Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ειδήσεις

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 24 Οκτωβρίου 2006.

  1. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Ειδήσεις

    «ΦΟΡΤΙΟ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑΣ» Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΖΙΝΤΟΪΤΣΕ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓΚ»

    Η Γερμανία μαθαίνει την Proton

    Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ελευθεροτυπια 18-11-11

    Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με τίτλο «Ενα φορτίο δυναμίτιδας», δημοσιεύει ρεπορτάζ για την υπόθεση της Proton Bank. Με αφορμή την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Χαλάνδρι, κοντά στην οικία υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο διερευνά την υπόθεση της τράπεζας Proton, το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, για την οποία έγραψε διεξοδικά το περασμένο Σάββατο η «Ε».

    Κρατική ομπρέλα μετά την εγκληματική βροχή

    Οπως σημειώνεται στην εφημερίδα, η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν η προειδοποίηση όσων θίγονται από την προσπάθεια να πέσει φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, στην οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη και παράνομο πλουτισμό. Με ύποπτες συμφωνίες, η τράπεζα φέρεται να έχει ζημιώσει το κράτος κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα, η Proton φέρεται να έχει μεταφέρει κατά περίεργο τρόπο εκτός Ελλάδος, μέσω offshore εταιρειών με άγνωστους ιδιοκτήτες, περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

    Η υπόθεση, την οποία διερευνά εισαγγελέας στην Αθήνα, ισοδυναμεί με πολιτική δυναμίτιδα, καθώς μόλις τους προηγούμενους μήνες η τράπεζα διασώθηκε από τη χρεοκοπία και κρατικοποιήθηκε με την καταβολή περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα. Η προ δέκα ετών ιδρυθείσα τράπεζα Proton, η οποία λειτούργησε κυρίως ως επενδυτική τράπεζα, απέκτησε το 2009 έναν νέο ιδιοκτήτη: τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία προερχόμενο από τη χημική βιομηχανία.

    Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, μετά την ανάληψη της τράπεζας από τον Λαυρεντιάδη η Proton λειτούργησε ως ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε άλλες εταιρείες του Λαυρεντιάδη, όπως η ΑΛΑΠΙΣ και η ΕΛΦΕ, μεταφέρθηκαν πολλά κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες εταιρείες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανύπαρκτες εταιρείες, όπως συμβαίνει στις εγκληματικές οργανώσεις; Μεγάλα δάνεια με σημαντικό ρίσκο χορηγήθηκαν σε νεοϊδρυθείσες εταιρείες, όπως οι Rovinvest και Cyprus Properties, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εκτός της χώρας εταιρείες αμφίβολης προέλευσης. Συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών: 357 εκατ. ευρώ.

    Μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank, οι περιουσίες του Λαυρεντιάδη και άλλων έξι πρώην κορυφαίων στελεχών της εταιρείας δεσμεύτηκαν με δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Λαυρεντιάδης συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό. Στο Λίχτενσταϊν ίδρυσε μαζί με άλλους επιχειρηματίες την ιδιωτική τράπεζα Lamda Α.Ε., με έδρα το Βαντούζ.

    Πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι δεν ιδρύθηκε με χρήματα της Proton Bank, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.

    Οσον αφορά τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη, αποκρούει κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες και επικαλείται την αντισυνταγματικότητα της κρατικοποίησης της Proton Bank.
     
  2. tyfeas

    tyfeas In Loving Memory

    Απάντηση: Ειδήσεις

    ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

    Από 35 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα κλπ προβλέπονται για τους βουλευτές, έναντι των 36 εκατ. πέρσι, δηλαδή μείωση 3%!!!!!!!!!

    Ελάχιστη μείωση στα εισοδήματα των ελλήνων βουλευτών προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

    Συγκεκριμένα, για το 2012 προβλέπονται 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ, όταν το 2011 η αντίστοιχη πίστωση ήταν στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

    Ωστόσο ο προϋπολογισμός 2012 είναι μειωμένος κατά 27 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ το συνολικό ύψος των πιστώσεων που προτείνονται για το 2012 είναι 170.972.000 ευρώ έναντι πιστώσεων ύψους 197.988.000 ευρώ του οικονομικού έτους 2011.

    Πιο συγκεκριμένα :
    - Για τους βουλευτές (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ) προβλέπονται 35.016.200 ευρώ , δηλαδή 1.874.900 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011.
    - Για βουλευτικές αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ (όσα και το 2011)
    - Για αποζημιώσεις βουλευτών για την συμμετοχή στα τμήματα διακοπών και τις αντίστοιχες επιτροπές 2.875.000 ευρώ (για το 2011 ήταν 5 εκατ. Ευρώ)
    - Επίδομα οργάνωσης γραφείου 8.146.900 ευρώ , μόλις 39.400 ευρώ λιγότερα από το περασμένο έτος)
    - Οικογενειακή παροχή βουλευτών 212.800 ευρώ (όσο και το 2011)
    - Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ (μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με το 2011)
    - Εργοδοτική εισφορά βουλευτών υπέρ ΕΟΠΥΥ 850.000 ευρώ (αυξημένα κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με το 2011).

