Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC?

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος Arioch, στις 17 Φεβρουαρίου 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Στις 11 Μαΐου 1997, στην ιστορική 6η παρτίδα, ο υπολογιστής Deep Blue της IBM νικούσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή [ame="http://en.wikipedia.org/wiki/Garry_Kasparov"]Garry Kasparov[/ame] στο σκάκι κερδίζοντας το τουρνουά με 3.5 - 2.5

    Στις 16 Φεβρουαρίου 2011 το λογισμικό "Watson" της IBM κέρδισε σε τουρνουά Jeopardy τους δύο κορυφαίους παίχτες στην ιστορία του παιχνιδιού, [ame="http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Jennings"]Ken Jennings[/ame] και [ame="http://en.wikipedia.org/wiki/Brad_Rutter"]Brad Rutter[/ame]

    Αν η νίκη έναντι του κορυφαίου σκακιστή της εποχής ήταν εντυπωσιακό επίτευγμα, η νίκη στο Jeopardy -λόγω της φύσης του ίδιου παιχνιδιού- είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Στους διαγωνιζόμενους δίνονται ευρήματα/απαντήσεις και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να μαντέψουν ποια ερώτηση έχει τα παραπάνω ως απαντήσεις.

    Ο καιρός που η κύρια επαφή μας με τον υπολογιστή θα γίνεται μέσω ερωταποκρίσεων σε φυσική γλώσσα ίσως δεν αργεί.
     
  2. Animator

    Animator Regular Member

    Μπα, επειδή έχω ασχοληθεί και λιγάκι με τεχνητή νοημοσύνη η αναγνώριση φυσικής γλώσσας απέχει ακόμα αρκετά απο το σημείο καθημερινής χρήσης για αλληλεπίδραση με το pc. Υπάρχουν μέν γραμματικές και τεχνολογίες για αναπαράσταση της γλώσσας σε ψηφιακή μορφή αλλα η μετάφραση των κυματομορφών του ήχου σε λεξεις/συλλαβές/φθογγους έχει ακόμα πολλα προβλήματα. Αυτό και λόγω της ατελής ηχογράφησης και λόγω πάρα πολλών διαφορών σε προφορά/συνταξη/τονο φωνης κτλ. Γενικά εχει ζουμί ακόμα.  
     
  3. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Απάντηση: Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC?

    Σε νορμάλ ανταλλαγή ερωταποκρίσεων έχεις δίκιο. Ίσως να είναι και πραγματικότητα αυτή την στιγμή.
    Αλλά πάντα θυμάμαι πως όταν έδωσαν ένα στίχο ποίησης να μεταφραστεί από εναν Η/Υ, το "out of sight, out of mind", αυτός απάντησε "invisible, lunatic"...
     
  4. James_Bondage

    James_Bondage Regular Member

    Ελπίζω το νήμα να μη γινει όργιο τεχνοφοβικής συνωμοσιολογίας περι υποδουλωσης σε τεχνητες νοημοσυνες και αλλες τετοιες χολυγουντιανες παπαριες, ειδικα από ανθρώπους που δεν εχουν ιδέα απο (τις επιστήμες) Λογική, Ανάλυση και Προγραμματισμό.

    Ο ΚΕΦΤΕC ΓΑΡ ΕΓΓΥC
     
    Last edited: 18 Φεβρουαρίου 2011
  5. kati

    kati Regular Member

    Απάντηση: Re: Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC?

    Θα συμφωνήσω με τον Animator οτι απέχουμε ακόμη από το σημείο που θα μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω προφορικού λόγου με τις μηχανές.

    Από τα λίγα που διάβασα για τον Watson και τον τρόπο που υλοποιήθηκε (καταρχάς οι ερωτήσεις περνιώνται με γραπτό τρόπο), το σύστημα και η επιτυχία του κυρίως βασίζεται στην υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποίησε η ibm καθώς και το μεγάλο όγκο πληροφοριών (wikipedia κ.α.) για να μπορεί να εξάγει αποτελέσματα μέσω συσχέτισης λέξεων-ενοιών που εμφανίζονται σε κείμενα.

    Επιπλέον, επιλέχθηκε ένα παιχνίδι το οποίο έχει αρκετά συγκεκριμένη δομή και στόχο ώστε να είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη τέτοιου συστήματος. Σε άλλη περίπτωση όπου οι απαιτήσεις του παιχνιδιού δε θα ήταν απλώς η εύρεση της σχετιζόμενης ένοιας/προσώπου/αντικειμένου θα υπήρχαν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την επεξεργασία γλώσσας, συντακτικά, σημασιολογικά συσχετίσεις ενοιών κτλ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τα υπάρχοντα συστήματα μετάφρασης.

    Όσο για τον προφορικό λόγο, λαμβάνοντας υπόψην τους παράγοντες που ανέφερε ο Animator σε συνδιασμό με την πληθώρα παραλλαγών και αλλοιώσεων που υφίσταται η γλώσσα καθημερινά καθώς και την συναισθηματική χροιά της ομιλίας του κάθε ανθρώπου, καθοριστική για την ενοιολογική επεξεργασία του λόγου, θα συμφωνούσα οτι μάλλον έχουμε πολύ δρόμο ακόμη από την προφορική επικοινωνία με υπολογιστές (εδώ καλά καλά μεταξύ μας δε συνενογιόμαστε  )..
     
Thread Status:
Not open for further replies.