Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Λογοκρίνεται η σκέψη ενός υποτακτικού από τον Κυρίαρχο του;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Ηλίας, στις 4 Φεβρουαρίου 2009.

  1. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Απάντηση: Λογοκρίνεται η σκέψη ενός υποτακτικού από τον Κυρίαρχο του;

    Οι σκεψεις δν λεγονται κ δν χαριζονται ευκολα...η μαλλον καλυτερα δν εγκλωβιζονται,τις κραταω για μενα. 
     
  2. female

    female Contributor




    Ιδέαν δεν έχω...

    Ξέρω πως το να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα στην αλήθεια τους είναι δύσκολο και υπέροχο. Είναι από τις ηδονές της ζωής να νιώθεις την ουσία του άλλου και ο άλλος τη δική σου, να μειώνονται οι αντιστάσεις και να χαλαρώνεις και να αφήνεσαι να είσαι ο εαυτός σου εκατέρωθεν -- κι αυτό είναι μια από τις απολαύσεις και στο φιλικό επίπεδο -- η επικοινωνία.


    Πάντα έχουμε αντιστάσεις όμως, ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό μας, πάντα πέφτει αυτολογοκρισία στη σκέψη μας, κι όσο μειώνεται αυτό, τόσο αυξάνει η υπέροχη φαντασία! Κάποτε μπλοκάρουμε κάποιες σκέψεις φτιάχνοντας παραμύθια που πιστεύουμε ακράδαντα, εκλογικεύουμε, δηλαδή. Η σκέψη λογοκρίνεται από το γενικότερο περιβάλλον, στερώντας από νωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, αλλά και των κατάλληλων ερεθισμάτων, προκειμένου να μας τσιμπάει η αλογόμυγα της έμπνευσης, της ελεύθερης σκέψης.


    Από την άλλη, χρειάζεται κι ένα πλαίσιο ερμηνειών, ένα πλαίσιο "πλοήγησης" μέσα στον απέραντο κόσμο της ζωής -- κι αυτό το δίνει κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον και κατόπιν και το ευρύτερο. Είναι απελπιστικό να κολυμπάς σαν το καρότο σε μια σούπα που δεν ξέρεις να κρίνεις και να κατευθυνθείς, να ερμηνεύσεις τις σκέψεις σου και να τις κάνεις γόνιμες. Υποθέτω πως οι κυρίαρχοι αυτό προσαρμόζουν, το ερμηνευτικό πλαίσιο σκέψης, σε κάποιο βαθμό, όπως μπορεί να το κάνει το σχολείο ή η εκπαίδευση. Ακόμα και το λογισμικό του Μπιλ Γκέιτς είναι ένα ερμηνευτικό λογικό πλαίσιο που μας οργανώνει και κατευθύνει τη μορφή και την οργάνωση της σκέψης. Κάθε περιβάλλον μας κάνει "πλύση εγκεφάλου", θέτοντας περιορισμούς και πλαίσια, πλάθοντας και προσαρμόζοντάς μας στα μέτρα του για την επιβίωσή μας μέσα σ' αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις χωρίς ή με λάθος κώδικες, όσο και πνιγηρό να ζεις με ασφυκτικούς. Πιθανώς οι πραγματικά σκεπτόμενοι άνθρωποι να βασανίζονται στην πάλη ανάμεσα στους "κανόνες", τα δεδομένα, και την ανατροπή τους. Τη δημιουργική ανατροπή της βαθύτερης κοινωνικής (αυτο)λογοκρισίας.



     
  3. Syrah

    Syrah Contributor

    Αγαπητή female ο ορισμός του ρήματος "εκλογικεύω" που παραθέτεις, είναι εντελώς αδόκιμος. Αλίμονο αν "εκλογικεύω" σημαίνει "μπλοκάρω σκέψεις και φτιάχνω παραμύθια που πιστεύω ακράδαντα"(!). Η εκλογίκευση, εν γένει όλη η ανθρώπινη διατριβή περί λογικής (ενδεικτικό παράδειγμα η Λογική ως κλάδος των Διακριτών Μαθηματικών) είναι μία προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίσει την αλήθεια, όχι να πλάσει μύθους.  

    Αν έχεις την καλοσύνη, διευκρίνισε τί εννοείς γράφοντας "Ακόμα και το λογισμικό του Μπιλ Γκέιτς είναι ένα ερμηνευτικό λογικό πλαίσιο που μας οργανώνει και κατευθύνει τη μορφή και την οργάνωση της σκέψης. "

    ΥΓ. Η πρώτη παράγραφος είναι πολύ εύστοχη, κατά τη γνώμη μου.
     
  4. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Οι σκέψεις μπορούν να λογοκριθούν. Και να μην καταλάβει ο νοικοκύρης απολύτως τίποτε. Είναι θέμα κατάλληλων συνθηκών και τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες αποτυγχάνουν. Αλλά μπορούν και ευτυχώς που οι άνθρωποι δεν είναι αδιαπέραστοι όπως τα ρομπότ. Ο κόσμος θα ήταν αλλιώς τότε.
     
