Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μητριαρχία

Συζήτηση στο φόρουμ 'Γυναικεία Κυριαρχία' που ξεκίνησε από το μέλος espimain, στις 12 Φεβρουαρίου 2018.

  1. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    @tithon
    Ό.έ.δ, επί της ουσίας!
     
  2. Enthralling kernel G

    Enthralling kernel G Regular Member

    Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ο λόγος περί ύπαρξης μητριαρχικής οργάνωσης, αφορά σε θεωρίες που προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα κάνοντας συνδυασμό διαφόρων ενδείξεων. Αυτό βέβαια αφήνει τα πράγματα μετέωρα. Αλλά πρέπει να έχει κανείς υπόψη του πως όταν γίνεται αναφορά σε τόσο παλαιές εποχές, τα στοιχεία είναι από λίγα έως ελάχιστα. Μια άλλη παράμετρος που χρήζει προσοχής και που προκύπτει ακριβώς από τη σαφή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, είναι πως κάθε προσπάθεια αποκρυπτογράφησης φέρει μοιραία και το ιδεολόγημα αυτού που αποπειράται να μιλήσει. Γενικότερα είναι καλό να κρατάμε μικρό καλάθι καθώς οι περισσότερες εκ των ερευνών βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο. Εδώ αγνοούμε βασικά πράγματα ακόμη και για πολύ νεότερους χρόνους.
     
  3. E. Dantes

    E. Dantes Uno, nessuno e centomila

    Απο την ιστορικη διασταση της μητριαρχιας, δεν φαινεται να υπαρχει οχι μονο καμια ιστορικη αποδειξη υπαρξης μητριαρχιας, αλλα ουτε καν αμεσα ιστορικα τεκμηρια.
    Υπαρχει μονο ερμηνεια και συσχετισμος.
    Αλλα ακομα και να υπηρξε καποτε, πριν την καταγεγραμμενη ιστορια, σιγουρα ηταν μη βιωσιμο συστημα γι αυτο κι εξαφανιστηκε νωρις και χωρις ιχνη. Αν ηταν βιωσιμο συστημα, καπου καπως καποτε θα ειχε διατηρηθει μεχρι προσφατα.
    Ομως δεν εχω δει σχετικη ανθρωπολογικη ερευνα, ουτε εχω ακουσει κατι σχετικο. Αν ξερει κατι κανενας συναμαρτωλος οποιου φυλου, ας το παραθεσει.

    Ομως περα απο την ιστορικη και βιολογικη διασταση της μητριαρχιας, υπαρχει η κοινωνιολογικη, η ανθρωπολογικη (σε τι κοινωνισ ειναι δυνατη η υπαρξη η η εδραιωση και διατηρηση της μητριαρχιας?), η ψυχολογικη, η εξελικτικη, η οικονομολογικη, ενδεχομενως και αλλες.

    Το θεμα παντως θα ξανασυζητηθει σε αλλη βαση σε μερικα χρονια, οταν η τεχνητη μητρα και η εξωσωματικη εγκυμοσυνη, η αναπαραγωγη ωαριου με ωαριο (ηδη εφικτη), το τεχνητο σπερμα, και το σεξ με ρομποτ, που ενδεχομενως θα αλλαζουν.και φυλο κατα βουληση, μαχι με την επιλογη φυλου των μωρων κατα παραγγελια, θα γινουν κσθημερινοτητα.
    Αν το πρωτο κυμα του φεμινισμου ανθισε μετα τη σεξουαλικη απελευθερωση που εφερε το αντισυλληπτικο χαπι, κανενας δεν μπορει να προβλεψει υ
    τι τεκτονικες αλλαγες στις σχεσεις και στην κατανομη εξουσιας των δυο φυλων θα φερουν αυτες οι επερχομενες αλλαγες. Το πιθανοτερο ειναι οτι η συζητηση περι πατριαρχιας και μητραρχιας με το σημερινο τους περιεχομενο θα ειναι εντελως κενη περιεχομενου.
    Αλλωστε το αντρικο χρωμοσωμα εξαφανιζετσι με ταχειςρυθμους. Σε συνδυασμο με τον μαλλον αναποφευκτο επομενο μεγαλο πολεμο, μπορει να μειωσει τοσο τον αντρικο πληθυσμο σε μερικσε δεκαετιες, που τα πραγματα θα επανακαθοριστουν απο εντελως αλλη βαση.

    Αληθεια, μπορει κανεις να φανταστει μια κοινωνια μονο με γυναικες? πως στο δαιμονα θαναι, ηθελα να ξερα...
     
