Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος underherfeet, στις 24 Νοεμβρίου 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. vautrin

    vautrin Contributor

    ΕΕ: Εκτός νόμου ο... κεϊνσιανισμός!

    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ – ΕΘΝΟΣ 7/2/2011

    Ωμός, διθυραμβικός ο τίτλος πρωτοσέλιδης ανάλυσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ντι Τσάιτ», αγαπημένου εντύπου της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης, την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Η Ευρώπη γίνεται γερμανική» διεκήρυσσε απερίφραστα. «Η Ευρώπη γίνεται γερμανικότερη, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομία» πανηγύριζε και πρόσθετε ότι όχι μόνο στις διάφορες μεγάλες χώρες της ΕΕ, αλλά «και στις Βρυξέλλες έχει επικρατήσει εδώ και πολύ καιρό περισσότερος γερμανικός τρόπος σκέψης από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε».

    Η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα καλούσε μάλιστα τις ελίτ της Γερμανίας να εξηγήσουν στους πολίτες της χώρας τους αυτή τη «γερμανική ιστορία επιτυχίας» η οποία «υπόσχεται ένα χάπι εντ»! Η αλήθεια είναι ότι την Παρασκευή οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ απέδειξαν ότι, πέρα από τις αντιρρήσεις σε επιμέρους θέματα χωρών δευτερεύουσας σημασίας (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Αυστρίας, Λουξεμβούργου κ.ά.), η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πέτυχε τον στόχο της, έχοντας εκ των προτέρων εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Κανένας ηγέτης δεν τόλμησε να φέρει αντίρρηση επί της αρχής στην εξωφρενική από πολιτική σκοπιά απαίτηση της Μέρκελ να αναθεωρηθούν τα... Συντάγματα όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, αλλά και όσων κρατών φιλοδοξούν να μπουν στη ζώνη του ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να μπουν συνταγματικά άρθρα που θα απαιτούν τα ελλείμματα να είναι υποχρεωτικά κάτω από κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ ή και εντελώς μηδενικά και κάτι αντίστοιχο να ισχύει και για το δημόσιο χρέος! Εδώ εγείρονται δύο κολοσσιαία ζητήματα.

    Το πρώτο είναι πολιτικοοικονομικό. Η συνταγματική (!) απαγόρευση της ύπαρξης ελλείμματος αναγορεύει ουσιαστικά τον νεοφιλελευθερισμό και την αιώνια λιτότητα σε... μοναδική επιτρεπτή οικονομική πολιτική! Θέτει... εκτός νόμου όχι μόνο οποιαδήποτε σοσιαλδημοκρατική οικονομική πολιτική ανταποκρινόμενη υποτυπωδώς στις υποτιθέμενες αρχές αυτού του πολιτικοοικονομικού ρεύματος, αλλά μέχρι και τον... κεϊνσιανισμό! Καμιά πολιτική που βασίζεται στην κρατική σε κάποια φάση χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης και η οποία αναπότρεπτα οδηγεί σε προσωρινά ελλείμματα, δεν θα είναι πλέον όχι μόνο ανεκτή αλλά ούτε καν νόμιμη! Οχι απλώς μη νόμιμη, αλλά αντισυνταγματική!

    Η συνταγματική απαγόρευση κρατικών ελλειμμάτων ισοδυναμεί με την κήρυξη νεοφιλελεύθερης οικονομικής δικτατορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα καμία χώρα δεν είχε καν διανοηθεί να περάσει τέτοια συνταγματική διάταξη που να ορίζει μία και μοναδική πολιτική, αυτή της αιώνιας λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ως αποκλειστικά επιτρεπτή, βγάζοντας παράνομες όλες τις άλλες οικονομικές αντιλήψεις και θεωρίες.

    Δεν έχει καμιά σημασία αν κάποιος ενστερνίζεται την άποψη των μηδενικών ελλειμμάτων. Αυτό καθορίζει απλώς την πολιτική του στάση και τις πολιτικές του κομματικές προτιμήσεις. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Εκείνο που είναι εντελώς απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό είναι να απαγορεύει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να ασκήσει άλλη, διαφορετική πολιτική.
    Χώρια που αν αναγάγουμε μια οικονομική αντίληψη σε συνταγματικό καθήκον όλων των πολιτών της χώρας, ελάχιστα απέχουμε πλέον από το να αρχίσουν και οι δικαστικές διώξεις εναντίον όσων υποστηρίζουν την εφαρμογή άλλης πολιτικής, αφού αυτή θα είναι «αντισυνταγματική»! Το ότι θα φτάναμε στο σημείο να διώκονται ως «επιδιώκοντες την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» ακόμη και οι οπαδοί του... κεϊνσιανισμού (!), μιας αστικής οικονομικής θεωρίας που κυριάρχησε με διάφορες παραλλαγές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τουλάχιστον για τριάντα - σαράντα χρόνια μετά τον πόλεμο, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο διεστραμμένος εγκέφαλος...

    Το δεύτερο ζήτημα που εγείρεται είναι ότι, αν εκφυλιστεί σε τέτοιο βαθμό η έννοια του Συντάγματος μιας χώρας ώστε να αναθεωρείται για να υποτάσσεται σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής της κάθε κυβέρνησης, καταλύεται πλήρως ένας θεμέλιος λίθος της αστικής δημοκρατίας, όπως τη γνωρίσαμε τους τελευταίους δύο αιώνες. Πολύ επικίνδυνες ιστορίες έχουν ανοίξει οι ηγέτες της ΕΕ που προοιωνίζονται ένα εφιαλτικό μέλλον, αν αφεθούν να υλοποιήσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.

    Εκπληξη

    Δεν αντιδρούν οι σοσιαλιστές

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ προς ολοκληρωτικού τύπου μορφές οικονομικής διακυβέρνησης που προσπαθούν να επιβάλουν στην Ευρώπη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι δεξιοί ομοϊδεάτες της, που ηγούνται σχεδόν όλων των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, είναι μια απεχθής εξέλιξη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί όμως κανείς ότι μια τέτοια πολιτική είναι ξένη προς τη σύγχρονη δεξιά ιδεολογία. Αντιθέτως, εμβρόντητος μένει κανείς από το γεγονός ότι δεν αντέδρασε κανένας από τους σοσιαλιστές ηγέτες που παραβρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής με επικεφαλής τον πρόεδρο της Διεθνούς τους Γιώργο Παπανδρέου. Οι δεξιοί θέλουν να κηρύξουν αντισυνταγματική την υποτιθέμενη οικονομική πολιτική των σοσιαλιστών και αυτοί σιωπούν! Τέτοιος εκφυλισμός πια...
     
  2. vautrin

    vautrin Contributor

    Ο πατριωτισμός των πλουσίων...

    Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ * 50-150 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ

    Παζαρεύουν «είσπραξη» του 10% των καταθέσεων στην Ελβετία

    Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

    Υψηλές προσδοκίες έχει το οικονομικό επιτελείο από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, καθώς ευελπιστεί να φέρει από 5 δισ. έως και 120 δισ. ευρώ (!) στα δημόσια ταμεία.

    Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα δίνει λύση στις περιβόητες και αγνώστου ύψους καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.

    Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα στο Νταβός.

    Η συμφωνία θα υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτές. Η ελληνική συμφωνία θα γίνει στα πρότυπα αυτών που υπέγραψαν οι ελβετικές αρχές με την Γερμανία και την Αγγλία.

    «Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να "καθαρίσει" με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών» τόνιζε χαρακτηριστικά ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας.

    Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τραπεζικού κλάδου μπορεί να κυμαίνονται γύρω στα 50-60 δισ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τις ανεβάζουν στα 150 δισ. ευρώ. Το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» σε προχθεσινό δημοσίευμά του έκανε λόγο για 500-600 δισ. ευρώ.

    Το ποσοστό που θα αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες στις ελληνικές αρχές, δηλαδή κάποια μορφή φόρου, θα ξεπερνάει το 10% και μπορεί να φτάσει και στο 20%. Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, αν μιλάμε για καταθέσεις 50-60 δισ., τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε 5-10 δισ. ευρώ. Αν, όμως, μιλάμε για καταθέσεις 600 δισ., τότε τα κονδύλια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, 60 -120 δισ. ευρώ!

    Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έλυνε ακόμα και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ή στην καλύτερη περίπτωση το πρόβλημα χρέους της.

    Απομένει να δούμε τι θα βγάλουν οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές και κυρίως πόσα χρήματα θα δηλώσουν οι ελβετικές τράπεζες ότι ανήκουν σε Ελληνες καταθέτες, καθώς από το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί και το κονδύλι που θα φτάσει εν τέλει (αν φτάσει) στα ελληνικά δημόσια ταμεία. *
     
  3. vautrin

    vautrin Contributor

    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

    ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 50 ΔΙΣ. ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η λεηλασία μιας χώρας

    Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

    Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα έναντι 50 δισ. ευρώ. Στον βωμό της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ήρθε σε συμφωνία με την τρόικα των δανειστών για την πώληση:

    1 Κάθε εισηγμένης ή μη δημόσιας επιχείρησης. Και ως τέτοιες μπορεί να καταγραφούν (εξ όσων έχουν απομείνει στο Δημόσιο) οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (μειοψηφικό πακέτο), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια (μειοψηφικό πακέτο). Αναφερόμενοι ειδικά στις τράπεζες είπαν πως πρέπει να εκχωρηθούν μη βασικές δραστηριότητες (όπως των συναλλαγών στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών).

    Αιγιαλός και παραλία

    2 Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Φιγουράρουν δημόσιες εκτάσεις «φιλέτα» στην ηπειρωτική ή στη νησιωτική χώρα, οι βραχονησίδες (πρώτη φορά είχε επιχειρήσει να τις πουλήσει το 1991 ο Κων. Μητσοτάκης). Σε περίπου 72.000 ανέρχονται τα δημόσια κτήματα και 41.000 τα ανταλλάξιμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως δημόσια περιουσία θεωρούνται ο αιγιαλός και η παραλία.

    3 Τα εμπορικά ακίνητα. Εκατοντάδες δημόσια κτίρια που βρίσκονται σε κάθε πόλη ή εκτός αυτών μπαίνουν στην τεράστια λίστα τής προς πώληση δημόσιας περιουσίας της χώρας.

    Οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, ερωτηθέντες σχετικά ξεκαθάρισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αρχαία μνημεία» και ειδική επισήμανση έγινε από τον κ. Τόμσεν: «Κανείς δεν θα ήθελε να διακυβεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».

    Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 και συνολικά 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015. Η αρχική εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για 8 δισ. (απαισιόδοξη, κατά την τρόικα) έναντι των 7 δισ. που έχουν εγγραφεί στο Μνημόνιο και των 3 δισ. ευρώ αρχικώς.

    Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του κ. Τόμσεν προς τους Ελληνες: «Μην επιτρέπετε στους λίγους που κερδίζουν από το γεγονός ότι ελέγχουν την κρατική δημόσια περιουσία να αποκλείσουν τους καρπούς των ιδιωτικοποιήσεων από τους πολλούς».

    Η κυβέρνηση ξεπέρασε τους «αρχικούς δισταγμούς» της, κατά την τρόικα, και προχωράει στην καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου και τη δημιουργία χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων. Κατά την τρόικα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκποιήσεων είναι πραγματοποιήσιμο.

    Ιδέα του Σαμαρά

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογη πρόταση έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για την άντληση 50 δισ. ευρώ από περιουσία συνολικής αξίας 300 δισ. ευρώ.

    Σε πρώτη φάση προχωρούν στην ανεύρεση συμβούλου που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.

    Η πώληση οτιδήποτε «κινείται ή δεν κινείται» είναι η λύση στη μείωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου -κατά την τρόικα- να μη χρειαστεί να γίνουν και άλλες δύσκολες κοινωνικές περικοπές. Εν τούτοις η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται, αφού έχουν προηγηθεί οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι αυξήσεις φόρων.

    Τα χρήματα που θα αντληθούν από την πώληση επιχειρήσεων και ακινήτων θα μειώσουν ανάλογα το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μία από τις συνδυαστικές λύσεις, στις οποίες καταλήγει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές. Οι άλλες δύο είναι ο ευρωπαϊκός δανεισμός για την επαναγορά του δημόσιου χρέους και οι μεμονωμένες συμφωνίες με τραπεζικούς οίκους που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ).


    Τρόικα: Θύμωσε μέχρι και η ...κυβέρνηση

    Την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης για όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικα εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    "Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν" ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης η οποία σε σημερινή, με καθυστέρηση δώδεκα ωρών, ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή, αναφέρει:


    "Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

    Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.


    Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση".
     
  4. vautrin

    vautrin Contributor

    Οι Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε...


    Τηλεφωνικές επαφές Παπανδρέου με τους επικεφαλής ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ

    Μετωπική κυβέρνησης με τρόικα

    TA NEA - Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011


    Πυρ ομαδόν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κατά των εκπροσώπων της τρόικας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις περί ανάγκης ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, συνολικής αξίας 50 δις ευρώ. Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της έκανε λόγο τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Παράλληλα την ενόχληση του διατύπωσε από τη Βέροια και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ αναμένεται διάβημα του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ήδη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός του εξέφρασε την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται στη χθεσινή ανακοίνωση.

    Ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

    Η ανακοίνωση που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχει ως εξής:

    «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

    Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

    Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Σε ομιλία του στη Βέροια τόνισε ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, διατυπώνοντας έτσι την ενόχλησή του για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

    «Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο υπουργός.



    Για «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές» που δεν πτοούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έκανε με ανακοίνωσή του λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

    «Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη και προστίθεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».



    Από τα Γιαννιτσά όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις της τρόικας, λέγοντας: «Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από όλους. Ο τόπος αυτός, που διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές. Αυτό που κάνουμε είναι επώδυνο αλλά έχει προοπτική, δίνει ελπίδα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός όμως, μέσω της Βουλής και της Κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται: «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση».

    «Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων 'τροϊκανών'».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια που μπορούν να κινηθούν εντός της Ελληνικής επικράτειας.

    «Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια.»

    «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος, όλα αυτά, περί κατοχής ξένων δυνάμεων, των κακών τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ είναι εύπεπτα παραμύθια.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων.

    «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».
     
  5. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Μετωπική κυβέρνησης με τρόικα


       :
     
  6. vautrin

    vautrin Contributor

    MKO

    Σύμφωνα, με πρόσφατο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" "εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Αλληλεγγύη», προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα, κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους «ανοίκειους σκοπούς», αφήνοντας μια τεράστια «μαύρη τρύπα» (9,5 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία της ΜΚΟ." Βεβαια το συγκεκριμένο δημοσίευμα απλά επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι ήδη γνωρίζαμε. Πίσω από τις «ευγενείς προθέσεις» και τα μεγάλα λόγια περί «βοήθειας προς τον συνάνθρωπο», στην πραγματικότητα η υπόθεση των ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

    Ένα δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ξανά, από τις 8 Φεβρουαρίου 2010 είναι ενδεικτικό για να καταλάβουμε με ποια νοοτροπία και με ποια κριτήρια ξοδεύτηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων τα τελευταία χρόνια . Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , που κατά τα’ άλλα ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενη να περιορίσει την κρατική σπατάλη, μοίρασε την πενταετία 2004-2009 μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 50.000.000 ευρώ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) . Ακόμη και το 2009, όταν η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την πόρτα μας, το ΥΠ.ΕΞ. έκρινε σκόπιμο να χρηματοδοτήσει προγράμματα των ΜΚΟ με αντικείμενο την…. «επιμόρφωση Μολδαβών δικαστών», την …«κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα» και την … "παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν". Βέβαια , η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απλά συνέχισε την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου, που την περίοδο 2000-2004 και όσο ήταν Υπουργός Εξωτερικών, χρηματοδότησε τις ΜΚΟ με περίπου 20.000.000 ευρώ. Και φυσικά, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που μοιράζει χρήματα . Λαμπρές επιδόσεις έχουν να επιδείξουν τα Υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού , ενώ το Υπουργείο Απασχόλησης μόνο τη διετία 2006-2007, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» , συνεισέφερε με 40.000.000 ευρώ στο θεάρεστο έργο της ενίσχυσης της αυτοαποκαλούμενης «κοινωνίας των πολιτών».

    Σύμφωνα με άρθρο του Γ. Διονυσόπουλου στο περιοδικό « ΕΠΙΚΑΙΡΑ», έχουμε 10 φορές περισσότερες ΜΚΟ από όσες έχει η Γερμανία. Προτού όμως φουσκώσουμε από εθνική υπερηφάνεια και πλέξουμε ύμνους στην κοινωνική ευαισθησία και στο αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει το Νεοέλληνα, ας λάβουμε υπόψη μας πως το 70% αυτών των οργανώσεων χρηματοδοτούνται από το κράτος . Οι περισσότερες ΜΚΟ εμφανίζονται από το πουθενά και έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό, μόνο και μόνο για να εισπράττουν τα κρατικά κονδύλια, στηριζόμενες στις πολιτικές διασυνδέσεις τους . «Πράσινες» και «γαλάζιες» οργανώσεις , παραμάγαζα πολιτικών, συγγενών τους και «κολλητών» , περιμένουν τη σειρά τους για να χρηματοδοτηθούν όταν το κόμμα τους ανέβει στην εξουσία . Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», «σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που χαρακτηρίστηκαν «πράσινες» σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση Καραμανλή και τη θέση τους πήραν οι «γαλάζιες»» ( με εξαίρεση κάποιες που διατηρούν εξίσου φιλικές σχέσεις και με τις δύο κυβερνήσεις) .

    Ελάχιστη διαφάνεια επικρατεί στα οικονομικά των οργανώσεων, ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν θεωρούν καν σκόπιμο να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους και τις πηγές χρηματοδότησης στις ιστοσελίδες τους . Αρκετές έχουν απασχολήσει τον Τύπο με τις δραστηριότητες τους ή έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη επειδή χρησιμοποίησαν τα χρήματα για άλλους σκοπούς, από αυτούς που έλεγαν στο καταστατικό τους. Πρόσφατα παραδείγματα η οργάνωση ACT UP και η περίφημη «Αλληλεγγύη». Σκάνδαλο προκάλεσαν και οι αποκαλύψεις για τον ειδικό λογαριασμό μέσω των οποίων χρηματοδοτούσε ΜΚΟ της αρεσκείας του , κατά την «ένδοξη» θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Χρήστος *********ς , ο οποίος όμως, απ’ ότι φαίνεται απλά ακολούθησε την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων και την πρακτική και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων σε άλλα υπουργεία.(σύμφωνα με δημοσίευμα του Άρη Ραβανού στο «Βήμα» , μόνο την περίοδο 2004-2005 ενισχύθηκαν μέσω ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου 1.627 φορείς και διανεμήθηκε το ποσόν των 61,9 εκατ. Ευρώ)

    Όλοι εμείς πάλι που είχαμε την αφέλεια να πιστεύουμε , πως η λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών" είναι , ή πρέπει να είναι, ανεξάρτητη από το κράτος και πως οι "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" λέγονται έτσι ακριβώς επειδή δεν είναι...κυβερνητικές, μάλλον πέσαμε έξω . Πράγματι, η κοινωνία των πολιτών μπορεί να υποκαταστήσει πολύ πιο αποτελεσματικά το ανίκανο και διεφθαρμένο ελληνικό κράτος σε πολλές από τις δραστηριότητες του και μπορεί να σταθεί απέναντι του και να παλέψει για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο όταν ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ είναι διακριτός από το ρόλο του κράτους. Όταν το κράτος χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών τα όρια αυτά παύουν να υπάρχουν. Τι ανεξαρτησία μπορούν να έχουν , άραγε, οι (κατ' ευφημισμόν) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όταν δέχονται δημόσιο χρήμα; Και , όπως μας έχει διδάξει η σύγχρονη ελληνική ιστορία, εννιά στις δέκα φορές που υπάρχει διαπλοκή ιδιωτών με κρατικό χρήμα, η διαφθορά είναι το φυσικό επακόλουθο. Τελικά, και η ελληνική «κοινωνία των πολιτών» είναι γέννημα του κρατικοδίαιτου μεταπολιτευτικού μας συστήματος και αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής παθογένειας: εξαρτημένη από την κρατική εξουσία, χωρίς ζωτικότητα, ανίκανη να κάνει οτιδήποτε δίχως κρατική βοήθεια, διεφθαρμένη, ένα θλιβερό παρακλάδι του πολιτικού παιχνιδιού.

