Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Enthralling kernel G, στις 7 Νοεμβρίου 2012.

  1. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Του τι συμβαίνει γύρω τους, του τι ζητείται από αυτές και γενικότερα των βασικών τους ενστίκτων. Αυτό δεν σημαίνει επαναλαμβάνω πως δεν καθυποτάσσουν την βούλησή τους στις επιταγές του Κυρίου τους. Ομως επίσης δεν σημαίνει πως μετατρέπονται σε πηθείνια όντα χωρίς καμία αντίληψη των ορίων τους.

    Τώρα το αν ταυτόχρονα με την αρχική υποταγή τους έχουν ανεβάσει αυτά τα όρια τόσο ψηλά που κανείς Κύριος δεν θα φτάσει είναι άλλο καπέλο. Αλλά και όρια έχουν και το τι συμβαίνει γύρω τους και το τι τους ζητείται ελέγχουν. Η διαφορά από τις εφήμερες υποτακτικές είναι πως η υποταγή τους είναι διαχρονική και αδιάλειπτη.

    Μια σκλάβα δεν είναι σκλάβα μόνο κατά την διάρκεια που ο Κύριος της αποφασίζει να παίξει μαζί της και αυτή βρίσκεται στο subspace έχοντας απολέσει μεγάλο μέρος από την ικανότητας να αντιδράσει. Τις περισσότερες ώρες είναι στην επιφάνεια και σε αυτές τις ώρες αναφέρομαι. Δηλαδή στις ώρες που έχουν σημασία. Στις ώρες που βρίσκεται σε φυσιολογική κατάσταση.

    Και μιλάμε πάντα για συναινετική σκλαβιά όχι για μια που τους έχει επιβληθεί. Διότι εκεί η ψυχολογία είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και εκτός ορίων αυτής της συζήτησης.

    M KOstas
     
  2. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Δεν είναι οι Κυρίαρχοι όλοι ίδιοι. Ούτε θέλουν όλοι οι Κυρίαρχοι τα ίδια πράγματα. Έχει ο καθένας τον δικό του τρόπο να απαιτεί τα πάντα να είναι όπως θέλει αυτός. Αυτός, ούτε η σκλάβα του, ούτε οι άλλοι Κυρίαρχοι.

    Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω τι εννοείς. Θα μπορούσες να εξηγήσεις σε παρακαλώ;

    Έτσι και θεωρήσει ο Κυρίαρχος ότι η υποτακτική κάνει τέτοιο πράγμα, μαύρο φίδι που την έφαγε! Άκου με που σου λέω ...  

    Για την ποιότητα της σχέσης είναι υπεύθυνοι και οι δύο. Για την εξουσία έχει ευθύνη και χαρά ο Κυρίαρχος, για την εκτέλεση των εντολών έχει ευθύνη και χαρά η υποτακτική, το αποτέλεσμα όμως είναι ευθύνη και χαρά των δύο  

    Ναι, ασφαλώς, ο καθένας - που δεν είναι φυτό - ξέρει αν είναι ευτυχής και πλήρης μέσα στη σχέση του ή όχι. Ιδεατά ξέρει ή μπορεί να βρει και τι να κάνει αν κάπου μια κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Αυτό όμως δεν αλλάζει τις βασικές παραδοχές, το πλαίσιο, το θεμέλιο της σχέσης. Στο κάτω κάτω οι άνθρωποι κάνουν D/s ή M/s επειδή το θέλησαν πάρα πολύ και το προσπάθησαν γιατί θα αφεθούν να τα θαλασσώσουν στο θέμα του ελέγχου και να τα χαλάσουν όλα και κυρίως την απόλαυσή τους;

    Ενδεχομένως να είναι το ένστικτο επιβίωσης του Κυρίαρχου.

    Κατ' εμέ ναι. Και δεν σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά απαραίτητα ή ότι δεν θα φάει το κεφάλι της η σκλάβα. Ω, τώρα, μα είναι τόσο συνηθισμένο και για μη σκλάβα να είναι σε μια σχέση κακή κάκιστη για την ίδια, να την βλάπτει, να την έχει αλλοιώσει ως προσωπικότητα, να προσβάλει την αξιοπρέπειά της, να, να, να, και να μη φεύγει "για τα παιδιά" ή "επειδή την χρειάζεται" ή για άλλους λόγους.

    Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί στον έλεγχο της εξουσίας που ασκεί ο Κυρίαρχος θα παίξει ρόλο η αυτοσυντήρηση και η αυτοάμυνα η δική της και όχι η δική του. Γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει καθ' ολοκληρία την ευθύνη του "ως πού θα φτάσει". Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω. Και αν δεν μπορεί, αν δεν έχει την αυτοκυριαρχία και την ευφυία να το κάνει αυτό, τότε πώς στην ευχή περιμένει απ τη σκλάβα του να την έχει;

    Για μένα, ναι  

    Και η άπειρη και η έμπειρη την πατάνε συνήθως σε ένα πράγμα. Ο έτερος τάζει πολλά και κάνει λίγα   Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ή ίσως όχι...

    Τι συμβαίνει γύρω τους μπορεί να μην τις νοιάζει, τι απαιτεί από αυτές ο Κύριός τους δεν το ελέγχουν και τα βασικά ένστικτα, ο.κ. ναι αν καίει μια φωτιά δεν θα πάνε να βάλουν το χέρι τους μέσα και εντολή να πάρουν. Και λοιπόν;

    Ο λόγος που οι σκλάβες δεν ελέγχουν αυτά που θέλει και αυτά που απαιτεί από αυτές ο Κύριός τους έχει να κάνει με τις αιτίες που κάνουν Κυρίαρχο κάποιον. Γιατί μπλέκει; Γιατί δηλώνει Κυρίαρχος καραΚυρίαρχος και αναζητά υποτακτική; Για να την έχει πεθερά στο κεφάλι του μετά, πλέον τα kinks; Γιατί θέλει σκλάβα; Πάντα το μελετώ αυτό με πολύ μεγάλη προσοχή, από την πρώτη online συζήτηση μέχρι την συναίνεσή μου, αν τελικά μπει τέτοιο θέμα. Η γνώμη μου είναι, γιατί θέλει κάποιον άνθρωπο να χαράξει τις επιθυμίες του πάνω του, με πλήρη ελευθερία. Άνθρωπο, όχι φυτό.

    Ε. ναι, αυτονόητο, αλλά στις μη ακραίες καταστάσεις τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα απαιτούσε ο Κυρίαρχος να κάνει η σκλάβα και αυτή θα τον "έλεγχε" αρνούμενη; Εκεί που έβλεπαν τηλεόραση θα της έλεγε "'άνοιξε το παράθυρο σκλάβα μου και πήδα";

    Όχι αγαπητοί. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί, εμμέσως πλην σαφώς, από σκλάβα, να αναλάβει την ευθύνη να ασκήσει έλεγχο στον Αφέντη της, να περιορίσει την εξουσία του, ώστε αυτός να είναι ήσυχος ότι δεν έχει την, βαριά, δεν αντιλέγω, ευθύνη να ξέρει τι του γίνεται, παντού και πάντα. Διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της στη σχέση, δεν είναι αυτό που αναζήτησε όταν μπήκε στη διαδικασία να γίνει σκλάβα και κυρίως είναι κάτι τελείως έξω από την ψυχή και τις επιθυμίες του Κυρίαρχου.
     
  3. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Δεν νομίζω ότι μια σκλάβα καθυποτάσσει την βούλησή της σε έναν Κ και μάλιστα διαρκώς. Αν είχε τέτοιο έλεγχο και αυτοκυριαρχία στον εαυτό της τότε τί να τον κάνει τον Κ? Ή μάλλον γιατί να επιθυμεί την επικυριαρχία άλλου? Δεν βγάζει νόημα...

    Επίσης αν μια σκλάβα, ήλεγχε αυτό που της ζητά ο Κ και αφού ήλεγχε καθυπόταζε την βούλησή της σε αυτά που της ζητήθηκαν, είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας, τότε θα αυτή δεν θα ήταν σκλάβα ή υποτακτική αλλά μια σούπερ ντούπερ κυριαρχική γυναίκα. Νομίζω ότι αυτό που δεν χάνει κανείς άνθρωπος με σώας τα φρένα ακόμη και ευρισκόμενος σε σχέση υποταγής σε κάποιον άλλον είναι η κριτική ικανότητα, πράγμα διάφορο από τον έλεγχο. Όσο για το θέμα των ορίων, κατά την ταπεινή γνώμη μου μακάριοι, οι έχοντες όρια γιατί τα ρημαδιασμένα έχουν καλούς λόγους που υπάρχουν στη ζωή μας, την εσωτερική και την εξωτερική...

    Τέλος πολλά απ' όσα γράφουμε δεν θα γραφόντουσαν αν συμφωνούσαμε εδώ ότι το D/s και το M/s είναι ο προορισμός και όχι η αφετηρία μιας ασύμμετρης σχέσης.

    Το τελικό ερώτημα για μένα είναι τί ελέγχει ο Κ. Την ίδια την υ/σ ή την απόλαυσή της?

    Φυσικά την εξουσία την ελέγχει η εξουσία....
     
  4. Enthralling kernel G

    Enthralling kernel G Regular Member

    Να υπενθυμίσω πως η εξουσία , δεν είναι ιδιότητα ώστε να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι την έχει ή δεν την έχει.Αναδύεται ως το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού με τον οποίο λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις.Ίσως υπό το πρίσμα αυτής της λογική να μπορεί να ορισθεί καλύτερα και να γίνει πιο βατή η αναζήτηση του ελέγχου.
     
  5. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Μα βέβαια βγάζει νόημα!   Και η απάντηση είναι "διότι είναι σκλάβα και όχι απλώς μια υποτακτική". Αν δεν είχε κύριο θα ήταν απλώς μια υποτακτική με έντονη υποτακτικότητα σε βαθμό σκλάβας. Και ναι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολο.

    ΑΝ εννοείς κυριαρχική ως προς τον εαυτό της, συμφωνούμε, ΝΑΙ είναι εξαιρετικά κυριαρχική. Γιαυτό λέγεται πως μια σκλάβα το μόνο δικαίωμα που εχει είναι το δικαίωμα να σκέπτεται!. Τον αυτοέλεγχο που διαθέτει και επιδεικνύει μια σκλάβα θα τον ζήλευε και ο καλλίτερος samourai.

    Αυτό που θα γράψω τώρα μπορεί να ακουστεί παράξενο αλλά ο Κύριος δεν ελέγχει τίποτε. Δεν χρειάζεται να ελέγξει κάτι. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί και ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εκείνες οι οποίες κάνουν την σκλάβα να παραμένει συνεχώς υποταγμένη δίπλα του αναγνωρίζοντας την απόλυτη κυριαρχία του.

    Η συναινετική σκλάβα υποτάσσεται και μένει υποταγμένη, όχι επειδή το έταξε ή γιατί φοβάται τον Κύριο της. Μένει διότι δεν μπορεί να ζήσει μακριά του! Δεν διανοείται την ζωή της χωρίς αυτόν και γιαυτό του παραδίδεται πλήρως. Ολα τα άλλα είναι συνέπειες αυτής της άνευ όρων παράδοσης.

    M KOstas
     
  6. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Ο Κύριος δεν κάνει κάτι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Αυτός είναι! Ολα τα φυσικά, πνευματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, που συνθέτουν το άτομό του, είναι εκείνα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, στις οποίες πάει και κλειδώνει μια υποτακτική και γίνεται σκλάβα του!

    Οπως ένας χαρισματικός ηγέτης παρακινεί τον κόσμο απλά και μόνο με την παρουσία του, έτσι και ο Κύριος της σκλάβας δεν χρειάζεται να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, για να την έχει στα πόδια του, πέραν του να είναι αναλλοίωτα ο ίδιος που την έκανε να πέσει στα πόδια του εν αρχή. Αυτή όταν τον επέλεξε, τον επέλεξε διότι ακριβώς διέγνωσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποζητά, λατρεύει και θαυμάζει σε αυτόν.
     
  7. Alexkat

    Alexkat Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Ναι αλλά δεν είναι δυνατόν, να μην υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των Κυριάρχων ....
    Στο "άθλημα" όπως το ονομάτισες εσύ, κάποιοι είναι συνολικά καλύτεροι (ή αν θες πιό προτιμητέοι) λόγω εμπειρίας, εμφάνισης, κλπ, από άλλους, και κάποιοι δεν το κατέχουν καν, και προσπαθούν να το παίξουν ανεπιτυχώς ....  



    Κάποτε μία σκλάβα είχε πει την φράση, "θα δοθώ τω αρίστω" ...
    Δεν χρειάζεται νομίζω να αναρωτηθούμε τι εννοούσε ....
    Όταν λέω λοιπόν "ποιοτικά χαρακτηριστικά", εννοώ τον "καλό εαυτό" του
    κάθε Κ, στον τρόπο με τον οποίο ασκεί την Κυριαρχία του και στον τρόπο με τον οποίο υποτάσσει ...ώστε εκείνη που υποτάσσεται να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες υποταγής της.  



    Μα καλά, δεν υπάρχουν δυσαρεστημένες υποτακτικές από την σχέση τους με έναν Κυρίαρχο ....? ...Σίγουρα υπάρχουν...
    Αυτές οι δυσαρεστημένες υποτακτικές, για να φθάσουν στο σημείο να γίνουν δυσαρεστημένες (χωρίς οι ίδιες να φταίνε σε κάτι),δεν σημαίνει ότι κάτι δεν έκανε καλά ο Κυρίαρχος ? και άρα εκείνες καθίστανται παθητικοί αποδέκτες και συνάμα "βαθμολογητές" της κακής ποιότητος του συγκεκριμένου Κυρίαρχου ...? ο οποίος ...πχ ...τις παραμελεί σεξουαλικά, ή τις παραμελεί γενικώς, ...ξεπορτίζει ...και κάνει ότι γουστάρει ....?
    Γιατί άν δεν υπάρχουν παραπονεμένες υποτακτικές, ...να το ξέρω, ...να αρχίζω να ψάχνω για υποτακτική .... 


    Για την ποιότητα της ερωτικής και σεξουαλικής συντροφικότητας όμως που προσφέρει ο Κυρίαρχος, υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Πέρα από την άσκηση εξουσίας και την εκτέλεση εντολών γενικότερα, υπάρχει και το sex ....
    και το θεωρό μάλλον απίθανο να υπάρχουν υποτακτικές που αισθάνονται εντάξει σε μία σχέση όταν κάνουν να δουν χαρά στα σκέλια τους κάθε χριστούγεννα και πάσχα ...(λέω ένα παράδειγμα τώρα) ...





    Δεν θα αφεθούν εκούσια, ...μην ξεχνάς όμως ότι ο χρόνος σιγά-σιγά, φθείρει την σχέση τους, και μπορεί να τα θαλασσώσει εκείνος που θα κουραστεί πρώτος από την συγκεκριμένη σχέση.



    Εδώ είναι η σειρά μου να ρωτήσω τι εννοείς ακριβώς ...?



    Παρά το ότι διαφωνώ, σέβομαι την άποψή σου. Και ακόμη και η μη σκλάβα την οποία αναφέρεις, ...για να παραμένει στη σχέση, πάει να πει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια που της επιτρέπουν να παραμείνει. Ειδάλλως, θάχε βουτήξει τα παιδιά παραμάσχαλα και θάχε φύγει τρέχοντας ....  



    Η δική της ενστικτώδης αυτοσυντήρηση και αυτοάμυνα, αφορά το σώμα της και τον ψυχισμό της.
    Εκείνη τρώει το μαστίγιο, εκείνης το σώμα πονάει, εκείνη εξευτελίζεται ...
    ενώ ο σαδοκυρίαρχος καυλώνει και ικανοποιείται για αυτά που της κάνει.
    Ναι είπαμε ...συναίνεση, .....ναι είπαμε όρια, ....αλλά επειδή αυτό δεν είναι άθλημα για όλο τον κόσμο, καθότι επικίνδυνο, και επειδή η καύλα του σαδιστή είναι χείμαρρος ...που τον παρασέρνει σε κολασμένα και μοναδικά μονοπάτια ... τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ....



    Όχι. Δεν είναι άλλο θέμα.
    Είναι κρίκος της ίδιας αλυσίδας.
    Γιατί τάζει πολλά ο έτερος ...? Μα για να "ρίξει" την υποτακτικούλα ....
    (ακόμα και τα vanilla αρσενικά αυτό δεν κάνουνε ... για να "ρίξουν" την θηλυκιά ..?), ...και αφού την "ρίξει" δεν κάνει όλα όσα έταξε, ...κάνει όσα μπορεί να κάνει. Εδώ είναι και η ποιοτική διαφορά που λέγαμε ...διότι κάποιος άλλος "έτερος", μπορεί και κάνει περισσότερα, ή είναι πιο ελκυστικός εμφανισιακά, ή οικονομικά .....κοκ ...
     
  8. Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Για να δικαιολογήσω και το όνομα μου......
    ΑΝΑΡΧΙΑ: Η λέξη αναρχία που φοβίζει τόσο πολλούς......
    ΕΞΟΥΣΙΑ:
    “…Τόσο μας έχει διαστρεβλώσει όλους μια εκπαίδευση που από τη μικρή ηλικία προσπαθεί να σκοτώσει μέσα μας το πνεύμα της επανάστασης και να αναπτύξει το πνεύμα της υποταγής στην εξουσία (…)
     
  9. vautrin

    vautrin Contributor

    Re: Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?


    Είναι ένα λεπτό σημείο αυτό και νομίζω πως όσο κι αν εκτιμούμε τον αυτοέλεγχο του Κυρίαρχου, τα πράγματα δεν είναι τόσο μονοσήμαντα, ούτε και τόσο ρομαντικά. Έχω κάποιες αμφιβολίες αν ο αποφασιστικός παράγοντας που κάνει τον σαδιστή να σταματά το μαστίγωμα είναι ο εσωτερικός του διάλογος ή η φωνή της συνείδησής του.

    Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως και μέσα στο υπνοδωμάτιο ή το μπουντρούμι, υπάρχουν αόρατες παρουσίες, πλανώνται φαντάσματα: το φάντασμα του Νόμου και των συνεπειών του και δευτερευόντως το φάντασμα της κοινωνικής ηθικής. Ο σαδιστής σταματά επειδή αν είναι εχέφρων γνωρίζει πως σε περίπτωση που κόψει φέτες την υποτακτική του, θα τον περιλάβουν άλλες εξουσίες, απείρως ισχυρότερες από την δική του και θα τον τιμωρήσουν ανελέητα. ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ σε αυτές τις δυνάμεις ακόμη και παρά τη θέλησή του, ορμώμενος τόσο από ορθολογικούς συλλογισμούς όσο κι από το ένστικτο της επιβίωσης που του υποβάλλουν τη συμμόρφωση.

    Όταν έλεγα ότι τον Κυρίαρχο τον ελέγχει το Συμβόλαιο, δεν εννοούσα μόνο τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με τον υποτακτικό του, εννοούσα επίσης το Κοινωνικό Συμβόλαιο, δηλαδή τους καταστατικούς χάρτες της ανθρώπινης συμβίωσης που ισχύουν εντός της κοινωνίας όπου ζει. Διότι η κυριαρχία κι η εξουσία δεν ασκούνται εν κενώ, αλλά πάντα μέσα σ’ ένα πλέγμα οργανωμένων και πολύπλοκων σχέσεων.

    Ακόμη κι έτσι, με τόσες δικλείδες ασφαλείας, και πάλι συχνά πυκνά τα όρια ξεπερνιούνται, με δυσάρεστα ή ακόμη και τραγικά αποτελέσματα. Εντούτοις, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τον πολλαπλασιασμό ακραίων σαδιστικών συμπεριφορών σε εποχές γενικευμένης ανομίας ή πολεμικών συρράξεων, όταν εκλείπει ο φόβος τιμωρίας. Η σύγκριση θα είναι αποκαλυπτική.
     
  10. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Ναι αλλά μη ξεχνάμε πως ούτε το BDSM έχει να κάνει μόνο με σαδομαζοχισμό ούτε όλοι οι Αφέντες αρέσκονται στο να προκαλούν πόνο, ανευ αιτίας, στις σκλάβες τους.

    Ολο αυτό περί εξουσίας λοιπόν δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο από την σαδομαζοχιστική του πλευρά αλλά πολύ γενικότερα.
     
  11. Alexkat

    Alexkat Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?


    Πολύ σωστά Vautrin. ..Έγραψες ..!
     
  12. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Ποιός ελέγχει την εξουσία ?

    Ποιός λοιπόν εν τέλει ελέγχει,την εξουσία;

    Να με συγχωρέσετε, αλλά θα σας ξαναγυρίσω πίσω, στη σημασία του ρήματος "ελέγχω".
    Ελέγχω , εγω έμαθα πως σημαίνει πολλά πράματα που ΔΕΝ είναι συνώνυμα , ας σταθούμε όμως στην πρωταρχική σημασία, που είναι αυτή της έρευνας, της εξέτασης της αλήθειας, της αξίας, της ικανότητας, της ορθότητας ενός προσώπου η μιας κατάστασης.

    Ποιός ερευνά, εξετάζει ,λοιπόν, κριτικά ασφαλώς ,την εξουσία;
    Δυο οι πιθανες απαντησεις, ο εξουσιάζων και ο εξουσιαζόμενος.

    Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς,σε ένα καθεστώς δηλαδή που η εξουσία παραδίδεται συναινετικά σε συγκεκριμένα πλαίσια και με συγκεκριμένους κανόνες άσκησής της και οι δύο απαντήσεις είναι ορθές.
    Ελέγχει την εξουσία και ο εξουσιάζων και ο εξουσιαζόμενος.
    Ο πρώτος οφείλει να το κάνει ,αν είναι καλός κυβερνήτης η έστω και υστερόβουλα,για να διατηρήσει την εξουσία του.
    Ο δεύτερος το κάνει προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει την συναίνεση του στον εξουσιάζοντα, αν είναι ικανοποιημένος , η να την αναιρέσει, αν διαπιστώσει οτι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

    Σε ενα απολυταρχικό, ολοκληρωτικό καθεστώς , η εξουσία ασκείται μονομερώς από αυτόν που την καταλαμβάνει κατισχύοντας και υποτάσσοντας τον εξουσιαζόμενο στην δικιά του βούληση , στους δικούς του κανόνες.Αυτός που ελέγχει δηλαδή ερευνα, εξετάζει κλπ κλπ την εξουσία σε αυτήν την περίπτωση ποιός είναι; Εχω την αίσθηση πως είναι μάλλον ο εξουσιαζόμενος, με αποκλειστικό σκοπό να βρει ένα τρόπο να απαλλαγει απο αυτήν (την εξουσία) και - κυριως -τον ασκούντα αυτήν.

    ...Εν προκειμένω, το βδσμ θα μπορούσε να θεωρηθεί δημοκρατικό η απολυταρχικό καθεστώς; 
     
    Last edited: 7 Δεκεμβρίου 2012