  4. tithon

    tithon Contributor

    χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον αναπαραγωγικό μηχανισμό, για την ακρίβεια στο αντίθετο προτίθεμαι, νομίζω πως η χρήση του όρου "δημιουργία" είναι επιφανειακή και εκλογικευτική.

    στα ψάρια (σε πάρα πολλά), ο παλαιότατος μηχανισμός είναι απλός, αδιάφορος και τυχοδιωκτικός. αρσενικοί και θηλυκές συγκεντρώνονται, απελευθερώνουν γεννετικό υλικό σε μιά εξαίσια σούπα, συναντιούνται τα υλικά, με όλους τους συνδυασμούς προέλευσης, γονιμοποιούνται, αναπτύσσονται και τρέφονται σε ελεύθερο και επικίνδυνο περιβάλλον, με χαμηλό ποσοστό ευστοχίας αλλά οι αριθμοί κερδίζουν.
    ένα βήμα μετά, κάποια ερπετά, εξασφαλίζουν ένα πιο ευοίωνο περιβάλλον φιλοξενούντα τη γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της θηλυκιάς. η συνέχεια παραμένει σε ελεύθερο ή σχετικά προστατευμένο περιβάλλον, έξω απ το σώμα (ή και την ευθύνη) της θηλυκιάς. παρόμοια έχουν ήδη κάνει τα έντομα, παίρνοντα άλλον δρόμο.
    τα θηλαστικά το τερματίζουν. παίζουν κόντρα στους αριθμούς. γονιμοποίηση, ανάπτυξη, ακόμη και γαλουχία μετά, στο και από το σώμα της θηλυκιάς.
    ξέρουμε κι ένα είδος που κατάφερε να μην απογαλακτίζεται. αλλά είναι άλλη συζήτηση, σχετική με μητροκεντρισμό πάντως.
    οι αριθμητικοί περιορισμοί και η διάρκεια του μηχανισμού προς την ευστοχία, αντικειμενοποιούν τον μηχανισμό, παράλληλα με τον διμορφισμό παράγουν ένα μη πολιτικά ορθό μίγμα, για τα μέτρα της τρέχουσας δεκαετίας.  
    ευτυχώς, στα έντομα, με μια διαφορετική διευθέτηση, αντίστοιχα δεδομένα αντικειμενοποιούν το άλλο φύλλο, εισάγοντας και άφυλα άτομα, και διασώζεται η πολιτική ορθότητα για φέτος.

    η αντικειμενοποίηση εισπράττεται με τρεις, σχηματοποιημένα, τρόπους:
    - με φοβική ιεροποίηση
    - με αδιάφορο τυχοδιωκτισμό
    - με επιθετική οικειοποίηση
    και τους συνδυασμούς τους.
     
    Last edited: 16 Φεβρουαρίου 2018
  5. tithon

    tithon Contributor

    οι εγκατεστημένοι μηχανισμοί που αφορούν στο είδος μας (και ευρύτερα) μετρούν ηλικίες ευστοχίας εκατομυρίων χρόνων. η γνώμη οτι τεχνολογικοί πειραματισμοί μηδαμινής διάρκειας, προσβάσιμοι σε ένα ελάχιστο κλάσμα εύπορων ματαιόδοξων δυτικών μπορουν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές του είδους, είναι μάλλον ανταγωνιστική προσδοκία, παρά διαπίστωση.
     
  6. crmaria

    crmaria ..but darling you are a pretty wildflower!!

    δεν σε πιανω αλλα οκ  
     
  7. Enthralling kernel G

    Enthralling kernel G Regular Member

    Το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί πειραματισμοί αποτελούν εκ των πραγμάτων κεκτημένο της συμπεριφοράς του είδους, κάνει το ζήτημα ενδεχομένως πιο επισφαλές ως προς το όποιο αποτέλεσμα. Οψόμεθα...
     
  8. Πώς θα ειναι; Πιστεύω αρκετά παρόμοια με τη σημερινή, με τα ίδια προβλήματα και μόνες διάφορες αυτές που θα έχει επιφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ηθικής. Πάντως είναι γεγονός πως η αποτελεσματικότητα σε ένα επάγγελμα, μια διοικητική θέση ή τις καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζεται από ατομικά χαρακτηριστικά όπως η θέληση , η γνώση και η εμπειρία που είναι ανεξαρτήτως φύλου, όπως γεγονός είναι πως οι κοινωνικοί/νομικοι/οικονομικοί θεσμοί που υπάρχουν είναι και θα παραμείνουν επίσης ανεπηρέαστοι από το φύλο αυτών που υπάγονται σ αυτούς.

    Τώρα, αν λέγοντας μητριαρχια εννοούμε μια κατάσταση αντίστροφη με αυτή που επικρατούσε στην Ελλάδα του '30 όπου οι γυναίκες δεν έβγαιναν εύκολα από το σπίτι, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και τα λοιπα, αυτο δυσκολα το βλεπω να ερχεται - και αν ερθει, γιατί να είναι διαφορετικό από εκείνη την περιοδο (με τους άντρες στη θέση των τότε γυναικων). Και Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι εκείνες οι εποχές ήταν καλύτερες απ ότι τώρα.  
     
  9. E. Dantes

    E. Dantes Uno, nessuno e centomila

    Αν πιστευεις οτι το ζητημα έχει μονο διάσταση εξελοκτικου ντετερμινισμου, πασο.

    Ομως κατ' εμε οι συνιστωσες ειναι πιο πολλες και σε δυναμικη αλληλεξαρτηση.
    Οι τεχνολογικοι πειραματισμοι μηδαμινης διαρκειας προσβασιμοι μονο σε ευπορους, σε λιγα χρόνια γινονται μερος τη καθημερινοτητας των πιο φτωχων.
    Ηδη στο σπιτι ακομα κι αυτων που ζουν κατω απο το οριο της φτωχειας, υπαρχουν τεχνολογικες εξελιξεις που ειναι αναποσταστο μερος της καθημερινοτητας, τις οποίες ουτε ο πιο πλουσιοας αυτοκρατορας δεν μπορουσε ν α έχει πριν 100 χρόνια. Και το κυριοτερο, οι προσδοκιες μας, ο τροπος σκεψης μας, η συμπερφορά μαςη κοινωνικη μας αλληλεπιδραση ακι η αυτοαντιληψη μας επηρρεάζονται, έως και καθορίζονατι από αυτες τις εξελιξεις - μηδε του φορουμ τουτου εξαιρουμενου.
    Ο τεχνολογικος πειραματισμος της αντισυλληψη αλλαξε ριζικα και για παντα τις σχεσεις των δυο φυλων και απ οσο έχω διαβασει, έπαιξε τεραστιο ρολο στη μετεπειτα σεξουαλικη απελευθερωση και το πρωτο κυμα φεμινισμου, που φυσικα μπορεσε να πιασει γερες ριζες και χαρη στο μεταπολεμικο μοντελο του δυτικου κρατους πρόνοιας και της νεας εργασιακής πραγματικότητας.
    Η τεχνητη μητρα ή η αναπαραγωγη ωαριου με ωαριο, που τιποτα δεν αποκλειει το να ειναι σε 20 χρόνια τεχνολογικες δυνατοτητες προσβασιμες σχεδον σε ολους, οπως η εξωσωματικη, γιατι δεν θα μπορουν να επηρρεασουν σε μεγαλη κλιμακα τις αντιληψεις και συμπεριφορές μας;
     
  10. tithon

    tithon Contributor

    σε κάθε περίπτωση συζητάμε για ένα κλάσμα πληθυσμού, ενός από τους πολιτισμούς που έχει αναπτύξει το είδος, που εξασθενεί σημαντικά σε κάθε διακοπή ρεύματος. με χαρακτηριστικά εφήμερα και αδοκίμαστα για την κλίμακα του είδους.
     
  11. E. Dantes

    E. Dantes Uno, nessuno e centomila

    Εκτος και αν έχω καταλαβει τελειως λαθος, σε αυτον ομως τον πολιτισμο έχει ανοιξει η σχετικη συζητησ και υπάρχει το σχετικο αίτημα και η κάπως εναγωνια αναζητηση ιστορικής τεκμηριωσης. Και σε αυτον τον πολιτισμο επικεντρωνεται η συζήτηση, παρα την αναζητηση ιστορικων ερεισματων σε φυλες εποχες και πολιτισμους που ελαχιστη σχεση έχουν με τη σημερινη πραγματικοτητα τουτης της παραζαλισμένης μυρμηγκοφωλιας.
     