    Αλλά προφανώς όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους πολιτικούς και τους εκπροσώπους των ΜΚΟ , που ανακάλυψαν την (κρατική) χήνα με τα χρυσά αυγά, και επιδεικνύουν ανέξοδα την "κοινωνική τους ευαισθησία" με χρήματα των φορολογουμένων.. Ας είναι τουλάχιστον η οικονομική κρίση και η ανάγκη για οικονομίες, η αφορμή ώστε να γίνουν επιτέλους οι ΜΚΟ αυτό που λέει το όνομα τους : «Μη Κυβερνητικές.

    ***


    Πριν κάποια χρόνια, συμμετείχα σε μια διαδικτυακή συζητηση στο site μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ). Έγω και κάποιοι άλλοι θέσαμε το ζήτημα της αδιαφάνειας στο χειρισμό των κρατικών κονδυλίων από τις ΜΚΟ και αναρωτηθήκαμε γιατί αυτές οι οργανώσεις δεν νιώθουν την ανάγκη να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους τις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς και το πού ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, αφού χαρακτήρισαν την κριτική μας προκατειλημμένη μας δήλωσαν, με μπόλικο θράσος, πως δεν έχουν σκοπό να αναρτήσουν τα οικονομικά τους στο ίντερνετ αφου "δεν βλέπουν κανένα λόγο να αποδείξουν τίποτα". Σήμερα 2 χρόνια μετά από εκείνη τη συζήτηση, η ίδια η Βουλή ασχολείται επιτέλους με το τεράστιο σκάνδαλο των ΜΚΟ και κάνει λόγο για κατασπατάληση και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιω. Σακελλάκος ζητάει έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία όλων των ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί από το 1997 μέχρι σήμερα.

    Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες μόνο στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών 600 ΜΚΟ, όταν σε χώρες όπως η Ολλανδία με τον ίδιο ακριβώς με μας πληθυσμό ή η Δανία με λίγο μικρότερο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των ΜΚΟ δεν υπερβαίνει τις 200. Τη χρονιά 2009-2010 , δηλαδή τη χρονιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά, οι κυβερνώντες μας θεώρησαν απαραίτητο να μοιράσουν στις ΜΚΟ το συνολικό ποσό των 5.726.070 ευρώ. Κατά κάποιο τρόπο, θα πρέπει να νιώθουμε και τυχεροί αφού το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 68.971.978 ευρώ που αποκόμισαν την περίοδο 1999 - 2004, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μοίραζε αφειδώς χρήματα στις αγαπημένες του ΜΚΟ για να κάνει πράξη τα "προοδευτικά" οράματά του για μια κρατικοδίαιτη , ελεγχόμενη και διεφθαρμένη κοινωνία των πολιτών.

    Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 2.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού, 8 εκατ. δρχ. για την ενίσχυση του τηλεοπτικό σταθμό της Κούβας και 150 εκατ. δρχ. για «την προαγωγή του Χριστιανισμού στη Βόρεια Κορέα». Και φυσικά, όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία : "...υπάρχουν μεν αποφάσεις που αφορούν καταλογισμούς και στη συνέχεια οι αρμόδιες ΔΟΥ, στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι ΜΚΟ, θα πρέπει να ζητούν επιστροφή χρημάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα, με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό κορβανά. Σε αυτό βεβαίως συμβάλλει και το ότι ενώ είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και τέτοια έκθεση να μην υποβληθεί." Ελεγχος όμως δεν γίνεται και επί του παραγόμενου έργου. O ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης παραδέχτηκε χτες στη Βουλή πως «πολλές από τις ΜΚΟ παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που επισημαίνει πρώην κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών: ΜΚΟ που είχε βάλει στα ταμεία της εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή φράγματος σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής έφτιαξε στην πραγματικότητα μια στέρνα συλλογής ομβρίων υδάτων!

    Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέο νόμο για τις ΜΚΟ που θα κατατεθεί τον Απρίλιο και θα στηρίζεται σε τρεις αρχές : Διαφάνεια, με εκθέσεις προόδου και άμεση δημοσιοποίηση τους στο Διαδίκτυο, εξασφάλιση της βιωσιμότητας ώστε να διασφαλίζεται και η συνέχεια λειτουργίας και η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στο εξωτερικό. Και αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται τίποτε άλλο παρά ζαχαρωμένα "προοδευτικά" ευχολόγια ή στην καλύτερη περίπτωση, ημίμετρα, δεν θα έχετε άδικο. Το βασικό πρόβλημα , δηλαδή ο ομφάλιος λώρος των ΜΚΟ με το κράτος, θα παραμείνει στη θέση του και με το νέο νόμο.

    Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς τις ΜΚΟ. Μόνο έτσι θα πάψει η αδικία του να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ακόμη και σε αυτή την εποχή που τα εισοδήματά τους μειώνονται, για όλους αυτούς που επιδεικνύουν ανέξοδα την "κοινωνική τους ευαισθησία" με χρήματα των άλλων. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή κρατικοδίαιτη, διεφθαρμένη και ανάπηρη "κοινωνία των πολιτών", που λειτουργεί σαν θλιβερό παραμάγαζο των πολιτικών και θα αναδειχθεί μια πραγματική κοινωνία των πολιτών, υγιής, ανεξάρτητη, με ζωτικότητα, ικανή να υποκαταστήσει πολύ πιο αποτελεσματικά το ανίκανο ελληνικό κράτος .Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη διαφθορά, αφού , όπως έχει δείξει η ελληνική ιστορία, εννιά στις δέκα φορές που υπάρχει διαπλοκή ιδιωτών με κρατικό χρήμα, η διαφθορά είναι το φυσικό επακόλουθο. Και όπως ευχόμασταν και στην κατακλείδα του προηγούμενου άρθρου μας για την απάτη των ΜΚΟ : "Ας είναι τουλάχιστον η οικονομική κρίση και η ανάγκη για οικονομίες, η αφορμή ώστε να γίνουν επιτέλους οι ΜΚΟ αυτό που λέει το όνομα τους : «Μη Κυβερνητικές»"

