Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος underherfeet, στις 24 Νοεμβρίου 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Astrovroxi

    Astrovroxi Το κοπρογατο Contributor

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    : T - 2/3/2011 9:05:00
    Μελέτη Κομισιόν: Tα μακροοικονομικά μεγέθη υπεύθυνα για την ελληνική κρίση
    NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011 21:05

    Τα διδάγματα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας, εξετάζει μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Πρόκειται ειδικότερα για ένα έγγραφο 47 σελίδων, στο οποίο εξετάζονται πέντε βασικά ζητήματα: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των σπρεντ στις χώρες της ευρωζώνης πριν και μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο του 2007, για ποιο λόγο τα ελληνικά σπρεντ αυξήθηκαν με τόσο δραματικό τρόπο από το Νοέμβριο του 2009, γιατί τα ελληνικά σπρεντ κυμάνθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων περιφερειακών χωρών, κατά πόσο η ελληνική κρίση επεκτάθηκε και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης και τέλος, ποιος είναι ο ρόλος της κερδοσκοπίας στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου.

    Από τα συμπεράσματα της μελέτης, προκύπτει ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από την κρίση, στη διάρκεια της κρίσης, οι αγορές άλλαξαν συμπεριφορά αξιολογώντας πλέον τόσο τους διεθνείς κινδύνους όσο και τα μακροοικονομικά μεγέθη κάθε χώρας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών την περίοδο 1999-2009 αλλά και στη μεταστροφή των προσδοκιών των ιδιωτών.

    Αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2009, η Ελλάδα πέρασε από ένα καθεστώς απόλυτα αξιόπιστης δέσμευσης στη συμμετοχή στην ΟΝΕ, με την εγγύηση άλλων χωρών μελών της ευρωζώνης για τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις, σε ένα καθεστώς, έως το Φεβρουάριο του 2010, μη-πλήρους δέσμευσης στην ΟΝΕ και χωρίς δημοσιονομικές εγγυήσεις.

    Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι η αιτία για τη ραγδαία επιδείνωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας από το Νοέμβριο του 2009 αλλά και για την αύξηση των ελληνικών σπρεντ σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες μέλη της ΟΝΕ.

    Συμπερασματικά, η μελέτη της Επιτροπής καταλήγει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα εμπιστοσύνης αλλά και των οικονομικών της.

    Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική κρίση επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ, κυρίως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. «Το ελληνικό πρόβλημα εξελίχθηκε σε συνολικό πρόβλημα για την ΟΝΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κερδοσκοπία στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου αποτελεί αιτία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία στη συγκεκριμένη αγορά ή ότι δεν οδήγησε σε άνοδο των σπρεντ.

    Στην μελέτη υπογραμμίζεται ακόμη ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση των σπρεντ των περιφερειακών χωρών μελών της Ευρωζώνης απαιτείται αισθητή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης καθώς και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, οι χώρες αυτές θα πρέπει να βελτιώσουν την αντίληψη των προσδοκιών που έχουν οι ιδιώτες για αυτές.

    Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από αξιόπιστη στρατηγική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται από αποδείξεις για αποφασιστική εφαρμογή της. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι χωρίς αυτές τις αποδείξεις, οι αγορές θα εξακολουθούν να αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη συμμετοχή αυτών των χωρών στην ευρωζώνη. Σε κοινοτικό επίπεδο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η κρίση ανέδειξε πως απαιτούνται θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε δύο κατευθύνσεις.

    Πρώτον, για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους, η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτύξει αποτελεσματικούς μηχανισμούς δημοσιονομική εποπτείας και συντονισμού οικονομικής πολιτικής και δεύτερον, αν υπάρξει νέα κρίση, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στη συγκεκριμένη χώρα και η διάδοσή της σε άλλες.

    Αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού της ευρωζώνης για έκτακτη χρηματοδότηση, ο οποίος για να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και προληπτικά.

    Οι όροι της επείγουσας βοήθειας θα πρέπει να είναι τέτοιοι, ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση της εφαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     
  2. Alucard

    Alucard Regular Member

    Απάντηση: Re: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Σχετικά με τις ΜΚΟ

    Να ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα.
    Παντού, σε όλο τον αναπτυγμένο (και πολιτισμένο) κόσμο οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν ΜΚΟ. Kάθε υπουργείο ξεχωριστά χρηματοδοτεί εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ευθύνης του. Τα Υπουργεία των Εξωτερικών συνήθως ενισχύουν ΜΚΟ που δρουν εκτός συνόρων και στην πλειονότητα τους έχουν να κάνουν με δράσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Υποτίθεται ότι εμείς θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό; Γνωρίζουν oι συντάκτες των κειμένων ποιές είναι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας ως προς την παροχή Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (ODA-Official Development Assistance) προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου;

    Αναφέρονται οι χώρες της Ολλανδίας και της Δανίας κάπως σαν το "καλό" παράδειγμα για εμάς γιατί σε αυτές "ο αριθμός των ΜΚΟ δεν υπερβαίνει τις 200". Παραβλέπω την ανακρίβεια, παρόλο που με μια απλή αναζήτηση στο site της WANGO (Παγκόσμια Ένωση των ΜΚΟ) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Παραβλέπω την αστειότητα της αναφοράς της Ολλανδίας των 16,5 εκ. κατοίκων ως χώρα "με τον ίδιο ακριβώς με μας πληθυσμό" και της Δανίας των 5,5 εκ. ως "χώρα με λίγο μικρότερο αριθμό κατοίκων".

    Και ερωτώ.
    Αφού μπήκαμε στη διαδικασία των συγκρίσεων, δεν θα ήταν λογικό εκτός από τον αριθμό των ΜΚΟ, να δούμε αν και σε ποιό βαθμό υπάρχει ενίσχυση των ΜΚΟ από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών; Δεν θα ήταν λογικό, εφόσον γνωρίζουμε και τις χρηματοδοτήσεις του δικού μας Υπ.Εξωτερικών, να το εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο, και να τις συγκρίνουμε με εκείνες των αντίστοιχων των χωρών αυτών; Μέσα από μιά τέτοια σύγκριση δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο και το "σκανδαλώδες" των δικών μας χρηματοδοτήσεων;

    Ασφαλώς και θα μπορούσε.Γιατί δεν έγινε;
    Δείτε γιατί.

    Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας

    Within the Ministry of Foreign Affairs, the directorate for Development Cooperation strives to improve the quality and effectiveness of the Dutch contribution in support of the Millennium Development Goals. The Netherlands allocates €4 billion annually to tackle global poverty, which is 0.8% of the country’s gross national income.About 25% of Dutch ODA is implemented through NGOs, which puts the Netherlands among the leading donor countries for non-governmental delivery of development aid

    Netherlands Ministry of Foreign Affairs - Terra Viva Grants Directory

    Με περίπου 1 δις ευρώ χρηματοδοτεί ετησίως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Προγράμματα σαν και αυτά που λοιδορούνται στα κείμενα της ανάρτησης.

