Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κυριαρχία και υποταγή εντός και εκτός προσωπικών σχέσεων

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κυριαρχία - υποταγή D/s' που ξεκίνησε από το μέλος seirhna, στις 15 Ιανουαρίου 2007.

  1. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @Syrah

    συνοψίζοντας,

    αυτό που σε εκφράζει απόλυτα (το "σε εκφράζει απόλυτα" ενέχει φυσικά την γνώμη σου) είναι το

    "οι Κυρίαρχοι/ες (που αποτέλεσαν το ερέθισμα βάσει του οπόιου διαμόρφωσα την γνώμη μου) ψεύδονται εν γένει περισσότερο των υποτακτικών"

    ή το

    "(κατά την γνώμη μου) οι Κυρίαρχοι/ες εν γένει ψεύδονται περισσότερο από τους σκλάβους.";

    Το πρώτο είναι η διατύπωση (την αποκαλείς πιο ευχάριστη, την αποκαλώ σαφέστερη) που προκύπτει παρεμβάλοντας το αντικείμενο της παρέμβασης μου στον δικό σου λόγο. Όντας όμως η ευχάριστη εκδοχή δεν εκφράζει αυτό, που σκέφτεσαι. Το δεύτερο είναι αυτό που είπες και συνεπώς εκφράζει αυτό, που σκεφτεσαι και το πόσο σε ενδιαφέρει η αντίδραση των ανθρώπων σε αυτό.

    υποθέτω πως θα σε ενδιέφερε να τοποθετηθώ σε κάποιο από τα δύο χωρίς να ψεύδομαι. Σε ποίο;

    Σε περιπτωση του πρώτου αδυνατώ να τοποθετηθώ την στιγμή που δεν γνωρίζω τους Κυρίαρχους / ες που απετελεσαν το ερέθισμα βάσει του οποίου διαμόρφωσες την γνώμη σου.

    Σε περίπτωση του δεύτερου, την στιγμή που γνωρίζω πλεον πως διαμορφώνεις την γνώμη σου θα με ενδιέφερε να μάθω πως (βάσει ποίας διαδικασίας) εξάγεις το συμπέρασμά σου.

    Όσον αφορά την ερώτηση:

    Η απάντησή μου είναι

    "οι απαιτήσεις που θέτει στον εαυτό του. Αν μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις αυτές, όχι δεν είναι επιπλαστη, αν όχι η στάση του δηλώνει πρόθεση και μόνον και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται "γιαλαντζη". Οι απαιτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας εξαρτώνται άμεσα από την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν.".

    Η απάντησή μου, όπως (κατά την γνώμη μου) και η ερώτηση σου αναφέρεται στον κυρίαρχο ως φιλοσοφική κατηγορία. Η κατηγορία αυτή μπορεί να έχει ή και να μην έχει σχέση με τον έννοια του όρου "κυρίαρχος" στα πλαίσια του BDSM όπως αυτό ορίζεται ως "τρόπος πρόκλησης σεξουαλικών απόλαυσεως με την χρήση των όρων που δημιουργούν το αρκτικόλεκτό του".

    Όσον αφορά τους κυρίαρχους στα πλαίσια του BDSM έχω δεί κάθε είδους περιπτώσεις. Από κυρίαρχους, που δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο από το να περνούν καλά με όσο το δυνατόν λιγώτερο κόπο, έως κυρίαρχους που κυριαρχούν επιτακτικά και στον παραμικρό τομέα της ζωής τους
     
    Last edited: 20 Απριλίου 2007
  2. Syrah

    Syrah Contributor

    Καλημέρα. Σε κανένα από τα δύο. Για ό,τι αφορά το (α), ισχύει ό,τι έγραψα νωρίτερα, πως δηλαδή αυτό που έγραψα με εκφράζει απόλυτα. Αυτό που θα με ενδιέφερε είναι όχι ο σχολιασμός επί του (α) ή του (β) αλλά η τοποθέτησή σου αναφορικά με το αν η εκδοχή μου, θα μπορούσε να είναι μία απάντηση στην ερώτηση της seirhna, και αν όχι, ποιες άλλες εκδοχές θα μπορούσαν να δοθούν. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το θέμα του νήματος.