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις αποδοχές των βουλευτών και έκανε λόγο για «επίμονη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» τονίζοντας ότι «οι πραγματικές αμοιβές τους έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία, πάνω από 40%».


    Σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώνεται προς τους υπαλλήλους της βουλής σημείωσε ότι πρόκειται για «στοχοποίηση που δημιουργεί πολλούς κινδύνους για τους θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας», ενώ υπογράμμισε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 80 σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της απόφασης του να μην γίνονται πλέον προσλήψεις. «Η Βουλή γύρισε σελίδα σε ότι αφορά τη στελέχωση της», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
    Οριστεεεεεε;;;;;;;



    Υ.Γ
    Δειτε ομορφιες
    εβαλα στο χερι το στικακι 
    http://www.minfin.gr/content-api/f/...69b82f73e8368a0bc59/application/pdf/ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ
     
    Last edited: 18 Νοεμβρίου 2011
  3. tyfeas

    tyfeas In Loving Memory

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Ο κ. Παπαδήμος και το αγγλικό "διαβατήριο" του PSI


    Η σημασία των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού σήμερα και αύριο σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο αναμφισβήτητα συνδέεται με τις διεργασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης για την οποία διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι ότι θα λήξει το αργότερο πριν από το τέλος του μήνα, παρά την γερμανική επιμονή στις "υπογραφές" του κ. Σαμαρά.

    Η ανησυχία όμως του Έλληνα πρωθυπουργού δεν αφορά μόνο την 6η δόση. Αφορά ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις για το PSI και κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν τα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλαγούν τα "παλιά", αυτά δηλαδή που θα κουρευτούν κατά 50%.

    Η επιμονή του IIF στις διαπραγματεύσεις πέραν του υψηλού επιτοκίου και των εγγυήσεων συγκεντρώνεται κυρίως στο νομικό καθεστώς έκδοσης των νέων ομολόγων.

    Οι τραπεζίτες ζητούν τα νέα ομόλογα να εκδοθούν με βάση το αγγλοσαξωνικό και όχι το ελληνικό δίκαιο. Αντίθετα δηλαδή από τα προς "κούρεμα" ομόλογα (205 δισ. ευρώ) τα οποία είναι εκδόσεις με βάση το ελληνικό δίκαιο.

    Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο ανά πάσα στιγμή μπορεί με μία αλλαγή στην νομοθεσία να αλλάξει την διαδικασία και τους όρους αποπληρωμής των ομολόγων που έχει εκδώσει.

    Το αντίθετο θα συμβεί στην περίπτωση που τα νέα ομόλογα εκδοθούν με το αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Τότε το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να επιβάλει καμία αλλαγή ούτε στους όρους αποπληρωμής ούτε στο νόμισμα στο οποίο έχουν εκδοθεί (αν παρ΄ ελπίδα αυτό στο μεταξύ αλλάξει είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο).

    Με άλλα λόγια το ελληνικό δημόσιο θα είναι δεσμευμένο για τα επόμενα 30 χρόνια (τόση θα είναι η διάρκεια του βασικού "εναλλακτικού" ομολόγου που θα ανταλλαχθεί με τα υπάρχοντα) με μία υποχρέωση σε ευρώ την οποία δεν θα μπορεί να επηρεάσει με κανένα τρόπο!

    Ήδη όμως ένα άλλο μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους, αυτό που έχει "μετατραπεί" σε διμερή δάνεια προς τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης (από το Α πακέτο στήριξης), έχει επίσης μετατραπεί σε χρέος υπό το αγγλοσαξωνικό νομικό καθεστώς. Αν τελικά η διαπραγμάτευση για το PSI οδηγήσει σε ανάλογο αποτέλεσμα τότε η πλειονότητα του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει σε καθεστώς το οποίο δεν θα μπορεί να επηρεάσει ούτε νομικά ούτε νομισματικά το ελληνικό δημόσιο!

    Στην περίπτωση δε που η ελληνική οικονομία είτε από επιλογή είτε με εξαναγκασμό υποχρεωθεί να αλλάξει νόμισμα, θα είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει το χρέος αυτό σε ευρώ και εφόσον δεν μπορεί σε "είδος" με τα περιουσιακά της στοιχεία. Θα πρόκειται για τη μοναδική, από όσο γνωρίζουμε, περίπτωση χώρας με δημόσιο χρέος το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα είναι εκτός "ελέγχου" του.

    Πηγή:Capital.gr
     
  4. tyfeas

    tyfeas In Loving Memory

    Απάντηση: Ειδήσεις

     

    Σύμμαχος του νέου πρωθυπουργού είναι η συγκυρία. Και όσοι ακόμη μιλούσαν περί μεμονωμένης περίπτωσης, περί απομόνωσης του "ελληνικού κινδύνου", περί της άκρατης υγείας του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα και γενικώς ενέδυαν τον μανδύα της πραγματικότητας σε ευσεβείς ή και σε ...ασεβείς πόθους, σήμερα καταπίνουν τη γλώσσα τους προ της γενικευμένης επίθεσης των αγορών και των ορατών εσωτερικών τριγμών στις δικές τους κοινωνίες και οικονομίες.

