Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κοινωνία' που ξεκίνησε από το μέλος underherfeet, στις 21 Οκτωβρίου 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Master DO

    Master DO Regular Member

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Ευχαριστώ. Θα πάρω ως μέτρο τη δική σου:
    …………….
    Σαν επιδημία ένα πράγμα.
    Εξαπλώνεται.
    Σε κυριεύει.
    Γίνεσαι ένα με αυτή.

    Χαίρομαι που συνεννοούμαστε.
     
  2. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    @Elysioum ειλικρινά δεν χωράει το μυαλό μου πως είναι δυνατό σκεπτόμενος άνθρωπος να σκέπτεται και να εκφράζει αυτά που εκφράζεις εδώ.

    Όσο για τους λαθραίους, μια κι όπως είπες ως φιλοαριστερή είμαι χειρότερη και θα με δείρετε να θεραπευτώ -και μετά αναρωτιέστε γιατί σας λέμε φασίστες- ουδέποτε προσωπικά είπα πως δεν έχει ανάμεσα τους εγκληματικά στοιχεία και μάλιστα εδώ σε μας ξεκάθαρα από τότε που μπήκαμε Ευρώπη κι άνοιξαν σύνορα για το κάθε καρυδιάς καρύδι, η εγκληματικότητα αυξήθηκε και πρόσφατα έγινα κι εγώ θύμα της.
    Εκείνο που εγώ λέω είναι πως όταν αρχίσει η βία δυστυχώς δεν θα σταματήσει στους ξένους, θα πάει στους αριστερούς και μετά στον οποιοδήποτε τολμά να σηκώσει κεφάλι ενάντια στις φασιστικές απάνθρωπες και εγκληματικές απόψεις των κουφιοκεφαλάκηδων που την είδαν ανώτεροι ράτσα μη χέσω.

    Η βία γεννά βία.
    Ήδη σκέφτηκα πως άτομα τέτοια θα έπρεπε να πνίγονται στη γέννα γιατί είναι μίασμα για κάθε πολιτισμένη κοινωνία, αλλά θα πει κανείς πως αν ήταν όντως πολιτισμένη θα χέζονταν να μιλήσουν, όχι να βγαίνουν και σ ένα βδσμ φόρουμ να απειλούν και να βρίζουν με την ανοχή όλων.
    Αμέσως όμως πήρα βαθιές ανάσες και σκέφτηκα πως τέτοιες ακριβώς σκέψεις οδηγούν αν τους επιτραπεί με μαθηματική ακρίβεια στην αιματοχυσία.

    Ντρέπομαι ειλικρινά για όσους ασπάζονται την ΧΑ και ντρέπομαι για όσους την ανέχονται.
     
  3. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Επειδή συνήθως αυτοεξορίζομαι τα ΣΚ δεν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην ανταλλαγή απόψεων που προεκάλεσε η πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα θέση που διετύπωσε ο Elysium για τους αριστερούς.
    Ομολογώ με συντριβή πως με αιχμαλώτισε η παρακολούθηση των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακων αγώνων και ειδικότερα το μπητς βόλλεϋ γυναικών και ακόμα πιο ειδικότερα η συγκινητική προσπάθεια των Ισπανίδων συντροφισσών Ελσας και Λίλι μέσα στη βροχή να αντεπιτεθούν στην (προφανώς) νεοφιλελεύθερη επίθεση που είχαν δεχτεί απο κάτι ξερακιανές , λιπόσαρκες Ολλανδέζες Ναζί.
    Πρός επίρρωσιν των ανωτέρω, παραθέτω κατωτέρω ντοκουμέντο της επικής προσπάθειας της συντρόφισσας Λίλι.

     

     

    Τούτων δοθέντων , με μεγάλη μου λύπη θα αποστώ του δημοκρατικού και εποικοδομητικού διαλόγου που διαμείβεται στο νήμα και θα αφοσιωθώ στα διεθνιστικό μου καθήκον της συνέχισης της ολόθερμης πνευματικής μου συμπαράστασης στον αγώνα των εν λόγω συντροφισσών.

    Ευχαριστώ για την κατανόηση σας.
     
  4. MasterPerris

    MasterPerris Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Λέμε, λέμε για τα πολιτικά αλλά από πράξεις ουσίας τίποτα, ενα πράμα σαν το bdsm που ζούμε στην πράξη... οι περισσότεροι/ες εδω....



    Ο,τι και να πούμε εδω και όπου αλλου, τα πρόβατα δεν θέλουν να ξυπνήσουν με τίποτα...,μαζόχες....έλληνες...
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  5. Red Star

    Red Star Regular Member

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    μπράβο στις συντρόφισσες!  
     
  6. Ενα κείμενο απο κάποιον που αγαπάει πολύ την Ελλάδα.
    Ειίναι κάπως μακροσκελές αλλα νομίζω ότι αξίζει τον κόπο

    Αγαπητέ φίλε

    Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να πω την άποψη μου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Πριν ξεκινήσω όμως επίτρεψε μου να σου θυμίσω την κραυγή που είχε ακουστεί το καλοκαίρι του 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές της νότιας Ελλάδας. "Εδώ καίγονται οι άνθρωποι", φώναζαν κάποιοι, "και μείς τρέχουμε να σώσουμε τις πέτρες". Δεν θα το σχολιάσω περισσότερο τώρα. Κράτησε το για την συνέχεια.

    Ο πολιτισμός είναι περισσότερο και πάνω από όλα στάση και τρόπος ζωής. Είναι το σύνολο όλων των μικρών τρόπων που κατευθύνουν την σκέψη μας, που ορίζουν την συμπεριφορά μας, που συνθέτουν τους κώδικες με τους οποίους ζούμε, συνεννοούμεθα και συνυπάρχουμε, διασκεδάζουμε, γελάμε, κλαίμε και πεθαίνουμε. Τα άψυχα πράγματα που κατασκευάζουμε, τα κτίρια, τα αγάλματα, τα αντικείμενα της τέχνης μας, δεν είναι τα ίδια πολιτισμός. Είναι μόνο σύμβολα που αφήνουμε πίσω μας, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε στην ύλη το εκμαγείο της ψυχής μας. Όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε στιγμή της ιστορικής μας διαδρομής.

    Ας πάρουμε λοιπόν αυτές τις λίγες σκέψεις και ας ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στην σημερινή Ελλάδα. Ας αρχίσουμε από τα πιο κοντινά. Από το κέντρο της Αθήνας, κάτω και γύρω από την Ακρόπολη. Για να δούμε τα άθλια κουτιά της Ερμού, με τις βιοτεχνίες της δεκαετίες του '60, τα παραπήγματα στο Μοναστηράκι, την ασχήμια της Μητρόπολης, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τις τριτοκοσμικές συνθήκες κίνησης, τα παρκαρισμένα στα στενά πεζοδρόμια αυτοκίνητα, τους αυτοσχέδιους πάγκους και τα παντού πεταγμένα σκουπίδια. Μετά ας συνεχίσουμε στο μουσείο της Ακρόπολης, για να κοιτάξουμε για μια στιγμή μπροστά, το μεγαλειώδες σύμβολο του μέτρου και του κάλλους, πριν γυρίσουμε το βλέμμα στην άλλη πλευρά, για να χαθούμε μέσα στην αλλόκοτη ασχήμια των στριμωγμένων πολυκατοικιών και των βρόμικων δρόμων. Ας ανηφορίσουμε κατόπιν το ποτάμι και ας κοιτάξουμε αριστερά μας αυτό το απίστευτο γκρίζο συνοθύλευμα από πηγμένο τσιμέντο και σκουριασμένες λαμαρίνες που ονομάζουμε δυτικές συνοικίες. Για να βγούμε προς την ελληνική ύπαιθρο, με τους τραυματισμένους ελαιώνες, από τα εκατοντάδες χιλιάδες άθλια κυβικά κατασκευάσματα, με τις αυθάδικες υψωμένες αναμονές, τα καμένα δάση, τα μολυσμένα και γεμάτα σκουπίδια ρέματα, τα γυμνά, ξεκοιλιασμένα από τα λατομεία βουνά, τα κρεμασμένα με σύρμα στα κλαδιά κυνηγόσκυλα και τα χιλιάδες παλιά ξωκλήσια, που καταρρέουν αφρόντιστα, με τις παλιές τοιχογραφίες τους χαραγμένες με σουγιά, για να μείνουν στους αιώνες αλησμόνητες οι μέρες που πέρασαν από κει οι απόγονοι του Περικλή, του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα.