    [Πηγές : "Ελευθεροτυπία" , "Καθημερινή" , "Antinews.gr"]

    ***

    Θα μπορούσε να ήταν απάντηση απ’ ευθείας στον Γ. Παπανδρέου, που ρωτάει συνεχώς εδώ και χρόνια “που πήγαν τα λεφτά”, αλλά είναι καλύτερα να το διαβάσουν πρώτα και να του το μεταφέρουν στα αγγλικά μήπως και αλλάξει άποψη για το πώς φθάσαμε σε αυτά τα οικονομικά χάλια…
    Από το 1996 έως το 2004 τα ποσά που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ξεπερνούν τα 68 εκατομμύρια ευρώ…
    Θέλετε και κάτι ποιο συγκεκριμένο;
    Για το πρόγραμμα μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική δόθηκαν 2.000.000 ευρώ
    Άλλα 8 εκατομμύρια δραχμές για την ενίσχυση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην Κούβα…
    Άλλα 142 εκατομμύρια για την οικονομική στήριξη του προγράμματος ανάπτυξης της Ιορδανίας…

    Και αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε τους Αθανάσιο Τσούρα (Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και τον Γιάννη Τραγάκη (ΝΔ) που το αποκάλυψε πριν από λίγο στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής…
    Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Πρόεδρος της Επιτροπής) έκπληκτος: Σε όλα αυτά, εγώ έχω μόνον μια απορία, τα χρήματα τα οποία έχετε, είναι κατά βάση κοινοτικοί πόροι ή εθνικοί πόροι;
    Σπ. Κουβέλης (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όχι, είναι εθνικοί πόροι…
    Και για να μην ψάχνει την περίοδο της ΝΔ ενημερώνουμε τον Πρωθυπουργό τι είπε ο κ. Θ. ΤΣΕΚΟΣ (Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων): Έχουν υπάρξει τέσσερα προγράμματα την περίοδο 2002 – 2008. Ποιο συγκεκριμένα το 2002 το ένα, το δεύτερο το 2005, το τρίτο 2007 και το τέταρτο το 2008. Αυτά χρηματοδότησαν 760 μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ένα μέσο όρο 58.000 € ανά οργάνωση. Το σύνολο του ποσού που δαπανήθηκε από αυτά τα τέσσερα προγράμματα ήταν περίπου 50 εκατομμύρια 500 χιλιάδες ευρώ. Αυτά είναι κοινοτικοί πόροι.
    Όλες οι ΜKΟ που χρηματοδοτήθηκαν από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, επί Γ. Παπανδρέου
    Μοιράστηκαν συνολικά 68.971.978 ευρώ ακόμη και στις πιο απίθανες Μ.Κ.Ο.
    Το 1999 το υπουργείο του κ. Παπανδρέου μοίρασε συνολικά 4.404.713 ευρώ σε διάφορες Μ.Κ.Ο και ερευνητικά προγράμματα. Ξεκίνησε, από το “Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου” με 58.693 ευρώ και συνέχισε με το “Ίδρυμα Αγά Χάν “ ( 17.942 ευρώ). O “Κύκλος της Πάτμου” πήρε 376.228 ευρώ και η “ Πλατφόρμα ΜΚΟ” με επιχορήγηση 258.840 ευρώ ” .
    Το 2000, το σύνολο των επιχορηγήσεων φτάνει στα 11.358.840 ευρώ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα “το ΚΕΣΣΑ Δήμητρα που έλαβε 1.217.726 ευρώ , το “ Ινστιτούτο αειφορικής ανάπτυξης” που έλαβε 893.198 ευρώ, το Ινστιτούτο Κυβέλη που επιχορηγήθηκε με 208.412 ευρώ και οι “ Πολίτες της Αθήνας “ με 210.392 ευρώ .
    Το 2001 τα ποσά που μοιράστηκαν σε Μ.Κ.Ο έφτασαν τα 13.012.310 ευρώ. Το “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης” επιχορηγήθηκε με 1.185.619 ευρώ, το “Ινστιτούτο αειφορικής ανάπτυξης” με 410.858 ευρώ, η οργάνωση “Ανθρώπινη Άμυνα” με 70.432 ευρώ, ο “Νέος Περίπλους” με 117.388 και η “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα με 839.759 ευρώ.
    Το 2002, τα κονδύλια στις Μ.Κ.Ο ανήλθαν στα 16.076.332 ευρώ. Έτσι η “ Ανθρωπιστική Άμυνα “ εισέπραξε 172.697 ευρώ , οι “Πολίτες σε Δράση” 125.000 ευρώ , ο “Νόμος και η Φύση” 57.500 ευρώ, η “Χάρτα του Ρήγα” 21.000 ευρώ.
 Tο 2002 “εξακουλουθεί η επιχορήγηση του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου (155.000 ευρώ) και άλλων Μ.Κ.Ο που αποτελούσαν τους διαχρονικούς προνομιούχους των κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου”.
    Το 2003 η χρηματοδότηση άγγιξε τα 24.120.083 ευρώ. Αυτή την χρονιά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης επιχορηγήθηκε σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση έφτασε τα 2.784.597 ευρώ και η δεύτερη δόση τα 1.660.620 ευρώ.
    Σύμφωνα με έγραφα που αφορούν την περίοδο 1999 – 2003, η “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” έλαβε συνολικά 2.357. 486 ευρώ και το “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης”, έλαβε 5.941.063 ευρώ.
    Στα έγγραφα δεν παρουσιάζεται μόνο η συνολική χρηματοδότηση αλλά και τα ποσά που σπαταλήθηκαν ανά έτος σε ΜΚΟ των οποίων η πλειονότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν υπάρχουν καν.
     
  7. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

     
     
  8. vautrin

    vautrin Contributor

    Εφιαλτικό! Κι όμως κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης χρέους. Αλιεύω από τα ψιλά των εφημερίδων.


    Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

    ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ 25 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 50

    «Το κούρεμα του χρέους θα μείωνε τις συντάξεις»


    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

    Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας χθες στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν «δώσει στην Ελλάδα χείρα βοηθείας», η χώρα δύσκολα θα μπορέσει ν' ανακόψει τη δυναμική του Δημόσιου Χρέους. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν η λύση που επεξεργάζονται στην Ε.Ε. είναι κατώτερη των προσδοκιών που έχει διαμορφώσει η αγορά, τότε θα υπάρξει νέος κύκλος πιέσεων στη χώρα μας.

    Ο διοικητής τής ΤτΕ τάχθηκε κατά της αναδιάρθωσης του Δημόσιου Χρέους προειδοποιώντας ότι αν προχωρήσει τελικά το «κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποχρεωθούν να μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις».

    Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τάχθηκε υπέρ των «φιλικών συγχωνεύσεων», καθώς μέσω αυτών οι τράπεζες θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Οπως ανέφερε, για φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 50 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρευστό.

    Ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε δραματικό τόνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η «χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, σε περίοδο πολέμου». Ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά μέχρι στιγμής, όμως η χώρα έχει ακόμη να διανύσει μεγάλο δρόμο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των βουλευτών, να διατυπώσει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και να δανειστεί. Υπό τις συνθήκες αυτές, και εν όψει νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε επιβεβλήμενο το νέο πακέτο των εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, που θα δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες.

    Οπως εξήγησε, ήδη οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 30 δισ. ευρώ (μάλιστα επισήμανε ότι μόνο το 30% από αυτές έχει εκπατριστεί σε ασφαλείς παραδείσους), ενώ επιπροσθέτως οι τράπεζες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ύψους 20 με 25 δισ.ευρώ.

    Οσον αφορά τη λεγόμενη δυναμική του Δημόσιου Χρέους, ο κ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε του Μνημονίου υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτό το χρέος θα διογκωνόταν ακόμη περισσότερο. Εκτίμησε ότι θα προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ το 2012.

    Με τα δεδομένα αυτά, όπως εξήγησε στους βουλευτές, η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι απαιτείται πιο ενεργός συμμετοχή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Τάχθηκε πάντως κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους επισημαίνοντας ότι θα έχει δραματικές συνέπειες για τις τράπεζες, που σήμερα κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα αξίας 20 με 25 δισ. ευρώ. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το τι θα σηματοδοτήσει ένα «κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 30%», ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τα ταμεία να μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις τους.

    Για τις εξελίξεις στις τράπεζες ο διοικητής τής ΤτΕ κράτησε ουδέτερη στάση στην απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από την Alpha. Ωστόσο τάχθηκε υπέρ των φιλικών συγχωνεύσεων, αναφέροντας ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο των συνεργειών: «Οι συγχωνεύσεις για να πετύχουν πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένες και φιλικές».

    Προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ θα πιέζει για ταχύτερη απεξάρτηση από τη βοήθεια που προσφέρει όλο αυτό το διάστημα, ενώ ταυτοχρόνως οι περισσότερες δεν θα εμφανίσουν κέρδη. Προέβλεψε ότι θα είναι μια χρονιά αναδιάρθρωσης του κλάδου.
     
  9. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Νέα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ ζητά η Κομισιόν

    25/2/2011 9:44:00 πμ


    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Θεωρούν ότι η επίτευξη των στόχων του 2011 υπόκειται σε “εξαιρετικά δυσμενείς κινδύνους”. Ζητούν συνεπώς πρόσθετα μέτρα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2011, άμεσα, καθώς και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ή έχουν βαλτώσει ή θεωρούνται ανεπαρκείς.

    Συγκεκριμένα, το μοντέλο επιβολής έμμεσων φόρων και οριζόντιας περικοπής δαπανών της γενικής κυβέρνησης έχει φτάσει στα όριά του, θεωρείται ανεπαρκές και δεν πρέπει να αναπαραχθεί στο διηνεκές, ενώ αντιθέτως πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

    Ζητούν απολύσεις 60 χιλιάδων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Σύμφωνα με την Κομισιόν το δημόσιο πρέπει να απαλλαγεί από 60.000 υπαλλήλους μόνο μέσα στο 2011 και ταυτόχρονα οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με κριτήρια ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή να επαναπροσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους και να κάνουν απολύσεις κατά το δοκούν.

    Τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν 2 μονάδες κάτω από το στόχο, η περαίωση και τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα είχαν “μερική μόνο επιτυχία” και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν ως εδώ αποτυχημένη. Ειδικά για την φοροδιαφυγή η Κομισιόν αποδίδει ευθύνες στο προσωπικό των εφοριών που “αδρανεί και ελέγχεται από εδραιωμένα συμφέροντα”.

    Παρομοίως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δε προχωρούν γιατί απαιτείται μεγαλύτερος πολιτικός συντονισμός - κοινώς “οι υπουργοί δε μιλάνε μεταξύ τους”, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή - κυβερνητική αποφασιστικότητα και σαφώς κοινωνική συναίνεση. “Ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις δαπάνες των υπουργείων ώστε να γίνουν αποδοτικότερες οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ” αναφέρει η έκθεση, ενώ όπως σημειώνουν πηγές της γενικής διεύθυνσης οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών πήγαν μεν στα υπουργεία, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

    Όσον αφορά τη συνεισφορά των αμυντικών δαπανών, αυτή θεωρείται κατώτερη του αποδεκτού και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

    Αναθεώρηση όμως θα πρέπει να γίνει και στους τομείς των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει είναι ανεπαρκείς.

    Για τους παραπάνω λόγους το βάθος της ύφεσης του 3% για το 2011 και το ύψος της ανεργίας στο 14,75% θεωρούνται πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις και δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο σκηνικό για τις δημοσιονομικές προοπτικές που σε συνδυασμό με τα οργανωμένα συμφέροντα και την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού καθιστούν το πρόγραμμα ανέφικτο και το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα “μη βιώσιμο”.

    Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε το 2012 με το τέλος του προγράμματος, διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο.

    real.gr


    ....μας στίβουνε δηλαδή τόσο καιρό σαν τα λεμόνια ,και θα συνεχίσουν να μας στίβουνε , ενω, αργά η γρήγορα θα καταστεί "το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο"...
     
  10. whipmarks

    whipmarks Regular Member

    Re: Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    η real ειναι η φυλλαδα του χατζηνικολαου και τραγκα?αυτον που καθε βραδι μου κανουν κεφαλι απο το alter?το οποιο καναλι χρωστα εκκατομμυρια στο κρατος?Και απειλει απο το ραδιοφωνο το golden boy or the sweet boy την κυβερνηση ωστε να μην ζητα τα χρωστουμενα?Ειμαι λιγο μπερδεμενος:crazy:..Κανω ομως υπομονη μεχρι σημερα το βραδι που θα ερθουν τα πρωτα αποτελεσματα απο τις εκλογες στην Ιρλανδια...Και αυτος ο μαλακας ο πρωθηπουργος μας δεν μπορουσε να παει στην Γερμανια μετα απο τις εκλογες τις Ιρλανδιας?Τοσο μαλακες ειναι αυτοι στο υπουργιο εξωτερικων?
     