    Αν κάποιοι φλερτάριζαν με την ιδέα μιας παραδειγματικής τιμωρίας της γενετικώς κατώτερης και ηθικώς κατάπτυστης Ελλάδας, ώστε οι πάντες να συναινούν τυφλά στις δικές τους "υγιείς" επιλογές, τώρα πρέπει να σκεφτούν διπλά και τριπλά το ενδεχόμενο μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας. Διότι πλέον η ελληνική χρεοκοπία αντιμετωπίζεται ως συστημικό σύμπτωμα και όχι ως απλή ...αστοχία υλικού.

    Το κακό με την Ευρώπη είναι ότι δεν παίζεται ένα και μόνο πολιτικό παιχνίδι - ένα, ας πούμε, ευρωπαϊκό πολιτικό παιχνίδι - αλλά πολλά πολιτικά παιχνίδια. Τόσα πολλά ώστε οι συσχετισμοί αναγκών, προτεραιοτήτων, δυνάμεων και συγκλίσεων να συσκοτίζονται σε βαθμό ...βαβυλωνιακής αρμονίας. Αν η αντιμετώπιση και υπέρβαση της κρίσης απαιτεί τη λήψη ορισμένων μέτρων, που ένας σοβαρός αναλυτής θα μπορούσε να απαριθμήσει, να κοστολογήσει και να συναρτήσει με εναλλακτικές λύσεις και ενδιάμεσα σενάρια, τα ίδια αυτά μέτρα δεν είναι καθόλου προφανή μπροστά στην εκάστοτε εθνική πολιτική σκοπιμότητα.

    Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει η αντιμετώπιση της κατάστασης, σε ό,τι μας αφορά, να διατηρηθεί πάση θυσία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινώς, να μη αλλάξουμε γήπεδο και από την Ευρώπη βρεθούμε στα Βαλκάνια ή τη Μέση Ανατολή. Να μη συσχετίζεται, π.χ., η άναρχη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τα συμβαίνοντα στην Αίγυπτο. Αλοίμονό μας αν με μια ανόητη, βεβιασμένη, υπερβολική, άφρονα και υπερφίαλη, ή απλώς λαϊκίστικη κίνηση προκαλέσουμε μόνοι μας αυτόν τον διαχωρισμό. Μια απειλή παραμένει αξιόπιστη όσο δεν εκδηλώνεται. Με τις πρώτες ενδείξεις εκδήλωσής της χάνει κάθε αξιοπιστία και δυναμική και προκαλεί εκ μέρους του απειλούμενου αντιδράσεις υπέρβασης των συνεπειών της.

    Το ακόλουθο περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της ανωτέρω θέσης:

    Όταν ο Μέγας Ιεροεξεταστής Santori, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για Πάπας, οι πάντες θεώρησαν ότι η υποψηφιότητά του θα ήταν υγιεινός περίπατος. Οι πάντες τον έτρεμαν. Ο φόβος ότι θα κατηγορηθούν για αιρετικές θέσεις ή απόψεις μετέβαλλε τον φόβο σε σεβασμό και τον έτσι επιβεβλημένο σεβασμό σε όρκους πίστης. Το βράδυ της εκλογής, όμως, μια μικρή και αποφασισμένη μειοψηφία κληρικών με φιλελεύθερες για τα δεδομένα της εποχής απόψεις απείλησε τον πανίσχυρο καρδινάλιο με άμεσο σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία, αν δεν απέσυρε οικειοθελώς την υποψηφιότητά του. Το momentum ήταν τέτοιο ώστε ο άνθρωπος που μια μέρα νωρίτερα θα μπορούσε να τους είχε στείλει στην πυρά γονάτισε και με "άκρα ταπεινότητα" "αποσύρθηκε χάριν της ενότητος της Εκκλησίας ως Σώματος Ιησού Χριστού".

    Πολλά χρόνια αργότερα, ο Santori κάλεσε τον περίφημο καρδινάλιο Bellarmino (γνωστό από το λογοτεχνικό αριστούργημα του Hoelderlin "Υπερίων") για να του ανακοινώσει την απόφασή του να τον ορίσει διάδοχό του στο αξίωμα του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, στο οποίο ο ίδιος θήτευσε για περίπου σαράντα χρόνια. Μόλις συναντήθηκαν, τον πέρασε σε μια σκοτεινή αίθουσα και κάθησαν σ' ένα τραπέζι αντικριστά ο ένας στον άλλον. Απέναντί τους από την άλλη πλευρά του τραπεζιού καθόταν ένας γραφέας, ενώ μπροστά στον Santori βρισκόταν ένα πολυτελές ξύλινο κουτί. Πέρασε πολλή ώρα και κανείς δεν μιλούσε. Κάποια στιγμή ο Bellarmino υπέκυψε στην περιέργειά του και ρώτησε τον Santori ποιο ήταν το περιεχόμενο του κουτιού. Τότε ο Santori άνοιξε το κουτί κι έβγαλε μια πιστόλα. Παραμένοντας σιωπηλός σημάδεψε με την πιστόλα πρώτα τον Bellarmino και μετά τον γραφέα. Όταν και οι δυο άρχισαν να νιώθουν πολύ άσχημα, έβαλε ξανά την πιστόλα στο κουτί και είπε: "Αγαπητέ μου Bellarmino, αυτό είναι το πρώτο και το μόνο μάθημα που θα σου δώσω προτού καταλάβεις τη θέση που δικαιωματικά σου αξίζει. Σε όποια συζήτηση και αν κάνεις, θα φροντίζεις να τηρούνται πρακτικά. Με αυτά θα κρατάς αύριο τους συνομιλητές σου. Επίσης να ξέρεις ότι όσο κρατάς στο χέρι την πιστόλα και δεν τη χρησιμοποιείς, όλοι οι παριστάμενοι θα σε φοβούνται. Αν πυροβολούσα εσένα, ο γραφέας θα μπορούσε να με καταγγείλει. Αν πυροβολούσα τον γραφέα, θα μπορούσες να με καταγγείλεις εσύ. Αν δεν πυροβολήσω κανένα, αλλά σας απειλώ, και οι δυο θα με φοβάστε. Το μυστικό για να διατηρήσεις τον φόβο των ανθρώπων ενεργό είναι να μη χρησιμοποιήσεις ποτέ την πιστόλα, εκείνοι όμως να μη ξέρουν τι σκοπεύεις να πράξεις..."