    Αν ξεπεράσατε το σοκ, μπορούμε να πάμε και στη Δανία.
    Ας δούμε κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη φορά. Ας δούμε με τι ποσά χρηματοδότησαν οι Δανοί, το Υπουργείο των Εξωτερικών για την ακρίβεια, προγράμματα αποναρκοθέτησης. Προγράμματα δηλαδή, σαν και αυτά που κατηγορείται το δικό μας υπουργείο ότι χρηματοδότησε με 6 εκ. ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια της θητείας Παπανδρέου (1999-2004). Χρήματα που έλαβε μία ελληνική ΜΚΟ, το "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης".

    Τhe Danish International Development Agency (Danida), a department of the Ministry of Foreign Affairs, is responsible for funding mine action programs. In the last five years, Denmark has contributed a total of DKK338.1 million (about $57.3 million) to mine action (1999: $7 million, 2000: $13.4 million, 2001: $14.4 million, 2002: $10.6 million, 2003: $11.9 million)

    Landmine and Cluster Munition Monitor

    Μέσα στην ίδια ακριβώς χρονική περίοδο οι Δανοί χρηματοδότησαν για αντίστοιχα προγράμματα διάφορες ΜΚΟ με 57,3 εκ. δολλάρια.
    Το ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος με το οποίο η Δανία χρηματοδοτεί στα πλαίσια της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (ODA) διεθνείς οργανισμούς, χώρες και ΜΚΟ για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι 0,82%, παρόμοιο δηλαδή με αυτό της Ολλανδίας.

    Αναρωτιέστε ποιό είναι το δικό μας ποσοστό; Μικρότερο από 0,2% .

    Όλες οι αναπτυγμένες χώρες μαζί τους και η Ελλάδα, έχουν δεσμευτεί με την "Διακήρυξη της Χιλιετίας" των Ηνωμένων Εθνών, πως θα ανεβάσουν μέχρι το 2015 το ποσοστό αυτό στο 0,7% . Το 2005 οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν -με σκοπό την ευκολότερη προσαρμογή στους στόχους της Διακήρυξης της Χιλιετίας- πως μέχρι το 2010 το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι για όλες τις χώρες 0,51% (Το νούμερο δεν είναι τυχαίο). Το 2009 η Ελλάδα αναπροσάρμοσε το στόχο για το 2010 στο 0,35%, χωρίς ασφαλώς να τον πετύχει ούτε και αυτόν. Αντιθέτως χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία έχουν ξεπεράσει από τώρα ακόμα και τον στόχο του ΟΗΕ για το 2015.

    Φυσικά, έμεις μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στην κοσμάρα μας και να διαμαρτυρόμαστε γιατί η Ελλάδα έδωσε 2 εκ. δραχμές (όχι ευρώ) στην Ακτή Ελεφαντοστού, βάρκες σε πληγέντες από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα ή γιατί χρηματοδότησε χριστιανικές ΜΚΟ που παρέχουν επισιτιστική βοήθεια στη Β.Κορέα.

    @vautrin
    Καταλαβαίνω πως η ανάρτηση σκοπό είχε να αναδείξει το γνωστό θέμα με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ με ανύπαρκτο έργο. Τα κείμενα που επιλέξατε όμως, δεν βοηθούν αυτό το σκοπό. Με το αδικαιολόγητο τσουβάλιασμα που κάνουν, βάλουν όχι μόνο κατά του θεσμού των ΜΚΟ αλλά και κατά της κοινωνικής ευαισθησίας και του ανθρωπισμού γενικότερα.
    Θα ήθελα επιπλέον να γνωρίζεται, πως δεν σκόπευα να γράψω στο συγκεκριμένο θέμα, απλά με παρακίνησε το παρακάτω σχόλιό σας στο νήμα "master chef": "Κι αν η φωνή του ανθρωπισμού ηχεί ξεψυχισμένη και ασθενική σε καιρούς κρίσης κι οργής, ας αναλογιστούμε τουλάχιστον τις πολιτικές επιπτώσεις των πράξεών μας" 
     
  3. vautrin

    vautrin Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Θα ήμουν ο τελευταίος που θα επιχειρούσε να φέρει εμπόδια ή να δυσφημίσει κάποιο ανθρωπιστικό έργο. Ωστόσο είναι κοινός τόπος πως με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας διάφορα τρωκτικά λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα ή εξαγοράζονται συνειδήσεις ώστε να διαιωνίζεται το φαύλο σύστημα διακυβέρνησης. Δεν γνωρίζω λοιπόν τι ισχύει στο εξωτερικό και καλή τη πίστη αποδέχομαι τα στοιχεία σας ως ακριβή. Γνωρίζω όμως τι συνέβη στην χώρα μας και πως οι χρηματοδοτήσεις κατέληξαν στις τσέπες υμετέρων. Επισυνάπτω λοιπόν 4 ακόμη άρθρα έγκυρης εφημερίδας, αρχίζοντας απ’ το σκάνδαλο με τα κοτόπουλα της Αλληλεγγύης. Αν τυχόν θεωρείτε και τα στοιχεία αυτά αναξιόπιστα, θα περιμένω μ’ ενδιαφέρον την απάντησή σας.

    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

    ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

    Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Αλληλεγγύη», προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα, κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους «ανοίκειους σκοπούς», αφήνοντας μια τεράστια «μαύρη τρύπα» (9,5 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία της ΜΚΟ, ανάλογη του χρέους της προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Το σκάνδαλο με τα σάπια κοτόπουλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα
    Το μέγεθος του σκανδάλου ξεπερνά κατά πολύ το φιάσκο με τους τόνους των σάπιων πουλερικών που ποτέ δεν έφτασαν στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές (το 2006). Οπως προκύπτει από τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», το «μενού» των ατασθαλιών είχε πολλά... εδέσματα ελέω των χορηγιών της πολιτείας.

    Η υπόθεση έχει φτάσει στην ποινική αλλά και στην αστική Δικαιοσύνη και σύμφωνα με το συγκλονιστικό περιεχόμενο αγωγής που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας από τη «ΜΚΟ Αγάπη» (όπως εξαγνιστικά μετονομάστηκε η μη... κερδοσκοπική «Αλληλεγγύη», περνώντας πλέον επί ημερών αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος), οι επί τέσσερα χρόνια «διαχειριστές» των λεόντειων κονδυλίων που διέθετε το υπουργείο Εξωτερικών για ανθρωπιστικό έργο δεν εκτέλεσαν ποτέ τα σχετικά προγράμματα.

    Αντίθετα, φέρεται να κατασπατάλησαν εκατομμύρια για άσχετες προς το καταστατικό της Οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο, ο οποίος με απόφασή του είχε εκχωρήσει υπερεξουσίες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ (η οποία τότε ανήκε αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθήνας), Δημήτρη Φουρλεμάδη.

    Στο μεγάλο αμαρτωλό φαγοπότι στην «Αλληλεγγύη», για το οποίο τώρα εγκαλείται από την «Αγάπη» ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, φέρεται να θυσιάστηκαν ακόμη και χρήματα -εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους υπέρ σεισμόπληκτων, επιδοτήσεις για την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά και χρήματα της Ιεράς Συνόδου για τα θύματα του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων (της εκκαθάρισης προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός), η συνολική ζημιά για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ανέρχεται στα 9.505.200 ευρώ! Από αυτό το τεράστιο ποσόν το ΥΠΕΞ ζητεί σήμερα με τις καταλογιστικές του πράξεις την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευε για τις φιλανθρωπίες που δεν γίνονταν, συνολικού ύψους με τις προσαυξήσεις 7.490.456,99 ευρώ.