  11. vautrin

    vautrin Contributor

    Συμφωνία στο «κούρεμα», διαφωνία στην... coupe

    Δύο μεγάλες τάσεις συγκρούονται για τον τρόπο και τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του χρέους

    ΤΟ ΒΗΜΑ - ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΣ | Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011


    Δύο τάσεις, μια πλειοψηφική δεξιά και μια μειοψηφική Αριστερή, διαμορφώνονται σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανάμεσα στους γερμανούς οικονομολόγους

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το «κούρεμα». Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι στον γερμανόφωνο χώρο. Χωρίς το περιβόητο «haircut», την αναδιάρθρωση του χρέους, λένε, η χώρα μας δεν πρόκειται να δει ξανά οικονομικά άσπρη μέρα. Μόνο που οι απόψεις για το «πώς» θα γίνει αυτό διίστανται. Ενα σοβαρό ρεύμα υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε «κοινωνικές αγριότητες», ήτοι σε δραστικές περικοπές μισθών και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ενδεχομένως μάλιστα και στην προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Ενα δεύτερο ρεύμα προτείνει, αντίθετα, οι χαμένοι από το «κούρεμα» να είναι εκείνοι που έβγαζαν και βγάζουν ακόμα αμύθητα κέρδη από τα χρέη: οι ιδιώτες επενδυτές- τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή απορρίπτει κάθε ιδέα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο- υποστηρίζει- θα ήταν η αρχή του τέλους του ευρώ.

    Το πρώτο ρεύμα, το οποίο είναι και το πλειοψηφικό, συγκροτείται από Συντηρητικούς οικονομολόγους, οι οποίοι είναι οργανωμένοι γύρω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (ΕΕΑ). Ο πυρήνας του είναι το Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας Ιfo του Μονάχου με επικεφαλής τον καθηγητή Χανς-Βέρνερ Σιν, καθώς και το Ερευνητικό Ιδρυμα Οικονομικής Συγκυρίας ΚΟF της Ζυρίχης με διευθυντή τον καθηγητή Γιαν-Εγκμπερτ Στουρμ. Το δεύτερο ρεύμα, το οποίο διάκειται φιλικά προς την Αριστερά (συμπεριλαμβανομένης της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας) είναι λιγότερο οργανωμένο. «Ψυχή» του είναι ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Ρούντολφ Χίκελ.

    Κατά περίεργη σύμπτωση και τα δύο ρεύματα εξέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα στην αρχή της εβδομάδας πορίσματα που αφορούν το ελληνικό «κούρεμα». «Το Βήμα» μίλησε γι΄ αυτό με τους εκπροσώπους των δύο ρευμάτωνοι σχετικές συνεντεύξεις παρουσιάζονται σε παράπλευρες στήλες.

    Δεν είναι βέβαια όλοι οι αριστεροί οικονομολόγοι υπέρ της αναδιάρθρωσης. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκαναν, επίσης πρόσφατα, ορισμένοι εξ αυτών. « Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν θα βελτιωνόταν καθόλου με το “κούρεμα ”» αποφάνθηκε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν διευθυντής της Υπηρεσίας Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Unctad) Χάινερ Φλάσμπεκ. « Με την αναδιάρθρωση θα αυξανόταν η αβεβαιότητα των αγορών » πρόσθεσε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος (και ένας εκ των πέντε «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης) Πέτερ Μπόφινγκερ. « Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονόςότι μετά το “κούρεμα”οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν στήριξης » είπε, υπονοώντας ιδιαίτερα τις γερμανικές, οι οποίες έχουν επενδύσει 17,4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

    Αλλά και ορισμένοι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να τρομάζουν μπροστά στην ιδέα του «ψαλιδίσματος». « Αν γινόταν “κούρεμα” στην Ελλάδαοι επενδυτές θα αναρωτιούνταν αμέσωςποια θα ήταν η επόμενη χώραπου θα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της » έλεγε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Commerzbank Γιοργκ Κράμερ. « Αυτό θα σήμαινε το σπάσιμο ενός ταμπού με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία ».


    ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΧΙΚΕΛ

    Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης

    «Να απαλλαγούμε από τα λάθη του Μάαστριχτ»


    - Την περασμένη εβδομάδα εκδώσατε ένα ένθερμο μανιφέστο εναντίον του σχεδίου των έξι σημείων της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την αναδόμηση της ευρωζώνης- στη βάση του γερμανικού μοντέλου ανάπτυξης, ήτοι με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και αποδόμηση των μισθών και του κοινωνικού κράτους.Ποια είναι η κυρίαρχη ιδέα του μανιφέστου;

    «Η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διορθώσει ένα “γενετικό” της λάθος: τις Συνθήκες του Μάαστριχτ. Οι επινοητές τους ισχυρίζονται ότι οι συνθήκες οδηγούν σε μεγαλύτερη σύγκλιση, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το μεγάλο ψέμα του Μάαστριχτ είναι ότι η Κοινότητα δεν αποτελεί αναδιανεμητική ένωση. Είναι όμως εκ των πραγμάτων, και αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί και θεσμικά. Οχι όμως, όπως το θέλουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, ως Ευρώπη του ανταγωνισμού, αλλά ως Ευρώπη της αλληλεγγύης». - Πρόσφατα ασκήσατε κριτική στην πρότασηγια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στην τρόικα. Γιατί;

    «Το μέτρο είναι σημαντικό, αλλά όχι επαρκές. Σε αυτό θα έπρεπε να προστεθούν και πολλά άλλα, όπως η δραστική μείωση των τόκων για τα δάνεια και η έκδοση ευρωομολόγων, για τα οποία μάλιστα ενδιαφέρονται οι Κινέζοι. Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι όμως η αναδιάρθρωση του χρέους. Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να παραιτηθούν τουλάχιστον κατά 20%-30% από την ονομαστική αξία των ομολόγων τους. Αυτοί θα έπρεπε να πληρώσουν τη νύφη και όχι οι έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι».

    - Πρέπει να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη σε περίπτωση «κουρέματος»;

    «Σε καμία περίπτωση. Αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση όλης της ευρωζώνης».

    - Η Αθήνα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει χρήματα του ταμείου διάσωσης ΕSFΕ για την επαναγορά των ελληνικών χρεών στο 80%-90% της αρχικής τους τιμής. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν χρήματα του ίδιου ταμείου και για αναπτυξιακά προγράμματα;

    «Οχι. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση. Οι δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού όμως που επιβάλλουν η τρόικα και η Γερμανία παραλύουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ετσι μπαίνει φρένο σε κάθε ανάπτυξη».


    ΓΙΑΝ-ΕΓΚΜΠΕΡΤ ΣΤΟΥΡΜ

    Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων

    «Αλύπητη μείωση στους μισθούς ή φύγετε από το ευρώ»
    - Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσατε μια γνωμοδότηση για την Ελλάδαμε την οποία της δείχνετε, λίγο ή πολύ, την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη. Γιατί; «Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δυο δυνατότητες αναδιάρθρωσης: μια εσωτερική και μια εξωτερική. Η πρώτη σημαίνει αλύπητες περικοπές μισθών και εισοδημάτων, η δεύτερη την έξοδο από την ευρωζώνη. Και οι δύο λύσεις είναι επώδυνες. Εμείς δεν παίρνουμε όμως θέση υπέρ της μιας ή της άλλης. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ελληνες».