    Δεδομένου ότι η μοναδική απάντηση που δόθηκε ως τώρα στο ερώτημά του είναι η δική μου (και αυτή ατεκμηρίωτη) σκέπτομαι ότι πιθανώς δεν εχω αντιληφθεί σωστά το θέμα του νήματος. Κατά τη δική μου αντίληψη, η seirhna, αναζητά το λόγο για τον οποίο οι κυρίαρχοι αποκρύπτουν τις αδυναμίες τους, ενώ σίγουρα όλοι έχουν αδυναμίες. Το ψεύδος είναι δεδομένο του νήματος. Αν θέλουμε τη λέξη "ψεύδος" (παρότι δεν ταυτίζεται με την έλλειψη πρόθεσης για ειλικρίνεια), μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τη φράση "δημιουργία επίπλαστης εικόνας".

    Στηριζόμενο σε αυτό το δεδομένο, το σχόλιό μου λέει ότι κατά τη γνώμη μου το ψεύδος δεν οφείλεται σε επιμέρους συγκυρίες ή επιλογές, αλλά στη γενικότερη τάση ενός ανθρώπου να ψεύδεται. Να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η δε σύγκριση "εν γένει ψεύδονται περισσότερο από" προκύπτει από την παραπάνω σκέψη, εφαρμοσμένη στην αρχική ερώτηση της seirhna "Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει η παραπάνω διαφοροποίηση;"

    Ως εκ των παραπάνω:
    α) Αν δεν έχω καταλάβει το θέμα του νήματος, ζητώ από τη seirhna να με διορθώσει.
    β) Αν έχω καταλάβει το θέμα του νήματος, προτίθεμαι με ευχαρίστηση να αναλύσω περισσότερο το σχόλιό μου, σε όποιον εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται γιατί αυτό απαντά αμεσότατα στην αρχική ερώτηση, μέσω pm, ώστε να υπάρξει χώρος για να δοθούν εκτός από τη δική μου εδώ και άλλες εκδοχές.
     
  3. Gandalf

    Gandalf Storyteller, Rebel, Mentor

    Απάντηση: Κυριαρχία και υποταγή εντός και εκτός προσωπικών σχέσεων

    Τα άτομα που στην καθημερινότητά τους έχουν φορτωμένο πρόγραμμα ευθυνών και υποχρεώσεων, αρκετές φορές δεν θέλουν να έχουν αυτό το ρόλο και στην ερωτική τους ζωή. Έτσι λοιπόν, επιλέγουν το ρόλο του υποτακτικού, ώστε να μην είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και ευθύνες. Να μην ηγούνται της σχέσης. Να γιατί πολύ μεγάλο κομμάτι των sub ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Ειδικά οι γυναίκες, θέλουν στην προσωπική τους ζωή κάποιον που να κάνει κουμάντο, άσχετα πόσο δυναμικές είναι στο χώρο της εργασίας τους.

    Μα πως θα μπορούσε να δηλώσει υποτακτική ψυχολογία κάπου αλλού; Ο Κυρίαρχος, είναι αυτό που είναι γιατί πηγάζει από μέσα του, και οι υπόλοιποι απλά του το αναγνωρίζουν. Συνήθως χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια.
     
  4. Elysium

    Elysium Contributor

    Σκέφτομαι πως αποτελεί ίσως μεγάλη ντροπή για κάποιον Κυρίαρχο να δηλώσει υποτακτικός στη εκτός σχέσης ζωή του. Όλο το οικοδόμημα που έχει χτίσει πάνω στο να παρουσιάζεται πως διοικεί και διατάζει ανθρώπους, καταρρέει αν μαθευτεί η αλήθεια.
    Γι` αυτό το λόγο πιστεύω θέλοντας ή όχι, χρησιμοποιώντας ψέματα ή όχι, οι Κυριάρχοι πρέπει να παρουσιάζονται "οι από πάνω" σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του. Ακόμη κι αυτοί που δεν είναι στην πραγματικότητα.

    Άλλωστε είναι δυνατόν να θαυμάζει και να εμπιστεύεται κάποιος/α σκλάβος/α τη ζωή του σε έναν άνθρωπο που φέρεται υποτακτικά πέρα από τη σχέση του;
    Δεδομένης και της εικόνας που έχουν οι υποτακτικές και οι σκλάβες ιδιαίτερα, για τους Κυρίαρχους, ενισχύεται ο συλλογισμός μου.

    Ο υπαλληλάκος των 600 ευρώ, μάλλον δεν αποτελεί το όνειρο του ιδανικού Αφέντη γι΄ αυτές.
     