    Παρά όμως το ηθικό, οικονομικό και προφανώς ποινικό μέγεθος του πολύκροτου σκανδάλου της Αλληλεγγύης, μια παρωνυχίδα του οποίου ήταν τα... σάπια κοτόπουλα, η σχετική αγωγή σε βάρος των φερομένων ως υπευθύνων που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο τον Αύγουστο του 2010 προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου του... 2013!

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 μετά την αποστολή -σε Εισαγγελία και υπουργείο Εξωτερικών- των τελικών πορισματικών ελέγχων και όλων των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

    Σε ό,τι αφορά το ΥΠΕΞ, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ κατέθεσαν και τον περασμένο Ιούνιο συμπληρωματικά στοιχεία, πλην όμως από πλευράς του υπουργείου δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία καταλογισμού σε βάρος του φερόμενου ως πραγματικού υπεύθυνου της υπόθεσης.

    Πρόσφατα μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στην Εισαγγελία της Αθήνας, παρακαλώντας για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους. Καθώς, πέραν όλων των άλλων, το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» έχει μπλοκάρει και το φιλανθρωπικό έργο της «Αγάπης», αφού το Δημόσιο δεν δίνει πλέον χρήματα για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» (πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών και ηλικιωμένων), συμψηφίζοντας το ποσό από τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν.

    Η απόδοση ευθυνών

    Η αγωγή με την οποία διεκδικούνται τα απολεσθέντα εκατομμύρια στρέφεται σε βάρος των:

    * Δημήτρη Φουρλεμάδη, διευθύνοντος συμβούλου της «Αλληλεγγύης» από της ιδρύσεώς της το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, στον οποίο είχαν περιέλθει όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εντολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.

    * Γεωργίας Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αμισθί εργάστηκε στην «Αλληλεγγύη» από 13/9/2005 έως τον Ιούνιο του 2008 και της είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της ΜΚΟ και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων των υπουργείων και μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπέγραφε τις επιταγές εξόδων της «Αλληλεγγύης» και γενικά ήταν το νούμερο 2 στην Ιεραρχία της.

    * Βασίλη Μαχαίρα, λογιστή και οικονομικού διευθυντή της «Αλληλεγγύης», ο οποίος ήλεγχε και συνυπέγραφε τις πληρωμές της «Αλληλεγγύης».

    Οπως αναφέρεται στην αγωγή, ο πρώτος εναγόμενος «ενήργησε με την άμεση και αναγκαία σύμπραξη των άλλων δύο».

    Ασύλληπτες ατασθαλίες

    Μετά τους διαχειριστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν κι αφού ήδη το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει λεπτομερή απολογισμό διαχείρισης, συγκροτήθηκε επιτροπή (στην οποια συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Ηλείας, Γερμανός και Σιδηροκάστρου, Μακάριος) ακροάσεως διατελεσάντων μελών του Δ.Σ. «Αλληλεγγύης» και λοιπών εμπλεκόμενων προσώπων. Στην επιτροπή δεν παρουσιάστηκαν οι Φουρλεμάδης (απέστειλε επιστολή), Λυμπέρη (απέστειλε εξώδικη δήλωση) και Μαχαίρας.

    Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής και το σχετικό της πόρισμα, που επισυνάπτονται στην αγωγή, καταλογίστηκαν ευθύνες στον:

    * Δημήτρη Φουρλεμάδη για:

    - Τον καταλογισμό από το ΥΠΕΞ των περίπου 6.700.000 ευρώ σε βάρος της «Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα των κοτόπουλων στο Ιράκ, καθώς το ποσόν των 5.600.000 ευρώ που έλαβε η «Αλληλεγγύη» ως πρώτη δόση από το ΥΠΕΞ και το οποίο ανέλαβε ολόκληρο δεν φαίνεται πού δαπανήθηκε.

    Λέγεται μάλιστα ότι δόθηκε ολόκληρο σε εφοπλιστή από τον οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε λάβει ισόποσο δάνειο προκειμένου η «Αλληλεγγύη» να επιστρέψει το ποσό στο ΥΠΕΞ, το οποίο είχε λάβει νωρίτερα ως προκαταβολή για παρόμοιο πρόγραμμα το οποίο επίσης δεν πραγματοποιήθηκε.

    Ευθύνεται λοιπόν και για τη δεύτερη προκαταβολή που έλαβε για δαπάνες εκτός προγράμματος «διά ανοίκειες δαπάνες», με συνέπεια η ΜΚΟ να μην έχει το ποσόν για να εκτελέσει το πρόγραμμα ή να επιστρέψει την προκαταβολή. Δεν ενημέρωσε μάλιστα τη νέα διοίκηση της «Αλληλεγγύης» για τον καταλογισμό του ΥΠΕΞ ώστε να πράξει τα δέοντα.

    - Ευθύνεται γιατί ενώ παρέλαβε κι άλλες προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΕΞ για διάφορα άλλα προγράμματα δεν εκτελέστηκαν τα έργα, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στο ΥΠΕΞ ούτε βρέθηκαν στους λογαριασμούς της «Αλληλεγγύης».

    Ο κ. Φουρλεμάδης:

    - Προέβη -κατά τους ενάγοντες- σε αγορές υλικών ή εξοφλήσεις τιμολογίων δαπανών ξένων προς το έργο και τους καταστατικούς σκοπούς της «Αλληλεγγύης», όπως αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεά τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή εξοφλήσεις τιμολογίων του Διορθόδοξου Κέντρου. Δαπανήθηκαν ακόμη μεγάλα ποσά άνω των 100.000 ευρώ για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του μακαριστού Χριστόδουλου στο Κόσοβο, αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λπ.

    - Αγόρασε 371.093 κιλά πουλερικά, αξίας 742.186 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στα ψυγεία χαλασμένα και δαπανήθηκαν κι άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.

    - Το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών στη Συρία απ' όπου επιστράφηκαν ως ακατάλληλα.

    - Ελαβε από την Ιερά Σύνοδο 345.000 ευρώ για τα θύματα του Λιβάνου που τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς αλλοιώνοντας τα παραστατικά είσπραξης των επιταγών.

    - Μίσθωσε ακίνητα χωρίς να υπάρχει ανάγκη και τα ποσά κατέβαλλε η «Αλληλεγγύη».

    - Αγόρασε τέσσερα πολυώροφα ακίνητα δαπανώντας και τεράστια ποσά για τη διαρρύθμισή τους.

    - Ενώ ο έρανος για τα θύματα του τσουνάμι απέφερε 1.663.900,63 ευρώ, η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠΕΞ μόνο 1.355.000 ευρώ και δεν φαίνεται τι έγινε το υπόλοιπο των 308.000 ευρώ.

