Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεξί, αριστερό ή και τα δύο;

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος sorriso solare, στις 22 Ιουνίου 2009.

?

Δεξί, αριστερό ή και τα δύο;

1. Δεξιόχειρας

37 vote(s)
    66,1%
  2. Αριστερόχειρας

8 vote(s)
    14,3%
  3. Αμφιδέξιος

10 vote(s)
    17,9%
  4. Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ

1 vote(s)
    1,8%
  1. Lady_Dementia

Lady_Dementia DemonLure the Seductive Contributor

Επιλέγεις το τρίτο. Αμφιδέξιος!

2. Eνα μαγαζί - στέκι αριστερόχειρων

Eκτός από δεξιότητες, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν... αριστερότητες, οι οποίες κάποτε όχι μόνον ικανότητες δεν θεωρούνταν, αλλά καταδικάζονταν από τον κοινωνικό περίγυρο. Σήμερα είναι πλέον αποδεκτοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να κουβαλούν το... «όνειδος» της αριστεροχειρίας.

Oι προηγούμενες γενιές... υπέφεραν σιωπηρά τα οικογενειακά και σχολικά βασανιστήρια, καθώς «όφειλαν» να μάθουν να γράφουν με το «καλό» το χέρι, το δεξί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς παρουσιάζονταν διαταραχές στην ανάγνωση, στη γραφή, δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Tραυματικές εμπειρίες

«Oι γονείς μου είναι αριστερόχειρες. Mου έχουν διηγηθεί τραυματικές εμπειρίες για τον βίαιο εξαναγκασμό τους, όπως ότι τους έδεναν πισθάγκωνα τα αριστερά χέρια, για να αναγκαστούν να γράψουν με το δεξί, τους χτυπούσαν με βέργα και άλλα εξωφρενικά», λέει στην «K» ο Aλέξανδρος Φατσής, ο οποίος άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Aθήνας με τον συμφοιτητή του Kυριάκο Kωστόπουλο κατάστημα (Xαριλάου Tρικούπη και Φειδίου) με είδη αποκλειστκά για αριστερόχειρες!

Aπό ανοιχτήρια για κονσέρβες -το πιο δημοφιλές αντικείμενο- ψαλίδια, ξύστρες, μπρίκια, μέχρι πένες και πουκάμισα, ακόμη και ειδικά παιχνίδια και παζλ για αριστερόχειρες, το κατάστημα επιχειρεί να διευκολύνει καθημερινές κινήσεις και συνήθειες, οι οποίες ενώ για τους δεξιόχειρες είναι μάλλον μηχανικές, για τους αριστερόχειρες απαιτούν λίγη προσπάθεια, ενίοτε μάλιστα δεν είναι καθόλου βολικές.

«Aν ένας δεξιόχειρας επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι ή να κουμπώσει το πουκάμισό του με το αριστερό χέρι, θα αντιληφθεί αμέσως τι σημαίνει να είσαι αριστερόχειρας. Oλος ο κόσμος έχει φτιαχτεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες. Γι’ αυτό ανοίξαμε το κατάστημα “Aριστερόχειρας”, ουσιαστικά χωρίς κεφάλαια, αλλά με μεράκι και μια μικρή οικονομική βοήθεια από τον OAEΔ. H προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Tο κύριο πρόβλημα ήταν να βρεθεί το κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Στην Eλλάδα φυσικά δεν υπάρχουν κατασκευαστές ή εισαγωγείς. Aπευθυνθήκαμε, λοιπόν, σε δεκάδες εταιρείες του εξωτερικού ξεχωριστά. Σε μια χώρα για τιρμπουσόν και ανοιχτήρια, σε άλλη για ψαλίδια, σε τρίτη για ειδικά ρολόγια», λένε οι ιδιοκτήτες, φοιτητές στο TEI Aθήνας.

Στο κατάστημα πωλούνται και αστεία αντικείμενα χωρίς χρηστική αξία, όπως τα ρολόγια τοίχου με αριστερόστροφη κίνηση των δεικτών και με την αρίθμηση της ώρας... ανάποδα.

Πιέσεις

Oι αριστερόχειρες αποτελούν σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού Σύμφωνα, ωστόσο, με επιστημονικές μελέτες, ο αριθμός των «δηλωμένων» αριστερόχειρων ουσιαστικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν οι «πάσχοντες» δεν δέχονταν πιέσεις ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, με φοβέρες και τιμωρίες, ώστε να γίνουν αμφιδέξιοι. Bέβαια, όλοι οι άνθρωποι είναι αμφιδέξιοι μέχρι τα δύο τους χρόνια και η επικράτηση της μιας πλευράς ως πιο ισχυρής σταθεροποιείται γύρω στα οκτώ.

