Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

« Εμείς και οι άλλοι »

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος íɑʍ_Monkeץ, στις 9 Μαρτίου 2015.

  1. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    ''Σκέφτηκα να θέσω κάποιες από τις ερωτήσεις/ σκέψεις μου σε τούτο εδώ το νήμα'' .
    Βλέπουμε συχνά-πυκνά (στο χώρο του Bdsm) και εκτός, πολλούς ανθρώπους, άλλοτε με θαυμασμό, δέος, αγάπη, σεβασµό, - άλλοτε με μίσος, φθόνο, φόβο, μίμηση κ.α.


    -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;

    -Τι σε πειράζει που έχεις -διαφορά- από τους άλλους;

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;

    -Σέβεστε την διαφορετικότητα , του άλλου ;

    -Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;



    Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους .

    ( Woody Allen )

    Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Πειράζει να είσαι κλώνος. (Fb)
     
  2. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Aς κάνω την αρχή : ( τις ερωτο-απαντήσεις τις έχω δώσει κρυφά, στον εαυτό μου ) .

    Δια το λόγου του αληθές σας παραπέμπω στο παρακάτω άρθρο :


    Ο ΑΚΕΦΑΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

    Είσαι ο Ένας που περιλαμβάνει τους Πολλούς.
    Σχολιασμός από τον Richard Lang

    Ας δοκιμάσουμε την ισχύ αυτού του ισχυρισμού. Δες αν η ακόλουθη περιγραφή ισχύει για σένα.

    Σχημάτισε έναν κύκλο με μερικούς φίλους (αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο) – μεταξύ ας πούμε 3 έως 10 ατόμων.

    Βάλτε τα χέρια σας γύρω από το διπλανό σας ώστε να είστε κοντά και κοιτάξτε κάτω.


     


    Βλέπετε κάτω έναν κύκλο από σώματα. Προφανώς οι άνθρωποι εκεί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, ο καθένας καταλαμβάνει το δικό του χώρο. Δε συγχωνεύονται σε “ένα”. Κάθε άτομο έχει τη δική του ιστορία, όνομα, ηλικία, εθνικότητα κτλ. Εκεί είμαστε διαφορετικοί. Είμαστε πολλοί.

    Κοίταξε κάτω στο δικό σου σώμα – εξαφανίζεται πάνω από το στήθος σου. Είσαι ακέφαλος. Το σώμα σου αναδύεται από την ευρύχωρη αντίληψη, από την ύπαρξη. Υπάρχουν δύο πλευρές σου – η ατομική σου ανθρώπινη φύση εκεί κάτω και αυτή η αντίληψη σαν κενός χώρος στην κορυφή του κύκλου.

    Παρατήρησε ότι και τα άλλα σώματα επίσης ξεθωριάζουν, πάνω από τη μέση ή το στήθος, στην ίδια ευρύχωρη αντίληψη που μετατρέπεται και το δικό σου σώμα.

    Εδώ, στην κορυφή του κύκλου δεν υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί χώροι ή διαστήματα – μόνο ένα. Εδώ σε αυτή την αόριστη συνείδηση δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

    Αυτή η μια συνείδηση ανήκει σε σένα. Είναι εσύ – το εσώτερο Εσύ. Σα συνείδηση συμπεριλαμβάνεις όλους τους παρόντες. Όλα αυτά τα σώματα εξαφανίζονται μέσα και υλοποιούνται έξω από το εσώτερο ον σου. Είναι μέσα σου. Είναι πολλοί εκεί ενώ εδώ, είμαστε όλοι ένα.

    Ο καθένας μας έχει τη δική του οπτική γωνία, το δικό του σημείο αναφοράς, σκέψεις και συναισθήματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κρυφά από τους άλλους. Δεν ξέρω τι σκέφτεσαι ούτε ποιο είναι το παρελθόν σου. Πιθανώς δεν ξέρω ούτε καν το όνομά σου. Και εσύ δεν ξέρεις τι σκέφτομαι κτλ. Είμαστε ξεχωριστοί και διαφορετικοί. Σε μεγάλο βαθμό αποτελούμε όλοι μυστήριο για τους άλλους.