    - Στα έργα και τις ημέρες της «Αλληλεγγύης» επί ημερών Φουρλεμάδη προστίθενται -σύμφωνα με την αγωγή- προκαταβολές για προγράμματα όπως κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα Ινδονησίας, που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς και η είσπραξη προκαταβολής για κατασκευή σχολείου-ορφανοτροφείου στην ίδια περιοχή, έργο που επίσης δεν εκτελέστηκε ποτέ.


    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

    Η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα «Αλληλεγγύη»

    Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Η πρόσκληση προς τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» συνεχιζόταν και χθες, τρεις ημέρες μετά την απόφαση για την εκκαθάριση της εταιρείας. «Γίνε τώρα εθελοντής - Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις», αναβόσβηνε η «ετικέτα» της πρώτης σελίδας, στο "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - Αρχική

    Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας ύστερα από 8 χρόνια λειτουργίας «κατέβασε ρολά», καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη ανάγκασαν την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει να προχωρήσει σε εκκαθάριση. Η ιδέα της σύστασης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Η ΥΔΑΣ με στελέχη της προετοίμασε εξάλλου το 2002 την ίδρυση της «Αλληλεγγύης» που εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία τού τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Η ΜΚΟ της Εκκλησίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε αρπάζοντας κυρίως από το 2004 και μετά τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 η «Αλληλεγγύη» φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ περίπου 3.000.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ.

    Το πρώτο γραφείο της «Αλληλεγγύης» βρισκόταν στο Κολωνάκι. Ενα δυαράκι στον ημιώροφο μιας πολυκατοικίας. Εκεί δούλευαν 3-4 υπάλληλοι με επικεφαλής τον Δημήτρη Φουρλεμάδη. Εχοντας σπουδάσει Ιατρική στη Ρουμανία και με προσωπικές γνωριμίες στην ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης επελέγη προσωπικά από τον Χριστόδουλο για να αναλάβει τη διεύθυνση της εκκλησιαστικής ΜΚΟ, η οποία αν και εξασφάλισε πολλά χρήματα αλλά και την προσφορά εθελοντικής εργασίας για 8 χρόνια, έφτασε στην εκκαθάριση.

    Σε λιγότερο από δύο χρόνια, από το δυαράκι η «Αλληλεγγύη» μετακόμισε σε ιδιόκτητα γραφεία ενός εξαώροφου κτιρίου στην Κυψέλη. Και το 2006, δε, σε πολυτελή γραφεία που προκάλεσαν την απορία πολλών επισκεπτών τους. «Πού βρήκαν τόσα χρήματα;» αναρωτιούνταν πολλοί, ενώ λίγοι γνώριζαν ότι τα περισσότερα έργα γίνονταν κατ' αρχήν με τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας. Και οι λίγοι υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 100.

    Σε μία πενταετία η ΜΚΟ της Εκκλησίας δημιούργησε -πάντα με τη χορηγία του κράτους- υποδομές, έργα και προγράμματα που πολλοί θα ζήλευαν. Τη «Στοργή», για τις κακοποιημένες γυναίκες, τη «Μέριμνα», για τη φιλοξενία συγγενών και συνοδών ασθενών στην Αθήνα, την «Αγάπη», ένα ίδρυμα στην Κομοτηνή για πρόσφυγες και παλιννοστούντες, και την «Πρόνοια» για τετραπληγικά παιδιά.
    Δημιούργησε επίσης την «Ανακούφιση» στον Πειραιά και ένα οικοτροφείο που ονόμασε «Επανένταξη».

    Λειτούργησε «κέντρα ημέρας» και κινητές ομάδες ψυχικής υγείας. Από τα παραπάνω λειτουργούν μόνο τέσσερα ιδρύματα. Η «Αλληλεγγύη» εμφανίστηκε να υλοποιεί την κατασκευή του σχολείου που καταστράφηκε ολοκληρωτικά, από Τσετσένους τρομοκράτες, στο Μπεσλάν της βόρειας Οσετίας, τον Σεπτέμβριο του 2004. Εκεί είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες μαθητές. Μέχρι και μακέτα του έργου είχε βγει, που όμως ποτέ δεν έγινε πράξη.

    Εμφανίστηκε να δραστηριοποιείται σε χώρες όπως Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ιορδανία, Ιράκ, Καζακστάν, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Νότια Αφρική, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Σερβία και Κόσοβο, Συρία, Τσεχία και στην περιοχή της ΝΑ Ασίας. Ολες αυτές οι δραστηριότητες, που άλλες ολοκληρώθηκαν και άλλες έμειναν στη μέση προκάλεσαν τους «ανταγωνιστές». Ετσι η «Αλληλεγγύη» βρέθηκε στο στόχαστρο πολλές φορές για σειρά πρωτοβουλιών όπως για την έκδοση εβδομαδιαίας free press εφημερίδας, με τον τίτλο «Αλληλέγγυος Πολίτης». Για όλες τις πρωτοβουλίες τόσο μητροπολίτες όσο και «ανταγωνιστικές» ΜΚΟ άσκησαν κριτική και ζήτησαν πολλές φορές... τον λογαριασμό.

    Το 2005 με αφορμή το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, η ΜΚΟ βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων οργανώσεων. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι αντί για τον αναγκαίο ρουχισμό, στα κιβώτια της «Αλληλεγγύης» βρίσκονταν... στρινγκ και γούνες. Στις καταγγελίες έσπευσαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης».

    Η αντίστροφη μέτρηση για την ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν ολοκληρώθηκε στις προθεσμίες που είχαν προβλεφθεί. Τα χρήματα στη συνέχεια ζητήθηκαν έντοκα, ενώ όταν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τα χρήματά του πίσω, σε ενημερωτικό σημείωμα της «Αλληλεγγύης» τον Ιανουάριο του 2008 αναφερόταν: «Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις της "Αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε τον ίδιο προσωπικώς ότι το περί ου ο λόγος θέμα θα διευθετηθεί από εκείνη κατά τρόπο δίκαιο και ευνοϊκό για την εταιρεία μας». Με λίγα λόγια «έχουμε συμφωνήσει» με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Υστερα απ' όλα αυτά και ενώ η διεύθυνση της ΜΚΟ στη μετά Χριστόδουλο εποχή δεν πέτυχε τους στόχους της, το έλλειμμα έφτασε ή παρέμεινε στα 12.000.000 ―. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τα χρήματα που οφείλει η Εκκλησία στο ΥΠΕΞ και σε τι εξυπηρετεί η ίδρυση των δύο νέων ΜΚΟ: «Αγάπη» που θα έχει έδρα την Ιερά Σύνοδο και «Αποστολή» που θα εδρεύει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.


    Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

    ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

    Οι ΜΚΟ των φίλων και των γνωστών

    Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

    Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τις οποίες μετά από δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» παρενέβη η Δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, είναι κατά πάσα πιθανότητα άλλη μία υπόθεση για την οποία η περιβόητη φράση το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» θα μείνει ξανά κενό γράμμα. Και αυτό γιατί τα στελέχη των ΜΚΟ που έχουν λάβει τα περισσότερα χρήματα χωρίς να έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό το ανθρωπιστικό έργο τους, είναι πρόσωπα με στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΞ.

