsos New Member

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Για τους διασωζομενους Χιλιανους υπαρχει live camera CBS NEWS!
    Aφηνετε κ μια γνωμη εαν εχετε ενημερωθει για το ποιος φταιει για αυτο το παρολιγον τραγικο δυστυχημα!
    CBS News Live Video - CBS News
     
  2. Mikra_Psemata

    Mikra_Psemata Contributor

    Απάντηση: Re: Ειδήσεις

    Δεν βρίσκω λόγια, θλιβερό και δυσοίωνο !!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  3. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Re: Απάντηση: Ειδήσεις

    ΧΩΡΙΣ να το έχω ψάξει το θέμα, να φανταστώ ελλειπή μέτρα ασφαλείας και άλλα "όμορφα" στο βωμό του κέρδους - σας λέει κάτι η λέξη "Ρικομέξ";

    Πάντως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή - όπου και να οφείλεται - είναι μια μεγάλη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία.
     
  4. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Ειδήσεις


    Δε χρειάζεται να το φανταστείς καν. Δεν προβλέπεται υπόγεια εκσκαφή (όπως επίσης και για κάθε είδους υπόγειο έργο) χωρίς τουλάχιστον 2 εξόδους προς την επιφάνεια.
     
  5. MastroMitsos

    MastroMitsos New Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Ειδήσεις

    Δεν γνωριζω λεπτομεριες για το θεμα, αλλα ξερω οτι πρεπει να υπαρχουν τεραστια μετρα ασφαλειας, κ πανω απο μια εξοδο διαφυγης(2,3 ειναι μια χαρα) σε περιπτωση ατυχηματος, λογω συχνης, κ συνεχης διαβρωσης του εδαφους!
     
  6. vautrin

    vautrin Contributor

    Εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αντιδιαδηλωτών σημάδεψαν φέτος την παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη σερβική πρωτεύουσα την Κυριακή, με τους αντιδιαδηλωτές να επιτίθενται με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.


    Οι αντιδιαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν την αστυνομική περιφρούρηση της πορείας, επιτιθέμενοι με...


    πέτρες, μπουκάλια, τούβλα και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Συνολική δύναμη 5.000 αστυνομικών βρισκόταν επί ποδός για να αποτρέψει έκτροπα.



    Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, και συνελήφθησαν άλλοι 100 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν μεταξύ άλλων «θάνατος στους ομοφυλόφιλους».


    Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, ενώ η πορεία προχωρούσε στο κέντρο του Βελιγραδίου.


    Οι πορείες του gay pride είχαν ακυρωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το φόβο επιθέσεων μετά τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά την παρέλαση του 2001.


    Το πλήθος των αντιδιαδηλωτών απαρτιζόταν από ιερείς και ηλικιωμένους μέχρι νεαρούς χούλιγκαν και σκίνχεντ. Κάποιοι αναποδογύρισαν κάδους για να εμποδίσουν τα οχήματα της αστυνομίας να πλησιάσουν τα σημεία των ταραχών, ενώ κάποιες εθνικιστικές ομάδες έχουν απειλήσει ότι θα αναρτήσουν φωτογραφίες των συμμετεχόντων στην πορεία των ομοφυλόφιλων καλώντας σε «αντίποινα».


    Ομάδα νεαρών ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο.


    Επιθέσεις δέχθηκαν και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος(LDP).


    Στην Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Athens Pride.


    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε τους βανδαλισμούς και τα επεισόδια που προκάλεσαν στο Βελιγράδι ακροδεξιοί διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την Πορεία Υπερηφάνειας.


    «Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών αποτελούν επίθεση κατά του κράτους της Σερβίας» ανέφερε ο Μπόρις Τάντιτς, προειδοποιώντας ότι οι δράστες, αλλά και οι οργανωτές των επεισοδίων θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.


    Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι «το σερβικό κράτος θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα τους και καμία προσπάθεια καταπάτησης των ελευθεριών δεν θα περάσει».


    Τα επεισόδια καταδίκασε και ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος.
     
