Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

"Αγάπη" και "μίσος" πόσο κοντά είναι?

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σεξ και Σχέσεις' που ξεκίνησε από το μέλος NobodyKP, στις 29 Ιουλίου 2012.

  1. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Με αφορμή μια συζήτηση που ξεκίνησε στο thread "Ανάγκη" και "θέλω"... έχει διαφορά? θεώρησα πως είναι αρκετά ενδιαφέρον το ερώτημα "Τελικά τι είναι αγάπη"?

    - Πως δημιουργείται?
    - Από πότε?
    - Υπάρχουν διάφορα είδη και βαθμίδες αγάπης?
    - Έχει σχέση με την ανθρώπινη φυσιολογία?
    - Τι σχέση έχει με το μίσος?
    - Πόσο μοιάζει η αγάπη με το μίσος?
    - Μπορούμε να αγαπήσουμε χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα?
    - Μαθαίνεται η αγάπη ή είναι κάτι που προϋπάρχει "γραμμένο" στο DNA μας?

    M KOStas
     
  2. anchor

    anchor Regular Member

    Δεν μπορώ να συνδέσω την έννοια της αγάπης όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι με το μίσος. Επίσης μάλλον δεν θα μπορέσω να απαντήσω στα ερωτήματα μεμονωμένα 

    Η αγάπη όπως την καταλαβαίνω, είναι συναίσθημα που ενδέχεται να αναπτυχθεί ανάμεσα σε άτομα που ζουν μαζί και έχουν κοινά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, με την πάροδο του χρόνου και την τριβή. Noμίζω πως η αγάπη έχει σαν πρωταρχικό γνώρισμα το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του ενός για την καλή κατάσταση του άλλου. Αν αναπτυχθεί αγάπη, πιθανολογώ ότι αυτό συνέβη επειδή είχαν από την αρχή συγγενή ψυχικά γνωρίσματα.

    'Αλλα ερωτικά συναισθήματα και ιδιαίτερα εκείνα που εναλάσσονται ή μοιάζουν καμμιά φορά με μίσος, δεν μπορώ να τα αποκαλέσω αγάπη. Υποθέτω πως υπάγονται σε άλλες κατηγορίες και έχουν διαφορετικές ονομασίες.
     
  3. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Απάντηση: "Αγάπη" και "μίσος" πόσο κοντά είναι?

    θα συμφωνήσω με την anchor.
    Αδυνατώ να συνδέσω την Αγάπη όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι με το μίσος.

    Με το μίσος μπορώ να συνδέσω τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα, ή τον έρωτα που προδόθηκε είτε πραγματικά είτε στο μυαλό εκείνων που τον βιώνουν, μπορώ να συνδέσω με μίσος την απατημένη σύζυγο που του λέει χαράμισα τα χρόνια μου σου τα προσφερα ολα κι εσυ δεν με ειχες εικονισμα πανω απ το κεφαλι σου και λοιπα.

    Αλλά ποτέ την Αγάπη.
     
  4. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Ο έρωτας περνάει από τον... εγκέφαλο

    Τα μυστικά του έρωτα κρύβονται στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά

    29 Jun 2009
    ΤΗΣ JUDΥ FΟRΕΜΑΝ
    Τα μυστικά του έρωτα κρύβονται στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά και βγαίνουν στη φόρα με τη βοήθεια του λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου.
    Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες εκμεταλλεύονται αυτό το πανίσχυρο ερευνητικό εργαλείο για να μελετήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε περίοδο παθιασμένου έρωτα ή βαθιάς συντροφικής αγάπης.

    Στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές έβαλαν στον τομογράφο νέους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του έρωτα. Φωτογράφισαν τον εγκέφαλό τους την ώρα που έβλεπαν εικόνες των αγαπημένων τους. Τα τμήματα που ενεργοποιήθηκαν είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Είναι η ίδια ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν το άτομο καπνίζει τσιγάρο ή παίρνει κοκαΐνη και θεωρείται η χημική ουσίακλειδί στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ένα δίκτυο που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και τον εθισμό.

    ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

    Στο ίδιο εργαστήριο μπήκαν στο επιστημονικό μικροσκόπιο μεγαλύτεροι σε ηλικία εθελοντές που παραμένουν ερωτευμένοι ύστερα από δύο δεκαετίες γάμου. Πώς διαπιστώθηκε ότι λένε την αλήθεια; Ενεργοποιήθηκαν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου άναψαν τα λαμπάκια τους όταν είδαν φωτογραφίες των συζύγων τους.

    Αλλά παρατηρήθηκε και μία σημαντική διαφορά: ενεργοποιήθηκαν τμήματα που περιέχουν άφθονη την ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς», δηλαδή την ουσία που βοηθά τις νέες μητέρες να παράγουν γάλα και να δεθούν με το μωρό τους. Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται και από τα δύο φύλα τη στιγμή του οργασμού, ενώ στα ζώα σχετίζεται με τη μονογαμία και την προσκόλληση σε έναν σύντροφο. Παρουσίασαν επίσης αυξημένη σεροτονίνη, την ορμόνη της ηρεμίας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν όλα αυτά τα ευρήματα και να μεταφράσουν τα συναισθήματα σε ηλεκτρικά σήματα και χημικές ουσίες.

    Μέχρι στιγμής, έχουν καταλήξει στο εξής σενάριο: η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον αρχικό ενθουσιασμό του έρωτα και η ωκυτοκίνη είναι το κλειδί για το επόμενο στάδιο της αγάπης. Από τη στιγμή που οι επιστήμονες κατανοήσουν πλήρως τη χημεία του έρωτα το σίγουρο είναι ότι θα αναλάβουν δράση οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καραδοκούν στη γωνία περιμένοντας να εκμεταλλευτούν τα ευρήματα και να κατασκευάσουν φάρμακα που χειρίζονται αυτή τη διαδικασία.
    Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι θέλουμε να φτάσει αυτή η στιγμή.

    ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΣΠΡΕΙ

    Τον ρόλο της ωκυτοκίνης ανέδειξε και μία ακόμα από τις πρόσφατες έρευνες, που βρήκε ότι η ορμόνη βοηθά τα ζευγάρια να τα βρίσκουν ευκολότερα μεταξύ τους και να λύνουν τις διαφορές τους.

    Συγκεκριμένα, Ελβετοί ερευνητές έδωσαν ένα ρινικό σπρέι σε 47 ζευγάρια.

    Τα μισά δοκίμασαν σπρέι εμπλουτισμένο με ωκυτοκίνη. Στη συνέχεια, τα ζευγάρια συμμετείχαν σε έντονες συζητήσεις για θέματα που προκαλούσαν τριβή ανάμεσά τους. Όσοι είχαν πάρει το σπρέι με ωκυτοκίνη, ήταν πιο ήρεμοι και λιγότερο αρνητικοί. Επίσης, η ορμόνη αυτή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

    ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Ο νευροβιολόγος, Λάρι Γιανγκ, από το Πανεπιστήμιο Έμορι, δημοσίευσε μία έρευνα στην επιθεώρηση «Νature», όπου ανέφερε ότι δεν αποκλείεται τα φάρμακα που δίνονται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας να προκαλούν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Το σίγουρο είναι ότι το Βιάγκρα και το αντικαταθλιπτικό Πρόζακ επηρεάζουν το σύστημα της ωκυτοκίνης.

    Στην έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, 10 γυναίκες και επτά άντρες που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της σχέσης τους μπήκαν στον μαγνητικό τομογράφο, όπου τους έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους και ενός ουδέτερου προσώπου. Το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο, μία περιοχή του εγκεφάλου πλούσια σε ντοπαμίνη, «πήρε φωτιά» στη θέα του αγαπημένου τους, αλλά έμεινε απαθής στη θέα του ξένου. «Η ένταση της αντίδρασης του εγκεφάλου όταν είμαστε ερωτευμένοι δεν μοιάζει απλά με ένα συναίσθημα αλλά με το κυνήγι ενός στόχου όπως η ανάγκη για νερό ή τροφή», εξηγεί η νευρολόγος Λούζι Μπράουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    Σε ένα δεύτερο πείραμα, η ομάδα μελέτησε άτομα που τα είχαν απορρίψει οι αγαπημένοι τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου παρέμειναν ενεργοποιημένες. Ίσως η απώλεια του έρωτα προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζει ένας εθισμένος στην κοκαΐνη ή το τσιγάρο όταν τα στερείται. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Ράτγκερς και γνωστή από τις πρωτοποριακές της έρευνες για τον έρωτα.