    - Δεν φοβάστεότι μια τέτοια έξοδος θα προκαλούσε πανικό στις αγορές βάζοντας σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης; «Οχι. Η Ελλάδα έχει μικρό οικονομικό βάρος στην Κοινότητα. Τυχόν έξοδός της θα προκαλούσε δυσκολίες στις τράπεζες, κυρίως τις γαλλικές, αλλά και αυτές θα ήταν προσωρινές».

    - Σε τι θα βοηθούσε ωστόσο η έξοδος,αν ληφθεί υπόψη ότι το μοναδικό κέρδος που θα προέκυπτε από αυτήν, ήτοι η άνοδος των εξαγωγών,θα ήταν μικρό,δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι εξαγωγές δεν έπαιζαν ποτέ σημαίνοντα ρόλο; Και ότι, αντιστρόφως,η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε πολύ χειρότερα προβλήματα από τα σημερινά;

    «Ούτε κι εμείς ισχυριζόμαστε ότι οι εξαγωγές θα έλυναν το πρόβλημα. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα δεν αρκούν. Το χρέος μεγαλώνει από μέρα σε μέρα. Η κρίση αυξάνει αντί να μειώνεται. Η χώρα θα χρειαστεί από το 2013 νέα βοήθεια, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Η οικονομία της θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο. Το μοναδικό αντίδοτο έτσι είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με παράλληλη δραστική μείωση του κόστους εργασίας. Ετσι, εκτιμούμε, θα μπορέσει να καλυφθεί και το χρέος, το οποίο θα παραμείνει σε ευρώ και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να πιέζει για πολύ καιρό ακόμα την ελληνική οικονομία».

    - Σε τι στηρίζετε αυτή την εκτίμησή σας; «Στη γενική οικονομική λογική η οποία λέει ότι με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε ελλείψεις και τα οποιαδήποτε ελλείμματα. Ετσι έγινε εξάλλου και σε πολλές άλλες χώρες, όπως στη Λατινική Αμερική, που υποβλήθηκαν σε “κούρεμα”».
     
  12. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Δεν ξέρω αν τα πράγματα είναι τόσο ακραία, αλλά δεν μου φαίνεται εξωπραγματικό.

    Θα εξαφανισθούν τα μετρητά τους επόμενους μήνες. Η "εσωτερική υποτίμηση" μετατρέπεται σε "εσωτερική πτώχευση"
    ΠΗΓΗ: Reporter.gr | Eιδήσεις, Οικονομία, Επιχειρήσεις, Χρηματιστήριο, Ναυτιλία


    Η εξαφάνιση των μετρητών θα είναι το μεγαλύτερο δράμα που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία εξαφάνισης των μετρητών είναι η εξέλιξη που αρχίζει τώρα, καθώς η "εσωτερική υποτίμηση" που ζήτησαν οι εταίροι μετατρέπεται σε "εσωτερική πτώχευση" δηλαδή η χώρα δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους ξένους δανειστές.

    Υπάρχουν τρείς αιτίες για τις οποίες τα μετρητά θα εξαφανισθούν απο την αγορά και έτσι θα φτάσουμε στον απόλυτο πάτο της ύφεσης μέσα στους επόμενους μήνες. Οι αιτίες είναι :

    Πρώτον το δημοσίο δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να πληρώσει τους προμηθευτές του και αν γίνει κανένα "αστείο" με την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, δεν θα έχει ούτε για να πληρώσει τους μισθούς. Θα συνεχίσει φυσικά να πληρώνει τους ξένους πιστωτές (τόκους και χρεωλύσια) αλλά δεν θα πληρώνει τις εγχώριες υποχρεώσεις του. Ήδη ψηφίστηκε νόμος που δίνει το δικαίωμα στο δημόσιο να πληρώνει με ομόλογα - οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

    Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε απο τις ελληνικές τράπεζες να της παραδώσουν εντός του Απριλίου πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων 95 δισ ευρώ που έχουν πάρει μέσω εγγυήσεων και ομολόγων. Οι τράπεζες θα πρέπει κάθε μήνα να επιστρέφουν τα συμφωνημένα ποσά στην ΕΚΤ και αυτό φυσικά θα περιορίσει τη ρευστότητα τους ασφυκτικά. Με λίγα λόγια οι τράπεζες δεν θα δώσουν φέτος καθόλου δάνεια και μάλιστα θα περιορίσουν τα δάνεια που ήδη έχουν χορηγήσει. Όποιο δάνειο λήγει δεν θα ανανεώνεται.

    Τρίτον, η αγορά λειτουργεί μόνο με επιταγές και μάλιστα μεταχρονολογημένες μεγάλης διάρκειας. Οι επιχειρήσεις έχουν δυσκολία εξεύρεσης μετρητών για να πληρώσουν τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Συνεπώς θα αρχίσουν να καθυστερούν τις πληρωμές των υπαλλήλων τους και των προμηθευτών τους. Η διακράτηση μετρητών θα γίνει το "εθνικό σπορ" για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα διακόψουν εντελώς την κατανάλωση εκτός των πολύ αναγκαίων προιόντων και υπηρεσιών.

    Εξαιτίας της εξαφάνισης των μετρητών θα μπούμε σε μια "φούσκα χρέους" όπου ο ένας θα χρωστάει στον άλλον και θα ξεσπάσει νέο κύμα διαδοχικών πτωχεύσεων.

    Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο, δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ακόμη και αν είναι ευνοικές για την Ελληνική υπόθεση. Και αυτό διότι η ρευστότητα δεν απελευθερώνεται άμεσα, αλλά σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα χρήματα με τα οποία τροφοδοτείται η ρευστότητα είναι και πάλι δανεικά, συνεπώς κάθε ένεση ρευστότητας σήμερα δημιουργεί νεός χρέος.

    Τα μόνα μετρητά που θα μπούν στην ελληνική οικονομία φέτος θα είναι τα τουριστικά έσοδα και τα έσοδα απο τις εξαγωγές. Αυτά ασφαλώς θα περιορίσουν την ασφυξία, αλλά επαρκούν; Αμφίβολο. Η έλλειψη μετρητών θα είναι η θρυαλίδα για την κοινωνική έκρηξη διότι οδηγεί αυτόματα απο την φτώχεια στην πείνα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και τότε θα αρχίσουν οι πολιτικές εξελίξεις.
     
Thread Status:
Not open for further replies.