    (πηγη capital.gr)
     
  5. vautrin

    vautrin Contributor

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


    Αποτυχία η δημοπρασία 10ετών ομολόγων στη Γερμανία

    Λόγω της χαμηλής ζήτησης συγκεντρώθηκε το μισό ποσό

    TA NEA Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

    Η δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έγινε σήμερα στη Γερμανία χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη καθώς η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δισ. ευρώ συνολικά. Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε στην πώληση 10ετών τίτλων λήξεως 4 Ιανουαρίου 2022. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη δημοπρασία 10ετών τίτλων, στις 19 Οκτωβρίου.

    Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,889 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές 3,644 δισ. ευρώ. Το ποσό που δεν απορροφήθηκε ανήλθε στα 2,356 δισ. ευρώ.

    «Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή» σχολίασαν αναλυτές στο Bloomberg.

    «Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια» τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτουν.

    Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 1,96% και των 30ετών ομολόγων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου (2,68%).

    Το ευρώ διολίσθησε χαμηλότερα έως 0,90% στα 1,3387 δολάρια.

    Σημαντική είναι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

    Στη Γαλλία, το 10ετές ανήλθε στο 3,63%, στο Βέλγιο στο 5,21% και στην Ισπανία σε 6,65%.

    Σε επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και στις τρεις αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 247, 362 και 489 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

    Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομόλογου πλησίασε και πάλι την επικίνδυνη ζώνη του 7% και ανήλθε έως το 6,98%. Νωρίτερα, είχε διολισθήσει έως το 6,85%, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγόραζε ιταλικά ομόλογα.
     
  6. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Το ντόμινο Λαυρεντιάδη στο κύκλωμα του φαρμάκου

    Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η πτώχευση της μεγαλύτερης ιδιωτικής φαρμακαποθήκης Κ.Π. Μαρινόπουλος -θυγατρικής του ομίλου Λαυρεντιάδη- απειλώντας να συμπαρασύρει το χώρο του φαρμάκου.


    Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του δικτύου παραγωγής - φαρμακαποθηκών - φαρμακείου, καθώς η άρδην αλλαγή του καθεστώτος προμηθειών, οι ελλείψεις φαρμάκων, η αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων από εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου οδηγούν σε «ασφυξία» έναν τόσο νευραλγικό για τη δημόσια υγεία τομέα.

    Η θυγατρική της Alapis ακολουθεί την πτωχευτική διαδρομή της μητρικής που, από κορωνίδα των φαρμακευτικών εταιρειών με τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής και αντληθέντα κεφάλαια 2,25 δισ. ευρώ, φτάνει να αιτείται την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 και του πτωχευτικού νόμου. Ο όμιλος (σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων Alapis & Θυγατρικών Εταιρειών) είχε φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιο γενόσημων και πρωτότυπων προϊόντων, που μέσα σε μια 4ετία τα αύξησε σε 200 (από 50) χωρίς να υπολογίζονται τα πρότυπα σκευάσματα μέσω των συνεργασιών με πολυεθνικές. Τα σκευάσματα καλύπτουν το σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα.

    Με 6 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων η Κ.Π. Μαρινόπουλος με πελατολόγιο πάνω από 2.000 φαρμακεία, αλλά και την Gerolpharm, η οποία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτόματης ρομποτικής διαλογής με δυνατότητα που ξεπερνά τις 800 παραγγελίες ανά ώρα καλύπτοντας περισσότερες από 200.000 γραμμές παραγγελίας ημερησίως, ο όμιλος είχε φτάσει να καλύπτει πανελλαδικά τουλάχιστον το 30% των φαρμακείων.

    Απαιτούν μετρητοίς

    Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως η Alapis και οι θυγατρικές της παρείχαν μακρές περιόδους εξόφλησης (κάνουν λόγο για 6 έως 10 μήνες), υψηλές εκπτώσεις και σημαντικές διευκολύνσεις στους πελάτες της. Η κατάρρευσή τους όμως αλλάζει άρδην το σκηνικό, καθώς οι προμηθευτές ζητούν τοις μετρητοίς το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας, οι τράπεζες κλείνουν παντελώς τις χορηγήσεις και τα πλαφόν και εκατοντάδες φαρμακοποιοί μένουν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια.

    Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει συνέπεια δεκάδες φαρμακεία να μένουν χωρίς βασικά φάρμακα, ενώ επαγγελματίες του κλάδου κινδυνεύουν με πτώχευση.

    Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες ξένες πολυεθνικές σταμάτησαν τη χορήγηση ακόμη και ειδικών φαρμάκων (για χημειοθεραπείες, αντικαρκινική αγωγή κ.λπ.), καθώς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις υψηλές προκαταβολές.

    Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), σε πολλούς από τους 2.000 πελάτες της Κ.Π. Μαρινόπουλος επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα εκ μέρους της Εμπορικής Τράπεζας έγγραφο με βάση το οποίο οι εισπράξεις της εταιρείας εκχωρούνται στην τράπεζα. Την ίδια στιγμή το σύνολο των τραπεζών που δανειοδοτούσαν την Alapis έχει κινηθεί νομικά κατά των επιχειρήσεων του Λ. Λαυρεντιάδη με σειρά αγωγών. Τραπεζικοί κύκλοι προεξοφλούσαν πως έπειτα από διαδικασία εκκαθάρισης οι πιστωτές θα μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους το «καθαρό κομμάτι» των εταιρειών του ομίλου. Ηδη η εργοδοσία μιλά ανοιχτά για απολύσεις πάνω από 500-600 εργαζομένους.

    * Ο Αντώνης Κατραμαδάκης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών) εκτιμά πως η διοίκηση του ομίλου επιτελεί εκκαθαριστική διαδικασία και δεν ενδιαφέρεται να σωθεί η εταιρεία, πόσω μάλλον για την τύχη των 1.400 εργαζομένων, από τους οποίους οι 637 στην Alapis.

    Και όμως, ο όμιλος Alapis γιγαντώθηκε κεφαλαιακά μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου (800 εκατ. ευρώ το 2007 και άλλα 450 το '09), τραπεζικού δανεισμού (ύψους ενός δισ. ευρώ) και χρηματιστηριακής μόχλευσης, που κάποια στιγμή έφτανε τα 1,5 δισ. ευρώ. Πλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι αρχικές λειτουργίες έχουν απαξιωθεί, μονάδες παραγωγής έχουν σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την παραγωγή τόσο των σκευασμάτων της εταιρείας όσο και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Στον τομέα αποθήκευσης-διαλογής- μεταφοράς το σύνολο των συνεργαζόμενων εταιρειών έχει αποχωρήσει, ενώ οι φαρμακαποθήκες βρίσκονται σε απραξία.

    Η πλευρά της εταιρείας αποδίδει την απαξίωση στη σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ωστόσο η κατάρρευση ξεκίνησε σχεδόν ένα 6μηνο νωρίτερα.

    Μεγαλόσχημοι

    Ολο αυτό το διάστημα μένουν αναπάντητα ερωτήματα που οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να τα έχουν ήδη ερευνήσει και να αποφανθούν. Από το πώς φούσκωσε χρηματιστηριακά, μέσω διαδοχικών αυξήσεων και εξαγορών, μέχρι τις υποθέσεις της Carlyle και της Proton Bank, την περίοδο δηλαδή που ο επιχειρηματίας διασυνδεόταν με μεγαλόσχημα ονόματα της πολιτικής, της επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής.

    Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντηθεί εάν το κόστος αγοράς 18 εταιρειών (στο διάστημα 2007-'10) ανταποκρινόταν στην πραγματική αξία τους (λ.χ. οι δύο μεγαλύτερες εξαγορές Κ.Π. Μαρινόπουλος και Γερολυμάτος). Οπως επίσης σε ποιες τιμές πουλήθηκαν πολλές θυγατρικές του ομίλου και τι σχέση είχε η τιμή πώλησης με την τιμή αγοράς (περίπτωση Νεοχημικής). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες σε θέματα πληρωμών, υπερτιμολογήσεων και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας.

    Επιβολή όρων

    * Ο Κωνσταντίνος Λουράντος μιλά ανοιχτά για «...επαπειλούμενη κατάρρευση όλου του φαρμακευτικού οικοδομήματος, αρχής γενόμενης από τις φαρμακαποθήκες», με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να αναφέρεται «στις εταιρείες που επιτίθενται σε μια διαλυμένη αγορά, επιβάλλοντας στους προμηθευτές τους όρους τους, που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τους αποδεχθούν».