Σχετική εργασία που εκπόνησαν φοιτητές του TEI Oργάνωσης και Διοίκησης Eπιχειρήσεων Aθηνών για το μάθημα της Eργονομίας αναφέρεται στα προϊόντα εκείνα που κατασκευάζονται πλέον αποκλειστικά για αριστερόχειρες, όπως ο ειδικός χάρακας, στον οποίο η μέτρηση ξεκινάει από δεξιά προς τα αριστερά, η κιθάρα που είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε το δεξί χέρι ανα είναι ψηλά και το αριστερό χαμηλά.

Eτσι, σ’ ένα κόσμο που κινείται δεξιά, ο σχεδιασμός αυτών των προϊόντων δίνει μία διέξοδο στην «αριστερή» οπτική γωνία και κίνηση.

Πηγή: kathimerini.gr |

3. Lost Hours

Lost Hours Regular Member

Αριστερόχειρ και εγώ και ευτυχώς πότε μου δε πιέστικα για να αλλαξει αυτό
    και αυτό μάλλον οφείλεται σε έναν γιατρό.Έχω μία ισχή ανάμνηση από όταν ήμουν πιστιρικάς με έναν οικογενειακό φίλο να προσπαθεί να πείσει τους γονείς μου (μπροστά μου) ότι πρεπει να αρχίσω να χρησιμοποιώ το καλό μου χέρι! Χρόνια μετά η μητέρα μου μου είπε ότι συμβουλέυτηκε γιατρό ο οποίος ήταν κατηγορηματικός στο να χρησιμοποιώ το χέρι που με βολεύει- παλι καλα!

Το πιο ακραίο που έχω ακούσει γι αυτό το θέμα είναι για μία κοπέλα που στα 14-15 αναγκάστηκε από καθηγητή να αρχίσει να γράφει με το δεξί!! Εν τέλει τα κατάφερε να γράφει με το δεξί αλλά από τότε αρχίσε να έχει ημικρανίες που πολλές φορές όταν την πιάνει φτανει σε σημείο λιποθύμιας, ημικρανίες που την βασανίζουν μέχρι και τώρα στα 30 της.Ενας γιατρός της είπε ότι οι ημικρανίες της μπορεί να οφείλονται και σε αυτο αλλά κανέις δε μπορεί να ξέρει!

---------- Post added at 22:54 ---------- Previous post was at 22:52 ----------

4. female

female Contributor

Δεξιόχειρ. Κάποτε που το 'σπασα σε ατύχημα με το "παπί", αναγκάστηκα να μάθω να κάνω πράγματα και με το αριστερό και μ΄άρεσε. Η γραφή, η αντίληψη, ακόμα και ένα σκίτσο, βγαίνουν διαφορετικά. Σαν να μάθαινα ένα άγνωστο κομμάτι μου.

Ένα πράγμα δεν κατάφερα να κάνω με το αριστερό ποτέ - να χειριστώ αξιοπρεπώς το ντους του τηλεφώνου.

5. DiesIrae

DiesIrae Regular Member

Αμφιδεξια και προερχομενη απο γονεις που αριστεροχειρες οντες αναγκαστηκαν στο σχολειο να χρησιμοποιησουν το δεξι
    παρολαυτα γραφω με το δεξι αλλα ζωγραφιζω και με τα δυο αναλογα με το τι θελω να σχεδιασω
    ολες τις υπολοιπες δουλειες τις κανω με οποιο χερι βρω ευκαιρο

6. john_slave96

john_slave96 Contributor

Είμαι δεξιόχειρας, κάνω όμως δουλειές και με το αριστερό, χωρίς πολύ κόπο. Δεν μπορώ όμως να χαρακτηριστώ αμφιδεξιός. Τέλος δεν ξέρω πως συνδυάζεται η εφύια με το αριστερό ή δεξιό χέρι.

7. DiesIrae

DiesIrae Regular Member

υπηρχε μια θεωρια συμφωνα με την οποια οι αριστεροχειρες ειναι ευφυιες η οποια κατα την αποψη μου βασιζεται στο οτι στατιστικα ειναι λιγοτεροι και προφανως οσοι εξ αυτων καταπιανονταν με κατι (επιστημη, τεχνη κτλ) και γινονταν γνωστοι γινοτανε γνωστη και αυτη τους η ιδιαιτεροτητα

και για μια κοινωνια που προσπαθει να εξηγησει τα παντα μεσα απο θρησκειες, δογματα, ιστοριες, μυθους κτλ αυτο αποτελουσε τη σωτηρια λυση

αυτο που γνωριζω οτι ισχυει ειναι οτι καθε αναλογα με το ποιο χερι χρησιμοποιουμε επηρρεαζονται διαφορετικοι τομεις του εγκεφαλου δινοντας σε καθε ατομο μια διαφορετικη "κλιση"

το δεξι κεντρο του εγκεφαλου που οριζει τους αριστεροχειρες εμπεριεχει την αφηρημενη σκεψη και αρα τις τεχνες, τη φαντασια και παει λεγοντας

αυτο δε σημαινει οτι οι αριστεροχειρες ή οι δεξιοχειρες δε μπορουν να εχουν καποια αλλη κλιση απλα δινει μια προδιαθεση

8. female

female Contributor

Οι αριστερόχειρες γίνονται εξυπνότεροι (μεταξύ άλλων ίσως που δεν γνωρίζω) και γιατί προσπαθούν να λειτουργήσουν σε ένα δεξιόχειρα δομημένο κόσμο.

Προσπαθήστε να ανοίξετε μια πόρτα με το αριστερό χέρι όταν είναι για δεξιόχειρες -- θα την βρείτε μπροστά σας να σας φράζει το δρόμο - μαζί με το χέρι σας. Πρέπει να την αφήσετε και να κάνετε μια μανούβρα που, αν την ανοίγατε με το δεξί, θα ήταν περιττή. Οι αριστερόχειρες, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, δίνουν λύσεις σε πολλά - πολλά μικρά, καθημερινά τέτοια προβλήματα που οι δεξιόχειρες δεν θα αντιληφθούμε ποτέ.

9. DiesIrae

DiesIrae Regular Member

Δε νομιζω οτι γινονται εξυπνοτεροι γινονται μαλλον πιο λειτουργικοι σε ενα δεξιοχειρο περιβαλλον

εχω φιλους που χρησιμοποιουν μονο το αριστερο τους χερι αντιμετωπιζουν τρομερες δυσκολιες ακομα και για τα πιο απλα πραγματα οπως ειναι π.χ. ενα τετραδιο (μιας κει εχει το σπιραλ απο την αριστερη πλευρα και δε βολευει φυσικα)

ευτυχως υπαρχουν πλεον καταστηματα που απευθυνονται μονο σε αριστεροχειρες 

10. Incomplete_

Incomplete_ Contributor

Απάντηση: Δεξί, αριστερό ή και τα δύο;

Περήφανος αριστερόχειρας!!  

11. Ωκεανός

Ωκεανός Flüggåэnk∂€čhiœßøl∫ên

Κι εγώ, κι εγώ αριστερόχειρας! Ένθερμος αριστερόχειρ!

Δεν ξέρω αν οι αριστερόχειρες τείνουν να είναι πιο ευφυείς, νομίζω πάντως ότι γενικά τείνουν να είναι «περίεργοι», χωρίς όμως να ξέρω ποιά είναι η αιτία και ποιό το αιτιατό, ούτε με ποιόν τρόπο συνδέεται η πρώτη με το δεύτερο.

Πάντως, αν η σεξουαλικότητά σου είναι διαφορετική από των πολλών, κι έχεις το θάρρος να το παραδεχθείς αυτό, πρώτα στον εαυτό σου κι έπειτα ενώπιον άλλων, και να το εξερευνήσεις, τότε ΚΤΤΜΓ είσαι όχι μόνο «περίεργος», αλλά και ευφυής, και αυτό βέβαια ισχύει για όλους εδώ μέσα, όχι μόνο για τους αριστερόχειρες.

Ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα με την παρούσα ψηφοφορία φαινόμαστε να κατέχουμε μεγαλύτερο ποσοστό μέσα σε τούτο το forum απ' ότι στον γενικό πληθυσμό, αν και η μη-επιστημονικότητα τέτοιων ψηφοφοριών δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα.

Ευχαριστώ τη sorriso_solare που ξεκίνησε το νήμα.

Για να δούμε τώρα τους καινούργιους* να περνάνε από εδώ για να κρατάμε φρέσκο το μέτρημα!

(*Μιλάω για όσα μέλη έκαναν την εγγραφή τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, γιατί τόσο παλιό ήταν το νήμα μέχρι να το αναστήσω σήμερα.)

12. Ωκεανός

Ωκεανός Flüggåэnk∂€čhiœßøl∫ên

Κρίμα πάντως που η ψηφοφορία είναι κρυφή, δεν νομίζω πως έχει κανείς τίποτα να κρύψει. Επίσης νομίζω ότι η επιλογή «αμφίχειρας» ίσως να μην έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί, γιατί η βιολογική αμφιχειρία είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ενώ πολλοί είναι μάλλον εκείνοι που θα ψήφιζαν αμφίχειρες για να καυχηθούν για την όποια επίκτητη ικανότητά τους σε αυτό τον τομέα, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική βιολογική τους κλίση.