    Ανάμεσά τους υπάρχουν φυσικά και αξιόλογες οργανώσεις, όπως αυτές που προσφέρουν με αυτοθυσία ιατρική φροντίδα σε πληγείσες περιοχές ανά τον κόσμο, αλλά αυτές παίρνουν ελάχιστα χρήματα σε σχέση με το έργο τους (κάποιες καθόλου) κι αυτά με μεγάλη δυσκολία.
    «Τα πάντα είναι ανοιχτά προς διερεύνηση για να δούμε ποιος και πώς χρησιμοποιούσε αυτές τις ΜΚΟ» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Πραγματικά νομίζω ότι κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους». Τα ίδια περίπου είχε πει και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, όταν ανέλαβε, αλλά πέρασε ένας χρόνος και δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποτέλεσμα.

    Ο Π. Δούκας, που ήταν υφυπουργός Εξωτερικών επί Ν.Δ., είχε διακόψει τη χρηματοδότηση της περιβόητης εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αλληλεγγύης», είχε στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ζητώντας να επιστραφούν τα χρήματα, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Σήμερα παραδέχεται ότι βάσει όσων διαπίστωσε «πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται προσφέρουν έργο δημοσίων σχέσεων στα πρόσωπα που ανήκουν». Στις λίστες των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά φιγουράρουν ιδρύματα και οργανώσεις στα διοικητικά συμβούλια των οποίων ή μεταξύ των ιδρυτικών μελών, συναντά κανείς τα ονόματα του Χ. Παμπούκη, του στενού του φίλου και πρώην υπηρεσιακού υπουργού της Ν.Δ., Σπ. Φλογαΐτη (στη ΜΚΟ του οποίου δήλωνε ότι εργαζόταν ο Ευρ. Στυλιανίδης ο οποίος και την είχε χρηματοδοτήσει), του γνωστού από τη θητεία του δίπλα στον Γ. Παπανδρέου, Αλ. Ρόντου, πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εξόρμηση», που έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ για να αποναρκοθετεί ναρκοπέδια. Μπορεί να δει, επίσης, στελέχη της Ν.Δ., όπως τον Π. Σκλιά, τη Μαρία Δαμανάκη όταν ακόμα ήταν στον Συνασπισμό, πρόσωπα που εργάζονται στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πρώην συμβούλους του , την αδελφή του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, το ΙΣΤΑΜΕ, τον Ερυθρό Σταυρό του Α. Μαρτίνη και πολλούς άλλους.

    Το πρόβλημα με τις ΜΚΟ είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε διαφάνεια και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το ανθρωπιστικό έργο που προσέφερε η καθεμία. Επίσης, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς γίνεται να μην χρηματοδοτούνται οργανώσεις όπως οι «Γιατροί της Ειρήνης» που προσφέρουν σημαντικό έργο.

    Στις πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΕΞ χρηματοδοτούνται και πάλι συνήθεις ΜΚΟ όπως ο «Αρκτούρος», πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο Γ. Μπουτάρης, η ΜΚΟ του Σπ. Φλογαΐτη για «νομοθετικές ρυθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν» και μετεκπαίδευση στελεχών στη Γεωργία, η ΙΝΑ κ.ά. Η ΙΝΑ Academy, που έχει χρηματοδοτηθεί με αρκετά εκατομμύρια, εμφανίζει ως ιδρυτικό μέλος τον Ν. Ευθυμιάδη, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, γνωστό για τη φιλία του με το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου και τον αμερικανό διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς.

    Η ΙΝΑ αναφέρει ως σκοπό της έργα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Σερβία, τη Βοσνία, την Αλβανία , την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο. Πρόκειται για μία ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε και από τους Γ. Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν υπουργοί Εξωτερικών.
    Στις πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδοτήσεων του ΥΠΕΞ συμπεριλαμβάνονται και αποφάσεις για φορείς που βλέπουμε για πρώτη φορά στις λίστες, όπως 500.000 προς τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, 35.000 ευρώ στην πρεσβεία του Τελ Αβίβ για πρόγραμμα ειρηνικής προσέγγισης με τους Παλαιστινίους, 1.000.000 ευρώ στην Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού για την κλιματική αλλαγή, 150.000 στο μορφωτικό Ιδρυμα Φουλμπράιτ.


    Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

    ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟ 2002-3

    Ψάχνουν 450.000 που... έχασε ΜΚΟ της Δράμας

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    Από τα ταμεία του υπουργείου βγήκαν 532.500 ευρώ, αλλά η ΜΚΟ, χάριν της οποίας φέρεται να εκταμιεύτηκαν τα χρήματα, έλαβε μόνο τις 84.000 ευρώ.

    Η «τύχη» του υπόλοιπου χρηματικού ποσού, δηλαδή των 448.500 ευρώ, τα οποία είχαν χρεωθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οικολογική Κίνηση Δράμας», είναι πλέον ένα από τα αντικείμενα της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που παραγγέλθηκε αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και διενεργείται ήδη από την αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ε» για το θολό τοπίο λειτουργίας των ΜΚΟ στη χώρα μας.

    Για το σκέλος αυτό της έρευνας, που βέβαια είναι μια «παρωνυχίδα» μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο πεπραγμένων, προσήλθε και κατέθεσε σχετικά χθες στην εισαγγελέα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, καθώς ύστερα από έρευνα που διενήργησε, προέκυψε, όπως υποστηρίζει, ότι η «Οικολογική Κίνηση Δράμας» ουδέποτε έλαβε το ποσόν των 532.500 ευρώ, όπως λένε τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, σύμφωνα με τον βουλευτή, όταν υπεύθυνος από τη ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί του για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι το χρηματικό ποσόν, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού εισέπραξαν, ουδέποτε μπήκε στα ταμεία τους. Μάλιστα, η ΜΚΟ φέρεται να προσκόμισε στον κ. Ντινόπουλο και αποδεικτικά στοιχεία που δεν είναι άλλα από τις συμβάσεις χρηματοδότησης τις οποίες είχε υπογράψει το 2002 και το 2003 με το υπουργείο Εξωτερικών. Χρονική περίοδο κατά την οποία υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Η αρμόδια εισαγγελέας καλείται τώρα να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τη χρηματική διαφορά των 448.500 ευρώ που χάθηκαν στον δρόμο.

    Προκαταρκτική

    Ετσι ή αλλιώς ένα σκέλος της εισαγγελικής έρευνας αφορά και τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων από πλευράς Δημοσίου, τόσο για τα ποσά που εκταμιεύονταν όσο και για τον έλεγχο στη συνέχεια των πεπραγμένων στις ΜΚΟ.

