Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Συναίνεση vs κακοποίηση

Συζήτηση στο φόρουμ 'Νέοι στον χώρο του BDSM' που ξεκίνησε από το μέλος estelwen, στις 22 Οκτωβρίου 2016.

  1. brenda

    brenda FU very much

    Εγώ λέω την αλήθεια, όπως την έχω δει και την έχω βιώσει. Τα υπόλοιπα, είναι δικά σου συμπεράσματα, τα οποία, ειλικρινά, καθόλου δεν με αφορούν.
     
  2. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Μαγκιά σας, απλά το BDSM δεν έχει καμία σχέση με την κακοποίηση.
     
  3. Guruni

    Guruni aohuhzp lpzhp

     
  4. brenda

    brenda FU very much

    Το σωστό είναι αυτό που λες, ο ορισμός του bdsm είναι ακριβώς αυτός, δυστυχώς όμως η ζωή τα φέρνει και αλλιώς τα πράγματα.
     
  5. tithon

    tithon Contributor

    "κακοποίηση με όρους αντικειμενικούς" να σταθούμε λίγο εδώ. να βρούμε τι επιτέλους είναι κακοποίηση. να ορίσουμε κριτήρια, να προσδιορίσουμε χαρακτηριστικά.
    κακοποίηση είναι ό,τι προκαλεί πόνο; ό,τι αφήνει σημαδια; οτι προκαλεί δυσφορία; ό,τι πιέζει; ό,τι αλλιώνει; ό,τι κουράζει; ό,τι διαταράσσει; ό,τι δεν αναστρέφεται; ό,τι μετακινεί;
    ένα απ' αυτά; κάποιος συνδυασμός; όλα μαζί;

    αν επιχειρήσω αναγωγές θα διαπιστώσω οτι το ποδόσφαιρο, ο προπονητής, οι συμπαίκτες, οι αντίπαλοι προκαλούν πόνο, για τον οδοντίατρο δεν συζητώ.
    τα τατουαζ αφηνουν και σημαδια, μαζι και οι χειρούργοι και η δουλειά στα χωράφια. το μάθημα των θρησκευτικών ήταν εφάμιλλο της επίσκεψης σε οδοντίατρο και στον φυσιοθεραπευτή μετά το ατύχημα σε δυσφορία, το θυμάμαι καλά. ας μην συμπεριλάβω το σχολείο συνολικά. πολύ πιέστηκα που δεν με προτιμούσαν κι ορισμένες συμμαθήτριες, ενας θεός ξέρει γιατί!!
    όλα τα παραπάνω κι όσα δεν ανέφερα με άλλαξαν, με αλλίωσαν, ορισμένα με κούρασαν και μετατόπισαν τις ισορροπίες μου. δεν θα ξαναγίνω παιδί. η ζωή είναι απαιτητική. ο ύπνος κακοποιεί;

    εννοώ με τα παραπάνω οτι χρειάζεται μια διασαφήνιση, αν θελήσουμε να κατατάξουμε την ασυμμετρια ή και το σαδομαζοχισμό σε μια παραβατικότητα με βάση ενα ηθικό ή αξιακό σύστημα που κατασκευάστηκε ακριβώς για να αποκρύψει και να καταδικάσει την ασυμμετρια χάριν της παραγωγικότητας, φυσικά μπορούμε να το κάνουμε. μην μπερδευόμαστε με "αντικειμενικούς όρους" όμως. η ευθανασία δεν ειναι κακοποίηση όπως το καταλαβαίνω. κυριολεκτικά ισοδυναμεί με φόνο. μη φέρετε λεξικό.
    ας αρχίσει η συζήτηση.
     
    Last edited: 7 Νοεμβρίου 2016
  6. estelwen

    estelwen χρήσιμη Contributor

    Φαινομενικά, μηχανιστικά θα έλεγα, σε ένα πρώτο επίπεδο απαρίθμισης αντικειμενικών "συστατικών", πολλά μοιάζουν να είναι κακοποίηση. Ο γονιός που ζορίζει το παιδί να τρώει φακές αντί για γαριδάκια, ο γιατρός που αναγκάζει τον καρδιοπαθή να αλλάξει τρόπο ζωής, κάποιος που βασανίζει γατάκια, ένας κατά συρροήν δολοφόνος.

    Δεν εξομοιώνονται όλα όμως.

    Η ύπαρξη της συναίνεσης, της κοινής πρόθεσης, δεν αίρει απλά ηθικές και νομικές συνέπειες της κακοποίησης. Είναι βασικό συστατικό μιας καινούργιας έννοιας.
    Δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας των συστατικών. Προϋποθέτει ένα κοινά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παράγει κοινή απόλαυση, κοινή ηδονή, όλα ανύπαρκτα στοιχεία στο πρώτο επίπεδο στο οποίο αναφέρθηκα.

    Η αλλαγή στην έννοια είναι τόσο μεγάλη που για μένα παύει να υπάρχει συγγένεια.