    Ας σταματήσουμε για λίγο και στην Έρημο του Αγίου Όρους. Αυτήν την άλλοτε αυστηρή αλλά μαγευτική αλληλουχία από κάθετους λίθινους όγκους που ξεφυτρώνουν από την Θάλασσα. Όπου παλιά, το κάθε ανθρώπινο άγγιγμα ήταν κάτι σαν προσευχή ή κάτι σαν χαραγμένη στην πέτρα εξομολόγηση. Και σήμερα, εκεί, ο ανεξέλεγκτος οικοδομικός οργασμός να συναγωνίζεται αυτόν της Λούτσας σε ένταση και ασκήμια, σε εγωϊσμό και αμετροέπεια.

    Ας τα δούμε όλα αυτά. Γιατί αυτά είναι ο πραγματικός πολιτισμός μας, αυτό που ονομάζεις "ιδεολογία", "κοσμοθεωρία" και "στάση ζωής". Αυτά και μερικά ακόμη. Όπως ο εφοριακός που λαδώνεται για να παραβλέψει την κλοπή, ο γιατρός που συνταγογραφεί άσκοπα για να πάρει δώρα από τις εταιρείες, ο συνταξιούχος που παραδίδει το βιβλιάριο του στον φαρμακοποιό επειδή αυτόν δεν τον νοιάζει, τα ταμεία θα πληρώσουν την ζημιά, ο βουλευτής που ανταλάσσει το καθήκον που πηγάζει από τον όρκο του στο έθνος για μερικές οικογενειακές ψήφους έναντι ενός παράνομου διορισμού, το φοιτητικό κίνημα που καίει δημοκρατικά το πανεπιστήμιο.

    Ας τα δούμε και ας αναρωτηθούμε ποια είναι η σχέση τους με την Αφροδίτη της Μήλου, με τους κίονες της Δήλου, που αλλάζουν χρώμα κάθε δειλινό, με τον Παρθενώνα κάτω από το αμείλικτο φως, με την υποβλητική μαγεία του Δελφικού τοπίου, με την συμμετρία των αριθμών του Ευκλείδη, με τον βαθύ στοχασμό του Πλάτωνα και με την σοφία που ανέδιδε το φαινομενικό χάος και ο ασύντακτος θόρυβος της Εκκλησίας του Δήμου.

    Καμιά φορά οι κληρονομιές είναι άδικες επειδή οι κληρονόμοι είναι ανάξιοι. Δεν τα αγαπάμε όλα αυτά που μας κληροδοτήθηκαν. Και δεν ξέρουμε να εκτιμήσουμε πόσο αξίζουν. Και πάνω από όλα δεν ξέρουμε πώς να τα μιμηθούμε. Ζούμε μέσα σε μια τραγική και συνάμα κωμική αντίφαση.

    Οι άλλοι, οι ξένοι, που τα ανακάλυψαν και τα έκαναν πρότυπα και θεμέλια για τους δικούς τους πολιτισμούς, μας είπαν κάποτε ότι είναι ωραία, σπουδαία και ανεκτίμητα. Και εμείς, μέσα στην ανάγκη μας να θεραπεύσουμε μια μειονεξία αιώνων, χρησιμοποιούμε χρόνια τώρα αυτήν την γενναιόδωρη αναγνώριση για να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε καλύτεροι από αυτούς.
    Αν περπατήσει κανείς στο σύμπλεγμα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, θα αισθανθεί το αρχαίο κλέος περισσότερο από όσο αν τριγυρνούσε σε κάθε άλλο μέρος της σημερινής Ελλάδας. Δεν θα δει την ίδια την Ακρόπολη η τα Προπύλαια. Αυτά ανήκουν αλλού. Θα δει όμως την συνειδητή και φιλότιμη προσπάθεια ενός σημερινού λαού για την μίμηση τους. Με άλλα λόγια θα δει τον ανυπόκριτο θαυμασμό, που μετατρέπεται σε επιθυμία για την ενσωμάτωση μιας κληρονομιάς του παρελθόντος στις συνθήκες του σύγχρονου καθημερινού βίου. Θα δει και κάτι άλλο, μοναδικό.
    Την χαμένη συνέχεια του δικού μας έθνους, στο περιστήλιο, μέσα από τα γραμμένα με τους ελληνικούς χαρακτήρες ονόματα των ηρώων και των ομάδων της ελληνικής επανάστασης του 1821.
    Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Πατριάρχης Γρηγόριος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Φιλική Εταιρεία, Ανδρέας Λόντος, Πανούτζος Νοταράς. Ονόματα σχεδόν σημερινά, χαραγμένα πάνω στα αντίγραφα των αρχαίων μαρμάρων. Την ίδια στιγμή που εμείς ακόμη συνεχίζουμε την άσκοπη διαμάχη της Κοραϊκής Ουτοπίας, για το εάν είμαστε απόγονοι του Περικλή ή παιδιά του κινήματος των ησυχαστών του 14ου αιώνα. Χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι ο πολιτισμός είναι ένα στοχαστικό μείγμα, μια αδιάσπαστη συνέχεια, που συνδέει μοιραία και ακατάλυτα το παρόν με το παρελθόν.

    Ο πολιτισμός δεν είναι περιουσιακό στοιχείο που μεταβιβάζεται με συμβόλαια και τίτλους ενώπιον των αρχών. Είναι βίωμα και επιθυμία μίμησης αυτού που ξεχωρίζει ως αγαθό. Τα κατορθώματα των παλιών δεν πιστώνονται ακέραια και ποσοτικοποιημένα στους επιγόνους. Σας τις ιδέες του Πλάτωνα, ελευθερώνονται από τους φυσικούς τους φορείς και αιωρούνται στο σύμπαν χωρίς ημερομηνία τέλους. Γίνονται μέρος της δημιουργίας και κτήμα της ανθρωπότητας. Το ερώτημα πλέον του σε ποιον ανήκουν παρέλκει. Και εάν θελήσουμε να μπούμε στην λογική ενός, άσκοπου κατά την γνώμη μου ανταγωνισμού, για το ποιος είναι ο καλύτερος, τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι καλύτερος είναι αυτός που θέλει και μπορεί να τα αγγίζει και που λαχταρά να τα μετουσιώνει σε δικά του πρότυπα βίου. Τα υπόλοιπα είναι κενή και μικρόθωρη αυταρέσκεια.

    Δεν δώσαμε εμείς τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Τα έδωσαν αυτοί που κατοικούσαν αυτόν τον τόπο πριν από αιώνες και μιλούσαν την ίδια γλώσσα, που κουτσά και παραφθαρμένα μάθαμε όπως όπως να μιλάμε και εμείς. Το πνεύμα των συμβόλων χάθηκε. Μια γενιά σπουδαίων ανθρώπων στις αρχές του περασμένου αιώνα συναισθάνθηκε το βάρος του πολιτισμού αυτού του τόπου μόνον όταν ήρθε σε επαφή με το Ευρωπαϊκό πνεύμα. Και πήγε να τον σπουδάσει αυτόν τον πολιτισμό και να τον επιστρέψει στην κοιτίδα του, από την Χαϊδελβέργη, την Οξφόρδη και το Παρίσι. Ο Τσάτσος, ο Κανελλόπουλος, ο Θεοδωρακόπουλος. Ή ο Σεφέρης, που χρειάστηκε να ζήσει την πιο πολλή ζωή του έξω από τα φυσικά όρια του ελληνισμού, για να μπορέσει να βιώσει, με σωματικό σχεδόν πόνο, το μεγαλείο του. Και, όπως μας είπε γι' αυτόν ο αείμνηστος Χατζηδάκης, ένας άλλος μεγάλος έλληνας, πολίτης αυτού του κόσμου, ενός κόσμου που είναι σε ένα μέρος του κόσμος ελληνικός, "γύρισε πίσω, έκτισε σπίτι ελληνικό, κλείστηκε μέσα, και από τότε δεν τον ξαναείδε ποτέ κανείς στην αγορά". Γιατί στην πραγματικότητα η φτηνή αυτή μας αγορά πολύ λίγο τον χρειάζονταν και πολύ λίγο τον ήθελε. Ποιος θα τον θυμόταν άραγε χωρίς το "δικό μας", "ελληνικό" Νόμπελ;

    Για να μην είμαστε όμως άδικοι. Αυτός ο πολιτισμός δεν είχε ολότελα χαθεί από αυτόν τον τόπο, ακόμη και όταν αυτοί, οι κάποιοι λίγοι από εμάς, αναζητούσαν τις κορυφές και την κωδικοποιημένη και εκλογικευμένη μορφή του στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Σιγόκαιε κάτω από την επιφάνεια, όπως αποτυπώθηκε μέσα στους αιώνες στους τρόπους με τους οποίους ζούσαν οι ελληνικές μικρές κοινότητες στα κλεισμένα βουνά, τα απόμερα νησιά και τις πόλεις. Με τους χορούς, τις ντοπολαλιές, τους απαράβατους αρχαίους αστικούς κώδικες, τους αρραβώνες και τους γάμους, τις γιορτές και τα πανηγύρια, τα ταφικά έθιμα. Όλα αυτά με τα οποία ζούσανε οι ανυποψίαστοι φορείς μιας παράδοσης, που με την ακαθόριστη μαγεία της παγίδευε εκείνους τους αριστοκράτες διανοούμενους περιηγητές, που ταξίδευαν θαμπωμένοι από το φως της Ελλάδας των περασμένων αιώνων. Όλα αυτά που σάρωσε το αυτάρεσκο εκσυχρονιστικό κύμα των τελευταίων δεκαετιών. Τότε που γκρεμίζαμε τα χαμηλά σπίτια με τα ακροκέραμα για να χτίσουμε τετράγωνες πολυκατοικίες. Που αφήναμε τα "άχρηστα" ξωκλήσια μας να ρημάζουν. Που μετατρέπαμε τους λαϊκούς μας χορούς όχι σε δική μας χαρά, παραζάλη και μέθεξη αλλά σε φολκλόρ για τους τουρίστες. Και που κάναμε τους γέροντες της Κρήτης με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα καρτ ποστάλ για φτηνά εντυπωσιασμένους ευρωπαίους μικροαστούς. Για να απομείνουμε τελικά με ένα πουκάμισο αδειανό. Και με το χέρι απλωμένο για βοήθεια.

    Για όλους αυτούς τους λόγους λέω, ότι πατριωτισμός δεν είναι η αυτάρεσκη επίδειξη ενός ένδοξου παρελθόντος κλεισμένου μέσα σε νεκρές μουσειακές προθήκες. Ενός παρελθόντος που μας είναι διανοητικά ξένο και που ψυχανεμιζόμαστε μόνον την ακτινοβολία του. Είναι αντίθετα η αναζήτηση της αυτογνωσίας. Ένα αναγκαστικά δυσάρεστο καθήκον. Μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αντοχή και θάρρος.

    Οι ιδέες υπάρχουν και πλανώνται στο σύμπαν. Οι άνθρωποι επιλέγουν, όταν το θελήσουν, να γίνουν οι φορείς τους. Κανείς δεν κατέχει τίποτε και οι όροι της πρόσκτησης απέχουν πολύ από αυτούς που καταγράφονται στα εγχειρίδια του κοινού κληρονομικού δικαίου. Αντί να λοιδορούμε λοιπόν όλους αυτούς που στοχάστηκαν με ειλικρίνεια και θαυμασμό πάνω στα ανεκτίμητα πρότυπα θα έπρεπε να τους είμαστε ευγνώμονες. Γιατί είναι αυτοί που σήμερα μας δίνουν έστω και μια ελάχιστη ιδέα για αυτό που θα έπρεπε να γίνουμε, αν προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την χαμένη συλλογική μας μνήμη. Εμείς, οι σημερινοί έλληνες.

    Πατριωτισμός είναι πάνω από όλα η αναγνώριση της από μέρους μας παράβασης των νοερών όρων της κληρονομιάς μας και όχι οι κραυγές για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αυτά θα επιστρέψουν, με μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία, μόνον όταν ο κόσμος αντιληφθεί ότι δεν έχει πλέον ηθικό δικαίωμα να τα κρατά. Γιατί θα πρέπει να τα γυρίσει σ' αυτούς που έχουν την επιθυμία να ζήσουν σύμφωνα με την αρμονία των σχημάτων τους. Σήμερα. Τώρα. Και στην διάρκεια του χρόνου. Όχι μόνο στις σύντομες αναπαραστάσεις των γιορτών του παρελθόντος. Την αξιοπρέπεια μας πρέπει να την ξανακερδίσουμε μόνοι. Αφού πρώτα βρούμε τον αυτοσεβασμό μας. Είναι πράγματα που δεν θα μας χαρίσει κανείς από τους μεγάλους προγόνους μας.

    Τα αρχαία μάρμαρα λοιπόν ή τα χτισμένα με κόπους και ιδρώτες αυθαίρετα μέσα στο καθημαγμένο ελληνικό τοπίο; Για την ώρα νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν κάνει την επιλογή τους. Μια επιλογή πολύ φυσική και ανθρώπινη. Προτιμήσανε τα δεύτερα. Και αυτό γιατί κλήθηκαν να αποφασίσουν όχι σαν μια συλλογική οντότητα, αλλά σαν μονάδες ενός ασυνάρτητου και απροσδιόριστου συνόλου, που βρέθηκε τυχαία να ζει πάνω σε αυτή την γη. Οι αρχαίες πέτρες έχουν πάψει από καιρό να αποτελούν μέρος της συλλογικής αφήγησης. Γιατί η ίδια αυτή η αφήγηση έχει πάψει από καιρό να υπάρχει.

    Δείτε αν θέλετε και αυτό. Ένα "τραγούδι" του Κόντογλου για την βαθύτερη ουσία του πατριωτισμού όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι. Για τα πράγματα που άξιζε τον κόπο να προστατεύσουμε αλλά, δυστυχώς, δεν είχαμε χρόνο να σταθούμε. Να παραθέσω μόνο ένα μικρό κομμάτι που λέει:

    " Δεν μπορώ να παραστήσω το πόσο συγκινημένη ήτανε η καρδιά μου σαν άκουγα να ψέλνει ο ψαράς ο πάτερ Νείλος, ξυπόλητος, με το κατραμωμένο βρακί, με τα φύκια κολλημένα πάνω στα γυμνά ποδάρια του, να ψέλνει με κείνη την αρχαία μελωδία και να λέγει στίχους Ιαμβικούς, και παραπέρα ν΄ αφρίζουνε τα παμπάλαια ελληνικά κύματα κι ο αγέρας να βουΐζει πανηγυρικά απάνω στα θεόχτιστα βράχια και στα δέντρα!".

    Ο πάτερ Νείλος. Ο πολλούς αιώνες πριν. Ο ακόμα χλωρός μες στη φωτιά ... ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν ... Θα τολμούσα διστακτικά και με σεβασμό βαθύ να συμπληρώσω.
     
  7. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ...
    Του “Αλιέως”

    Περνούν οι μέρες και απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα, που πυροδότησε η χαριστική- όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- εκχώρηση της υγιούς Αγροτικής στην Πειραιώς δεν δίνονται.

    Και είμαστε πλέον πεπεισμένοι, πως εάν ΔΕΝ ανέβαζε τόσο ψηλά- για τους δικούς του λόγους- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα- σκάνδαλο ουδείς θα ασχολείτο, ελάχιστα θα είχαν γίνει γνωστά.


    Ο lobbystas θα εστιάσει σε μία άλλη παράμετρο- λιγότερο εμφανή- σαφώς όμως καθοριστική για να δώσει την δική του άποψη για την στάση που τηρούν (στην πλειονότητα τους ) τα ΜΜΕ και οι περισσότεροι ΄΄διαπιστευμένοι΄΄ δημοσιογράφοι και επιτήδειοι εμπλεκόμενοι. Στα 25,776 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική διαφημιστική δαπάνη του ομίλου Πειραιώς δηλαδή το περίπου 25% των κεφαλαίων που...δαπανά ο Ομιλος για να αποκτήσει την υγιή Αγροτική(*). Σύμφωνα με τα τελευταία (διαθέσιμα ) στοιχεία (marketingnews) ο συνολικός λογαριασμός (διακινείται από την Bold) καλύπτει όλα τα Μέσα- από τηλεόραση, ραδιόφωνο μέχρι ειδικές κατασκευές- για περισσότερα από 25 προιόντα/κωδικούς & υπηρεσίες της τράπεζας. Στους...άνυδρους διαφημιστικά καιρούς, που διάγουν τα ΜΜΕ ( μικρά και μεγάλα) είναι κατανοητή η ΣΙΩΠΗ που τηρείται και στο θέμα της ATEBank. Για να μην αναφερθούμε στα



    διθυραμβικά... άρθρα, τα κάθε λογής αφιερώματα, σχολιασμούς κ.λ.π την κάλυψη που παρέχεται από το Σύστημα (και το δημοσιογραφικό σινάφι...). Ομως ΔΕΝ είναι μόνο τα εμφανή διαφημιστικά κονδύλια αλλά και τα συνήθη pay rolls, οι προσφορές και τα έμμεσα bonus. Θα περιοριστούμε μόνο στην υπενθύμιση του all inclusive ταξειδιού πολυμελούς δημοσιογραφκής κουστωδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

    (*)Κοντολογής η Πειραιώς και η ομάδα Σάλλα με μόλις 92 εκατ. ευρώ διασφαλίζει καθαρά περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Και όλα βαίνουν καλώς.Ενισχύεται η Πειραιώς και η ομάδα Σάλλα (όπως θα πριμοδοτηθούν και άλλα...συστήματα) ο ΑΛ. Τσίπρας καταγγέλει ΄΄χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία΄΄, το κράτος δεν προχωρά στα αυτονόητα και όλα βαίνουν καλώς. Οπως και για το ότι μέχρι τώρα η Πειραιώς ΔΕΝ έχει διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας, ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα αγροτικά δάνεια, ΔΕΝ έχει πει ακριβώς το συμβαίνει με τα κομματικά δάνεια (κυρίως των Ν.Δ και ΠΑΟΣΚ). Αλλά ούτε για το γεγονός, πως ο έλληνας μ@λ@κ@ς φορολογούμενως, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος θα πληρώσει το μάρμαρο. Οπως πληρώνει την λυπητερή της Proton Bank ( ελέω Βενιζέλου) ή της Ασπίδας.

    Ομολογουμένως η πλούσια διαφημιστική δαπάνη του ομίλου Πειραιώς (και του κάθε ομίλου...) αμβλύνει σε σημείο παρεξηγήσεως την στάση ΜΜΕ, την κριτική δημοσιογράφων...

    πηγη:lobbystas.gr

    υ.γ1 :τα λεφτα για ν 'αγοράσει ο Σαλλας την Αγροτική που τα βρήκε;

    υ.γ2 τα μάθατε;
    άνοιξε σαϊτ ο Πάγκαλος !
    ναι, ναι , το ...mazi-ta fagame.gr , και ζητάει απ'τους πολιτες να του στείλουν τις προσωπικς τους εμπειρίες!
    ο Σάλλας λέτε να του στείλει τη δική του;
     
  8. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Μομέντο  

    Αύριο είναι να πάει στη συζήτηση στη Βουλή ο ΥπΟικ, όχι;
     
  9. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ TOY Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ TOY Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ.

    Συγκλήθηκε την Παρσκευή (3/8) η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία κλήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους για τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Προβόπουλος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ δίπλα τους βρισκόταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ.Σταϊκούρας.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΛΗΘΗ Ο Θ. ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ;

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς να σας ευχηθούμε καλή θητεία στην Προεδρεία και καλές εργασίες στην Επιτροπή μας.

    Νομίζω όμως, ότι η αρχή για την επιτροπη μας δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Όπως ξέρετε κύριε Πρόεδρε, είχαμε καταθέσει και οι 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετέχουμε στην Διαρκή Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων, το αίτημα να προσκληθεί στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών, προτού ληφθούν αποφάσεις οι οποίες, υποτίθεται, θέλουν να διαμορφώσουν τετελεσμένα για την Αγροτική Τράπεζα.

    Δυστυχώς όμως, και η ευθύνη εδώ βαρύνει αποκλειστικά μια ανάλγητη Κυβέρνηση, δεν επεδείχθη η ευαισθησία η οποία απαιτείτο από τα πράγματα, ώστε να συγκληθεί έγκαιρα η Επιτροπή και να ενημερωθεί για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις όσον αφορά τις εξελίξεις.


    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): κύριε Λαφαζάνη θα σας παρακαλέσω να είστε σύντομος.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Πολύ σύντομος, μη με διακόπτετε για να τελειώσω. Ορισμένα πράγματα πρέπει να ακουστούν. Δεν είχε αυτή την ευαισθησία η Κυβέρνηση. Συνεκλήθη η Επιτροπή μας εκ των υστέρων, όταν μάθαμε τις ανακοινώσεις για την Αγροτική Τράπεζα.

    Σας υποβάλλαμε και ένα πρόσθετο αίτημα κύριε Πρόεδρε, και οι 12 συνάδελφοι του Σύριζα στην επιτροπή. Να κληθεί σήμερα στην Επιτροπή μας και ο κύριος Θεόδωρος Πανταλάκης, Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, κατεξοχήν αρμόδιος για αυτά τα θέματα που συζητάμε και ο κατεξοχήν υπεύθυνος της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασίες όχι απλώς ξεπουλήματος αλλά χαριστικής με προίκα παραχώρησης.
    Σας υποβάλαμε, λοιπόν, το αίτημα και προφορικά και γραπτά. Πέραν της προφορικής συζήτησης που είχαμε, με ενημερώσατε ότι δεν έγινε πρόσκληση προς τον κύριο Πανταλάκη. Θα θέλαμε στην Επιτροπή μας, να ακούσουμε για ποιο λόγο δεν έγινε η πρόσκληση να παρίσταται σήμερα και να πει και αυτός την άποψη του για τις εξελίξεις, προκειμένου να σχηματίσουμε μια πληρέστερη, σφαιρικότερη εικόνα και γνώμη για τα τεκταινόμενα.

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σχετικά με το αίτημα σας για τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, πράγματι υπεβλήθη το αίτημα δηλαδή να κληθεί σε ακρόαση και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, ο κ. Πανταλάκης. Βέβαια, το αίτημα υπεβλήθη μόλις χθες. Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από τον κανονισμό, ούτε με το άρθρο 32, ούτε με το άρθρο 41α, να καλέσουμε τον κ. Πανταλάκη. Το αρχικό αίτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Κ.Κ.Ε. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν να κληθεί ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας. Για να υπάρχει μια πιο διεξοδική συζήτηση θεωρήσαμε σκόπιμο εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών να κληθεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος. Εάν από τη συζήτηση προκύψει ότι χρειάζεται να έρθει και ο κ. Πανταλάκης, πολύ ευχαρίστως σε μία επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να καλέσουμε και τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας.

    ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Έτσι όπως θα διεξαχθεί η συζήτηση, καταλαβαίνετε ότι είναι ανάπηρη, είναι μισή και αυτό το ξέρουν καλύτερα οι παριστάμενοι. Έπρεπε, πρώτα απ' όλα εσείς να ενδιαφερθείτε για να είναι εδώ ο κ. Πανταλάκης. Το λέω αυτό και στους τρεις παριστάμενους, δηλαδή τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.




    Στη συνέχεια, παραθέτουμε, ολόκληρη την παρέμβαση που έκανε ο Παναγ. Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.



    Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΝ.ΛΑΦΑΖΑΝΗ

    ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Στουρνάρας παριστάνει σε αυτή την αίθουσα ότι δεν είδε, δεν ήξερε και δεν άκουσε. Ο κύριος Προβόπουλος μας λέει ότι τήρησε τη νομιμότητα και έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ως υποχρέωσή του. Όμως και οι δύο μαζί πραγματοποιήσατε δυστυχώς το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Μία πραγματική μεγάλη ληστεία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος της οικονομίας και ιδιαίτερα σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής οικονομίας την οποία ενταφιάσατε, υποθηκεύσατε και αυτή τη στιγμή δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική περιφέρεια.

    Έξω από αυτή την αίθουσα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γιατί μετά την ΑΤΕ ετοιμάζετε το ίδιο σκηνικό της μεγάλης ληστείας και για τη δεύτερη τράπεζα που έχει ισχυρό λόγο το δημόσιο, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε.

    Δε λέω ότι το δημόσιο λειτούργησε μέχρι τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα τα προβλήματα όμως, που υπάρχουν στο δημόσιο οφείλονται σε εσάς. Και ερχόσαστε εσείς, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο αυτής της χώρας, που δημιούργησε τα προβλήματα στο δημόσιο, να επικαλείστε τώρα αυτά τα προβλήματα για να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και αυτό το ξέρετε πολύ καλά και θα σας το αποδείξω με αριθμούς.




    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


    Έξω από τη Βουλή αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις δημόσιες τράπεζες που ξεπουλιούνται, αλλά διαμαρτύρονται και για κάτι πολύ βασικό. Διαμαρτύρονται, διότι χάνουν τις δουλειές τους και τους εξαπατάτε. Δε φτάνει ότι χαρίζετε με προίκα μια τράπεζα, όπως η Αγροτική αλλά στέλνετε στο δουλεμπόριο χιλιάδες εργαζόμενους. Ο κύριος Στουρνάρας μας είπε ότι έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς μια διαβεβαίωση στην προσφορά της ότι θα προσλάβει όλους τους εργαζόμενους της ΑΤΕ.

    Η προσφορά κατ'αρχάς της Τραπ. Πειραιώς δεν παρέχει καμιά εγγύηση για την απασχόληση των εργαζομένων, αλλά και πού είναι αυτή τη προσφορά; Γιατί την κρύβετε; Θα έπρεπε να την καταθέσετε εδώ στη Βουλή για να δούμε και εμείς αυτή την περίφιμη προσφορά που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς.

    Έχετε εκδώσει ΦΕΚ, τα οποία λένε χίλια δυό πράγματα με λεπτομέρειες. Γιατί αυτά δεν λένε τίποτα ότι θα προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι; Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Αύριο θα αρχίσουν οι απόλυσεις και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.

    Πέραν αυτού και οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα οδηγηθούν σε εργασιακές σχέσεις «γαλέρας». Πηγαίνετε να δείτε τις εργασιακές σχέσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

    Επίσης μετά την απόλυση, δε θα υπάρξει ούτε αποζημίωση. Γιατί για να προκύψει αποζημίωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί εκκαθάριση. Ξέρετε πότε θα τελειώσει η εκκαθάριση με τον εκκαθαριστή που διορίσατε και είναι ένας εγκάθετος; Πώς επιλέξατε τον εκκαθαριστή; Ο φίλος τον φίλο; O εκκαθαριστής ως συνήθως τελειώνει αυτές τις διαδικασίες μετά από χρόνια. Μετά από χρόνια θα περιμένουν οι απολυμένοι την αποζημίωση και θα είναι στο δρόμο, στο έλεος του κάθε κύριου Σάλα. Τα ίδια ετοιμάζετε και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.




    ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ


    Έρχομαι τώρα στην εκλεκτή Τράπεζα της Ελλάδας. Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε αυτά που εποπτεύετε στη συνέχεια να τα πουλάτε; Έχετε δει εποπτική αρχή η οποία βεβαιώνει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και πάει μετά και το πουλάει η ίδια; Από πού και ως που νομίζετε ότι όλα αυτά είναι νόμιμα;

    Πώς είναι δυνατόν να πουλάτε την ΑΤΕ όταν υπάρχει μία και μοναδική προσφορά; Και ρωτάτε εμάς γιατί δεν κάνουν προσφορά κάποιοι άλλοι; Αν δεν κάνουν προσφορά άλλοι, δεν σπεύδετε να πωλήσετε τίποτα με μια προσφορά ή όπως τις λέτε αυτές τις διαδικασίες μεταβίβασης.

    Δεν γίνεται μεταβίβαση με μια προσφορά, που δεν την ξέρει μάλιστα κανένας στην Ελλάδα και μόνο εσείς τη γνωρίζετε.

    Είπατε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα στοίχιζε 5 δις. Δεν θα στοίχιζε 5 δις, αλλά αρκετά λιγότερα, 4 δις. Εγώ θα δεχτώ τα 5 δις. Γιατί δεν κάνατε, λοιπόν, την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ; Λέτε ότι δεν ήταν βιώσιμη. Αλλά δεν μας φέρατε εδώ κανένα επίσημο έγγραφο που να βεβαιώνει ότι γιατί δεν ήταν βιώσιμη. Ποιος διαπίστωσε τη μη βιωσιμότητα; Ποιες υπηρεσίες και ποιες εταιρείες; Σας έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να καταθέσετε εδώ τα σχετικά έγγραφα, αλλά ήρθατε εδώ με προφορικές διαβεβαιώσεις. Σας ζητήσαμε σειρά στοιχείων με αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Μας γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια.



    ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ;


    Ισχυρίζεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η ΑΤΕ δεν ήταν βιώσιμη για να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας δεν είναι, όμως , αυτοκράτορας!

    Διότι τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης είχαν υποσχεθεί προεκλογικά την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ! Αυτοί δεν ήξεραν ότι η ΑΤΕ δεν ήταν βιώσιμη; Δεν γνώριζαν τις γνωματεύσεις του Διοικητή της ΤτΕ;


    Αλλά θα μιλήσω και για τα μετεκλογικά.

    Κύριοι της κυβέρνησης, ξέρετε ότι μετεκλογικά υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα ή δεν το γνωρίζετε; Τι λέει αυτή η προγραμματική συμφωνία;Λέει επί λέξει: Αγροτική Τράπεζα: επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση.

    Λέγατε λόγια του αέρα; Δεν ξέρατε ότι ο κ. Προβόπουλος τον Απρίλιο είχε βγάλει μη βιώσιμη την ΑΤΕ; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Ποιος είναι υπεράνω όλων; O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας;



    ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΑΤΕ!


    Η ΑΤΕ ήταν απολύτως βιώσιμη και για απόδειξη φέρτε μας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσής της που το βεβαιώνουν. Και ακόμη φέρτε τις επιστολές του κυρίου Πανταλάκη προς όλους τους αρμοδίους, τον οποίο ζητήσαμε να έρθει εδώ, αλλά δε τον καλέσατε για συγκεκριμένους λόγους.Γιατί θα ακούγατε πειστικό αντίλογο και για τη βιωσιμότητα και την δυνατότητα προοπτικής της τράπεζας. Ο κ. Πανταλάκης έχει στείλει σχετική επιστολή πριν από λίγες μέρες στον κ. Σαμαρά και θα πρέπει να μας την καταθέσετε. Η συγκεκριμένη επιστολή αναφέρει πρόταση και για τη βιωσιμότητα και για την προοπτική της ΑΤΕ.



    ΖΗΜΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


    ΄Όμως, όλα αυτά τα εξαφανίσατε ως δια μαγείας γιατί υπάρχει η Τράπεζα Πειραιώς. Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν δίνετε τώρα τα 4 δις ή τα 5 δις που χρειαζόταν η ΑΤΕ για την ανακεφαλαιοποίησή της. Δίνετε, όμως, 6,7 δις, διαφορά ενεργητικού και παθητικού, ρευστό χρήμα, ομόλογα FSF στην Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης,το δημόσιο θα έχει και απώλειες από την "κακή" τράπεζα, οι οποίες, πολύ περιορισμένα, υπολογίζονται στα 2 δις.

    Δεν θέλατε να δώσετε τα 4 δις στην ΑΤΕ από τα οποία θα κερδίζατε στο μέλλον, αφού θα κατατίθεντο σε μετοχές της ΑΤΕ. Δίνετε, όμως,στην Τράπεζα Πειραιώς, ως προίκα τα 6,7 δις, συν τα 2 δις που χάνει το δημόσιο.
    Τι γίνεται με την Τράπεζα Πειραιώς; Έχει πάρει, ήδη, 4,2 δις για επανακεφαλαιοποίηση! Πήρε πρόσφατα 500 εκατομμύρια! Ακόμη θα πάρει επιπλέον 1,2 δις για επανακεφαλαιοποίηση και τέλος θα λάβει 6,7 δις για τη διαφορά ενεργητικού και παθητικού! Σύνολο 12,5 δις!!! Ιδού το μέγα σκάνδαλο!


    Αν τα δίνατε αυτά στην ΑΤΕ θα ήταν η πρώτη τράπεζα στον πλανήτη.



    ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ


    Θα πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

    Εμείς δεν αναγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση αυτή την πώληση και θα κινηθούμε με όλα τα μέσα που μας διαθέτει ο νόμος, προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.

    Εμείς, θα ακυρώσουμε, εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δυνατότητα, να παίζουμε ένα ρόλο σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, αυτή την πώληση, η οποία είναι εγκληματική για τη χώρα και την προοπτική της.



    Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ


    Εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε ως τετελεσμένα αυτά που κάνετε. Δεν πρόκειται ν' ανεχθούμε ως τετελεσμένη την καταστροφή του αγροτικού κόσμου.

    Αυτήν την ώρα, με αυτές τις πολιτικά εγκληματικές πράξεις σας, συμπαρασύρετε τη Δωδώνη. Την πάτε για εκκαθάριση, για να τη χαρίσετε τζάμπα! Τη Βιομηχανία Ζάχαρης, επίσης, την πάτε για κλείσιμο! Την ΣΕΚΑΠ για κλείσιμο. Σε προβληματικές καταστάσεις χιλιάδες συνεταιριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής σε όλη την Ελλάδα. Στην ουσία τα δύο τρίτα της παραγωγικής δομής και παραγωγικής δυνατότητας της υπαίθρου τα εξαφανίζετε με την πώληση της ΑΤΕ.



    ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ;


    Θα γίνουμε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη, που δεν θα έχει Αγροτική Τράπεζα και σε λίγο και η μόνη χώρα που δεν θα έχει και Ταμιευτήριο!

    Μια τέτοια χώρα θα είναι «Μπανανία» και «προτεκτοράτο», δεν θα είναι ανεξάρτητη χώρα. Και αυτό σας ανήκει!
     
  10. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Η BUNDESBANK ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.


    *Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

    Όταν πριν δυο εβδομάδες έγραφα για το «Πέπλο της Σιωπής», κάποιοι μου απάντησαν ότι τα παραλέω. Ότι τίποτα το μεμπτό δεν έκανε ο κ. Σάλλας δανειζόμενος από την Marfin του κ. Βγενόπουλου μέσω offshore της οικογένειάς του για να αγοράσει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας υπό την προεδρία του.



    Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδος, ερωτηθείσα από το Reuters για το κατά πόσον τέτοια δάνεια προς τραπεζίτη από άλλη τράπεζα είναι θεμιτά ή όχι, απάντησε ως εξής (σε δική μου μετάφραση από το αγγλικό κείμενο που μου παρείχε το Reuters): «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.» Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ρωτήθηκε τι ποσοστό των 13 δις «νέων» κεφαλαίων που έχουν εισέλθει στις ελληνικές τράπεζες από το 2008 οφείλονται σε δανεισμό της μίας ελληνικής τράπεζας από μια άλλη ελληνική τράπεζα (δάνεια δηλαδή που μόνο εικονικά επανακεφαλαιοποιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα), η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να απαντήσει.

    Το ερώτημα που τίθεται, δεδομένης αυτής της στάσης της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι το εξής: Σε τι βαθμό συνάδει η στάση της Κεντρικής μας Τράπεζας με εκείνη, επ' αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων, των Κεντρικών Τραπεζών των εταίρων μας; Η απάντηση είναι ότι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη τουλάχιστον της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας) καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

    Αυτό προκύπτει μετά από ερώτημα που έθεσε τις περασμένες ημέρες το ίδιο το Reuters (το οποίο αποκάλυψε τα επίμαχα δάνεια του κ. Σάλλα) στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Το ερώτημα ήταν το εξής: Έστω ότι η τράπεζα Α δανείζει είτε σε άτομο, είτε σε επιχείρηση, είτε σε offshore ονόματι Χ ένα ποσό Δ με τον σκοπό ο/η Χ να αγοράσει μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Β. Σύμφωνα με τους κανόνες της Κεντρικής σας Τράπεζας, ρώτησε το Reuters, επιτρέπονται τέτοια δάνεια; Και αν ναι, θα επιβάλατε στην Τράπεζα Α να αφαιρέσει το ποσό Δ από την δική της κεφαλαιοποίηση (όπως αυτή ορίζεται από την Συμφωνία της Βασιλείας);

    Όπως είδαμε πιο πάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά υπεραμύνεται της αδράνειάς της ως προς την περίπτωση του δανείου της Marfin προς τις offshore της οικογένειας Σάλλα, απαντώντας ότι δεν είχε λόγο ούτε να εμποδίσει αυτόν τον δανεισμό ούτε και να επιβάλει βέβαια στην Marfin του κ. Βγενόπουλου να δηλώσει πως η δική του κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά ένα ποσό ίδιο με το δάνειο που παρείχε στις εν λόγω offshore.

    Αντίθετα όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας θεωρούν απολύτως απαραίτητη την αφαίρεση αυτών των κεφαλαίων από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που παρέχει τα δάνεια αυτά σε άλλους με στόχο την αγορά μετοχών σε άλλη τράπεζα. (*) Λογικό είναι: Ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών (π.χ. Κεντρικών Τραπεζών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είναι να εξασφαλίσουν πως οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν ικανά κεφάλαια ώστε να αντέξουν σε μια ξαφνική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, χωρίς ανά πάσα στιγμή να τρέχουν στον φορολογούμενο για βοήθεια. Πρόκειται λοιπόν για κανόνες που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον γενικά και τους φορολογούμενους ειδικότερα.

    Στην περίπτωση των τραπεζών της Ευρωζώνης, όταν ξέσπασε η Κρίση του 2008 (και κατόπιν η κρίση χρέους του 2009/10), διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους ήταν τόσο λίγα που οι τράπεζες ουσιαστικά ήταν νεκροζώντανες. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους – αρχικά αντλώντας τα από τον ιδιωτικό τομέα (από επενδυτές) και, εφόσον αυτό αποδεικνυόταν αδύνατον, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Βέβαια, οι καλοί τραπεζίτες σε καμία περίπτωση σε ήθελαν το δεύτερο, την άντληση δημοσίων κεφαλαίων από το EFSF, καθώς έτσι θα έπρεπε να αποδώσουν μετοχές, και έλεγχο, στο δημόσιο (που βάζει τα χρήματα). Φυσικό ήταν να προσπαθήσουν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί η ντε φάκτο δημοσιοποίησή τους.

    Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι κανείς σώφρων επενδυτής δεν βάζει τα χρήματά του σε ουσιαστικά πτωχευμένες τράπεζες σε μια οικονομία που φθίνει. Έστω ότι, εν μέσω ενός τόσο ζοφερού κλίματος, εμφανιζόταν κάποιος εξυπνάκιας και πρότεινε στους τραπεζίτες το εξής κόλπο: Η τράπεζα Α δανείζει στην τράπεζα Β 100 εκατομμύρια. Η τράπεζα Β προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια, τα οποία αγοράζει με τα 100 εκατομμύρια που δανείστηκε από την τράπεζα Α. Έτσι, αμέσως-αμέσως, εμφανίζεται ότι η τράπεζα Β αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 100 εκατομμύρια. «Και η κακόμοιρη η δική μας τράπεζα, τι έχει να κερδίσει;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος της τράπεζας Α. Τότε ο εξυπνάκιας του απαντά: «Μα είναι απλό: η τράπεζα Β τώρα θα δανείσει στην τράπεζα Α 100 εκατομμύρια με τα οποία η Α θα αγοράσει μετοχές της στο πλαίσιο μιας δικής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό, μάλιστα, οι δύο τράπεζες μπορούν να το κάνουν συνέχεια, με τα ίδια 100 εκατομμύρια να πηγαίνουν πέρα-δώθε, έως ότου τα «εικονικά» κεφάλαιά τους φτάσουν το όριο που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές.» Τότε, οι τραπεζίτες θέτουν το τελευταίο τους ερώτημα στον εξυπνάκια: «Κι η Κεντρική Τράπεζα; Οι ρυθμιστικές αρχές, εν γένει, θα μας αφήσουν;»

    Όπως είδαμε, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην «φανταστική» αυτή ιστορία, θα επαναλάμβανε: «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.» Με άλλα λόγια, θα υπονόμευε τον εαυτό της και το έργο της δίνοντας την δυνατότητα στον εξυπνάκια της ιστορίας μου να προτείνει τρόπο ακύρωσης της επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κανόνων ελάχιστης κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

    Αυτός είναι ο λόγος που οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας απάντησαν το ερώτημα του Reuters λέγοντας ότι, ναι μεν η δανειοδότηση της τράπεζας Β από την τράπεζα Α επιτρέπεται αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα επέβαλαν στην τράπεζα που παρέχει το δάνειο να το αφαιρεί από τα κεφάλαια που δηλώνει ότι έχει στο πλαίσιο της ρύθμισης της ελάχιστης κεφαλαιοποίησής της. Έτσι, το κίνητρο να κοροϊδέψουν οι τράπεζες Α και Β την πολιτεία (παρέχοντας εκ περιτροπής η μία δάνεια στην άλλη) αναιρείται και το μόνο κίνητρο παροχής δανείων που απομένει είναι η υγιής κερδοφορία (όταν δηλαδή δίνεται δάνειο επειδή το επιτόκιο δανεισμού είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο που πληρώνει η τράπεζα-χορηγός και η τράπεζα που δανείζεται είναι αρκετά φερέγγυα).

    Συμπερασματικά, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες των σοβαρών εταίρων μας (δηλαδή των πλεονασματικών χωρών συν της Γαλλίας) δεν θα άφηναν να συναφτούν δάνεια που μόνο πλασματικά αυξάνουν την κεφαλαιοποίηση του εθνικού τραπεζικού τους συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος είτε δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα είτε κάνει ότι δεν το κατανοεί. Σε μια χώρα που το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, που η κεφαλαιοποίησή του είναι λεπτότερη από τον ιστό μιας αράχνης, που το πτωχευμένο δημόσιο δανείζεται 30 με 50 δις για να τα δώσει στις τράπεζες (ανακαλύπτοντας «καινοτόμες» μεθόδους ώστε οι τραπεζίτες να μην αναγκαστούν να αποδώσουν κοινές μετοχές στον φορολογούμενο ο οποίος βουλιάζει στα δάνεια εκ μέρους τους), η Κεντρική μας Τράπεζα παραμένει θεατής προσπαθειών να μπουν στο περιθώριο οι επιταγές των ρυθμιστικών κανόνων της Ευρώπης. Επιβραβεύει μάλιστα τέτοιου είδους συμπεριφορές, από κοινού με την κυβέρνηση, παραδίδοντας στην τράπεζα που βρέθηκε να εφαρμόζει αυτές τις «πρακτικές» το καθαρισμένο από ζημίες, κερδοφόρο τμήμα, μιας τράπεζας όπως η Αγροτική.

    Μήπως ήρθε η ώρα να επιληφθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος; Τον παρακαλώ να σκεφτεί το εξής: Αν ο κ. Weideman της Bundesbank ήταν στην θέση του κ. Προβόπουλου, και ιδίως αν μία ιδιωτική τράπεζα της οποίας είχε διατελέσει ο ίδιος υψηλά ιστάμενο στέλεχος (θυμίζω ότι το τελευταλιο πόστο του κ. Προβόπουλου ήταν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) εμφανιζόταν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δανεισμό, νομίζω ο Πρόεδρος της Bundesbank θα κινείτο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να θέσει τέλος σε μια πρακτική που, αν μη τι άλλο, καθιστά αδύνατον στην πολιτεία να ζητά από τους πολίτες της να αγκαλιάσουν νέα, χρηστά ήθη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Προβόπουλος θα αρνηθεί να διατάξει αλλαγή πλεύσης στους υφιστάμενούς του που αδρανούν τόσον καιρό.
    (*) Η έρευνα αυτή του Reuters δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί σήμερα. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η εξής δήλωσή μου: "These are loans from one bankrupt bank to another bankrupt bank... It is scandalous the troika stays silent about this form of corruption while handing over billions of taxpayers' money to these banks." [Πρόκειται για δάνεια της μίας πτωχευμένης τράπεζας στην άλλη.. Αποτελεί σκάνδαλο ότι η τρόικα παραμένει βουβή μπροστά σε αυτή την μορφή διαφθοράς την στιγμή που παραδίδονται δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων σε αυτές τις τράπεζες.]

    (**) Από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, μόνο εκείνες της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας είπαν ότι δεν θα επέβαλαν αυτή την μείωση των δηλωμένων κεφαλαίων της τράπεζας Α.



    πηγή rotagon.gr



    Σάββατο 4 Αυγούστου 2012
     
  11. Master DO

    Master DO Regular Member

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια;

    Σε μια χώρα βουτηγμένη μέχρι τον κότσο στην κρίση κάτι χρόνια τώρα, με ένα λαό υπερχρεωμένο

    – μεταξύ άλλων και με κάποιες δεκάδες δις
    τα οποία πηγαίνουν σε ιδιώτες τραπεζίτες για να μας τα (υποτίθεται) ξαναδανείσουν με τόκο
    (δλδ. το κάθε εκατομμύριο που παίζουν πινγκ-πονγκ μεταξύ τους
    ο κάθε Σάλλας με τον κάθε Βγενόπουλο απαλλοτριώνοντας την δημόσια περιουσία,
    ουσιαστικά ο κάθε πολίτης το πληρώνει μία φορά ως φορολογούμενος
    και μια δεύτερη ως δανειζόμενος από τα ευαγή αυτά ιδρύματα),
    από τα οποία αυτά δεκάδες δις,
    ένα μέρος τους χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων κολοσσιαίας στρατηγικής σημασίας
    σαν την ΑΤΕ και το ΤΤ από τον ιδιωτικό τομέα – δανειστή των αγύριστων επιδοτήσεων στα κόμματα
    (λέγε με Τράπεζα Πειραιώς και όποιος ακολουθεί κατά σειρά στην ευνοιοκρατική επετηρίδα της αρπαχτής),

    όπου ο απίθανος κ. Προβόπουλος παραμένει ακλόνητος στη θέση του τοποτηρητή της ρεμούλας ενώσω οι κυβερνήσεις πέφτουνε [μα η απάτη μένει],

    όπου ελέγχεται η χαριστική εκχώρηση της ΑΤΕ στην τράπεζα Σάλλα από τη «Βουλή»
    εν μέσω θέρους, ραστώνης και Ολυμπιάδας με «πρόεδρο» τον Αντώνη Μπέζα,
    διαπρεπή πρώην υφυπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή
    που ως γνωστόν έφυγε εν τω μέσω της νυκτός παραδίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη - διαπρεπέστερη - κυβέρνηση ΓΑΠ,
    οι οποίοι κατόπιν (όλοι μαζί) κυβερνούν ακόμα
    με την προσθήκη του γεννημένου ρυθμιστή Φώτη, που όλο αντιστέκεται (λεκτικά),

    όπου ο εν λόγω κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανδραγαθημάτων,
    έχει μείνει στην ιστορία για την ευνοϊκή μεταχείριση του Δημοσίου προς το ΑLTER και το συγκρότημα Κουρή
    τότε, στα 2009,
    όταν εστάλη κλιμάκιο εφοριακών να επανελέγξει τα οικονομικά του καναλιού,
    του οποίου μέλος (ο εφοριακός υπάλληλος Θανάσης Ρέππας)
    αυτοκτόνησε
    καταγγέλλοντας πιέσεις από γνωστό επιχειρηματία
    υπέρ της άρσης προστίμου 50 εκ. ευρώ που είχε επιβληθεί στο κανάλι
    (ο εισαγγελέας εκείνη την περίοδο - παρά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας εφοριακών - είχε πάει διακοπές)
    και το οποίο πρόστιμο τελικά απέσυρε με απόφασή του ο Μπέζας, παρά τα γεγονότα,

    όπου οι φίλοι μας ελεγκτές τροϊκανοί,
    φημισμένοι για το ήθος, το ύφος και την αυστηρότητα οι οποίες τους διακρίνουν
    (κατά τους υπόλοιπους μήνες, εκτός διακοπών),
    σφυρίζουν αδιάφορα κοιτώντας τον Παρθενώνα,
    όπως σφύριζαν οι προϊστάμενοί τους τότε, στις απαρχές του 21ου αιώνα,
    όταν επρόκειτο να εισέλθουμε κουτσοί και στραβοί στον Παντελεήμονα του ευρώ

    και εν τέλει,
    όπου παρ’ όλα αυτά και χιλιάδες άλλα παρόμοια,
    η χώρα εξακολουθεί να «κυβερνάται» με προεκλογικές πομφόλυγες
    και μετεκλογικά «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν θυμάμαι, δεν απαντώ».


    Ε, που βλέπετε δηλαδή το παράδοξο;;





    Υ.Γ.
    Σας έχω νέα.
    Μετά τις διακοπές θα συσταθεί και η περίφημη επιτροπή
    που θα ελέγξει τις πιθανές ευθύνες αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση.
    Επειδή ο Παπακωνσταντίνου δεν εκλέχτηκε για να προεδρεύσει της επιτροπής,
    τη θέση του προέδρου θα καταλάβει ο Λοβέρδος.
    (ε, είπαν να δώσουν και μια προεδρία επιτροπής στο ΠΑΣΟΚ, έτσι για να αναδειχθεί το πνεύμα της συγκυβέρνησης).
     
  12. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, α-ντι-στα-θει-τε!!!

    Το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα της Ελλάδας

    της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
    Δημοσιεύθηκε: 07:48 - 06/08/12

    Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται, πλέον, για την άμεση εφαρμογή του ESM, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δηλαδή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους εντός του ευρώ, όπως προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

    Αυτό μας μετέφερε αξιόπιστη πηγή της ευρωζώνης. Ο ESM επιτρέπει κούρεμα του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις -υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ- να συμμετάσχει στο κούρεμα και ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και η ΕΚΤ.

    «Το σενάριο αυτό καταρτίστηκε την άνοιξη ως μία από τις υποθέσεις εργασίας, όμως, δυστυχώς αυτήν τη στιγμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του το θεωρούν τη μόνη αξιόπιστη λύση», ανέφερε ο αξιωματούχος στο euro2day.

    Ο κύριος λόγος είναι ένα πόρισμα του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Βάσει των προκαταρκτικών σχεδίων που έχει καταρτίσει η τρόικα από την επίσκεψή της στην Αθήνα, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ακόμα και χωρίς την επιμήκυνση. Βασική αιτία είναι η βαθιά και πέραν των προβλέψεων ύφεση.

    «Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 20-30 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εάν προσθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η επιμήκυνση, τότε μιλάμε για επιπλέον ποσό 50 δισ. ευρώ και άνω», ανέφερε ο αξιωματούχος.



    Όλες τις μέρες που βρίσκονταν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας ενημέρωναν καθημερινά τους δανειστές για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπήρξε ενημέρωση για όλα όσα λέγονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και για τις διαπιστώσεις τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντίθετες με τις θέσεις που υποστήριζε η ελληνική πλευρά.

    Το πολιτικό παιχνίδι στον βορρά

    Οι εξελίξεις τρέχουν με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γερμανία, η πάγια στάση της Φινλανδίας ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα και η απειλή του ΔΝΤ ότι θα αποσυρθεί από την ελληνική χρηματοδότηση έχουν πείσει τον Β. Σόιμπλε ότι το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης εντός ευρώ είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον της ευρωζώνης.

    Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα αναγκαστεί από μόνη της να ζητήσει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, «διευκολύνοντας» έτσι τις εξελίξεις. Υπάρχουν μάλιστα και «Κασσάνδρες» που θα ήθελαν ασυμφωνία εντός της συγκυβέρνησης και ναυάγιο ή ακόμα και πρόωρες εκλογές, ώστε να διευκολυνθεί το γερμανικό σενάριο.

    «Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών προωθεί την ιδέα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ακόμα προβάλλει αντιστάσεις. Για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όμως. Εάν δεν βρεθεί αξιόπιστη εναλλακτική μέχρι τον Οκτώβριο, τότε οι χώρες του βορρά θα θέσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής», ανέφερε ο αξιωματούχος.

    Η προοπτική νέας μεγάλης χρηματοδότησης της Ελλάδας έρχεται σε κάκιστη συγκυρία για τη χώρα μας λόγω της Ισπανίας και της Ιταλίας. Με άλλα λόγια, οι εσωτερικές εξελίξεις και τα μέτρα που θα αποφασιστούν είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για να προχωρήσει το πρόγραμμα. Το βάρος θα πέσει και στην πολιτική διαπραγμάτευση,

    Όμως, όπως έχουμε γράψει τον Ιούνιο, η έκθεση της τρόικας θα είναι πολιτική εντολή και όχι απλώς ένα τεχνοκρατικό πόρισμα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ενημερωθούν για την κατάσταση, θα συσκεφθούν και θα αποφασίσουν εάν η έκθεση θα είναι θετική ή αρνητική.

    Ελάχιστοι είναι οι εταίροι μας που πιστεύουν ότι πρέπει να εμποδιστεί μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εντός του ESM. Ο πρόεδρος του eurogroup είναι ένας εξ αυτών και η άφιξή του στην Αθήνα μπορεί να αποφέρει πολλά, εάν ο ίδιος πειστεί ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο.

    Και ενώ ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι τάσσονται με την άποψη Γιούνκερ, η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση κρατούν περίεργη στάση.

    Εν μέσω όλων αυτών μήνυμα ήρθε και από την ΕΚΤ, η οποία με πρόσφατη απόφασή της άφησε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών στην ΤτΕ. Η είδηση πέρασε στα ψιλά, όμως στο συμβούλιο της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από αρνητική.

    Εν τω μεταξύ, οι διαρροές στον Τύπο, που έκαναν λόγο για γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι καινούριες. Πρόκειται για το σχέδιο Ε (EXODUS), για το οποίο έγραψε το euro2day κατ’ αποκλειστικότητα τον περασμένο Μάιο και αφορούσε μία ακόμα υπόθεση που επεξεργαζόταν το επιτελείο του Β. Σόιμπλε. Το σενάριο αυτό βγήκε στην επιφάνεια όταν στο τιμόνι του υπουργείου οικονομικών βρισκόταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όμως τότε το αποσιώπησε.
     
Thread Status:
Not open for further replies.