    Αν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αποδειχθεί ότι κάποιες ΜΚΟ δεν πληρούν τον σκοπό ίδρυσής τους, αλλά οικειοποιούνται κονδύλια που εκταμιεύονται κυρίως για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, τότε οι υπεύθυνοί τους θα καταστούν κατηγορούμενοι τουλάχιστον για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μεταξύ των αδικημάτων, για την τυχόν διάπραξη των οποίων διενεργείται έλεγχος, είναι η απιστία, η παράβαση καθήκοντος και η πλαστογραφία, αδικήματα που δεν αποκλείεται να αποδοθούν κατά περίσταση και σε εμπλεκόμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
     
    Last edited: 6 Μαρτίου 2011
  4. tyfeas

    tyfeas In Loving Memory

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Τι να λεμε τωρα..οταν ο ηγετης μιας χωρας αναζητα επειγοντως Κυβερνητες,περιμενουμε προκοπη; 
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  5. Alucard

    Alucard Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Θα σας απαντήσω, αλλά πριν το πράξω και για να μην φανώ άδικος στην απάντησή μου, θα ήθελα να μου πείτε πρώτα κάτι.
    Για ποιό λόγο τονίσατε με διαφορετικό χρώμα στα κείμενα της πρώτης ανάρτησης όσες χρηματοδοτήσεις αφορούσαν χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου; Γιατί μας προτρέπετε να εστιάσουμε σε αυτές την προσοχή μας;
     
  6. vautrin

    vautrin Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Νόμιζα πως ήταν σαφές από την τελευταία μου απάντηση, αλλά δεν μου είναι κόπος να το επαναλάβω:
    Επειδή υποπτεύομαι πως με πρόσχημα την φιλανθρωπία προς χειμαζόμενες χώρες του τρίτου κόσμου, ποσά που εκταμιεύονται με απόλυτη αδιαφάνεια, καταλήγουν τελικά στις τσέπες υμετέρων. Για να το κάνω πιο λιανά ακόμη, δεν ισχυρίζομαι πως τα λεφτά τα τρώνε οι Μπαγκλαντεσιανοί, αλλά τα ντόπια λαμόγια. Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού αυτού ανέφερα το σκάνδαλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας.
    Τέλος, παρακαλώ όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα, να διαβάσει ολόκληρα τα επισυναπτόμενα άρθρα κι όχι μόνο τους τίτλους ή τις υπογραμμίσεις.
     
  7. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Μια ηλίθια απορία: Είναι δυνατό ή είναι ουτοπία να αναζητήσουμε δανεισμό από πηγές όπως η Ρωσσία, η Κίνα, η Βραζιλία ή ακόμα και από τους ομογενείς;

    Λέμε τώρα...
     
  8. isnogood

    isnogood afterall, true love is the ultimate fantasy Contributor

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Αυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους πολίτες του.

    ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ !

    Οι υποτίθεται ξυλοκόποι του βορά, οι “βάρβαροι“ Ισλανδοί ορίστε τι έκαναν για παραπλήσια κατάσταση της οικονομίας τους, που βρέθηκαν:

    .Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών.

    Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα. Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

    Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

    Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής (www.sic.athingi.is) το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.

    Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση. Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.
     
  9. Alucard

    Alucard Regular Member

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Σχετικά με τις ΜΚΟ.

    @vautrin
    Όταν σας γράφω "Καταλαβαίνω πως η ανάρτηση σκοπό είχε να αναδείξει το γνωστό θέμα με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ με ανύπαρκτο έργο. Τα κείμενα που επιλέξατε όμως, δεν βοηθούν αυτό το σκοπό.", εσείς τι ακριβώς καταλαβαίνετε; Ότι δεν γνωρίζω το πρόβλημα ή ότι δεν το αναγνωρίζω ως τέτοιο;

    Η ένσταση η δική μου, αφορά τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος από τους συντάκτες των κειμένων που αναρτήσατε.
    Δεν γίνεται να βάζουν στην ίδια κατηγορία μιά "οργάνωση-σφραγίδα" που ιδρύθηκε με σκοπό να εισπράξει την όποια χρηματοδότηση και στη συνέχεια να εξαφανιστεί, με τους "Γιατρούς του Κόσμου" για παράδειγμα. Δεν γίνεται να μας παρουσιάζουν τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ από το Υπ.Εξ. σαν μια λίγο-πολύ ελληνική πατέντα όταν το ίδιο ακριβώς γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες. Δεν γίνεται να λοιδορούνται οι ανθρωπιστικές δράσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο ενώ οι ίδιες ακριβώς στις υπόλοιπες χώρες να χρηματοδοτούνται και μάλιστα με ποσά πέντε ή και δέκα φορές μεγαλύτερα από τα δικά μας.

    Και στα τρία κείμενα πουθενά δεν βρήκα ένα σχόλιο που να αναδεικνύει το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Πράγματι, κάποιες χρηματοδοτήσεις κατέληξαν σε τσέπες πονηρών, όπως συνέβη στην περίπτωση της "Αλληλεγγύης". Οι περιπτώσεις όμως αυτές, όπως δείχνουν άλλωστε και τα δημοσιεύματα που αναρτήσατε, εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν, και όπως φαίνεται αντιμετωπίζονται τόσο απο τη δικαιοσύνη όσο και από το υπουργείο. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εξαιτίας αυτών των παρατυπιών θα έπρεπε να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις όλων των ΜΚΟ, ανεξάρτητα από το έργο που προσφέρουν όπως προτείνει ο συντάκτης του κειμένου:

    "Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς τις ΜΚΟ. Μόνο έτσι θα πάψει η αδικία του να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ακόμη και σε αυτή την εποχή που τα εισοδήματά τους μειώνονται, για όλους αυτούς που επιδεικνύουν ανέξοδα την "κοινωνική τους ευαισθησία" με χρήματα των άλλων."

    Και αυτό, ανεξάρτητα αν οι χρηματοδοτήσεις γίνονταν με: "Διαφάνεια, με εκθέσεις προόδου και άμεση δημοσιοποίηση τους στο Διαδίκτυο, εξασφάλιση της βιωσιμότητας ώστε να διασφαλίζεται και η συνέχεια λειτουργίας και η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στο εξωτερικό", όπως φρόντισε να μας ενημερώσει νωρίτερα.

    Πως μπορείτε να λέτε: "Θα ήμουν ο τελευταίος που θα επιχειρούσε να φέρει εμπόδια ή να δυσφημίσει κάποιο ανθρωπιστικό έργο" όταν προβάλετε απόψεις όπως οι παραπάνω;

    Τα κείμενα της ανάρτησης ουσιαστικά παρασέρνουν τον αναγνώστη σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Δείτε για παράδειγμα με πόση ευκολία θεωρήσατε πως αφορούν "ντόπια λαμόγια" οι χρηματοδοτήσεις που επιλέξατε να τονίσετε στα κείμενα. Παρόλο που δεν προκύπτει από πουθενά, θεωρήσατε πως αφορούσαν ελληνικές ΜΚΟ. Αποκλείσατε εντελώς το ενδεχόμενο να αφορούν προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών ή ξένες ΜΚΟ. Δεν σας φάνηκε καθόλου περίεργο, ότι εκτός από το ποσό της χρηματοδότησης και τον σκοπό της δράσης δεν ανέγραφαν και το όνομα της οργάνωσης, ενώ γνωρίζουν τα ποσά που έχουν δoθεί σε κάθε ελληνική ΜΚΟ ξεχωριστά.

    Αλήθεια, εσείς με ποιό ακριβώς κριτήριο επιλέξατε τα κείμενα της πρώτης ανάρτησης; Σας φάνηκαν πράγματι τόσο αξιόπιστα;

    1o κείμενο:
    "Βέβαια , η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απλά συνέχισε την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου, που την περίοδο 2000-2004 και όσο ήταν Υπουργός Εξωτερικών, χρηματοδότησε τις ΜΚΟ με περίπου 20.000.000 ευρώ."