    Αν οι φίλοι μου με πετάξουν στη θάλασσα και δεν ξέρω μπάνιο, αν δεν μάθω επιτόπου, θα έχω κακοποιηθεί.
    Αν ξέρω, ή μάθω εξ αυτού, θα το απολάυσω τα μάλα.
     
    Last edited: 7 Νοεμβρίου 2016
  7. elfcat

    elfcat . Contributor

    @estelwen , @tithon,

    θα κάνω μία και μόνη γλωσσολογική παρέκβαση, επειδή θεωρώ ότι θα βοηθήσει να συνεννοηθούν όσοι επιθυμούν να συνεννοηθούν, και δεν θα επανέλθω.

    Τα γενικά λεξικά δεν καταγράφουν ούτε ορισμούς, ούτε έννοιες. Καταγράφουν λέξεις (σημαίνοντα) και τις σημασίες τους (σημαινόμενα) κατά τον τρόπο που αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται από την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που μιλά την δεδομένη γλώσσα. Υπάρχουν επίσης, ετυμολογικά λεξικά, εννοιολογικά λεξικά, λεξικά αντιθέτων / συνωνυμων, επιστημονικά και επαγγελματικά εγχειρίδια με ορισμούς της αντίστοιχης ιδιολεκτου (jargon) κλπ.

    Η λέξη "κακοποίηση" αναφέρεται σε πράξεις ή αλληλουχίες πράξεων με απτά και διακριβώσιμα αποτελέσματα. Διακριβώσιμα, είτε από τον μέσο άνθρωπο δια των φυσιολογικών αισθήσεων (π.χ. μώλωπες, εκδορές), είτε από ειδικούς μέσω εξετάσεων (π.χ. κάταγμα, ρήξη σπλήνας). Η σωματική κακοποίηση είναι κάποιες φορές ορατή δια γυμνού οφθαλμού, η ψυχολογική κακοποίηση καλόν είναι να αφήνεται σε ειδικούς.

    Μεταφορικά, και συχνά καταχρηστικά κατά τη γνώμη μου, η λέξη αυτή χρησιμοποιείται και ως συντόμευση για την φράση "κ α κ ο π ο ι η τ ι κ ή σ χ έ σ η" που είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και περίπλοκο. Το τί είναι και τί δεν είναι κακοποιητική σχέση είναι τεράστια συζήτηση.

    Ομως, για να μην μένει αμφιβολία: δεν έχω δει από πουθενά να προκύπτει ότι οι BDSM σχέσεις είναι κακοποιητικές σχέσεις, εξ ορισμού.

    Κάποιες μπορεί να είναι, κάποιες όχι. Δεν έχω υπόψη μου καμμία μελέτη που να δείχνει ότι στατιστικά, εμφανίζονται περισσότερες κακοποιητικές σχέσεις στο BDSM απ΄ότι σε άλλου είδους σχέσεις.

    Αντιλαμβάνομαι όμως από τη λογική και την εμπειρία μου, ότι ο χώρος του BDSM μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους να επιδιώξουν και να κάνουν κακοποιητικές σχέσεις, κρυμμένες πισω από το μανδύα των νοημάτων και των πρακτικών του BDSM. Αυτό θέλει όντως μια προσοχή.

    Οπως και να χει, κατά τη γνώμη μου, οι BDSMers δεν (θα έπρεπε να) φοβούνται τις λέξεις.

    Αν υπάρχει κάποια ελευθεριακότητα σε αυτούς, αυτή θα έπρεπε να ξεκινάει από την ελευθερία να μην χρειάζεται η ελευθερία σου την έγκριση των άλλων. Οχι από την "ελευθερία" τους να χρησιμοποιούν τις λέξεις κατά το δοκούν.

    @tithon,

    ακόμη και ο πιο ακραιφνής σχετικισμός, είναι σχετικός. Υπάρχει, κατ' ελάχιστον, η αντικειμενικότητα της συμφωνίας των αισθήσεων από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων παρατηρητών. Τώρα που γράφω, εδώ που γράφω, έξω είναι μια υπέροχη φωτεινή μέρα και η εποχή ονομάζεται "φθινόπωρο". Πουάν φινάλ.

    Οποιος νιώθει ή είναι Καβάφης ή Μπρετόν, μπορεί να διατυπώσει τα πράγματα διαφορετικά και εμεις οι καθημερινοί άνθρωποι θα τον δούμε με δέος. Σαρώνοντας το φόρουμ επί χρόνια, δεν είδα τέτοια δείγματα  Αλλά αν κάποιος καλεί σε γόνιμη συζήτηση, και δεν είναι Καβάφης, Μπρετόν ή Παπαδιαμάντης, θα πρέπει να υπάρχει συν-εννόηση τουλάχιστον στο επίπεδο των λέξεων, αλλιώς είναι όντως διάλογος κωφών όπως είπε και ο @underherfeet.

