Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Είναι η πορνογραφία τέχνη;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Art and Literature' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 4 Μαϊου 2006.

  1. vani

    vani Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    όχι στην πλειοψηφία τους, φυσικά όχι, εκτός και αν μιλάμε για μία επιμελημένη παραγωγή όπου ο αυτοσκοπός του έργου δεν είναι η άμεση διέγερση των αισθήσεων αλλά το πέρασμα μηνυμάτων, εμπειριών, νοήματος...και οι άνθρωποι που το δημιουργούν συνολικά μετέχουν και προσανατολίζονται σε αυτή την προσπάθεια


    ναι σίγουρα και αυτό γιατί μπορεί να το έχω ξαναπάρει το μήνυμα από αλλού, ή μπορεί να μη με βοηθούν τα μέσα που χρησιμοποιεί να το κατανοήσω, ή ακόμα και να μην είναι τόσο ηχηρό το μήνυμα για εμένα γιατί έχω συνηθίσει σε πιο έντονα εκφραστικά μέσα/ υπάρχουν πολλοί λόγοι...

    για αυτό η πορνογραφία είναι δύσκολη και πολλοί καλλιτέχνες δεν καταπιάνονται...αν δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις ισορροπίες όλοι το θεωρούν φτηνό, άρα και τον ίδιο.

    Το κάθετι όμως μπορεί να γίνει τέχνη αλλά θέλει πολύ δουλειά και χρειάζεται να δωθεί βάρος σε πολλές κατευθύνσεις για να αποδωθεί "βάθος" και διάσταση, ακόμα και στους χαρακτήρες. Οι περισσότεροι όμως δημιουργοί τέτοιων ταινιών δεν έχουν από μόνοι τους, ούτε και οι ηθοποιοί φυσικά, τέτοιες ανησυχίες...
     
  2. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Γιατί? Δηλαδή ο Malcolm McDowell όταν πρωταγωνιστούσε στο "A Clockwork Orange" (Κουρδιστό πορτοκάλι), ήταν καλλιτέχνης, στο Caligula ήταν λιγότερο ενώ αν έπαιζε στο "Μου πέταξες τα μάτια απέξω", θα ήταν απλώς ένας συμμετέχων σε ένα ντοκιμαντέρ περί του πως οι άνθρωποι διαιωνίζουν το είδος τους? Ο γνωστός Γκουζγκούνης (από τις πλέον, με την έννοια του πια, cult ελληνικές τσόντες) είναι καλλιτέχνης? Δεν εννοώ να τον συγκρίνουμε με τον Peter O'Toole. Εννοώ πως αν και αυτός έπαιζε στο Caligula θα ήταν καλλιτέχνης ή πάλι δεν θα ήταν? Και σε κάθε περίπτωση γιατί ο McDowell είναι και ο Γκουζγκούνης όχι ενώ θα έπαιζαν στην ίδια ταινία? Μήπως τελικά η έννοια του καλλιτέχνη δεν έχει σχέση με το έργο?

    Αρα συμφωνούμε πως αφού τα συναισθήματα που δημιουργούνται και τα μηνύματα που δέχεται κάποιος είναι σχετικά τότε το τι είναι τέχνη γενικότερα είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό.

    Γιατί πρέπει κάτι, σώνει και ντε, να είναι πολύπλοκο και με κρυφά νοήματα και δεν ξέρω τι άλλο, για να θεωρηθεί τέχνη. Οταν ζήτησαν στον Gioto di Bondone να αποδείξει πως είναι καλλιτέχνης αυτός σχεδίασε ένα κύκλο. Απλώς ένα κύκλο. Δεν ζωγράφισε την Τζοκόντα. Αυτό είναι τέχνη?

    Το ανθρωπάκι σχέδιο της σειράς ο Αγιος είναι τέχνη? Και αν ναι το δεξιά του γιατί να μην είναι (εσκεμμένη υπερβολή)?
       

    Αν η πρώτη μουτζαλιά είναι τέχνη η δεύτερη γιατί να μην έιναι?
       

    Τέχνη είναι κάτι που χαρακτηρίζεται από εκφράσεις όπως "μου αρέσει", "είναι όμορφο ή άσχημο", "με ενθουσίασε ή με άφησε αδιάφορο" κλπ. Δεν χαρακτηρίζεται από "το κατάλαβα", "εξαιρετική ανάλυση του προβλήματος".

    Γιαυτό και κάθε έργο τέχνης είναι ωραίο, άσχημο ή αδιάφορο αλλά ποτέ λογικό ή παράλογο. Και δεν έχει νόημα να το αναλύουμε.
     
  3. vani

    vani Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    ε μη το αναλύεις...  σε πίεσε κανένας;
     
  4. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Που ανέλυσα εγώ έργο τέχνης?............
     
  5. vani

    vani Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Δεν σου είπα οτι ανέλυσες, υποστήριξα αυτό που είπες να μην το "αναλύουμε.." , "ε μη το αναλύεις" είπα και εγώ...
     
  6. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Μα έτσι και αλλιώς δεν αναλύω τα έργα. Την προσέγγιση τω συμμετεχόντων στο τι είναι τέχνη αναλύω.
     
  7. undertraining

    undertraining Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Είναι Θεμιτή η διαφωνία στο τι είναι τέχνη και τι δεν είναι. Και μάλλον η διαφωνία αυτή θα υπάρχει εις το διηνεκές, πράγμα που είναι και απόλυτα υγιές κατά τη γνώμη μου.
    Το κακό με αυτό είναι ότι δίνει το δικαίωμα στον κάθε "πικραμένο" να ονοματίζει αυτό που κάνει τέχνη..... Και μάλιστα όσο λιγότερη αποδοχή έχει το έργο του το θεωρεί και ένδειξη μεγάλης τέχνης.
    Πάντως και σχετικά με το θέμα κατά τη γνώμη μου η προνογραφία δεν είναι τέχνη. Οπως και τέχνη φυσικά δεν είναι ένας πίνακας που είχα δει σε κάποιο μουσείο "συγχρονιάς" στο Παρίσι (νομίζω το Ποπιντού) που αναπαρηστούσε ένα ορθάνοιχτο μου....νι αξύριστο. Τίποτα άλλο.... Κανένα νόημα..... Κανένα μύνημα...... Να πεις ότι κάτι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης και το είχε βάλει σε ένα λιβάδι, σε ένα διαστημόπλοιο σε ένα πηγάδι πάει στο καλό. Αλλά ήταν απλά ένα ορθάνοιχτο μου...νι.
    Αν αυτό είναι τέχνη τότε τέχνη - και μάλιστα καλύτερη - είναι και η τσόντα!
     
  8. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Συμφωνούμε!

    Δεν πειράζει άσε τον να νομίζει αν αυτό τον κάνει χαρούμενο! Είναι σαν τους "τραγουδιστές" στα reality! Ομως ακόμα και έτσι τέχνη είναι για κάποιους. Από την άλλη και τους πολύ σπουδαίους πάλι λίγοι τους βλέπουν.

    Εδώ είναι που διαφωνούμε Εσύ και τα δύο δεν τα θεωρείς τέχνη και δεν ασχολείσαι, ενώ εγώ τα θεωρώ και τα δύο τέχνη η οπαία όμως δεν μου αρέσει και γιαυτό δεν ασχολούμαι. ΤΟ αποτέλεσμα είναι ίδιο, η προσέγγιση είναι διαφορετική.

     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  9. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Αρκετές φορές είναι.
     
  10. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Δηλαδή για σένα, ότι έχει αιδοία αποκλείεται να είναι τέχνη, αλλά τουλάχιστον τα αιδοία σε τσόντα έχουν έναν σκοπό ενώ σε πίνακα κανέναν. Άποψή σου, δε λέω  

    Εγώ πάντως λατρεύω αυτόν τον πίνακα του Κουρμπέ, στο Μουσείο Ορσαί το είδες, όχι στο Πομπιντού και μάλιστα ανάμεσα σε δύο νεκρές φύσεις. Έχει πολύ νόημα. Λέει ότι υπάρχουν και άντρες που αγαπούν τις γυναίκες. Είναι πολύ ωραίο μουνί. Από κοντά είναι σα να πάλλεται και σα να είναι υγρό. Για όποιον βλέπει τρίχες, λες και ο Κουρμπέ ήταν χαλαουίστα να κάθεται να ασχολείται με τρίχες, έχω να πω ότι ένα δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι και ο κνίτης έβλεπε το δάχτυλο. Όταν ήμουν νέα στο χώρο, έδειχνα αυτή τη φωτό σε διάφορους με τους οποίους μιλούσα και τους ζητούσα να μου πουν τι βλέπουν. Όποιος μου έλεγε "τρίχες" ήταν no - no για μένα  

    Εδώ είναι το μουνάκι, για όποιους θέλουν να το δουν ή να το θυμηθούν, στο 0:35 - 0:37  



    Πιο τέχνη από τον Κουρμπέ, δεν ξέρω αν γίνεται  
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  11. Alexkat

    Alexkat Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Ε ..., ναι αυτό το μουνάκι μιλάει από μόνο του .....
     
  12. undertraining

    undertraining Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Kαταρχήν οφείλω να δηλώσω εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι μία τόσο μικρή αναφορά μου σε οδήγησε να καταλάβεις για ποιο πίνακα μιλούσα. Είναι όντως αυτός απλά έχω την εντύπωση ότι ήταν στο Πομπιντού και όχι στο Ορσαί.
    Φυσικά όπως κατάλαβες δεν ασχολούμαι πολύ με την τέχνη και ελπίζω να μην είσαι από αυτούς που ευχαρίστως για την είσοδο μου σε ένα μουσείο θα ζητούσαν σχετικό πτυχίο..Εγώ ομολογουμένως δεν έχω το σχετικό πτυχίο και σαφώς δεν μπορώ να εκτιμήσω την καλλιτεχνική αξία ενός έργου. Να σημειώσω όμως ότι παρακολουθώντας το βίντεο το οποίο ανήρτησες διαπίστωσα ότι ο ζωγράφος που αναφέρεις και εγώ αγνοούσα είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και τα έργα του πραγματικά πολύ όμορφα. Ενα δύο από αυτά μάλιστα νομίζω ότι τα έχω δει και τα έχω σχολιάσει θετικά ήδη χωρίς βέβαια να γνωρίζω καν ότι είναι έργα του. Είμαι πολύ κακός στα ονόματα και στις αυθεντίες!
    Οπως έγραψα στο μυνημά μου και επιμένω σε αυτό το τι είναι τέχνη και τι όχι είναι πράγμα υποκειμενικό. Αντε π.χ. να ξεχωρίσεις την ξυλογλυπτική ως τέχνη από ένα πολύ όμορφο έπιπλο μαραγκού για παράδειγμα. Αυτό που ήθελα να τονίσω ότι η λέξη "τέχνη" χρησιμοποιείται ως άλλοθι από πολλούς ώστε να δικαιολογήσουν την μη αποδοχή των έργων τους. Μαλιστα κάποιοι ισως να την επιδιώκουν πράγμα το οποίο είναι απόλυτα θεμιτό!
    Εγω - αν και ομολογουμένως προσπάθησα - δεν μπορώ ακόμα να βρω στον συγκεκριμμένο πίνακα κάτι άξιο λόγου. Και φυσικά την άποψη μου δεν άλλαξε το γεγονός ότι έίναι ένα έργο καταξιωμένου ζωγράφου. (Για να είναι ΄'αλλωστε στο Ορσαι ή στο Ποπιντού έργο καταξιωμένου ζωγράφου θα ήταν......) Εκτός φυσικά και αν το γεγονός αυτό με υποχρεώνει να κρύψω την δική μου κρίση.
    Μη θεωρήσεις ότι μιλάω για να υπερασπιστώ την ανιδεότητά μου. Απλά προσπαθώ να υπερασπίσω το δικάιωμά μου να εκφράζω τη γνώμη μου στο τι είναι όμορφο και τι όχι.


    Και πραγματικά θα ήταν πολύ όμορφο να ακούσω τα επιχειρηματά σου όσον αφορά το έργο αυτό. Γιατί ίσως τελικά και να έχω λάθος. Προς το παρόν όμως δεν μπορώ να ¨δω" κάτι σε αυτόν τον πίνακα. Αφού εσύ ξέρεις πίσε τον κόσμο δίπλα σου για το αντίθετο. Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον πιο υγειές να οδηγήσεις κάποιον να δει αυτό που βλέπεις εσύ από το να τον κατηγορήσεις ότι απλά είναι άχρηστος να το δει.

    όσον αφορά το αιδίο θα έλεγα το εξής απλό: Δεν είναι κριτήριο για το αν κάτι είναι τέχνη το αιδίο. Το αιδίο μπορείς έυκολα να το αποικωνήσεις είτε σε τσόντα είτε σε πίνακα είτε σε γλυπτό είτε δεν ξέρω και γω σε τι.Άρα ούτε απορρύπτω ούτε αποδέχομαι εκ προοιμίου ως τέχνη ότι έχει αιδίο.
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014