    2o κείμενο:
    "Κατά κάποιο τρόπο, θα πρέπει να νιώθουμε και τυχεροί αφού το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 68.971.978 ευρώ που αποκόμισαν την περίοδο 1999 - 2004, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μοίραζε αφειδώς χρήματα στις αγαπημένες του ΜΚΟ για να κάνει πράξη τα "προοδευτικά" οράματά του για μια κρατικοδίαιτη , ελεγχόμενη και διεφθαρμένη κοινωνία των πολιτών"

    Πριν μας προτείνετε να τα διαβάσουμε ολόκληρα και προσεκτικά, δεν θα έπρεπε να το είχατε κάνει πρώτα εσείς;  
     
  10. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    "Μαύρη τρύπα στις ΜΚΟ του ΥΠΕΞ
    Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι δεν λειτουργεί η καταγραφή και ότι εμφανίζεται μαύρη τρύπα
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2011, 20:35( tovima.gr)

    Αθήνα Το απόλυτο χάος στην καταγραφή των στοιχείων για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων παραδέχθηκε επισήμως, διά του εκπροσώπου του, το υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως απεκάλυψε ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας, εδώ και 12 χρόνια, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) το 1999, το σύστημα καταγραφής των χρηματοδοτήσεων κατέγραφε με ανακρίβειες τα στοιχεία χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

    Χρειάστηκε να κατατεθεί ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αργ. Ντινόπουλο περί των ΜΚΟ και να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρος κατάλογος με χρηματοδοτήσεις αυτών των οργανώσεων για να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα στοιχεία ήταν λανθασμένα.

    Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα, «από προκαταρκτικό έλεγχο που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, διαπιστώθηκε ότι στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ είναι ανακριβή λόγω σφαλμάτων του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων».

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης με απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη που μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξετάσει όλα τα προγράμματα σε εκκρεμότητα, συνολικά 150 τον αριθμό, για να γίνει συνολική εκκαθάριση.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας εδώ και εννέα χρόνια. Επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης έχει οριστεί ο Γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ κ. Αθ. Θεοδωράκης που είναι εξ' ορισμού ο υπεύθυνος για την ορθή καταγραφή των στοιχείων των χρηματοδοτήσεων.

    Ο κ. Δελαβέκουρας επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα λανθασμένων εκταμιεύσεων χρηματικών ποσών, απέφυγε όμως να δώσει στη δημιότητα στοιχεία περί των εκταμιεύσεων. Και τόνισε ότι όλα τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ωστόσο, η παραδοχή αυτή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα ."

    ....που πολύ αμφιβάλλω αν θα απαντηθούν,,σε μιά χώρα που τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που απομυζούν επί δεκαετίες τα χρήματα των ελλήνων (αλλά και των ευρωπαίων) φορολογουμένων είναι ,περίπου, θεσμός, λέω τώρα εγώ.....
     
  11. vautrin

    vautrin Contributor

    Re: Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Πρόθεσή μου ήταν όντως ν’ αναδείξω το πρόβλημα αδιαφάνειας και διαφθοράς που υπάρχει στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Από τη στιγμή που κι εσείς παραδέχεστε πως το ζήτημα είναι υπαρκτό και όχι αποκύημα φαντασίας, θεωρώ πως ο στόχος μου επετεύχθη. Τις επιμέρους λεπτομέρειες μπορούμε βεβαίως να τις συζητήσουμε περαιτέρω. Απαντώ λοιπόν στις ενστάσεις σας.

    Όπως εξήγησα εχθές σε άλλο νήμα πάγια τακτική μου είναι να παραθέτω αυτούσιες τις πηγές μου δίχως περικοπές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι απόψεις μου ταυτίζονται απολύτως με όσες διατυπώνει ο εκάστοτε αρθρογράφος. Στο συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποίησα στοιχεία από τα Επίκαιρα, την Ελευθεροτυπία, την Καθημερινή και το Antinews.gr, ΜΜΕ που καλύπτουν ευρύ φάσμα του πολιτικού τόξου, άρα είναι λογικό να παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτό ονομάζεται πλουραλισμός αν δεν απατώμαι. Το γεγονός πως μαζί με τα αρνητικά αναφέρονται και θετικές πλευρές του έργου ορισμένων ΜΚΟ, το θεωρώ περισσότερο ένδειξη αντικειμενικότητας παρά αντίφαση. Κι εν πάσει περιπτώσει, ποιο δημοσίευμα θα μας αντιπροτείνατε εσείς ως γνώστης να διαβάσουμε ώστε να ενημερωθούμε έγκυρα κι αξιόπιστα; Τείνω ώτα ευήκοα.

    Όσον αφορά το ερώτημα από πού προέρχονται τα σχετικά κονδύλια, η απάντηση υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, από επίσημα χείλη. Αν δεν την προσέξατε, την παραθέτω ξανά κιτρινισμένη.

    Και αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε τους Αθανάσιο Τσούρα (Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και τον Γιάννη Τραγάκη (ΝΔ) που το αποκάλυψε πριν από λίγο στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής…
    Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Πρόεδρος της Επιτροπής) έκπληκτος: Σε όλα αυτά, εγώ έχω μόνον μια απορία, τα χρήματα τα οποία έχετε, είναι κατά βάση κοινοτικοί πόροι ή εθνικοί πόροι;
    Σπ. Κουβέλης (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όχι, είναι εθνικοί πόροι…


    Συμφωνώ εντούτοις μαζί σας πως η τακτική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» που προτείνει κάποιος συντάκτης, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Αναρωτιέμαι όμως ποια λύση θα προτείνατε εσείς ως πιο αξιόπιστη κι αποτελεσματική. Διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα όπως ισχυρίζεσθε και δεν θα πεισθώ περί του αντιθέτου αν δεν δω τους επιτήδειους πίσω από τα σίδερα της φυλακής… (Στον ύπνο μου μάλλον).

    Τέλος με παραξενεύει η τάση σας να αναφέρεστε στο ζήτημα της διαφθοράς γενικώς κι αορίστως λες και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες και διαπλοκή επιφανών στελεχών των ΜΚΟ με πολιτικούς, υπουργούς και κόμματα. Για σας οι ευθύνες αυτές δεν έχουν ονοματεπώνυμα;
     
  12. Alucard

    Alucard Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας

    Καλά, κοροιδευόμαστε τώρα;  

    *Τα πρώτα δύο κείμενα έγραψε ο Τηλ...χος Χορμ...της και τις πηγές που λέτε πως χρησιμοποιήσατε είναι απλά όσες χρησιμοποίησε εκείνος. Αυτό εννοείτε πλουραλισμό; Δύο κείμενα από τον ίδιο άνθρωπο και μία ανάρτηση του antinews; Φυσικά η επιλογή των κειμένων ήταν δικό σας θέμα, αλλά να μη λέμε και ότι θέλουμε. Οι διαφορές που ανέφερα βρίσκονται στο 1ο και στο 2ο κείμενο δηλαδή σε κείμενα που έχει γράψει ό ίδιος άνθρωπος, και φυσικά δεν είναι και ιδεολογικού τύπου.