    @all,

    Οποιος σοκάρεται από τον "φόνο" ως παράδειγμα, ας αντικαταστήσει με "κάταγμα" ή με "μώλωπα". Κανένα από τα δύο δεν επηρρεάζεται, ως διακριβώσιμο αποτέλεσμα, από τις προθέσεις και την συναίνεση. Ο μώλωπας και το κάταγμα, είναι αποτέλεσμα κακοποίησης του σώματος. Το ότι κάποιος συναινεί σε πρακτικές που φτάνουν μέχρι εκεί, δεν αλλάζει το αντικειμενικό γεγονός της κακοποίησης του σώματος του, επειδή αυτός τυχόν αντλεί ηδονή και απόλαυση. Επειδή η συναίνεση ΔΕΝ μεταβάλει τα κριτήρια διακρίβωσης της πράξης της κακοποίησης (η οποία πράξη κακοποίησης, ξαναλέω, δεν είναι το ίδιο με την "κ α κ ο π ο ι η τ ι κ ή σ χ έ σ η" )

    Εξακολουθώ να προβληματίζομαι όμως, τι κάνει ανθρώπους που ασχολούνται με BDSM να προσπαθούν να εξωραϊσουν τις τυχόν κακοποιητικές πρακτικές που χρησιμοποιούν. Δεν βρίσκω άλλη απάντηση από την ενδοβαλμένη κοινωνική ηθική απέναντι στη βία και τα αποτελέσματα της.

    Ξανα εφιστώ την προσοχή στην συναίνεση, ως αποποίηση ευθύνης. Για την νομική ορθότητα και μόνον, το άρθρο του ΠΚ που επικαλέστηκε ο @newentry μερικές σελίδες παραπάνω, αναφέρεται, όπως από την αρχή λέω, στις νομικές συνέπειες, ΔΕΝ λέει ότι η (απλή) σωματική βλάβη αίρεται και θεωρείται "ως μη γενόμενη" αν υπάρχει η συναίνεση. Απλώς, δεν διώκεται. Και φυσικά, @tithon, η εξαίρεση αυτή είναι για τις όντως κακοποιητικές πράξεις, που λαμβάνουν χώρα σε ένα σωρό δραστηριότητες π.χ. αθλητικές, ιατρικές πράξεις κλπ. (υπό την αίρεση της αμέλειας, που έχει άλλη αντιμετώπιση). Το πως πιστοποιείται κατά νόμο η συναίνεση, είναι άλλη τεράστια κουβέντα, που μάλλον πρέπει να την κάνουν νομικοί, και όχι BDSMers. Εδώ μέσα, θα άξιζε να συζητάμε πώς πιστοποιείται η ουσία της συναίνεσης εν BDSM.
     
  8. Constantine480

    Constantine480 Non Serviam

    Από ότι κατάλαβα από τα σχόλια το BDSM είναι συναινετική κακοποίηση.

     
     
  9. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Ας το συμμαζέψω λοιπόν...

    Κακοποίηση είναι το αποτέλεσμα ενεργειών από άτομο/α σε άτομο/α σε όποιο πεδίο μπορεί να οριστεί και να διακριβωθεί η κακοποίηση από τα όποια διαθέσιμα εργαλεία (από τις 5 αισθήσεις έως ψυχολογική διερεύνηση).

    Η αντίληψη για το τι συνιστά κακοποίηση είναι κοινωνική μεταβλητή.

    Το μέτρο της κακοποίησης είναι οι όποιες επκρατούσες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνουν το όποιο νομικό καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου κρίνεται η όποια κακοποίηση.
     
  10. _voltage_

    _voltage_ Ιδιόκτητη. Contributor

    Μια μικρή παρατήρηση.

    Εμένα μου φαίνεται πιο παράξενο να επιλεγεις συνειδητα να ασκεις μια πρακτική την οποία αντιλαμβανεσαι ως κακοποιηση πάρα απλά να μην θεωρείς αυτή την πρακτική ως κακοποίηση.
     
  11. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Εκείνο το παράξενο πράγμα που κάποιοι το ονομάζουν σαδισμό..
     
  12. _voltage_

    _voltage_ Ιδιόκτητη. Contributor

    Καμία αντίρρηση γενικά σε αυτό. Ένα σχόλιο ομως: ούτε εντός γάμου υποτίθεται ότι επιτρέπεται η κακοποίηση. Συμβαίνει? Ναι.
    Ούτε η κακοποίηση από γονείς. Συμβαίνει? Ναι.
    Άρα άλλο είναι να λέμε ότι bdsm = κακοποιηση ( σε καμία περίπτωση δεν είπες αυτό το λέω ως κομμάτι της σκέψης μου) και άλλο ότι υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης εντός bdsm, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους δυστυχώς.
    Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούμε τόσες σελίδες τώρα είναι απλά να πάρουμε εκείνο το ίσον και να το στείλουμε στο γεροδιαολο, εγώ τουλάχιστον.

    Με αγαπη.