    ΧΗΜΙΚΕΣ... ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

    Άραγε αν γνωρίζουμε τη χημεία του έρωτα μπορούμε να διαλέξουμε τον σωστό σύντροφο; Θετικά απαντά η Έλεν Φίσερ, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιστοσελίδες γνωριμών, όπως τα Μatch.com και Chemistry.com. Η ανθρωπολόγος πιστεύει ότι συγκεκριμένοι χαρακτήρες ανταποκρίνονται στην έκκριση ορμονών από το σώμα. Η ομάδα της εξετάζει δείγματα αίματος, ούρων και σιέλου για να το αποδείξει.

    Για παράδειγμα, λέει ότι οι «εξερευνητές», δηλαδή οι δημιουργικοί άνθρωποι που τους αρέσει να παίρνουν ρίσκο, έχουν πιο δραστήριο σύστημα ντοπαμίνης καθώς και μίας άλλης ορμόνης, της νορεπινεφρίνης.

    Σε έρευνα που έγινε σε 28.000 εθελοντές, η Φίσερ συνέθεσε το προφίλ του καθενός βάσει των απαντήσεών τους σε ερωτηματολόγιο. Διαχώρισε τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με την προσωπικότητά τους και κατέγραψε τα άτομα που τους ελκύουν σεξουαλικά.

    Διαπίστωσε ότι οι «εξερευνητές» έλκονται από τους ομοίους τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λεγόμενους «οικοδόμους», δηλαδή τους πιο συμβατικούς, ήρεμους και ευσυνείδητους ανθρώπους. Αυτοί έχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της ηρεμίας και έλκονται από άλλους «οικοδόμους».

    Όσοι είναι «καθοδηγητές», αναλυτικοί και ισχυρογνώμονες, έχουν αυξημένη τεστοστερόνη και συνήθως έλκονται από το αντίθετό τους, τους «διαπραγματευτές», οι οποίοι έχουν περισσότερα οιστρογόνα και αυξημένη ωκυτοκίνη.

    πηγή: Ο έρωτας περνάει από τον... εγκέφαλο | Neos Kosmos


    Η υπογράμμιση δική μου
     
  5. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: "Αγάπη" και "μίσος" πόσο κοντά είναι?

    Εξαιρετικό το άρθρο thx @ MasterJp.

    Ναι η αγάπη από φυσιολογικής απόψεως αντικατοπτρίζει την ανισορροπία κάποιων χημικών ουσιών που εκκρίνονται σε αφύσικες ποσότητες. Και παύει να υπάρχει όταν επέλθει η ισορροπία.

    Πέραν της φυσιολογίας όμως που διέπει το συναίσθημα της αγάπης και τους μηχανισμούς που την κάνουν να υπάρχει, η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση της είναι εξίσου σημαντική. Ενα μεγάλο πρόβλημα στον προσδιορισμό της αποτελεί ίσως, το ότι μάλλον, δεν υπάρχει ένα είδος από δαύτην.

    Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν διάφορα ονόματα για να προσδιορίσουν τα διάφορα είδη της...

    Ως αγάπη όριζαν την πνευματική χωρίς απαίτηση ανταλλάγματος παροχή των πάντων. Ως φιλία όριζαν την μη σεξουαλική σχεδόν αδερφική έλξη και αλληλοϋποστήριξη. Ως στοργή όριζαν την γονεϊκού τύπου παροχή προστασίας και θαλπωρής. Ως έρωτα όριζαν την γεμάτη πάθος, σωματική και πνευματική έλξη προς ένα πρόσωπο.

    Στο BDSM ακούμε και διαβάζουμε για διάφορους τρόπους που κάποιοι/κάποιες εκφράζουν την αγάπη τους. Μήπως τελικά δεν φθάνει ο αξονικός τομογράφος και η μέτρηση ντοπαμίνης και τεστοστερόνης στο σώμα για να καθορίσει τι είναι αγάπη?

    M KOstas
     
  6. eyes_wide_shut

    eyes_wide_shut Regular Member

    Απάντηση: "Αγάπη" και "μίσος" πόσο κοντά είναι?

    Νομίζω πως όποιος ασχολείται ενεργά με την έννοια της αγάπης και τα συγγενή θέματα ή έχει γενικά ερωτήματα σχετικά με αυτό, καλό θα ήταν να διαβάσει κάποια από τα βιβλία αυτού του τύπου :

    [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Buscaglia]Leo Buscaglia - Wikipedia, the free encyclopedia[/ame]

    Είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, οπότε διαβάζονται γρήγορα, και πολύ ανάλαφρα, οπότε άνετα στο διάβασμα. Τα νοήματα όμως που περικλείονται σε καθένα από αυτά είναι για μένα ανεκτίμητης αξίας.

    Όσο για το δικό μου σχόλιο πανω στο ζήτημα, πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε ακόμα πολύ πίσω στην κατανόηση εννοιών όπως η αγάπη, ο έρωτας, το μίσος, κ.τ.λ.

    Η έννοια της αγάπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάποιο τρόπο με την έννοια του μίσους...Από προσωπική εμπειρία, πολύ έντονων συναισθημάτων σε καταστάσεις που μάλλον θα θυμάμαι για πάντα και που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις δύο ανθρώπων, έχω να παρατηρήσω πως η υπέρμετρη και άνευ όρων αγάπη απέχει κάτι μικροχιλιοστά από το ολοκληρωτικό και πραγματικό μίσος. Αρκεί να ενεργοποιηθεί το κατάλληλο σημείο στον εγκέφαλο μας και όλα να γίνουν μονομιάς σκόνη...
     
  7. anastasia

    anastasia Regular Member

    Απάντηση: "Αγάπη" και "μίσος" πόσο κοντά είναι?

    αγαπη ομορφη λεξη....η αγαπη οταν γεννηθει ζει για παντα ητε εισαι μαζι με το ατομο που αγαπας ητε οχι...η πραγματικη αγαπη δεν εχει ουτε εγωισμο ουτε μισος..οταν καταφερουμε να να ξεχωρισουμε την ψυχη απ την σαρκα τοτε μπορουμε να αγαπησουμε
     
  8. Tenebra_Silente

    Tenebra_Silente Contributor

    Αγάπη...συναίσθημα που μπορεί να νιώσει μόνο ένας γονιός για το παιδί του και τούμπαλιν...Αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο...

    Η ερωτική "αγάπη" κατ' εμέ δεν υπάρχει...Υπάρχει ο έρωτας, ο ενθουσιασμός, η καύλα πασπαλισμένη με περισσότερο η λιγότερο νοιάξιμο, συντροφικότητα...
    Σε κάποιες περιπτώσεις το δέσιμο γίνεται βαθύτερο λόγω χρόνου, κοινών βιωμάτων/πορείας, αλλά η βάση του αισθήματος παραμένει άκρως εγωιστική...
    Κάτι που με την μυθική έννοια της αγάπης δεν συνάδει...

    Ερωτικό πάντα "μίσος"...η "προδοσία" των όποιων προσδοκιών μας ...η κατεδάφιση του "ανήκειν" εκ μέρους του ενός από τους δυο συντρόφους...Το σβήσιμο της έλξης...
    Ένας ευκολότατος τρόπος για ν'απομακρύνουμε εκείνον/η, που πια δεν μας καλύπτει, εκλογικεύοντας την επιλογή μας με τρόπο τέτοιο, που να μην βαραίνει την συνείδηση μας...
    Ένας τρόπος για ν' αποφύγουμε την αυτοκριτική...
    Και κυρίως που να μην αμβλύνει τις όποιες ανασφάλειες μας...
    Λες και το τέλος σε μια σχέση απαγορεύεται...Όπως και η αναζήτηση μας για το καλύτερο...
    Το καλύτερο για εμάς...

    "Αγάπη" και "μίσος" έννοιες αλληλένδετες που περιστρέφονται γύρω από την έλξη...
    Σαν ένας βίαιος χορός που μπορεί να έχει μικρότερα η μεγαλύτερα διαλείμματα...
    Που μπορεί να μείνει στην αρχή, στην μέση, σ' αιώνιο "πάγο" αλλά τέλος δεν έχει...
    Αφού η "αγάπη" δοθείσες οι συγκυρίες και ο χρόνος μπορεί να "ξαναγεννηθεί" ( δηλαδή η έλξη να ξαναφουντώσει )...
    Όπως και το "μίσος" να πάψει να υφίσταται...
    Όλα εγωισμός και κτητικότητα είναι...Η "αγάπη" μια πιο γλυκιά μορφή...το "μίσος" μια πιο πικρή...Αλυσίδες είναι και τα δυο...
    Και τα δυο είναι ακραία συναισθήματα που "τρέφουν"...Και των οποίων οι σκηνοθέτες είμαστε πάντα και μονάχα εμείς σαν μονάδες...
    Το άλλο μέρος είναι ο/η ηθοποιός μας, στο "δράμα", την "κωμωδία", η την "περιπέτεια" που τον/την καλούμε να παίξει στο μυαλό και στην ζωή μας, για περισσότερο η λιγότερο χρόνο...τίποτ' άλλο...
    "Αγάπη" και "μίσος" πίνουν απ' το ίδιο ποτήρι...Τόσο κοντά βρίσκονται...
    Άποψη όπως πάντα...
     
    Last edited: 5 Ιουνίου 2015
  9. Nomad

    Nomad Keyser Sose

    Δεν ξέρω αν είναι κοντά, ξέρω μόνο πως η μία είναι επόμενη της άλλης με συγκεκριμένη σειρά.
     
  10. vanilla30

    vanilla30 κι αλλο!!

    Αγαπη και μισος ενα "μπουρλοτο" δρομος ειναι ,τοσο κοντα...
    Αφου καταφερεις να κατακτησεις το πρωτο με ενα μαγικο τροπο θα ανεβασεις στο θρονο το δευτερο ευτυχως βεβαια που ειναι για εναν ο θρονος και δε μαζευεται μπουγιο εκει...
    Σε καποιες περιπτωσεις συμβαινει μα για να σκεφτω ομως...χμμμ...ποσο κραταει;;;
    Και μου απαντω ελαχιστα γιατι η αδιαφορια ηταν στο τελος το σεντουκι με το θηςαυρο και οχι ο εκαστοτε που επενδυσε καποιος και αγαπηςε ακομα και αν προδοθηκε γιατι περι αυτου προκειται το μισος
    Για μενα παντα ενα ειναι σιγουρο πως καταφερνουμε να αγαπαμε και να μισουμε με παθος οποτε υπαρχει δυνατο συναισθημα τουλαχιστον στις ερωτικες σχεσεις!
     
  11. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    - Μόνο εκείνοι που γνωρίζουν να μισούν, γνωρίζουν και να αγαπούν Χέρμαν

    - Να είσαι αγαπητός είναι θέμα τύχης, αλλά για να σε μισούνε πρέπει να είσαι προσωπικότητα Έντριμ Μ.

    - Παθιασμένο μίσος μπορεί να δώσει νόημα σε μια άδεια ζωή Άγνωστος
     
  12. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna owned Contributor

    Άπειρα τα ερωτήματα, καθένα ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνο του   Αλλά εγώ σαν σιχαμένα ρομαντικογλυκοερωτοσαλιάρικο κατασκεύασμα που είμαι, μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω...
    Θα έλεγα ότι η αγάπη είναι μια, απλά υπάρχουν και κάποιες προσμίξεις συναισθημάτων που τη συνοδεύουν.
    Δεν μοιάζει καθόλου μα καθόλου με το μίσος.
    Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα.
    Και πως η αγάπη όχι, δεν είναι γραμμένη στο DNA μας, δεν είναι μια "φυσική" κατάσταση, είναι η πιο αφύσικη κατάσταση ίσως που έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι