Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος female, στις 7 Σεπτεμβρίου 2008.

  1. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Τα μαθηματικά ώς επιστήμη δεν έχουν ως στόχο να εξηγήσουν ενα πρόβλημα αλλά να το περιγράψουν, εναπόκειται στον ερευνητή να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες, που του προσφέρουν για να "εξηγήσει".

    Πέρα από την θεωρία των παιγνίων (game theory) και την θεωρία του χάους, που ανέφερε ο Ηλίας, όποιος αναρωτιέται για την δυνατότητα εφαρμογής τους στην περιγραφή κοινωνικών φαινομένων μπορεί αν όχι να μελετήσει να ψηλαφίσει έστω την θεωρία δομών και ομάδων (group theory) με εμφαση στην θεωρία κατάταξης πεπερασμένων ομάδων.

    ΥΓ.
    Οι προσομοιωτές μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιούν για την προσομοίωση των φυσικών φαινομένων. Χωρίς τα μαθηματικά απλά δεν θα υπήρχαν.

    Αν δεν ηταν εφικτή η προσομοίωση (βασισμένη σε μαθηματικά μοντέλα) της αντοχής αλλα και της συμπεριφοράς των υλικών θα ήταν πολύ δυσκολώτερη αν όχι αδύνατη η επιτευξη πολλών "κατορθωμάτων" απο την κατάκτηση του διαστήματος μέχρι την γέφυρα Ρίου Αντιρίου, για να μην αναφερθώ στο χρονικό και οικονομικό κόστος.
    Αν κάποιος αμφισβητει την δυνατότητα των μαθηματικών να περιγράψουν μια σταγόνα νερού ή εναν χορό λίγη ενασχόληση με ενα πρόγραμμα όπως το 3D Studio ή το Maya ίσως τον ωθουσε ν΄ αναθεωρήσει αν όχι την αποψή του τ/χιστον ττο απόλυτο της εκφοράς της.
     
    Last edited: 28 Σεπτεμβρίου 2008
  2. Syrah

    Syrah Contributor

     

    Είναι άλλο πράγμα η μαθηματική μοντελοποίηση και άλλο η λύση ενός προβλήματος. Πιθανότατα μεταξύ των δύο εννοιών στέκεται η female με τη χρήση του ρήματος "εξηγώ" στο ερώτημά της.
     
  3. MasteR_PieR

    MasteR_PieR Regular Member

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Περιμενω ακομα να επανελθεις Αγαπητε
    Ελπιζω το συντομοτερο  
     
  4. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Δώσε μου λίγο χρόνο Master_Pier!
     
  5. MasteR_PieR

    MasteR_PieR Regular Member

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά


    Πολύ ευχαρίστως αγαπητέ Dolmance.
    Άλλωστε αξίζει το κόπο. 
     
  6. elfcat

    elfcat . Contributor

    Και ένα άσχετο: Πάντα με συγκλόνιζε η αγωνία των μαθηματικών και των φυσικών για απλότητα και ομορφιά στις αποδείξεις και στις εξισώσεις τους. Αν μια απόδειξη δεν διέπεται από αρμονία και ομορφιά πρέπει να απορρίπτεται ακόμη και αν στέκει μαθηματικά. Είχα διαβάσει κάπου ότι ο Αινστάιν απέρριψε μια δική του προτεινόμενη παγκόσμια σταθερά, γιατί η εξίσωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν άσχημη. Οι φυσικοί έχουν περιγράψει την απέραντη ομορφιά του σύμπαντος χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά. Η μουσική και ο χορός βασίζονται στα μαθηματικά. Η φύση περιέχει μαθηματικά (fractals κλπ). Μόνο η Τέχνη αγωνιά τόσο για την Ομορφιά και την Αρμονία. Οι θετικοί επιστήμονες την προσεγγίζουν με τη διανόηση και την επιστήμη τους οι καλλιτέχνες με τη φαντασία τους.

    Γιατί λοιπόν να μην μπορούν να "μιλήσουν" και για κοινωνικά ζητήματα?
     
  7. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Ιστορικά, η άποψη για τη μαθηματική Ομορφιά, ως κριτήριο επιλογής ανάμεσα σε φυσικές θεωρίες, εκφράστηκε μόνον από συμβατιστές μαθηματικούς και φιλοσόφους της επιστήμης. Από όσους, δηλαδή, αποκλείουν οποιαδήποτε σχέση, έστω και μερικής αντανακλάσεως, ανάμεσα στις πολλές και ισοδύναμες μαθηματικές γλώσσες-εργαλεία από τη μια και την υλική πραγματικότητα των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων, από την άλλη. Όσοι μεριμνούν για την αισθητική αρτιότητα του μαθηματικού λόγου, έχουν ρητά εγκαταλείψει την έννοια της Αλήθειας, ως αντιστοιχίας γλώσσας/παγματικότητας.
    Επιπλέον, η αναγωγή της Ομορφιάς στην 'αρμονία', έχει εγκαταλειφθεί από τις Αισθητικές Θεωρίες από την εποχή του μανιερισμού, στο τέλος της Αναγέννησης.
    Εγώ, για παράδειγμα, θεωρώ πανέμορφη μια γυναίκα που δεν είναι υπόδειγμα μποτιτσελικής εναρμόνισης όσων μερών την απαρτίζουν, ιδιαιτέρως αν συμπεριλάβουμε σε αυτά το 'Θυμικόν'.
     
    Last edited: 9 Σεπτεμβρίου 2008
  8. thelma

    thelma Regular Member

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Τα μαθηματικα ειναι ενα εργαλειο, που αν του βαλεις καποια δεδομενα (εστω αυθαιρετα) θα σε βγαλει σε ασφαλη συμπερασματα. Εαν τα δεδομενα δεν ειναι απολυτως αληθη η ειναι παραδοχες απο διαφορετικες θεωριες που υπαρχουν, θα βγαλουμε διαφορετικα συμπερασματα. Γι'αυτο υπαρχει η Ευκλειδιος και η μη Ευκλειδιος Γεωμετρια, γιατι στηριζονται σε διαφορετικη αποψη περι της παραλληλοτητας.
    Τα μαθηματικα ομως δεν μπορουν να σου δωσουν την ουσια μιας φυσικης οντοτητας, οπως δεν μπορει ενας τυφλος να καταλαβει τι ειναι φως, αν του πεις τον απολυτα σωστο μαθηματικο ορισμο, οτι φως ειναι η ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια με μηκος κυματος μεταξυ 3000-7000 Αngstrοm
    Προφανως τα μαθηματικα δε μπορουν να ερμηνευσουν την ουσια των φαινομενων, παρα μονο να την περιγραψουν.
    Στο αρχικο ερωτημα αν τα μαθηματικα μπορουν να εξηγησουν κοινωνικα ζητηματα πρεπει να διευκρινιστει τι εννοουμε με την λεξη "εξηγησουν". Γιατι αν εννοουμε την αιτιολογια διαδοχης των φαινομενων, δλδ πως δημιουργουνται και πως εξελισονται τοτε τα μαθηματικα μπορουν να δωσουν απαντηση. Εαν ομως "εξηγηση" εννοουμε την απολυτη γνωση ενος φαινομενου, τοτε τα μαθηματικα ειναι ενα αχρηστο εργαλειο.


      
     
    Last edited: 10 Σεπτεμβρίου 2008
  9. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά


     
     
  10. hugger

    hugger Regular Member

    οκ, η δικια μου συνεισφορα στην ευγενικη αυτη προσπα8εια εκλαικευσης της ενοποιημενης θεωριας των παντων απο τα παντα, μια και αυριο εχουμε και την πρωτη του νεου επιταχυντη στο CERN

    Κοινωνικα μαθηματικα:

    Αξιωματα:
    - Μην σας απασχολουν μαθηματικα προβληματα, ειλεικρινα εγω εχω δυσκολοτερα προβληματα
    -Εφοσον οι νομοι των μαθηματικων αναφερονται στην πραγματικοτητα, τοτε δεν ειναι καθολου σιγουροι.Και αν τους θεωρησουμε σιγουρους, τοτε δεν ανταπορκινονται στην πραγματικοτητα.
    -Οι τελειεοι αριθμοι ειναι σαν τους τελειους αντρες, σπανιοι


    Αλγεβρικες πραξεις:
    -Εξυπνη γυναικα +εξυπνος ανδρας= ερωτας
    -Εξυπνος ανδρας + χαζη γυναικα = περιπετεια
    -Χαζος ανδρας + εξυπνη γυναικα= γαμος
    -χαζος ανδρας + χαζη γυναικα= εγκυμοσυνη

    Νομιζω οτι μετα απο τα παραπανω το αυταποδεικτο του θεματος ειναι γεγονος: Η κοινωνικη ζωη διεπεται και εξηγειται με μαθηματικους κανονες (αξιωματα) , και υπακουν σε πραξεις με προβλεψιμο αποτελεσμα.
     
  11. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Ωραίες οι μαθηματικολάγνες θεωρίες. Όπως και οι προσπάθειες ανατροπής της μαθηματικής λογικής και πανάκειας με μαθηματική λογική. Αυτό το αφήνω στους βιτσιόζους.

    Το θέμα μας είναι αν τα μαθηματικά μπορούν να ερμηνεύσουν κοινωνικά ζητήματα. Είπα όχι και μάλιστα κατηγορηματικά και δέχθηκα τη σχετική κριτική. Είπα πως με μαθηματικές εξισώσεις δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί ούτε καν μια σταγόνα βροχής, πόσο μάλλον κοινωνικά ζητήματα. Και είναι αληθές. Δεν είπα πως με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τους υπολογιστές δεν μπορεί να «ζωγραφιστεί» μια σταγόνα βροχής. Αλλά τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω καμία μαθηματική διατύπωση γεωμετρικού τόπου που να περιγράφει μια σταγόνα έστω και σχηματικά (κι ας μη φυσάει μεταβλητός άνεμος πάνω στη σταγόνα). Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει, σίγουρα δε μπορεί ούτε κατ' ελάχιστον να περιγραφεί με μαθηματικά η αίσθηση της δροσιάς της σταγόνας, ούτε η αίσθηση της μυρωδιάς του ξερού χώματος που το ποτίζει. Αυτά περί σταγόνας και μαθηματικών.

    Τα μαθηματικά και οι εφαρμογές τους μπορούν να αναλύσουν (με ένα σωρό αβεβαιότητες που τις λένε εύσχημα σεναριακές αναλύσεις και αναλύσεις ευαισθησίας) ορισμένες ποσοτικές ή ποσοτικοποιήσιμες παραμέτρους που υπεισέρχονται σε κοινωνικά ζητήματα. Χρήσιμες μεν σαν πληροφορίες λήψης αποφάσεων αλλά με σοβαρούς περιορισμούς ως προς την αξιοπιστία και εμβέλειά τους (πολλές φορές τα σενάρια των κοινωνικοοικονομικών μοντέλων χρησιμοποιούνται απλώς για να "τεκμηριώσουν" ήδη ειλημμένες αποφάσεις).

    Aν τα μαθηματικά ήταν δυνατόν να ερμηνεύσουν και να αναλύσουν κοινωνικά ζητήματα θα έπρεπε να έχουμε κυβερνήσεις υπολογιστών και επειδή οι υπολογιστές δεν είναι τόσο εξελιγμένοι, κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Κανονικά, σύμφωνα με τη μαθηματική λογική, ένας φιλικός διακανονισμός αυτοκτονίας ή εκτέλεσης στα 65 χρόνια θα έλυνε το ασφαλιστικό πρόβλημα. Επίσης θα έπρεπε να βρεθεί η βέλτιστη ποσότητα κατανάλωσης ακλοόλ, διασκέδασης ή έκθεσης στην τέχνη ώστε η παραγωγικότητα να βελτιστοποιηθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αγχολυτική δράση τους αφ' ενός και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εργασία λόγω διασποράς της σκέψης την επόμενη μέρα αφ' ετέρου. Τέτοιες έρευνες γίνονται και εφαρμόζονται καθημερινά και οδηγούν την κοινωνία σε οργουελιανού τύπου φασισμό. Ας ξανασκεφτούν λοιπόν οι θιασώτες της πανάκειας των μαθηματικών το ζήτημα της υποβάθμισης της ατομικής και κοινωνικής ζωής και του πολιτισμού γενικότερα, μέσω της μαθηματικοποίησης, ήτοι, της ποσοτικοποίησής τους και αφαίρεσης του ποιοτικού, δηλαδή του κατ΄ εξοχήν κοινωνικού.
     
    Last edited: 10 Σεπτεμβρίου 2008
  12. Syrah

    Syrah Contributor

    Re: Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Ίσως θα είχε νόημα να δοθεί χρόνος στη female για να αποσαφηνίσει τι εννοεί με το ρήμα "εξηγώ", γιατί από όσα διαβάζω δεν βλέπω διάσταση απόψεων ως προς το τελικό αποτέλεσμα, παρά μόνο διάσταση αντίληψης αναφορικά με την έννοια "εξήγηση".