    Αλλά στην κορυφή του κύκλου δε διαφέρουμε, δεν κρυβόμαστε. Εδώ βλέπω όχι μόνο Ποιος πραγματικά είμαι αλλά και Ποιος πραγματικά είσαι εσύ, επειδή εδώ τίποτα δε μας χωρίζει, δε μας κρύβει, δε μας κρατά. Εδώ βλέπω ότι είσαι σαν εμένα, ανοιχτός, καθαρός, ακίνητος, απεριόριστος...

    Εδώ στην κορυφή του κύκλου, στην ησυχία της ύπαρξης, στην καθαρή απεραντοσύνη και απλότητα, όλες οι διαφορές μας διαλύονται, όλοι οι διαχωρισμοί υπερβαίνονται – χωρίς βέβαια να αρνούμαι ή να καταστρέφω τις πολύτιμες διαφορές μας εκεί κάτω. Ο Ένας στην κορυφή έχει χώρο για όλα τα σημεία αναφοράς, χώρο για κάθε ον.

    Το να είσαι ο Ένας, ο Μόνος

    Κοιτάζοντας το Θεατή επιστρέφω σπίτι στον Ένα, το Μόνο, Αυτόν που πραγματικά είμαι. Εκεί κάτω στον κύκλο είμαι μεταξύ πολλών – άλλοι στέκονται δίπλα μου, μακρυά μου, μαζί μου, ίσως απέναντί μου. Αλλά εδώ, πάνω από τη γραμμή του στήθους, δεν υπάρχουν άλλοι. Εδώ όλοι οι διαχωρισμοί θεραπεύονται, όλος ο χωρισμός ξεπερνιέται, όλα τα σύνορα μεταξύ μας διαλύονται.

    Εδώ, όλοι μας έχουμε τον Ένα που βρίσκεται σε όλα τα πλάσματα. Είσαι αυτός ο Ένας.

    Συνέπειες

    Όταν υποθέτω ότι είμαι μονάχα αυτό που φαίνομαι, παραβλέποντας το εσωτερικό μου ον, τότε θεωρώ ότι όλοι οι άλλοι είναι έξω από μένα, μακρυά, ξεχωριστοί, άλλοι, πιθανώς απειλητικοί. Τους αντιμετωπίζω με το πρόσωπό μου, με την εμφάνισή μου, με σώμα, εθνικότητα, ηλικία... Μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση συχνά οδηγεί σε σύγκρουση. Είναι μια κατάσταση “εγώ και εσύ”, ένα σενάριο “εμείς και αυτοί”.

    Πόση διαφορά υπάρχει όταν αφυπνίζομαι στο ευρύχωρο ον μου; Είμαι ακόμα σε εγρήγορση ως προς την ατομικότητά μου – βλέπω το σώμα μου ως διαφορετικό από το δικό σου, θυμάμαι τις εμπειρίες μου και καταλαβαίνω ότι διαφέρουν φυσικά από τις δικές σου. Αλλά αντιλαμβάνομαι επίσης το να μην είμαι κανένας και ταυτόχρονα να είμαι όλοι, να είμαι ο Ένας που περιλαμβάνει όλα τα πλάσματα. Τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν είσαι απλά ένας “άλλος”, είσαι επίσης και ο εαυτός μου. Το σώμα σου είναι μέσα στην ύπαρξή μου, όπως ακριβώς το δικό μου σώμα – είμαι χωρητικότητα και για τους δυο μας. Τώρα δε σου αντιπαρατάσσομαι πρόσωπο με πρόσωπο αλλά σε περιλαμβάνω, χώρος με πρόσωπο. Είμαι εσύ.

    Όσο παίρνω αυτό το γεγονός στα σοβαρά, αυτή η αντίληψη θα αλλάζει τον τρόπο που σχετίζομαι με τους “άλλους” - γιατί τώρα βλέπω ότι οι “άλλοι” είναι επίσης ο εαυτός μου. Όταν αφυπνιστείς σε αυτή τη βαθιά αλήθεια, όταν τη δεις, τότε συνέχισε να τη βλέπεις, συνέχισε να επιστρέφεις σε αυτή, συνέχισε συνειδητά να είσαι αυτή, ζήσε από αυτή και εξερεύνησε τη σημαίνει. Δες πώς επηρεάζει τον τρόπο που αντιδράς στους άλλους. Απόλαυσε την υπέροχη, απερίγραπτη ανακάλυψη ότι οι άλλοι είναι ταυτόχρονα ο εαυτός σου!

    Σε ένα συνωστισμένο σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια καφετέρια, σε μια γιορτή, στο γραφείο, στο σπίτι, στα μαγαζιά – οπουδήποτε και να είμαι μπορώ να επιλέξω να δω ότι περιλαμβάνω και περιέχω όλους και όλα. Πόσο οικείο και βαθύ, πόσο όμορφο. Πόσο αλλάζει τη ζωή μας. Πόσο αληθινό.

    Αφυπνίσου και απόλαυσε την εσωτερική σου ενότητα με όλα τα πλάσματα!

    Αποφθέγματα

    Είμαστε όλοι, λίγο πολύ, άρρωστοι μέχρι να βρούμε μέσω της προσωπικής μας αναζήτησης την ενότητά μας με τα πάντα. D.D. Harding

    Ο Ένας είναι ο Μόνος όχι αποκλείοντας αλλά συμπεριλαμβάνοντας. D.E. Harding

    Εδώ βουλιάζουμε τις διαφορές μας – ή μάλλον, βυθιζόμαστε και αφήνουμε τις διαφορές μας να επιπλεύσουν. D.E. Harding

    Όταν κάποιος αφυπνιστεί και δε δει κανένα στο σπίτι παρά τον εαυτό του τότε λέει: “Είμαι και δεν υπάρχει κανένας άλλος από εμένα.” Rumi

    Γύρνα το πρόσωπό σου προς το δικό σου Πρόσωπο: δεν έχεις άλλο συγγενή παρά εσένα. Rumi

    Είμαι μόνος. Είμαι ο απόλυτος Μπράχμαν. Είμαι ο Άρχοντας του Σύμπαντος. Αυτή είναι η εδραιωμένη πεποίθηση των Μούκτα. Όλες οι άλλες εμπειρίες οδηγούν σε δουλεία. Devikalottara

    Ο φόβος έρχεται όταν υπάρχει και κάποιος δεύτερος. Brihadaranyaka Upanishad


    ( http://www.headless.org/greek/headless_circle.htm )
     
  3. Elune

    Elune Priceless

    -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;
    Θα ήταν ανούσιο και βαρετό αν όλοι οι άνθρωποι είχαν τον ίδιο χαρακτήρα. Ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του με βάση τα ερίσματα που έχει αποκτήσει κατά την βρεφική/παιδική ηλικία, αλλά και την ανατροφή που έχει πάρει από τους γονείς του. Αν όλοι ήταν ίδιοι, τότε θα χανόταν η μαγεία της εξερεύνησης του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Οχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Λατρεύω το παιχνίδι της "αναγνώρισης".

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;
    Δεν θα το έλεγα διαφορετικό, αλλά σίγουρα σπάνιο. Ο,τι έχω να πω το λέω μπροστά στον άλλον/άλλην. Είμαι "ντόμπρος" και έχω μάθει να ζω με τη συνείδησή μου καθαρή. Το έκανα, το κάνω και θα το κάνω.

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;
    Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου και εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως: ντροπή, ζήλια, θυμός, αναίδεια, αλαζονεία. Κι αυτό που προκαλεί το φόβο είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Πιστεύω σε μένα και σε συνδυασμό με λίγη τρέλα, προσπαθώ να ζω τη καθημερινότητά μου στο έπακρον.

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;
    Εχω ένα έμφυτο "συστατικό" το οποίο μου δίνει την ικανότητα να καταλάβω τον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχω απεναντί μου, βλέποντας αποκλειστικά τα μάτια του. Σπάνια κάνω λάθος εκτίμηση. I got the power.

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;
    Δεν μαρέσει να κρίνω τους άλλους, καθότι δεν είμαι ο Θεός. Ωστόσο, αν πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγαπώ και πιστεύω σ΄αυτόν (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) τότε προσπαθώ να τον "τσιγκλίσω", προκειμένου να τον πεισμώσω και να καταλάβει ότι έχει τις δυνατότητες ώστε να πετύχει. Αλλωστε δικαίωμα να ασκεί κριτική έχει εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει.

    P.S Βρίσκομαι στην καλύτερη φάση της ζωής μου και σ' αυτό έχει βάλει το... ποδαράκι της μια διαβολίνα, την οποία απολαμβάνω να ανακαλύπτω. Η διαφορετικότητά της σε σχέση με τα μέχρι τώρα ερίσματά μου, μας έχει βοηθήσει ώστε να έχουμε μια τέλεια σχέση.

    P.S 2: Μην φοβάστε να ρισκάρετε. Τολμήστε το.
     
  4. Chains'N'Roses

    Chains'N'Roses New Member

    -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;
    Μα φυσικά και όχι! Αλλιώς θα συνομιλούσα μονάχα με τον εαυτό μου (πραγμα που τείνω να κάνω ούτως ή άλλως)

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;
    Εμένα. Δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός γραμμάτων/λέξεων/προτάσεων/παραγράφων αρκεί για να χαρακτηρίσει τον εαυτό μου καλύτερα από τη λέξη που μόλις χρησιμοποίησα.

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;
    Πάνω-κάτω τον θάνατο. Όχι τίποτα άλλο, απλά θα μου στερήσει τα πράγματα που θέλω να κάνω στη ζωή μου ή που θα ανακαλύψω στο μέλλον ότι θέλω να κάνω. Δε με ενοχλεί η παύση της ύπαρξής μου, ίσα-ίσα που η φθαρτοτητά μου δίνει νόημα στη ζωή μου. Αυτό που δεν αντέχω είναι η παύση των πράξεών μου και των σκέψεών μου.

    -Τι σε πειράζει που έχεις -διαφορά- από τους άλλους;
    Τίποτα, το χαίρομαι. Στο κάτω-κάτω και αυτοί είναι διαφορετικοί από μένα  

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;
    Νομίζω ότι αν απαντούσα όχι, θα έκρινα λάθος τον εαυτό μου.

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;
    Δεν τους χτυπάω εγώ. Τους δίνω το σφυρί και το παλούκι και το βάζουν όπου αυτοί θέλουν.

    -Σέβεστε την διαφορετικότητα , του άλλου ;
    Όσο μπορώ  

    -Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;
    Θα επαναλάβω την ερώτηση: Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;


    Ελπίζω να κάλυψα με τις απαντήσεις μου, έστω και λίγο! Εγώ έχω μπλέξει λίγο συναισθηματικά, αλλά ανάθεμα αν ήξερα ποτέ τι ήθελα.
     
  5. -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;
    Όχι! αλλά ευτυχώς βρίσκω κάποιους που μου "μοιάζουν "

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;
    Χιούμορ, αυτοσαρκασμο, καλοσυνη

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;
    Φοβάμαι μην περάσει η ζωή και με αφήσει πίσω να μετανιωνω για πράγματα που ήθελα να κάνω και δεν έκανα

    -Τι σε πειράζει που έχεις -διαφορά- από τους άλλους;
    Δε με πειράζει! αν όλοι ήταν ίδιοι θα ήταν αφόρητα βαρετη η ζωη! 

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;
    Ναι.δυστυχώς. έχω "δει" αρκετές φορές τους καλούς για κακούς και το αντιθετο

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;
    Γιατί μπορώ μάλλον.. αν και πολλές φορές το μετανιωνω..γιατί μετά στεναχωριεμαι που φερθηκα τοσο μικροψυχα..

    -Σέβεστε την διαφορετικότητα , του άλλου ;
    Προσπαθώ.. Δεν τα καταφέρνω πάντα 

    -Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;

    Όλοι έχουμε κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη για ευχαρίστηση.. για καλή (όπως ορίζει ο κάθε ένας το "καλή") ζωή.
     
    Last edited: 14 Μαρτίου 2015
  6. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

     

    Για άλλους θα σαι άσχημος, για άλλους διαφορετικός.
    Όποιος κ να είσαι, το μόνο που χρειάζεται, είναι να είσαι εξαιρετικός στο να υποστηρίζεις τον εαυτό σου.
    Όσο διαφορετικός, τόσο καλύτερα.
     
  7. SAP

    SAP η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά Contributor

    Μου αρεσει γιατι ειναι τυπου ερωτηματολογιο συνεντευξη!
    Λοιπον...

    -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;


    Οχι!

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;

    Δε θελω να πω. Ειναι πολυ προσωπικο.

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;

    Δε φοβαμαι το διαφορετικο. Νομιζω αυτο που τρομαζει ειναι το αγνωστο.

    -Τι σε πειράζει που έχεις -διαφορά- από τους άλλους;

    Με πειραζει οταν η διαφορα ειναι αξιακη. Με πειραζει ενας φασιστας, ενας παιδεραστης, και γενικα ενας ανθρωπος χωρις σεβασμο.
    Δεν με πειραζει αν τρωει μπανανες ενω εγω προτιμαω τα μηλα. Αλλα με πειραζει αν μου τις πασαλειβει στα μουτρα και κανει τα μηλα μου πολτο!

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;

    Σιγουρα. Ετσι κανω συνηθως φιλιες. Δλδ μολις συνειδητοποιησω τις λαθος κρισεις μου.

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;

    Γιατι αν χτυπησεις στο δυνατο πονας. Ποιος θελει να ποναει; μαζοχες ειμαστε;

    -Σέβεστε την διαφορετικότητα , του άλλου ;

    Νομιζω οτι τη σεβομαι..αλλα ποιος ξερει..θελω να τη σεβομαι ειναι το πιο σωστο να πω.

    -Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;


    Ναι εχουν. Ολοι ειμαστε ανθρωπινοι οργανισμοι και συμπορευομαστε ειτε το θελουμε ειτε οχι. Και στην πραγματικοτητα γελαμε και κλαιμε με τα ιδια πραγματα. Εχουμε κοινους φοβους και επιθυμιες. Και δε θελουμε να ειμαστε μονοι.

    Το μυστικό της επιτυχίας; Να κρινουμε τον εαυτο μας καθε φορα που κρινουμε τους αλλους.

    Πις εν λοβ!  
     
  8. Dark_Explorer

    Dark_Explorer Κλωθώ: ἄτρακτον στρέφειν Contributor

    Μα απ'την κόλασή μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω.
    Γαλάτεια Καζαντζάκη
     
  9. -Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ;

    Ε όχι βέβαια, αν είμασταν θα ήταν πολύ βαρετό!

    -Εσύ δηλαδή τι διαφορετικό έχεις ;

    Μπορώ να δέσω με τα μάτια κλειστά (και μπορώ να το αποδείξω)!

    -Τι έχεις να φοβάσαι ;

    Όλοι οι φόβοι ουσιαστικά είναι ο φόβος του θανάτου, αργά ή γρήγορα έρχεται και αν το καλοσκεφτείς είναι ένας φόβος ενστίκτου και τπτ παραπάνω

    -Τι σε πειράζει που έχεις -διαφορά- από τους άλλους;

    Δεν με πειράζει, για τους άλλους δεν ξέρω.

    -Έχετε ποτέ κρίνει λάθος έναν άνθρωπο ;

    Όπως όλοι μας.

    -Γιατί «χτυπάς» τους άλλους στο αδύναμο τους σημείο;

    Γιατί, αρκετές φορές, αυτό επιζητούν

    -Σέβεστε την διαφορετικότητα , του άλλου ;

    Στο βαθμό που σέβονται και την δική μου.

    -Έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι ;


    Κοινό σημείο όλων η χέστρα
     
  10. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Δεν υπάρχουν ούτε δυο άνθρωποι στον κόσμο που να βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

    Μοιραστείτε τις ομοιότητές μας, επευφημήστε τις διαφορές μας.
    Scott Peck, 1936-2005, Αμερικανός ψυχίατρος
     
  11. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Η αξία του να διαφέρεις

     



    «Είναι αυτοί που ο κόσµος δεν τους φαντάζεται ικανούς για κάτι, που κατορθώνουν συχνά αυτό, που κανείς δεν φανταζόταν ότι µπορεί να γίνει...»
    «Είναι κάποιοι που µπορεί να επηρεάσουν, να εµπνεύσουν, να κάνουν καλύτερο τον κόσµο, έστω µια στάλα», έλεγε ο ήρωας της ταινίας στη σύντροφό του...

    Από τα σχολικά του χρόνια έδειχνε διαφορετικός, πολύ ευφυής µα κλεισµένος στον εαυτό του. Είχε µάθει, έδειχνε η ταινία, ότι -χωρίς κανέναν να τον υποστηρίζει- ο τρόπος για να σταµατούν πιο σύντοµα τα πειράγµατα των συµµαθητών του, ήταν να τους στερήσει την ευχαρίστηση που ένιωθαν, µε την προσπάθειά του να τους ξεφεύγει.

    Η παραίτησή του αυτή, τέλειωνε τα πειράγµατα πιο γρήγορα. Γιατί δεν έβρισκαν ικανοποίηση στο να επιβάλλουν τη δύναµή τους. Μια τεχνική που ανακάλυψε µόνος του, αφού δεν ένιωθε να υπάρχει κανείς σύµµαχός του, να τον προστατεύσει. Ωσπου βρέθηκε ένας καλός φίλος κοντά του... Ο άνθρωπος αυτός, που τόσο διαφορετικός έδειχνε σαν παιδί, έµελλε να γίνει ο εµπνευστής της τεχνητής νοηµοσύνης. Αυτός που θα «έσπαγε» τον κωδικό κρυπτογράφησης Ενίγκµα, του Γ' Ράιχ, κάτι που τότε έµοιαζε αδιανόητο να γίνει.

    Οι «∆ιαφορετικοί»

    Άνθρωποι ευαίσθητοι, ευφυείς, συχνά νιώθουν ότι µειονεκτούν, γιατί µεγάλωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, µε πράγµατα που έκαναν ταπεινή την αυτοεκτίµησή τους. Ετσι, φέρονται διαφορετικά από τους πολλούς και ξεχωρίζουν από την οµοιοµορφία. Κάτι που κάνει καµιά φορά τους πολλούς να τους κοιτάζουν µε περιέργεια, θα ᾽λεγε κανείς αρνητικά... Ισως γιατί οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν νιώθουν πάντα εύκολο να ακολουθήσουν τους τύπους κοινωνικής συµπεριφοράς κι έτσι δείχνουν συνεσταλµένοι, «διαφορετικοί»!

    Από διάφορα τυχαία περιστατικά µπορεί να χαρακτηριστούν «παράξενοι»... Ποιος έχει την υποµονή να αναλύσει σε βάθος τη συµπεριφορά τους; Οι άνθρωποι αυτοί φέρονται διαφορετικά, ίσως όχι πάντα «άνετα», µα πιο γνήσια στην πραγµατικότητα. Μπορεί να µην πηγαίνουν στην κηδεία κάποιου συγγενούς τους, όχι γιατί δεν νιώθουν πόνο, µα διότι πονούν περισσότερο και δεν θέλουν να δουν αυτόν που έχασαν από τη ζωή τους... Μπορεί να αποφεύγουν τις κοσµικές συγκεντρώσεις γιατί ντρέπονται, και η αίσθηση ότι µειονεκτούν στην άνετη κοινωνική συµπεριφορά, τραβάει -σαν το µέλι- την προσοχή κάποιων... Αυτών που θέλουν να φανούν δυνατοί στο πλήθος, σαρκάζοντας τη διαφορά τους από την οµοιόµορφη συµπεριφορά.

    Η ευαισθησία είναι δύναμη

    Είναι εύκολο κάποιες φορές να ξεχνάµε ή να κρύβουµε τα προβλήµατά µας, γελώντας µε τα προβλήµατα των άλλων. Θέλει δύναµη και γνώση για να το αποφύγεις αυτό. Ο άνθρωπος µαθαίνει να είναι ανθρώπινος ή όχι. Είναι πιο εύκολο να προσέξουµε τη διαφορά κάποιων ευαίσθητων ανθρώπων από την οµοιοµορφία, παρά να εστιάσουµε στο πρόβληµα αυτών που τη χλευάζουν µε µένος... Η σκληρότητα λανθασµένα θεωρείται ως δύναµη και η ευαισθησία ως πρόβληµα, ενώ στην ουσία ισχύει το αντίστροφο!

    Κι έτσι, η -κάποιες φορές- λειψή από την οικογένεια, αυτοεκτίµηση των ευαίσθητων ανθρώπων, τραυµατίζεται ακόµη περισσότερο από τον υπόλοιπο άγνωστο κόσµο...

    Πολύ συχνά, γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπους στην καθηµερινότητά σου... Νοµίζουν λανθασµένα ότι είναι αδυναµία η ευαισθησία, το να σκέφτεσαι διαφορετικά, αφού δεν το κάνουν πολλοί. ∆εν τους είναι εύκολο να καταλάβουν τη σηµασία των ικανοτήτων τους, γιατί δεν βλέπουν τις αξίες να είναι δηµοφιλείς. Και πόσο δύσκολο είναι να πιστέψουν ότι η κακία των άλλων συχνά προέρχεται από το φθόνο των ικανοτήτων τους. Οι ίδιοι νοµίζουν ότι χλευάζεται η διαφορετικότητά τους. Οµως, όταν βρεθεί κάποιος που θα τους αναγνωρίσει την αξία τους, αντιδρούν µε ένα πλατύ χαµόγελο. Και αρχίζει η µεταµόρφωσή τους από φαινοµενικό άνθρακα κοινωνικά, σε διαµάντι...

    Τότε µπορεί να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος, µε σιγουριά για τον εαυτό του, δεν εκφράζει κακία ή φθόνο προς τους άλλους. Ότι αυτοί που τους πείραζαν µε κακία, εξέφραζαν σε κάποιον άλλον τη δυσφορία µε το δικό τους εαυτό... Τότε καταλαβαίνουν ότι η επίδραση της οµορφιάς και της οµοιογένειας είναι παροδική και γρήγορα ξεθωριάζει... Και ότι το διαφορετικό γίνεται στο τέλος το αντικείµενο του θαυµασµού.

    «Η οµορφιά είναι ανώτερη από την ευφυΐα, γιατί δεν χρειάζεται απόδειξη», είπε κάποτε ο Ουµπέρτο Εκο, θέλοντας να δείξει ότι ότι το ανθρώπινο µάτι προσελκύεται πρώτα από την οµορφιά, και ότι θέλει περισσότερο χρόνο για να εκτιµήσει άλλα χαρίσµατα... αν δώσει αυτό το χρόνο και την ευκαιρία!


    (http://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/i-aksia-tou-na-diafereis)
     
  12. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τείνουμε όμως να σκεφτόμαστε το ίδιο. Είναι αυτό που λέμε "κοινωνική συμμόρφωση".
    Ακόμα και εκείνοι που ισχυρίζονται πως διαφέρουν, στην ουσία παίζουν έναν κόντρα-ρόλο στο ίδιο παιχνίδι.

    Αυτό που λείπει στην εποχή της πληροφορίας δεν είναι το δικαίωμα στο σκέπτεσθαι διαφορετικά. Εϊναι η πρωτότυπη σκέψη.