    *Για ποιές θετικές πλευρές και για ποιά αντικειμενικότητα μιλάτε; Σε κανένα σημείο των κειμένων της πρώτης ανάρτησης δεν υπάρχει κάποιο έστω και αμυδρά θετικό σχόλιο για κάποια ΜΚΟ. Μπορείτε να μου υποδείξετε εσείς τα σημεία που "αναφέρονται και θετικές πλευρές του έργου ορισμένων ΜΚΟ" όπως λέτε;

    *Σε ποιό ερώτημα για τα σχετικά κονδύλια αναφέρεστε; Δεν έθεσα κανένα τέτοιο ερώτημα !!!

    *Και επειδή με ρωτήσατε αν έχω να σας αντιπροτείνω κάποιο δημοσίευμα, η αλήθεια είναι πως έχω, τουλάχιστον για όποιον θέλει να δει και την άλλη πλευρά.


    Η Ελλάδα σταθερά υπολείπεται των δεσμεύσεών της για συνεισφορά σε αναπτυξιακή βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες, δηλαδή βοήθεια που προορίζεται για τη δημιουργία υποδομών σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε επιστολή του προς την Ελληνική Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης παραδέχεται ότι θα μειωθεί κι άλλο ως αποτέλεσμα της κρίσης. Επιπλέον κατευθύνει τη βοήθειά της σε χώρες που δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα σ' αυτές που υποφέρουν περισσότερο, ενώ χρησιμοποιεί διάφορα «κόλπα» για να εμφανίζει αυξημένη αρωγή που στην ουσία μπορεί να αποτελεί βοήθεια στην ...ελληνική οικονομία. Ακόμη όμως και στη βοήθεια που παρέχουμε, είτε αναπτυξιακή είτε ανθρωπιστική -δηλαδή αρωγή που έχει στόχο την ανακούφιση του πληθυσμού μιας περιοχής που έχει χτυπηθεί από κάποια φυσική καταστροφή ή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση-, αυτό που παραμένει ζητούμενο δεν είναι άλλο από αυτό που ταλανίζει όλη τη δημόσια διοίκηση: απαιτείται δηλαδή διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος της αποτελεσματικότητας.

    Διαφωτιστική για το τι ακριβώς συμβαίνει η συζήτησή μας με τον γενικό διευθυντή της Actionaid Ελλάς, Γεράσιμο Κουβαρά.

    Πόση αναπτυξιακή βοήθεια μας αναλογεί να δίνουμε και πόση δίνουμε;

    «Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. και δεν εκπληρώνει τον στόχο της, ο οποίος μέχρι το 2015 πρέπει να είναι το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) σε αναπτυξιακή της βοήθεια. Συγκεκριμένα, το 2008, η Ελλάδα έδωσε το 0,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η ActionAid, το 2009 το ποσοστό έπεσε λίγο, στο 0,19%. Για το 2010, αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ελλάδα ήταν 0,51% του ΑΕΕ και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 0,35%».

    Υπάρχει κανείς στην Ε.Ε. που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο;

    «Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε από την έκθεση Aidwatch του 2009, η Σουηδία (με 0,98%), το Λουξεμβούργο (με 0,92%), η Δανία (με 0,82%), η Ολλανδία (με 0,8%) όχι μόνο έχουν πιάσει τον στόχο του 2015 (που είναι 0,7%), αλλά τον ξεπερνάνε. Η Ιρλανδία (με 0,58%) ξεπέρασε τον στόχο του 2010. Οι νέες χώρες στην Ε.Ε. έχουν διαφορετικούς στόχους. Η Κύπρος που είναι μία από αυτές έπιασε ήδη τον στόχο του 2010».

    Πόσο ευθύνεται η κακή οικονομική μας κατάσταση για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας;

    «Η Ελλάδα δεν έπιασε ποτέ τον στόχο που είχε θέσει όσο διάστημα η ActionAid παρακολουθεί την ποσότητα και ποιότητα της αναπτυξιακής βοήθειας της χώρας μας. Αναγνωρίζουμε ότι το 2009 και το 2010 είναι ιδιαίτερα δύσκολες χρονιές. Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει η Ελλάδα ακόμα και σε μια δύσκολη χρονιά είναι να εξασφαλίσει την καλή ποιότητα της αναπτυξιακής βοήθειας που διαθέτει, ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να "πιάνουν τόπο"».

    Με ποιον τρόπο;

    «Αυτό για το οποίο πιέζουμε είναι να αρχίσει η Ελλάδα, επιτέλους, να διαθέτει την αναπτυξιακή της βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Για το 2008, οι 10 πρώτες αποδέκτριες χώρες ελληνικής κρατικής αναπτυξιακής βοήθειας ήταν η Αλβανία, η Σερβία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, η Κίνα, τα Κατεχόμενα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τουρκία, η Συρία και η Γεωργία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το 2009 η Κίνα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντικαταστάθηκαν με την Ιορδανία και την Ουκρανία. Σχεδόν όλες αυτές οι χώρες δεν ανήκουν στις ομάδες των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Σε όλες μας τις συναντήσεις, η ελληνική κυβέρνηση πάντα υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα μετατοπίσει το βάρος στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά η υπόσχεση αυτή δεν έχει γίνει ακόμη πράξη».

    Πόσο αποτελεσματική είναι η βοήθεια που προσφέρουμε, γίνεται κάποιος έλεγχος;

    «Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή οικονομικών όπως επίσης τακτικών και έκτακτων ελέγχων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και της παράδοσης του έργου -κυρίως στην περίπτωση κατασκευών- είναι η ΥΔΑΣ. Ωστόσο οι σχετικές απολογιστικές εκθέσεις αργούν για χρόνια να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος από την κοινωνία των πολιτών».

    Στην κριτική σας προς το υπουργείο Εξωτερικών, που διαχειρίζεται την ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια, κάνετε λόγο για διόγκωση ποσοστών. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

    «Μέσα στο ποσοστό της αναπτυξιακής βοήθειας υπάρχουν και πόροι που ξοδεύονται εδώ στην Ελλάδα, για υποτροφίες ξένων φοιτητών για παράδειγμα. Φυσικά, δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τις υποτροφίες αυτές, αλλά δεν θεωρούμε ότι τα κόστη αυτά πρέπει να υπολογίζονται ως αναπτυξιακή βοήθεια. Επίσης, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό "δεσμευμένης βοήθειας", δηλαδή βοήθειας σε είδος. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Οτι το ελληνικό κράτος αγοράζει προϊόντα από ελληνικές εταιρείες -με διαδικασίες που δεν είναι ιδιαίτερα διαφανείς- και τα στέλνει στο εξωτερικό. Ετσι τονώνεται η ελληνική οικονομία και όχι η οικονομία της χώρας στην οποία πηγαίνουν τα προϊόντα. Ξέρουμε, όμως, καλά ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στις φτωχές χώρες θα πρέπει ,για παράδειγμα, οι ίδιες να καλλιεργήσουν την τροφή τους».

    Ευαισθησία χωρίς αντάλλαγμα | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
     
Thread Status:
Not open for further replies.