  5. adelina

    adelina Regular Member

    αυτη η αποψη συναντιεται αρκετα συχνα ωστοσο θεωρω πως ανταποκρινεται περισσοτερο σε ατομα που ασχολουνται με Sm.

    δεν νομιζω μια σκλαβα να διοικει με τον ιδιο τροπο που το κανει μια Αφεντρα.
    κι αυτο με φερνει σε αυτο που εγραψε η sapfw "...ακόμα λοιπόν και στη δουλειά μου, έχω βρει έναν υποτακτικό τρόπο να "κυριαρχήσω"...".

    δεν συμφωνω πως οι χαμηλοι τονοι και η διαθεση για αποφυγη συγκρουσεων ειναι χαρακτηριστικο υποτακτικων. αντιθετα θα ελεγα πως η αυτοσυγκρατηση, η οσο ειναι δυνατο διατηρηση χαμηλων πολιτισμενων τονων και προσπαθεια ορθης και ευγενικης αντιμετωπισης των αλλων ειναι χαρακτηριστικο των Κυριαρχων.
    σπανια εχω δει κυριαρχο ατομο να βριζει, να προκαλει με κακο τροπο ή να προσπαθει με αναλογους τροπους να μειωσει αυτους που διαφωνουν μαζι του.

    γιατι το κυριαρχο ατομο ειναι κυριαρχο γιατι πρωτιστος τις απαιτησεις τις εχει απο τον εαυτο του οπως Ειπε και Ο MasterJp ""οι απαιτήσεις που θέτει στον εαυτό του. Αν μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις αυτές, όχι δεν είναι επιπλαστη, αν όχι η στάση του δηλώνει πρόθεση και μόνον και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται "γιαλαντζη". Οι απαιτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας εξαρτώνται άμεσα από την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν.".

    αντιθετα οι υποτακτικοι λογω ελλειψης αυτοελεγχου εκρυγνονται ευκολοτερα. το εχω δει να συμβαινει απο καποια ατομα που δηλωνουν κυριαρχικα αλλα οπως ανεφερα και σε παλαιοτερα μου ποστ αφενως δεν πιστευω πως οτι δηλωσεις εισαι και αφετερου δεν ειναι ολοι στο ιδιο επιπεδο προσωπικης αναπτυξης. καποιοι ακομη ειναι στο σταδιο που τωρα δουλευουν με αυτο τους το κομματι.
     
  6. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @Syrah

    δέχεσαι εκ των προτέρων πως ο ισχυρισμός της seirhna περί κυρίαρχων είναι αληθής, εγω όχι και όσον αφορά κυρίαρχους και όσον αφορά υποτακτικούς όσον αφορά την καθολικότητά του.

    Ως εκ τούτου δίνεις μια (πιθανή) εκδοχή του γιατί συμβαίνει αυτό, που ισχυρίζεται.

    Αντίστοιχα, ως μη δεχόμενος την αλήθεια του ισχυρισμου τον αμφισβητω και ανέφερα τους λόγους.

    Η εναρκτηρια τοποθέτηση του νήματος, όπως έχει δωθεί πιστευω πως δεν αναφέρεται (αν και ενέχει τα όσα αναφέρεις) στον αν οι κυρίρχοι ή οι υποτακτικοι ψεύδονται και γιατί αλλά στην διαφοροπίηση της προσέγγισης.

    Αναλύοντας την αρχική τοποθέτηση βλέπουμε:

    Πολλοί υποτακτικοι δηλώνουν κυριαρχικοί (και όχι κυρίαρχοι) στην καθημερινότητά τους
    Ελάχιστοι κυρίαρχοι δηλώνουν υποτακτικοί στην καθημερινότητά τους.

    Κοινή συνισταμένη: στην καθημερινότητά τους οι περισσότεροι ανεξαρτήτως bdsm status επιθυμούν να είναι κυριαρχικοί, φισιολογικό γιατί αυτό επιτάσσει η καθημερινότητα.

    Η διαφοροποίηση στην προσέγγιση γινεται αντιληπτή ως τέτοια λόγω του διαφορετικού αρχικού σημείου αναφοράς: κυριαρχοι vs υποτακτικοί. Η προσέγγιση αυτή καθ' εαυτη δεν διαφέρει. Όπως προανέφερα και οι δύο κατηγορίες επιθυμούν να είναι στην καθημερινότητά τους κυριαρχικοί.