  7. devine_sub

    devine_sub Contributor

    Έρωτας ως αναλγητικό

    Αθήνα, Ελλάδα 14/10/2010 10:55 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο έρωτας λειτουργεί κυριολεκτικά ως αναλγητικό φάρμακο και μπορεί να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα
    *** Ο έρωτας -όταν δεν «πονάει»- μπορεί να δράσει ως ισχυρό αναλγητικό, εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα κατά του πόνου που πουλάνε τα φαρμακεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    *** Ο έρωτας έχει τραγουδηθεί για πολλά πράγματα, όμως η αναλγητική δράση του είχε τώρα περάσει σχετικά ως απαρατήρητη. Η νέα μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με ψυχολόγους του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», δείχνει ότι η ρομαντική αγάπη καθιστά πιο υποφερτό τον σωματικό πόνο.

    *** Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο έλεγχος του πόνου και το συναίσθημα του έρωτα εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευφορία που προκαλεί το έντονο αίσθημα ενός νέου έρωτα, μπορεί να υπεραντισταθμίσει τη δυσφορία του φυσικού πόνου, όταν π.χ. κάποιος αγγίζει κάτι που καίει.

    *** «Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τον έντονο έρωτα, είναι οι ίδιες με αυτές που στοχεύουν τα φάρμακα για να μειώσουν τον πόνο», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Άρθουρ Άρον του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος μελετά την επιστημονική φύση του έρωτα και της αγάπης εδώ και 30 περίπου χρόνια. «Η σκέψη του αγαπημένου ενεργοποιεί έντονα την περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου, την ίδια περιοχή που ενεργοποιείται όταν κάποιος παίρνει κοκαίνη ή όταν κερδίζει πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

    *** Στη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές με «φρέσκια» ερωτική σχέση (λιγότερο από εννιά μήνες, ώστε τα συναισθήματά τους να είναι ακόμα έντονα) κλήθηκαν να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους, καθώς και άλλων ελκυστικών ατόμων, ενώ υποβάλλονταν σε δοκιμασίες πόνου στα χέρια τους και παράλληλα οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους καταγράφονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω της μεθόδου της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). Οι εθελοντές ένιωθαν μικρότερο πόνο, όταν κοιτούσαν το ερωτικό ταίρι τους σε σχέση με κάποιο άλλο ωραίο αλλά άγνωστο άτομο ή απλώς έναν φίλο. Η έρευνα υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο ο έρωτας μείωσε τον έντονο πόνο κατά 12% και τον μέτριο πόνο κατά 45%.

    *** Αποδείχτηκε επίσης ότι η σκέψη του ερωτικού συντρόφου ήταν εξίσου αποτελεσματική για τη μείωση του πόνου με την τεχνική της «αφαίρεσης», δηλαδή της συγκέντρωσης του νου σε κάτι άλλο, ώστε να ξεχαστεί ο πόνος, όμως οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν διαφορετικές νευρωνικές οδούς στον εγκέφαλο. Η καταπολέμηση του πόνου μέσω περισπασμού της προσοχής ενεργοποιεί τις «ανώτερες» και πιο πρόσφατες από εξελικτική άποψη περιοχές του εγκεφάλου. Αντίθετα, η καταπολέμηση μέσω έρωτα συνδέεται με τις βαθύτερες και πιο πρωτόγονες εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο επικλινής πυρήνας, ένα βασικό κέντρο ανταμοιβής που ενεργοποιείται επίσης κατά τη χρήση οπιοειδών και παίζει ρόλο στην εξάρτηση των ναρκομανών. Άλλωστε, όπως είπαν οι ερευνητές, το ερωτικό πάθος έχει πολλά κοινά σημεία με άλλα είδη εθισμού.

    *** Όπως δήλωσε ο καθηγητής νευροψυχολογίας Πολ Γκίλμπερτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέρμπι, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά και κατάθλιψη, έχουν χαμηλότερο «κατώφλι πόνου» στον εγκέφαλό τους (συνεπώς πονάνε περισσότερο και ευκολότερα), ενώ οι ερωτευμένοι και γενικότερα όσοι αγαπούν και νιώθουν ασφαλείς, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο σωματικό πόνο.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: PLoS ONE: Viewing Pictures of a Romantic Partner Reduces Experimental Pain: Involvement of Neural Reward Systems
     
  8. kali crow

    kali crow Guest

    Δύο σεισμικές δονήσεις, μία της τάξης των 4,7R και μία μικρότερη 3,7R, ανησύχησαν τους κατοίκους της Θεσπρωτίας αλλά και της Κέρκυρας, σήμερα το βράδυ. Η πρώτη καταγράφηκε στις 20:55 και η δεύτερη στις 21:33, χωρίς ωστόσο να έχουν έως τώρα αναφερθεί ζημιές. Οι δύο δονήσεις είχαν ως επίκεντρο το Καρβουνάρι της Θεσπρωτίας, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα. Έγιναν αισθητοί όχι μόνο στην Θεσπρωτία και την Ήπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα και τους Παξούς.
    Νωρίτερα, στις 20:00, είχαμε έναν ακόμα πολύ ασθενή σεισμό στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κέρκυρας και Παξών εντάσεως 2,6 R.
    Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για φυσιολογική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία δεν εμπνέει ανησυχία.

    CorfuPress.com | Δύο (μικροί) σεισμοί σήμερα το βράδυ στη Θεσπρωτία | Κοινωνία | ΕΙΔΗΣΕΙΣ
     
  9. Nesaea

    Nesaea Guest

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Αντε να τολμησει δεντρο να ληστεψει τραπεζα...

    - Pathfinder News
     
  10. devine_sub

    devine_sub Contributor

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Αθήνα, Ελλάδα 18/10/2010 20:25 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Εντοπίστηκε η γυναίκα που εγκατέλειψε νεογέννητο αγοράκι

    Εντοπίστηκε από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας Αττικής η γυναίκα που εγκατέλειψε το βράδυ του Σαββάτου το νεογέννητο αγοράκι στην οδό Λυκαίου 14 στην περιοχή Γκύζη.

    Πρόκειται για 38χρονη Ελληνίδα η οποία μένει σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο που εγκατέλειψε το μωρό. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία η 38χρονη γέννησε το αγοράκι γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, μόνη της στο σπίτι, και στη συνέχεια, γύρω στις 8 - 8.30 το βράδυ το εγκατέλειψε κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού στο πεζοδρόμιο, μέσα σε μία νάιλον σακούλα και τυλιγμένο με πετσέτες και παλιόρουχα.

    Το βρέφος βρέθηκε από διερχόμενο τουλάχιστον 2 ώρες αργότερα, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία και ασθενοφόρο που μετέφερε το νεογέννητο στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Όπως είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς, το αγοράκι είναι καρπός της σχέση της με αλλοδαπό ο οποίος δεν το ήθελε και εκείνη λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να το αναθρέψει και αποφάσισε να το εγκαταλείψει με την ελπίδα ότι θα εύρισκε καλύτερη τύχη.

    Στις 10.30 το βράδυ αποφάσισε να ξαναπάει στο σημείο που είχε εγκαταλείψει το παιδί για να δει τι είχε γίνει και όταν είδε αστυνομία και κινητικότητα επέστρεψε στο σπίτι της. Η 38χρονη ζει με την μητέρα της και εργάζονται ως καθαρίστριες.

    Σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία η οποία απεστάλει στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για την τύχη της μητέρας και του νεογέννητου αγοριού το οποίο είναι πολύ καλά στην υγεία του.
     
  11. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Το 10% θέλει νέο Φύρερ!


    Ενας στους δέκα Γερμανούς θέλει «έναν νέο Φύρερ για να κυβερνήσει τη χώρα με σιδηρά πυγμή». Αυτό το ανατριχιαστικό εύρημα* έδειξε δημοσκόπηση του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα!

    Επίσης, 1 στους 3 θεωρεί δικαιολογημένη την απέλαση όλων των ξένων αν αυξηθεί κι άλλο η ανεργία, ενώ το 17% συμφωνεί με τη φράση «οι Εβραίοι έχουν σήμερα υπερβολικά μεγάλη επιρροή στον κόσμο».


    Πηγή: v4.ethnos.gr - Το 10% θέλει νέο Φύρερ! - ειδησεις , κοσμος



    *μπρρρ...
     
  12. vautrin

    vautrin Contributor

    Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

    ΤΡΩΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ, ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ ΝΟ ΝΑΜΕ, ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΠΟΔΑΡΑΤΟ * 45ΑΡΗΔΕΣ ΕΩΣ 59ΑΡΗΔΕΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ


    Το Μνημόνιο στέλνει έναν στους 11 στο συσσίτιο

    Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

    Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η πρώτη δημοσκόπηση για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου και των σκληρών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Σχεδόν 7 μήνες μετά τις μαζικές περικοπές αποδοχών και συντάξεων, με την ανεργία να καλπάζει πάνω απ' το 12% και τον φόβο για το αύριο να μεγεθύνεται, από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -που βασίστηκε σε απαντήσεις 1.200 κατοίκων της Αττικής- συνάγεται ότι ένας στους 11 κατοίκους του νομού άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σ.σ. συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)

    Τα βάρη στη μέση ηλικία

    Παράλληλα, ενώ η οικογένεια επιφορτίζεται με όλο και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη -με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ηλικίες 45-59 ετών- σχεδόν 4 στους 10 πολίτες απευθύνονται συχνά για οικονομική βοήθεια εκτός του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ περίπου 800.000 άτομα (17%) έχουν στραφεί στην «ανταλλακτική οικονομία» και στην αλληλοϋποστήριξη.

    Αλλοι τόσοι, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, το τελευταίο διάστημα βγάζουν στο σφυρί οικογενειακά κειμήλια, νομίσματα και αντικείμενα αξίας που είχαν στο μπαούλο.

    Γενικά, οι 6 στους 10 έχουν επηρεαστεί δυσμενώς σε τομείς όπως η διατροφή, η ένδυση και η ψυχαγωγία.

    Από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του πρέδρου του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επαμεινώνδα Ε. Πανά, γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που σφίγγουν όλο και πιο πολύ το ζωνάρι, ενώ σταδιακά μεταλλάσσεται σε κοινωνική κρίση με θύματα τις πιο ευάλωτες ομάδες.

    Μετά την πρώτη δόση μέτρων για την εφαρμογή του Μνημονίου, οι περισσότεροι ξοδεύουν λιγότερα για ψώνια και για τρόφιμα, υποκατέστησαν με φτηνότερα προϊόντα αυτά στο καθημερινό τραπέζι τους, κλείστηκαν στο σπίτι ενώ άρχισαν να μετακινούνται περισσότερο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για να γλιτώσουν τα έξοδα της βενζίνης.

    Πολλοί, επίσης, αναγκάστηκαν να αλλάξουν μόνιμο τρόπο διαμονής ακόμη και να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην οικογένεια για οικονομική στήριξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη πρόσθετης εργασίας για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος.

    Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου έγινε τηλεφωνικά στην Αττική από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Ρωτήθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι, επιχειρηματίες αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι και μη εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν την οικονομική τους κατάσταση δύσκολη (42,9%) και πολύ δύσκολη (33,7%), το 14,6% «ανεκτή», ενώ μόλις το 8,8% απάντησε ότι η κατάστασή του ήταν άνετη και πολύ άνετη.

    Κόβουμε έξοδα φαγητού

    Περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν μειώσει «πολύ ή πάρα πολύ» την κατανάλωση τροφίμων ή το ποσό των χρημάτων που δαπανούσαν στο σουπερμάρκετ μετά την άνοιξη, που ψηφίστηκε το Μνημόνιο. Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο για τους νέους ηλικίας 18-29 ετών έναντι των μεγαλύτερων σε ηλικία (42% έναντι 64%) ενώ για τους συνταξιούχους το ποσοστό φτάνει το 70%.

    Εκτός από λιγότερα, οι καταναλωτές ψωνίζουν πλέον και φτηνότερα προϊόντα. Συνολικά 6 στους 10 έχουν υποκαταστήσει κάποια συνηθισμένα τρόφιμα με άλλα πιο φτηνά, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τα ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενα μερίδια αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα σουπερμάρκετ. Και σε αυτή την περίπτωση, οι νεότεροι ακολουθούν από μακριά τις μεγαλύτερες ηλικίες.

    Αντίστοιχο ποσοστό καταναλωτών έχει υποκαταστήσει με φτηνότερα προϊόντα και άλλα καταναλωτικά είδη (ένδυση, είδη οικιακής χρήσης κ.ά.). Οι γυναίκες μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άντρες (62% έναντι 57%) ενώ για το 48% των νεότερων ηλικιών τα ψώνια συνεχίζουν να φέρουν «επώνυμη» σφραγίδα.

    Οπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα. Η μεταστροφή παρατηρείται τόσο στους εργαζόμενους που λείπουν ώρες από το σπίτι (75%) όσο και στους συνταξιούχους (70,2%) και τις νοικοκυρές που περνούν περισσότερες ώρες εντός σπιτιού (81,1%). Περισσότερο έχουν στραφεί στο σπιτικό φαγητό οι ερωτηθέντες ηλικίας 45-59 ετών (52% απάντησαν: σε συνεχή βάση) ενώ λιγότεροι οι νεότεροι (34%).

    Η κρίση και η ανάγκη περιορισμού των δαπανών έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που διασκεδάζουν οι Ελληνες. Το «έξω» έχει περιοριστεί δραστικά καθώς πάνω από το 54% απαντούν ότι μένουν συνεχώς μέσα, ενώ συνολικά το 77% των πολιτών επιλέγει να μη βγει έξω για να μην ξοδέψει χρήματα.

    Οι μισοί εργαζόμενοι, οι μισοί άνεργοι και πάνω από το 70% των νοικοκυρών απάντησαν ότι δεν βγαίνουν πλέον από το σπίτι. Οι νέοι είναι αυτοί που έχουν περιορίσει τις εξόδους τους σε μικρότερο ποσοστό (41,1%) σε αντίθεση με τις ηλικίες 45-59 ετών, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 63%. Σχεδόν 9 στους 10 συνταξιούχους απάντησαν ότι μένουν περισσότερο σπίτι για οικονομία.

    Το 17% των ερωτηθέντων είπε δε, ότι έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που αποφάσισε να αλλάξει μόνιμο τόπο διαμονής ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση.

    Πάμε και με τα πόδια

    Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες άλλαξαν μεθόδους μετακίνησης και πλέον αντί για αυτοκίνητο ή το ταξί, που κοστίζουν ακριβά, χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ακόμη και τα πόδια τους. Περισσότερο έχουν επηρεαστεί οι ηλικίες από 45 έως 59 ετών (57,3%) όταν το ποσοστό των νεότερων (18 έως 29 ετών) που άλλαξαν συνήθειες είναι σαφώς μικρότερο και φτάνει το 46,5%.

    Στυλοβάτης, η οικογένεια

    Η κρίση έχει αντίκτυπο και στην οικογένεια που καλείται να βάλει πλάτες για να καλύψει τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες. Το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει αναγκαστεί να εργαστεί ώστε να ενισχύσει το οικογενειακό ειόδημα.

    Για τους νεότερους μάλιστα, η ανάγκη στήριξης φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη ώστε να «χρηματοδοτείται» ένας πιο άνετος τρόπος ζωής. Ετσι το ανάλογο ποσοστό για τους ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών ανέρχεται σε 35%.

    Παράλληλα, το 42,6% των νέων απάντησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης κάποιο μέλος της οικογένειάς του αναγκάστηκε να εργάζεται περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Συνολικά, το ποσοστό που απάντησε καταφατικά στην έρευνα είναι 35,9%.

    Σχεδόν 3 στους 10 χρειάζονται (είτε «συνεχώς» είτε «μερικές φορές») να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια και εκτός οικογένειας. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% για τους νεότερους, το 33% για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 59 ετών, ενώ είναι χαμηλότερο (25,4%) για τους άνω των 60 ετών. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομική στήριξη από φίλους, γνωστούς ή άλλες πηγές φαίνεται μάλιστα να την έχουν οι εργαζόμενοι (50%) και οι άεργοι.

    Η μεγάλη πλειονότητα πάντως (77%) απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν χρειάστηκε να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, σε εκκλησίες ή σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας. Σε τόσο δεινή θέση βρίσκεται το 8,7% των ερωτηθέντων (σε συνεχή βάση, αρκετές φορές και ελάχιστες φορές), ωστόσο συνολικά το 23% που το «σκέφτεται» ή καταφεύγει σ' αυτή τη λύση αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.


    Για να δείτε τους πίνακες με μορφή γραφήματος, κάντε κλικ εδώ:

    Το Μνημόνιο στέλνει έναν στους 11 στο συσσίτιο | Έντυπη Έκδοση | Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπίας