Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μετά από εμένα το χάος...

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Aquarius, στις 13 Απριλίου 2013.

  1. Aquarius

    Aquarius New Member

    Μπήκε, λοιπόν, η Άνοιξη και, όπως είναι λογικό, άρχισαν πάλι να έρχονται οι γνωστοί και στερεοτυπικοί συνειρμοί. Τα λουλούδια που ανθίζουν, η γη να βάφεται με τόσα χρώματα όσα έχει το ορατό φάσμα, ο πεταλούδος να κυνηγά την πεταλούδα και οι ερωτικές τους περιπτύξεις κ.ο.κ. . Όχι, το παρόν δεν αποτελεί ελεγεία προς την ερωτική ζωή των πεταλούδων ή ύμνος για την Άνοιξη παρά μια παράθεση μερικών σκέψεων επί του χαοτικού μοντέλου που φαίνεται πως διέπει το χωροχρονικό συνεχές.

    Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι κάπου λίγο μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα κάποιος ιδιοφυής μετεωρολόγος έκατσε και έστησε σε υπολογιστή διάφορα μοντέλα με τα οποία (υποτίθεται πως) θα προέβλεπε την εξέλιξη του κλίματος της Γης. Τα μοντέλα αυτά ήταν απολύτως ντετερμινιστικά, θα έπρεπε δηλαδή για τα ίδια δεδομένα εισόδου να βγάζουν τα ίδια αποτελέσματα. Κάποια στιγμή παρατήρησε ότι κατά την τροφοδοσία ενός συγκεκριμένου μοντέλου τα αποτελέσματα εμφάνισαν μια ασυνήθιστη διαταραχή, διαταραχή η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αφού ελέγχθηκε ο εξοπλισμός και βρέθηκε ότι λειτουργεί όπως προβλέπεται ξεκίνησε να ελέγχει τα δεδομένα. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι σε έναν αριθμό με 10 δεκαδικά ψηφία είχε εισάγει λάθος το τέταρτο και πέμπτο δεκαδικό ψηφίο. Ένα τόσο πολύ μικρό λάθος, όταν μιλάμε για 4ο και 5ο δεκαδικό όλοι καταλαβαίνουμε την ασημαντότητά τους, ώστε φαίνονταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την τόσο παράξενη και ευρεία διαταραχή των αποτελεσμάτων του μοντέλου. Έτσι, λοιπόν, ο αγαπητός μετεωρολόγος αναφώνησε "Πρόκειται για κάτι τόσο περίεργο όσο το να προκαλεί τυφώνα στην Καλιφόρνια το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Έκτοτε το φαινόμενο είναι γνωστό ως το φαινόμενο της πεταλούδας.

    Τί σχέση μπορεί να έχει ένα τέτοιο φαινόμενο με ένα χαοτικό μοντέλο; Χαοτικό μοντέλο είναι αυτό το οποίο διέπεται από τόσες πολλές παραμέτρους ώστε τελικά να αποτελέσματά του να εξαρτώνται από τόσους πολλούς παράγοντες που να καθίσταται αδύνατη η αναγνώρισή τους από τον νου. Αυτό σημαίνει αφενός ότι κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος στις προβλέψεις των αποτελεσμάτων και αφετέρου ότι υπάρχουν παράγοντες τόσο μικροί και αδιόρατοι που όμως επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα, όπως ακριβώς μπορεί το ανεπαίσθητο, από άποψη πίεσης στον αέρα, φτερούγισμα της πεταλούδας να αλλάξει τις μετεωρολογικές συνθήκες μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

    Καθορίσαμε την σημαντικότητα του ελάχιστου εντός ενός χαοτικού μοντέλου. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Είναι σημαντικό γιατί βοηθά να αναθεωρήσουμε κάπως τις απόψεις μας περί της ζωής ή του χωροχρονικού συνεχούς. Εντάξει, ίσως η λέξη αναθεώρηση να είναι πολύ "βαριά" οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί απλώς να αλλάξει το πρίσμα με το οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

    Ας προχωρήσω στο προκείμενο και θα καταλάβετε, ελπίζω, την χρησιμότητα όλων αυτών που ανέπτυξα έως τώρα. Πολλοί εξ ημών αποδίδουν το οποιοδήποτε πολύ ή λίγο δυσάρεστο και πολύ ή λίγο ευχάριστο γεγονός στην ζωή τους στην τύχη. Λοιπόν, συγνώμη, αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο και τονίζω ότι δεν είμαι μοιρολάτρης. Όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή μας έχουν τις βάσεις τους κάποιους, απροσδιόριστους από εμάς, παράγοντες και γεγονότα ξένα προς την δική μας ζωή. Αυτήν ακριβώς την άγνοια αποκαλούμε τύχη και το χειρότερο είναι ότι την έχουμε θεοποιήσει. Προσευχόμαστε να έχουμε τύχη, την κυνηγούμε για να την πιάσουμε από τα μαλλιά και όλα αυτά τα ευχάριστα. Αμέσως τίθεται το ερώτημα: "Μπορεί κανείς να ελέγξει αυτήν την τυχαιότητα;". Βασικά η απάντηση είναι αρνητική. Είναι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί οι παράγοντες που είναι αδύνατον να εντοπιστούν όλοι και να τροποποιηθούν ή να διαγραφούν ώστε να αλλάξουν οι συνέπειές τους επί του συστήματος. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι να αγωνιστούμε για να μετριάσουμε ή να ενισχύσουμε, κατά περίπτωση και ανάλογα εάν αναφερόμαστε στα ευχάριστα ή τα δυσάρεστα, τα αποτελέσματα αυτά. Μπορούμε, επίσης, να προετοιμαστούμε για δαύτα απλά "ανοίγοντας" το μυαλό μας, αποδεχόμενοι ότι ακόμα και το πιο τρελό πράγμα, το οποίο νομίζουμε πως ποτέ δεν θα συμβεί, τελικά έχει τις ίδιες πιθανότητες να συμβεί με οποιοδήποτε άλλο γεγονός που έλαβε χώρα έως σήμερα στην ζωή μας.

    Δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα κλείσω μόνο εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου προς όλα αυτά τα μικρά έντομα που με τις κινήσεις τους έφεραν στην ζωή μου κάποιους πανέμορφους, από κάθε άποψη, ανθρώπους.
     
    Last edited: 13 Απριλίου 2013
  2. Black Butterfly

    Black Butterfly Αηδιασμένη

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Όντως τίποτα δεν είναι τυχαίο και μετά από ΕΜΕΝΑ το χάος.
    Θα επανέλθω όταν πιω καφέ.  
     
  3. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Ενδιαφέρον.

    Γενικά ο άνθρωπος αρνείται να πιστέψει στους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή του και δεν μπορεί να ελέγξει ή να κατανοήσει και ονομάζει πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους ως «τυχαία» και το φαινόμενο ως «τύχη». Ακόμη και τους ίδιους τους παράγοντες «τύχη» τους λέει. «Ο παράγον τύχη» λένε οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση.
    Ναι, τέτοια μαλακία.

    Για να λέμε όμως και τους στραβού το δίκιο, στα βιβλία των πιθανοτήτων ονομάζουμε πολλά πειράματα, ως «πειράματα τύχης». Π.χ. τη ρίψη ενός νομίσματος. Η αλήθεια είναι πως αν ρίξεις το ίδιο νόμισμα διατηρώντας όλες τις συνθήκες (δηλαδή τους παράγοντες) ίδιες το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο.
    Ό,τι λοιπόν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο να αναλυθεί, να ελεγχθεί και να εξηγηθεί το λέμε «τύχη».

    Φυσικά και δεν υπάρχει η τύχη ως έννοια.

    Υπάρχουν όμως παράγοντες που άλλους μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο κι άλλους λιγότερο. Π.χ. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε για το που θα γεννηθούμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε για το ποιοι θα είναι οι γονείς μας κ.ο.κ.



    Όσο για «τα έντομα» τα οποία προκαλούν τα παραπάνω, εγώ θα πάρω την ηλεκτρική μυγοσκοτώστρα της MissMary και θα τα εξολοθρεύσω όλα τα μπουρδέλα.

     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  4. Black Butterfly

    Black Butterfly Αηδιασμένη

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Έτσι! Τσάκισέ τα όλα!
    Ξέρεις σε τί μπελάδες με έχουν βάλει εμένα που (δεν) με βλέπεις;    
     
  5. Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
    νομίζω πως η επαφή με τη φύση θα μας βοηθούσε να μην ξεχνάμε, αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα κάποιους μηχανισμούς, καθώς και το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης.
     
  6. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Τύχη ή και μαθηματική ελπίδα (E) ή και random walks αναγνωρίζει επίσης η επιστήμη. Στοχαστικά υποδείγματα, στατιστική επαγωγή και όλα όσα ξεκινούν από τις κατανομές Gauss, ένας ολόκληρος κόσμος.

    Ασφαλώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς και την τύχη μας την φτιάχνουμε ή και την προκαλούμε κάποιες φορές, το θέμα με τα υποδείγματα είναι ότι ποτέ η ανεξάρτητη μεταβλητή δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη από τις τιθέμενες ως ερμηνευτικές της.

    Αβεβαιότητα όμως υπάρχει, στα πάντα.
     
  7. Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...


    Τι εννοείς ξένα γεγονότα προς τη δική μας ζωή; Ενέργειες τρίτων που έφεραν κάποιο γεγονός-αποτέλεσμα στη δική μας ζωή ή κάποιο ξένα γεγονότα με την έννοια του άγνωστου πχ μεταφυσικού;
     
  8. _DaRkNiGhT_

    _DaRkNiGhT_ femdom art

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Λοιπον,παιδαρε, στο πρωτο μερος του κειμενου σου περι χαους με βρισκεις συμφωνο εκτος απο μερικες λεπτομερειες αλλα κ παλι ειναι πολυ τεχνικα πραγματα αυτα.

    Κι εγω πιστευω στην συνεκτικοτητα του χωρου κ του χρονου. Αρχικα να πω οτι ενα χαοτικο μοντελο εχει πολλες αρχες κ δεν ειναι τοσο περιπλοκο οσο φανταζει. Καπου εκει μπαινουν κ τα στρινγκακια αλλα ας μην το εξειδικευσουμε για την ωρα. Αν κ θα σου προτεινα γκρασμανιαν μανιφολντς.

    Ομως ο παραγοντας τυχη ειναι διαφορετικος. Προσωπικα πιστευω στην τυχαιοτητα της τυχαιοτητας. Κ σε ρωταω το εξης: τελικα υπαρχει βουληση?
     
  9. Divina

    Divina Regular Member

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    أنا أحبك موت حبيبي

    ESY KSEREIS TI SIMAINEI  

     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  10. Divina

    Divina Regular Member

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    ΟΥΠΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ

    ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ
     
  11. Aquarius

    Aquarius New Member

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Καταρχάς κακώς ονομάζονται πειράματα τύχης. Ο αγγλικός όρος είναι "random experiment" και θα μπορούσε καλύτερα να αποδοθεί και ως "πείραμα συμπτώσεων". Έτσι θα ήταν πιο ακριβές νομίζω. Ουσιαστικά πρόκειται περί πειραμάτων τα οποία δεν εκτελούνται με βάση συγκεκριμένο "αλγόριθμο" ή "πρόγραμμα", εκλείπει δηλαδή εντελώς η ανθρώπινη παρέμβαση πέραν της αρχικής κατάστασης.
    Παρ' όλα αυτά τα πειράματα εμφανίζουν μερικά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τζόκερ: η πιθανότητα για να εμφανιστεί ένας συγκεκριμένος συνδυασμός αριθμών (5+1 αριθμοί) υπολογίζεται, εύκολα, ότι είναι 1 στα 2.932.221.600 . Αυτό σημαίνει ότι εάν έπαιζα μόνος μου με την κληρωτίδα (κι όχι με την κλειτορίδα  ) και έκανα μία και μοναδική πρόβλεψη τότε θα είχα 1 πιθανότητα στα 3 τρισεκατομμύρια να πέσω μέσα! Εξ αυτού συνάγεται το κάτωθι συμπέρασμα: εάν υποθέσουμε ότι σε κάθε κλήρωση παίζονται 10 εκατομμύρια μοναδικές στήλες τότε θα είχαμε νικητή 1 φορά ανά 293 κληρώσεις περίπου, το οποίο μεταφράζεται σε έναν νικητή κάθε τρία χρόνια!!! Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει γιατί για κάποιον λόγο* κάποια αποτελέσματα είναι πιο συχνά από κάποια άλλα, φαινόμενο το οποίο η επιστήμη το έχει ονομάσει στατιστική πύκνωση. Έτσι, ακόμα κι εάν ρίξουμε το νόμισμα με ρομποτικό βραχίονα άπειρες φορές θα εμφανίζονται χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα έχουμε συνεχόμενες κορώνες και διαστήματα κατά τα οποία θα έχουμε συνεχόμενα γράμματα. Οπότε εάν ζούμε την περίοδο που έχουμε πύκνωση κορώνων κι εμείς ποντάρουμε στα γράμματα λογικό είναι να βγαίνουμε συνεχώς χαμένοι. Όποιος, όμως, τα ξέρει αυτά τότε θα μπορεί να διακρίνει είτε ποιο είναι το σωστό ποντάρισμα είτε ποιος είναι ο σωστός χρόνος για να ποντάρει αυτό που θέλει η καρδούλα του.

    *Στο παράδειγμα της κληρωτίδας υπάρχουν πολλοί λόγοι, μη ανθρωπογενείς, που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Μια ανεπαίσθητη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο εσωτερικό του θαλάμου, μια φθορά που θα προκληθεί στο μπαλάκι από τις κρούσεις στον θάλαμο είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που παρεμβάλλονται και που δεν μπορούν να υπολογισθούν, κατά το τμήμα των συνεπειών τους, επακριβώς οι επιδράσεις τους στο πείραμα.


    @smelly cat: δεν θα εισάγω το μεταφυσικό στην συζήτηση. Ας αρκεστούμε σε όσα αποδέχεται η επιστήμη ως αληθινά. Προφανώς, όμως, υπάρχουν παράγοντες εντελώς άγνωστοι σε εμάς που μπορεί να μας επηρεάσουν έμμεσα ή άμεσα.

    @lucozade: βούληση υπάρχει. Το σωστό ερώτημα είναι εάν υπάρχει πραγματικά ελεύθερη βούληση και έως έναν βαθμό πιστεύω πως υπάρχει. Όλοι μας είμαστε λίγο πολύ δέσμιοι των βιωμάτων μας αλλά αν κάποια βιώματα μάς έχουν επηρεάσει πολύ τότε πραγματικά πλέον δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις και να τα διαχωρίσεις από τον εαυτό σου όταν αυτοπροσδιορίζεσαι. Έτσι, ακόμα και αν η απόφασή σου επηρεάζεται από αυτά ουσιαστικά πάλι εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει. Από την άλλη ίσως να μην έχουμε σε απόλυτο βαθμό την ζωή μας στα χέρια μας, με την έννοια ότι μας συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν είναι δική μας απόφαση η συμβολή τους στην ζωή μας. Πάλι, όμως, είναι στην δική μας βούληση να αποφασίσουμε κατά πόσο και αν θα μας επηρεάσουν...

    @Divina: 1) Δεν είναι ελληνοαγγλικά, είναι φραγκολεβαντίνικα ή greeklish. 2) Πειράζει που ξέρω κι εγώ (στο περίπου) κι εγώ αυτό που έγραψες στα αραβικά;

    @gaby: αβεβαιότητα υπάρχει στον βαθμό που δεν μπορεί να γνωρίζουμε τα πάντα.  

    ΥΓ. Τα έντομα δεν φταίνε σε τίποτα, απλά προσπαθήστε να αποφεύγετε περιοχές που ξεσπούν συχνά καταιγίδες.  
     
    Last edited: 15 Απριλίου 2013
  12. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Μετά από εμένα το χάος...

    Δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει τον όρο «στατιστική πύκνωση» αλλά ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση τα ισοπίθανα ενδεχόμενα σε άπειρες επαναλήψεις του πειράματος τείνουν να επαληθευθούν. Πως θα ξέρεις λοιπόν πότε αρχίζει και πότε τελειώνει κάτι τέτοιο (αν ποτέ αρχίσει); Και προφανώς η φύση δεν κρατά στη «μνήμη» τα προηγούμενα αποτελέσματα.

    Το πρόβλημα με τον κόσμο μας είναι πως όλα έχουν μια εξήγηση.
    Ακόμη και τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος π.χ. για το πως γεννήθηκε αυτή η αρχέγονη ύλη που εξερράγη. Στο μικρόκοσμο όμως του καθενός είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή που εκτός του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελεγχθούν, έστω και στο ελάχιστο, είναι και τελείως μάταιο. Ποια έντομα λοιπόν να ευχαριστήσεις ή να εξοντώσεις;

    Προφανώς τίποτα δεν είναι «τυχαίο».
    Ούτε οι αριθμοί που θα κληρωθούν στο joker, ούτε με το ποια/ποιον θα ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας, ούτε και η ώρα που θα μας «κληρώσει» για να πεθάνουμε.

    Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα παραπάνω που βαριέσαι να ασχοληθείς με το οτιδήποτε.
    Έτσι βέβαια χάνεται και η «μαγεία*» από τη ζωή και οι ελπίδες για... επόμενες ζωές.
    Ποτέ δεν υπήρξαν για την ακρίβεια.



    *εκτός από αυτή…
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014