  12. brenda

    brenda FU very much

    'Eχς ξφυγ ντιπ σλέου... 
    Πας να αποδείξεις την έλλειψη ιστορικής τεκμηρίωσης της μητριαρχίας (που ως εκ θαύματος απασχολεί ως επί το πλείστον τους άρρενες συνομιλητές) μέσω μίας συλλογιστικής εντελώς μέσω Διακοφτού.
    Σε πιάνω, αλλά δεν συμφωνώ μαζί σου, ούτε στην δήθεν τεκμηρίωση, ούτε στην συλλογιστική, μού μοιάζει ασύνδετη και -επίτρεψέ μου- ελαφρώς ασυνάρτητη.
    Ασυνάρτητη, βάσει του γεγονότος ότι η μητριαρχία δεν απαντάται μόνο με την μορφή της γυναικοκρατίας αφ΄ενός, αφ΄ετέρου το στοιχείο της δημιουργίας και όχι κάθε μορφής εξουσίας μπήκε εκ των υστέρων στην συζήτηση. Kαι τι μας νοιάζουν οι βαρεμένοι που θέλουν να σεξουαλίζονται με ρομπότ, μιας που κι αυτοί, δεν λογίζονται κανονικά ως άνθρωποι, λόγω ανήκεστου πετριάς στην κεφάλα?
    Όσο για την κοινωνία που θα είχε μόνο γυναίκες, πάλι, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς το ερώτημα. Δηλαδή οι αιώνες της πατριαρχίας οδήγησαν σε κοινωνίες μόνο με άνδρες?
    Μάλλον το αντίθετο, κατά πως λες κι εσύ.
    Το θυληκό και το αρσενικό στοιχείο είναι συμπληρωματικά και απαραίτητα για κάθε είδους ισορροπία στο σύμπαν. Το Γιν και το Γιανγκ, η Σάκτι και ο Σίβα, είναι οι ερμηνείες κάποιων παραδόσεων, στα πλαίσια της κουλτούρας τους. Το ένα χωρίς το άλλο δεν υπάρχει, είναι άρρηκτα δεμένα και συνυφασμένα και συνήθως η θυληκή ενέργεια λέγεται πως είναι η παθητική, η δεκτική, ενώ η αρσενική ενέργεια είναι η ενεργητική, η θετική. Το αρσενικό χωρίς το θυληκό αργοπεθαίνει και το θυληκό χωρίς το αρσενικό δημιουργεί χάος. Οπότε, δε νομίζω πως μπορούμε απλά να τα διαχωρίσουμε, για κανέναν λόγο
    Έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ πρόσφατα, νομίζω το είχα βάλει κι εδώ, κάπου, για τους walking marriages σε κάποια Κινεζική επαρχία, μια φυλή, η Mosuo προς τα Ιμαλάια μεριά, όπου θυμάμαι έναν κυριούλη που έλεγε πως οι άνδρες έχουν πολύ χρόνο, μιας και τα περισσότερα τα κάνουν οι γυναίκες στην κοινωνία τους, οπότε σκεφτείτε και την εκδοχή να έχετε πιαστεί κορόιδα, κάτι σαν τις φεμινίστριες που την φάγανε εντελώς στο κεφάλι με τους 500 ρόλους που νόμιζαν ότι έπρεπε να παίξουν για να αποδείξουν την ισότητα.
    Εκ του εντελώς προχείρου, μερικά παραδειγματάκια κοινωνιών που μάλλον δεν ισχύει ντιπ η κυριαρχία, σήμερα, όχι ότι έγινε και κάτι, σαν δυνητικά ''απομεινάρια'' άλλων εποχών και πολιτισμών τα αναφέρω:
    https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/08/portraits-of-chinese-Mosuo-matriarchs/
    http://mentalfloss.com/article/31274/6-modern-societies-where-women-literally-rule

    Έχει βέβαια και πιο σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις, proceed with caution:
    http://www.mother-god.com/matriarchal-history.html

    Aμ τι νομίζετε? Μήπως να αναθεωρήσω αυτό που είπα ότι θα ήθελα να είμαι ελέφαντας άμα ήμουν ζώο? 
    Μεγαλώνοντας καταλαβαίνω πολλά πράγματα που σε μια νιότη μοιάζουν ασήμαντα. Βέβαια, ο αρσενικός ελέφαντας είναι χρήσιμος στην ελεφαντίνα για λιγότερο από ένα λεπτό την φορά, τόσο διαρκεί το ζευγάρωμα, (ίσως λόγω του βάρους που είναι πολύ να το σηκώσει η έρμη), επαναλαμβάνεται βέβαια συχνά την περίοδο του οίστρου, για μια εγκυμοσύνη που θα διαρκέσει 22 μήνες περίπου και μετά θα έχουν και πλήρως την ευθύνη του ελεφαντακίου για κάμποσα χρονάκια, ενώ τα αρσενικά θα περιφέρουν τους όγκους τους ξέγνιαστα, με μοναδικό τους σκοπό την επιβίωσή τους!
    Σιχτίρ, διασταύρωση του National Geographic και του Animal Planet το κάναμε δω πέρα (και συμπέρασμα για τους ανθρώπους ακόμη να βγάλουμε)...