Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μεταφυσική & BDSMers

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Nik654, στις 29 Μαϊου 2019.

  1. Mirage2009

    Mirage2009 Non Serviam

    Αv κάποιος μελετά τον αποκρυφισμό ως ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο σε κάποιες περιόδους αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών και κοινωνικών μηχανισμών καθώς και του τρόπου σκέψεις της εκάστοτε εποχής. Ακόμα και η μελέτη του σε θεολογικό επίπεδο (ο τρόπος και ο σκοπός χρήσης του από τις όποιες θρησκείες) έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.

    Είναι εντυπωσιακό πόσες από τις επιστημονικές, πολιτικές και κοινωνικές θεωρίες και αρχές που σήμερα θεωρούμε αποδεκτές αναπτυχθήκαν από τον 14ο αιώνα έως τον 17ο κάτω από τον μανδύα του αποκρυφισμού λόγω των διωγμών της εκκλησίας και των απολυταρχικών πολιτικών καθεστώτων.
    Για παράδειγμα μια ιστορία που πάντα μου προκαλούσε εντύπωση ήταν του Κοπερνίκειου δόγματος (του ότι ο Ήλιος στέκει ακίνητος, έχοντας την Γη να περιστρέφεται γύρω του εκτελώντας διπλή κίνηση) ο χαρακτηρισμός της ως βδελυρό δόγμα προϊόν αποκρυφισμού από την εκκλησία, οι πολιτικοί λόγοι που έγινε αυτό και ο αγώνας του ταλαίπωρου Γαλιλαίου να αποδείξει την αλήθεια.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους μάγους αλλά λειτουργούσαν στο πλαίσιο του αποκρυφισμού ως προστασία από από το κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο και όριζαν διαφορετικά από σήμερα την έννοια του αποκρυφισμού. Στη δεύτερη έκδοση των Principia (1713) ο Νεύτων πρόσθεσε ένα «Γενικό Σχόλιο», που αναφέρεται σε μεθοδολογικά ζητήματα. Στην προτελευταία παράγραφο αναφέρει: «Αλλά ως τώρα δεν κατόρθωσα να ανακαλύψω από τα φαινόμενα την αιτία αυτών των ιδιοτήτων της βαρύτητας και δεν επινοώ υποθέσεις (hypotheses non fingo). Γιατί οτιδήποτε δε συνάγεται από φαινόμενα πρέπει να ονομάζεται υπόθεση και οι υποθέσεις είτε μεταφυσικές είτε φυσικές είτε αναφέρονται σε αποκρυφιστικές ιδιότητες είτε σε μηχανικές, δεν έχουν θέση στην πειραματική φιλοσοφία».

    Φυσικά υπάρχει και το κομμάτι του αποκρυφισμού που αφορούσε μαγίες, βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες και αλλά γραφικά αλλά και αυτό καλλιεργήθηκε εσκεμμένα τότε ως μέσο εκφοβισμού και ελέγχου των κατώτερων μορφωτικά τάξεων για πολιτικούς λόγους.

    Τα παραπάνω τα λέω γιατί θεωρώ ότι η ιστορική, κοινωνική και θεολογική μελέτη του αποκρυφισμού είναι θεμιτή.

    Τώρα η μελέτη του αποκρυφισμού ως μέσω επαφής με μεταφυσικές οντότητες για να επηρεάζουν την ζωή τη δική μας ή άλλων ίσως έχει ενδιαφέρον μόνο για το κλάδο της ψυχολογίας στο επίπεδο των φαινομένων της αυθυποβολής και της διαβολής της πραγματικότητας αλλά γνωρίζω ελάχιστα για αυτά για να εκφέρω γνώμη.
     
    Last edited: 2 Ιουνίου 2019
  2. ilias1

    ilias1 https://vimeo.com/61962404 Contributor

    Για να το ξεκαθαρισουμε. Το bdsm δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφυσικη.

    Οτιδήποτε περί του αντιθετου, είναι πράξεις εκ του πονηρου που σκοπό έχουν να παρασύρουν τους αφελείς στα νύχια των επιτηδειων που το παίζουν μάγοι κ αλλά τέτοια αισχη.

    Να θυμίσω την παρέα των σατανιστων της παλληνης, για να καταλάβετε τι εννοω.
     
  3. -Volt-

    -Volt- Contributor

    Κι η Μεταφυσική από την άλλη ουδεμία σχέση με τον Αποκρυφισμό κι ας ενίσταται ο νηματοθέτης, που απ' ότι φαίνεται έχει αλλεργία στο Λουκιανό.
     
  4. ilias1

    ilias1 https://vimeo.com/61962404 Contributor

    Ισχύει ότι μεταφυσική και αποκρυφισμος είναι έννοιες πολύ διαφορετικές και η ανάμιξη τους δείχνει μεγάλη αγνοια.
     
  5. Alice in wonderland

    Alice in wonderland sui generis Contributor

     
    Να κεράσω μηλαρακι;;;;;
     
  6. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Έτσι μεγαλώνει το μπάτζετ από τον Τσακίρη, την Tasty και την Nestle...
     
  7. Alice in wonderland

    Alice in wonderland sui generis Contributor

    Τι να κάνουν κι αυτοί;;;;
    Ζητιάνοι να γίνουμε;;;;;;;;;;;;
     
  8. Nik654

    Nik654 New Member

    Αν εννοείς το βίντεο στο εισαγωγικό σχόλιο, το έβαλα απλά για να προκαλέσω ένα ενδιαφέρον γύρω από τα θέματα αυτά, μιας και αρκετοί αναφέρουν στα διάφορα νήματα τον H.P. Lovecraft.

    Στον αλλεργιολόγο σας και γρήγορα. Αν οργιστήκατε τόσο, να επισκεφθείτε γρήγορα μια κλινική και να αποφύγετε την επαφή μαζί μας διότι υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν να ενταθούν σε επικίνδυνα επίπεδα.

    Καταρχήν συμφωνούμε πως η πραγματική ονομασία της "μεταφυσικής" είναι η Οντολογία;
     
  9. tithon

    tithon Contributor

    η ταύτιση των δύο όρων είναι επιφανειακή και εκβιασμένη. απέχουν κατά 20 αιώνες "φιλοσοφικής σκέψης", κι επιπλέον αγνοείται εσκεμμένα η διαμεσολάβιση του αγοραίου που περιέχεται στον πρώτο όρο και επιχειρείται εκ των υστέρων να εξορκιστεί με τα εισαγωγικά. δεν σώζεται.
    ούτε όλα τα ιδεαλιστικά ρεύματα βράζουν ισοπεδωτικά στο ίδιο καζάνι σαν σούπα, ούτε ο κιουμπρικ ασχολήθηκε με μεταφυσική.

    ό,τι να 'ναι.
     

  10. Ακριβώς αυτό!
    Από την αρχή μέχρι το τέλος...!
     
  11. Nik654

    Nik654 New Member

    Με καλύπτει αρκετά το εν λόγω άρθρο της wikipedia, αν και θέλει διορθωσούλες.

    Μεταφυσική είναι παραδοσιακός κλάδος της φιλοσοφίας και σχετίζεται με την ερμηνεία της θεμελιώδους φύσης του όντος (ύπαρξης) και του κόσμου που το περιβάλλει[1] αν και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να οριστεί[2]. Η μεταφυσική δημωδώς συγχέεται με την πνευματικότητα και το υπερφυσικό·"

    "Κεντρικός κλάδος της μεταφυσικής είναι οντολογία, η έρευνα για τις βασικές κατηγορίες της ύπαρξης (του είναι) και των μεταξύ τους σχέσεων. "

    https://el.wikipedia.org/wiki/Μεταφυσική

    Σημ: Αν δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο, φυσικό είναι να μην γνωρίζουμε και την φύση του αντικειμένου. Αντί να βγάζουμε χολή και να φουσκώνουμε το στήθος μας για "διαδικτυακό" ξύλο μπας και εντυπωσιαστούν τα θηλυκά, φρονιμότερο είναι να μάθουμε πρώτα αυτό το άγνωστο αντικείμενο και μετά να του επιτεθούμε.
     
  12. tithon

    tithon Contributor

    αν δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με κανένα αντικείμενο, ρίχνουμε μιά γρήγορη ματιά στη wikipedia και αμέσως διαπιστώνουμε ότι "μεταφυσική" δεν είναι το άλλο (πραγματικό) όνομα της οντολογίας, ανακατεμένο με αποκρυφισμό κιόλας.
    αμέσως μετά διορθώνουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε να κάνουμε εντύπωση, πολλές φορές, όσες μπορούμε.
    πιό μετά απευθυνόμαστε και σε άλλες πηγές, λιγότερο συνοπτικές, αν δεν βαριόμαστε.