    Όσον αφορά το στοιχείο του ψεύδους ή της δημιουργίας επίπλαστων εικόνων ισχύει το ίδιο και για τις δύο κατηγορίες αν δεχθούμε την αρχική τοποθετηση.
     
  7. adventurer

    adventurer New Member

    Απάντηση: Re: Κυριαρχία και υποταγή εντός και εκτός προσωπικών σχέσεων

    Δεν ξέρω αν αυτ'ο είναι απόλυτο, αλλά κρίνοντασ από μένα συμφωνώ
     
  8. ipakouos

    ipakouos Regular Member

    Αν και δεν συμφωνω με την ταυτιση του οικονομικου status για εξαγωγη συμπερασματος σχετικα με το ποσο Κυριαρχο ειναι καποιο ατομο, θα παρω αυτην την φραση ως αφορμη για να συνεχισω την σκεψη μου.
    Πιστευετε πως σε μια τετοια περιπτωση το 'προβλημα' αμφισβητησης το εχει μονο ο υποτακτικος?
    Δεν νοιωθει αναλογα συναισθηματα και ο Κυριαρχος?
    Δεν νοιωθει πως μπαινει σε μια σχεση οπου εχει περιορισμενες δυνατοτητες 'επιβολης' της προσωπικοτητας του?
    Το οικονομικο ειναι ενα αρκετα σοβαρο θεμα που επιδρα στην σχεση αλλα υπαρχουν σωστοι τροποι, ανεξαρτητου οικονομικου status, να μην επηρεασει αρνητικα την σχεση Κυριαρχιας/υποταγης
     
  9. ipakouos

    ipakouos Regular Member

    Εαν αυτη η σκεψη ισχυει, τοτε αναρωτιεμαι ποιος ειναι ο οδηγος και ποιος ο οδηγουμενος? Εαν αυτη η σκεψη ισχυει, τοτε αυτοματα, ο συγκεκριμενος Κυριαρχος δεν ειναι κυριαρχουμενος μεσα στην ιδια την σχεση που θελει να φαινετε Κυριαρχος?
    Εδω θα ηθελα να επισημανω πως δεν παιζει ρολο εαν 'τον παρουν χαμπαρι' ή οχι. Αρκει, για εμενα, που θα το ξερει ο ιδιος
     
  10. Elysium

    Elysium Contributor

    Γι' αυτό οι υποτακτικές λογικά προλαβαίνουν τέτοιες καταστάσεις και δεν κάνουν σχέσεις με τέτοιους Κυρίαρχους.
     
  11. pathiaris_skorpios

    pathiaris_skorpios New Member

    εχει δίκιο η αντζι...όταν κάποιος στην καθημερινή του ζωή και δη στην επαγγελματική είναι αφεντικό με τα όλα του πολλές φορές στην προσωπική του θέλει το ακριβώς αντίθετο!!!!
     
  12. Απάντηση: Κυριαρχία και υποταγή εντός και εκτός προσωπικών σχέσεων


    Ενδιαφέρον νήμα.
    Η ζωή μας είναι αγώνας. Αγώνας για αναγνώριση, επιβίωση. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κτλ.
    Δεν μας δίνεται το περιθώριο να ατονίσουμε είτε το θέλουμε είτε όχι για να μπορεσουμε να επιβιώσουμε. Βέβαια καλό θα ήταν να μπορούμε να έχουμε πάντα ένα μέτρο ώστε να μη χανουμε τον εαυτό μας.
    Μέσα στην σχέση δεν υφίσταται λόγος κούρσας. Θα χάσουν και οι Δ/δυο έτσι.
    Μέσα στη σχέση ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους, αλλά και (πολύ σημαντικό για μένα τουλάχιστον), μπορούν να βιώνουν την ομορφια γυμνή και την απλότητα που σε άλλα πράγματα χάνεται.
    Σε αυτούς τους ρυθμούς λοιπόν αναγκαζόμαστε να τρέξουμε είτε υποτακτικοί είτε Κυρίαρχοι και ωφείλουμε να ανταπεξέλθουμε αξιοπρεπώς.
    Δεν θα αναφερθώ και στη διαφορά των φύλων (που για μένα υφίσταται), διατί θα με χαρακτηρίσετε αντιφεμινίστρια πάλι και δεν θα το αντέξω