    Οι πληρωμές τοις μετρητοίς, οι εξοφλήσεις τιμολογίων ανά παραγγελία και τα συνεχώς αυξανόμενα κατασχετήρια των φαρμακείων δεν προοιωνίζονται τίποτε το ενθαρρυντικό. Θρυαλλίδα, ωστόσο, αναδεικνύεται το «σκάσιμο» της κατά 100% θυγατρικής του πολυπράγμονος επιχειρηματία, καθώς με μερίδιο 20% στην Αττική και 12% πανελλαδικά ήταν ο ισχυρότερος -μη συνεταιριστικός- παίκτης. Ο όμιλος Λαυρεντιάδη είχε φτάσει να ελέγχει (μέσω 6 φαρμακαποθηκών) συνολικά μέχρι το 25% μιας πίτας που το 2010, παρά την υποχώρηση του τζίρου, διαμορφώθηκε στα 4,86 δις ευρώ *


    Μπορεί η είδηση να μην αφορά άμεσα πολλούς από σας, και εύχομαι ποτέ να μην χρειαστείτε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή ,ωστόσω θεωρώ πως η υποβάθμιση της φαρμακευτικής και γενικότερα της υγειονομικής περίθαλψης που έρχεται,σαν αποτέλεσμα της "αγοραίας" διαχείρησης της υγείας είναι πολύ σοβαρό θέμα
    Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω το δημοσίευμα, εκτός ίσως απο τον χρόνο πίστωσης που έδιναν οι φαρμακαποθήκες του συγκροτήματος Λαυρεντιάδη στα φαρμακεία, που δεν υπερέβαινε το 5μηνο -6μηνο.
    Ηδη η συνεταιριστική φαρμακαποθήκη , που καλύπτει 1300 φαρμακεία στην Αττικη,διέκοψε την συνεργασια με τις εταιρίες Eli Lilly και Abbott που απαίτησαν τοις μετρητοίς εξώφληση.
    Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, σύντομα τα φάρμακα αυτών των εταιρειών, μερικά των οποίων είναι λίαν διαδεδομένα και κοινόχρηστα,θα χρειάζεται πραγματικό σαφάρι για να ανευρεθούν απο τους ασθενείς ...
     
  7. MasterPerris

    MasterPerris Contributor In Loving Memory

  8. vautrin

    vautrin Contributor

    ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

    Καταδικάζει σε θάνατο άτομα με αναπηρίες - χρόνιους πάσχοντες

    Μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα να κόβονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις



    Ενα σημαντικό εργαλείο για το σφαγιασμό των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και απολαβών αποτελεί ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) με βασική κατεύθυνση να κοπούν τα πάντα - επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φοροαπαλλαγές - στέλνει ορισμένες κατηγορίες χρόνια πασχόντων και αναπήρων κατευθείαν στο θάνατο. Αυστηροποιεί τα κριτήρια, μειώνει σε χιλιάδες ανθρώπους τα ποσοστά αναπηρίας, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν για πανάκριβα φάρμακα και να δουλεύουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα χειρότερα έπονται, καθώς το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και την επιτροπή επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο νέος ΚΕΒΑ, που εισάγει ως κριτήριο για τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων την έννοια της λειτουργικότητας των αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

    Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

    Πάσχοντες με βαρεία μορφή ομόζυγης β - μεσογειακής αναιμίας, με συχνές ανάγκες σε μεταγγίσεις αίματος: Βάση ποσοστού αναπηρίας ήταν το 67%. Τώρα το 67% γίνεται 50% ως βάση!
    Με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% οι ανασφάλιστοι πάσχοντες χάνουν τη διά βίου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είχαν και θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα για τα απαραίτητα φάρμακα και τις μεταγγίσεις. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, σημειώνει: «Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, αλλά και με την πρόταση του ΕΟΦ για ποσοστά συμμετοχής ανά φάρμακο και όχι ανάλογα με τη διάγνωση, πάρα πολλά φάρμακα τα πληρώνουμε εξολοκλήρου. Για παράδειγμα, εγώ πίνω 18 χάπια την ημέρα. Δεν χρειάζομαι και ένα χάπι για το στομάχι μου; Αυτό το πληρώνω! Επίσης δεν συνταγογραφούνται αντιοξειδωτικά, βιταμίνες για την ενίσχυση του αιματοκρίτη, ορμονολογικά κλπ, που είναι απαραίτητα, δεν είναι... συμπληρωματικά. Γενικότερα, ό,τι διευκολύνσεις υπήρχαν έχουν κοπεί και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το 70% - 80% των πασχόντων είναι άνεργοι».

    Μεταμοσχευμένοι Ηπατος, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς θεραπεία ανοσοκαταστολής για την πρόληψη απόρριψης του μοσχεύματος:

    Από 80% που ήταν το ποσοστό αναπηρίας κατεβαίνει ακόμα και μέχρι το 10%! Κι ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μεταμοσχευμένοι έχουν συνεχή ανάγκη από θεραπεία για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται είναι 50% - 67% για ένα χρόνο και μετά πέφτει στο 10%, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές στην αφομοίωση του μοσχεύματος.

    «Το μόσχευμα ποτέ δεν αφομοιώνεται, κάνουμε διαρκώς θεραπεία ανοσοκαταστολής», τονίζει στον «Ρ» η Χριστίνα Θεοδωρίδου, γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων «ΗΠΑΡχω». Με αυτό το ποσοστό αναπηρίας οι ηπατομεταμοσχευμένοι χάνουν τα πάντα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Μέχρι τώρα οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ, νεφροί) δεν πληρώναμε τίποτα για φάρμακα και εξετάσεις. Τώρα το κόστος συμμετοχής μας για τα απαραίτητα φάρμακα θα είναι από 500 - 2.000 ευρώ το μήνα. Επίσης θα κοπεί το επίδομα των 330 ευρώ το μήνα, όπως και η ευνοϊκή ασφαλιστική ρύθμιση να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 15 χρόνια δουλειάς. Η μείωση του ποσοστού αναπηρίας μάς οδηγεί στο θάνατο, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

    Αιμορροφιλία (παθολογική διαταραχή της πήξης του αίματος):

    Αυτή η πάθηση προκαλεί σε πρώτο επίπεδο αιμορραγικά επεισόδια, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με ειδική θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του ασθενούς.
    Ο νέος ΚΕΒΑ κατεβάζει το ποσοστό για τη σοβαρή μορφή της νόσου από 67% και πάνω σε 50% - 67%. Στο μεταξύ, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν επίσης μία πλειάδα συνοδών παθολογικών προβλημάτων τα οποία πηγάζουν είτε από συνοδά νοσήματα - HIV, ηπατίτιδα C κ.ά. - οφειλόμενα στη χορήγηση παραγώγων αίματος, είτε από βιολογικές βλάβες με συνέπεια την καταστροφή των αρθρώσεων και την πρόκληση βαρύτατων αρθροπαθειών, έως και σημαντικές αναπηρίες. Μάλιστα ο νέος ΚΕΒΑ φτάνει στο σημείο να κατεβάζει κάτω από το 67% αναπηρίας ακόμη και τους αιμορροφιλικούς οροθετικούς ασθενείς, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό ΗΙV, χωρίς να φέρουν απολύτως καμία ευθύνη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
     
  9. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Απίστευτο παιχνίδι. Ούτε που είχαμε πάρει μυρωδιά τι σημαίνει οικονομικός πόλεμος
     
  10. Fidelio_Nasos

    Fidelio_Nasos Regular Member

    Απάντηση: Ειδήσεις

    και τα δύσκολα είναι ακόμα εμπρός...
     
  11. Noardos

    Noardos Regular Member

    Απάντηση: Ειδήσεις

    Όπου τον βρείτε ...@#$$$@!... τον!
    Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του παιδόφιλου από το Ρέθυμνο
    Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, 22:28
    Τα στοιχεία του 47χρονου εκπαιδευτικού που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανηλίκους στο Ρέθυμνο έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

    Πρόκειται για τον Νικόλαο Σειραγάκη του Ματθαίου και της Κλεάνθης, γεν. 29/07/1964 στο Ρέθυμνο, κάτοικος Καποδιστρίου 37, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Τα προσωπικά στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από εισαγγελική διάταξη, για λόγους προστασίας των ανηλίκων και του εν γένει κοινωνικού συνόλου και για την πραγμάτωση της αξίας της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

    Ο 47χρονος εκπαιδευτικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.
     
  12. vautrin

    vautrin Contributor

    Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

    ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ

    «Το Λιμενικό δεν σεβάστηκε το σώμα μου»

    Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

    «Ενιωσα βιασμένη», λέει η νεαρή δικηγόρος Φωτεινή Μάζαρη, περιγράφοντας τη διαδικασία των... εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ως υποψήφια νομικός του Λιμενικού Σώματος. Αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, στηρίζοντας έτσι και τις συνυποψήφιές της που δεν μίλησαν γιατί «φοβήθηκαν μην κοπούν και έχουν ανάγκη να δουλέψουν».

    Την επώνυμη καταγγελία μετέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου στην επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, υποψήφια στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με το συνδυασμό «Αλμα στο μέλλον». «Οταν υπάρχει καταγγελία και πληροφορίες ότι τέτοια εξευτελιστικά γεγονότα συμβαίνουν ακόμη και σε άντρες υποψήφιους, οφείλουμε να εξετάσουμε τι συμβαίνει», επισημαίνει στην «Ε» η κ. Αμμανατίδου.

    «Είμαι 27 ετών, δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάστηκα πέντε χρόνια και άνοιξα το δικό μου γραφείο. Εκανα αίτηση για την προκήρυξη του Λιμενικού. Δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και αφορούσε 15 θέσεις νομικών» λέει, η Φωτεινή Μάζαρη, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση πως θα μπορούσε να εργάζεται στο Λιμενικό και παράλληλα να διατηρεί το γραφείο της. Οι προϋποθέσεις που έθετε η προκήρυξη ήταν αυστηρές, όπως λέει. Ομως, η ίδια είχε αποφοιτήσει από τη Νομική με βαθμό «Λίαν καλώς». Ετσι, στον οριστικό πίνακα είχε καταταχθεί ένατη, σε σειρά 600 υποψηφίων.

    Σύμφωνα με την περιγραφή της νεαρής δικηγόρου, η προκήρυξη προέβλεπε ότι μετά την οριστική ανάρτηση του πίνακα των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι μετά τη μέτρηση του ύψους θα περνούσαν από ψυχομετρικά τεστ: «Στην προβλεπόμενη διαδικασία περιλαμβάνονται οι υγειονομικές εξετάσεις χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Και δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση για τις διαδικασίες που θ' ακολουθούσαν», διαβεβαιώνει η Φωτεινή. Ο,τι και αν αυτό σημαίνει για τις απροετοίμαστες για μια τέτοια διαδικασία γυναίκες.

    Την επομένη, λοιπόν, οι υποψήφιες προσήλθαν για να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση: «Και αντί να μας κάνουν εξέταση αίματος για να διαγνώσουν αν υπάρχει μεταδοτικό νόσημα ή ανίατες ασθένειες, μας υπέβαλαν σε εξέταση ούρων για να αποδειχθεί αν είμαστε έγκυοι. Διότι οι εγκυμονούσες δεν προσλαμβάνονται, κόβονται», λέει η ίδια.

    «Δεν είχαμε ενημερωθεί γι' αυτό που θ' ακολουθούσε. Αν το ήξερα, δεν θα πήγαινα», λέει η Φωτεινή. Μεταφέρουμε τη συνέχεια της διαδικασίας, όπως την περιγράφει: «Μας οδήγησαν σ' ένα δωμάτιο. Ημασταν συνολικά 15 υποψήφιες. Εκεί μας περίμεναν δέκα γιατροί του Λιμενικού Σώματος, όλοι άντρες. Την ίδια στιγμή, γυναίκες υποψήφιες άλλων ειδικοτήτων περίμεναν τη σειρά τους για να εξεταστούν. Θ' ακολουθούσαν γυναίκες οικονομολόγοι. Μπήκαμε στην αίθουσα και η πόρτα έκλεισε. Οι άντρες γιατροί μάς είπαν "κορίτσια, τώρα θα βγάλετε τα ρούχα σας. Θα μείνετε φορώντας μόνο το κάτω εσώρουχο". Μπήκε στην αίθουσα μια γυναίκα γιατρός, κρατώντας στηθοσκόπιο. Μας ακροάστηκε στο στήθος, την πλάτη και βγήκε από την αίθουσα».

    «Δεν χρειαζόταν να παραμείνουμε γυμνές στη συνέχεια της διαδικασίας. Μας έδωσαν εντολή να κάνουμε "κουτσό" περπατώντας με το ένα πόδι. Το κάναμε κι αυτό. Μετά τους ρώτησα για ποιο λόγο να είμαστε γυμνές. "Μη μιλάς, όποιος αρνείται κόβεται απ' τις εξετάσεις", μου απάντησαν. Ζήτησαν να παραταχθούμε η μία δίπλα στην άλλη. Κατ' αλφαβητική σειρά».

    Ούτε αυτή η διαδικασία ήταν αρκετή. Στη συνέχεια, όπως λέει, «οι δέκα γιατροί που παρέμεναν καθιστοί πίσω από την έδρα είπαν ότι "θα μετρήσουμε μέχρι το τρία. Μετά θα βγαίνει κάθε μία μπροστά. Θα φωνάζει το ονοματεπώνυμο, τη σχολή της και τη φράση: το γοργόν και χάριν έχει". Ηταν απαράδεκτοι. Αλλά κι αυτό, το κάναμε. Και αφού ξεφτιλιστήκαμε εντελώς, μας είπαν να γυρίσουμε με τα οπίσθιά μας προς το μέρος τους και να σκύψουμε με τις παλάμες πιάνοντας το έδαφος!... Προφανώς να εξετάσουν αν έχουμε σκολίωση. Πέρασε ο νευρολόγος από δίπλα μας, λέγοντας "κορίτσια, μπορείτε και πιο χαμηλά"».

    Προσθέτει μάλιστα ότι στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκε και μία παχύσαρκη κοπέλα: «Της περίσσευαν τουλάχιστον 30 κιλά- και στο τέλος της είπαν ότι "μ' αυτά τα κιλά πώς τόλμησες κι έκανες αίτηση για το Λιμενικό;". Λες και θα μας προσλάμβαναν για λιμενοφύλακες».

    Πώς αποφάσισες να το καταγγείλεις;

    «Γιατί πρόκειται για τακτική που υιοθετείται από αξιωματικούς, και θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία κι επιπλέον δεν σεβάστηκαν το ανθρώπινο σώμα. Εξετασθήκαμε από άντρες γιατρούς, αντί για γυναίκες όπως προβλέπεται από τη νόμιμη διαδικασία. Δεν μας ρώτησαν καν αν δεχόμαστε να υποβληθούμε σ' αυτές τις επαχθείς εξετάσεις από άντρες. Και δεν χρειαζόταν να είμαστε γυμνές για να διαπιστωθεί αν υποφέρουμε από ορθοπεδικό ή ουρολογικό νόσημα».

    Γιατί δεν αντέδρασες;

    «Τη στιγμή που υποβάλλεσαι σε καταναγκαστικές πράξεις, λειτουργείς με την ψυχολογία της μάζας. Δεν αντιδράς. Βγαίνοντας ένιωσα βιασμένη. Το ίδιο βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Την επομένη μίλησα με τις άλλες υποψήφιες. Μου είπαν μη μιλήσεις γιατί θα κοπείς. Οσες προσληφθούν δεν πρόκειται να το συζητήσουν. Αλλά δεν μπορούν και να το αρνηθούν».


     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014