  5. blindfold

    blindfold Contributor

    πριν πεθάνω το τελευταίο που θα χάσω θα είναι οι σκέψεις μου .

    μετά ελάτε να τις λογοκρίνετε ,αν αντέχετε να τις διαβάσετε .
     
  6. female

    female Contributor



    Δύο διαφορετικές σημασίες της λέξης --

    Η "ψυχολογική" ερμηνεία της εκλογίκευσης σημαίνει "έρχομαι κατόπιν εορτής και φτιάχνω μια δικαιολογία για να φανούν τα πράγματα λογικά".

    Από την άλλη, αν έχω έσοδα 1000 € το μήνα και ξοδεύω 2000 €, πράγμα που θα με φέρει στη χρεωκοπία, θα πρέπει να εκλογικεύσω, δηλαδή να κάνω πιο λογική, τη διαχείριση των οικονομικών μου.

    Όταν δικαιολογούμε με κάποια λογικοφανή κατασκευή τις πράξεις, τις αντιδράσεις και τις άμυνές μας, εκλογικεύουμε -- μέσα μας. Κατά τον Freud, είναι αμυντικός μηχανισμός που δημιουργείται για να αποφύγουμε να συνειδητοποιήσουμε τους πραγματικούς λόγους για τα σχετικά θέματα που εκλογικεύουμε. Είναι αυτόματη ασυνείδητη αντίδραση -- αυτό που λέμε "ψεύδομαι στον ίδιο μου τον εαυτό και το πιστεύω".


    Περί του δεύτερου ερωτήματός σου -- νομίζω πως ξεφεύγει εντελώς από το θέμα του νήματος και είναι μια ευρύτερη συζήτηση. Ευχαρίστως να το αναπτύξουμε κάποια άλλη στιγμή.



     
    Last edited: 5 Φεβρουαρίου 2009
  7. Syrah

    Syrah Contributor

    Αγαπητή μου female, επιμένω ότι η χρήση του όρου είναι αδόκιμη (εδώ λ.χ. μιλάς για "λογικεύομαι", όχι "εκλογικεύω").

    Σε κάθε περίπτωση, τα λοιπά θα χαρώ να τα συζητήσουμε αλλού - είναι φοβερό πως στο ρασιοναλισμό έχει αποδοθεί τόσο αρνητική χροιά!
     
  8. female

    female Contributor




    Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη], 1998

    Εκλογικεύω - εκλογικεύομαι :

    α. ρυθμίζω μια κατάσταση, σχέση κτλ., ώστε να έχει, ή να φαίνεται οτι έχει κάποια λογική, ρυθμίζω, διορθώνω κτλ. σύμφωνα με λογικούς κανόνες: Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει και να εκλογικεύσει το απαρχαιωμένο και άδικο φορολογικό σύστημα

    β. θεωρώ, ερμηνεύω, παρουσιάζω κάτι σαν να έχει λογική (ενώ δεν συμβαίνει αυτό): Επιχειρεί να εκλογικεύσει το θρησκευτικό συναίσθημα

    [εκ - λογικ(ός) - εύω] γαλλικά rationaliser





    Με λίγα λόγια -- ότι φαίνεται λογικό ΔΕΝ είναι απαραίτητα. Κοίτα τον παρακάτω πίνακα. Ο ευφυέστατος Salvador Dali αυτό καταδεικνύει ωραιότατα εδώ. Φαινομενικά οι ελέφαντες στέκουν μια χαρά, κουβαλάνε ένα τεράστιο φορτίο σ' αυτά τα αραχνοΰφαντα πόδια χωρίς να φαίνεται κανένα πρόβλημα. Τους έχει στηρίξει μια χαρά, τους έχει κάνει να φαίνονται λογικότατα έτσι, όμως ... ποτέ στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Έτσι εκλογικεύουμε και φαίνονται όλα να στηρίζονται λογικότατα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι παρά σαν τα ευφυή ψέμματα που έφτιαξε ο Dali.


     



    Κάποτε, ίσως προσπαθούμε να ξορκίσουμε τους φόβους, τις άμυνες και τις εκλογικεύσεις μας, να νικήσουμε συναισθηματικά και λογικά ταυτόχρονα.



     




     
  9. cider

    cider Kitchen master

    Ας δούμε τι λέει κι ο Μπαμπινιώτης:


    εκλογίκευση (η): ΨΥΧΟΛ. η παρουσίαση και ερμηνεία (ενός φαινομένου ενίοτε θεωρούμενου ως εξωλογικού) μέσα στο πλαίσιο της ανθρώπινης λογικής. (γενικότ.) η διαδικασία με την οποία το άτομο προσπαθεί να δικαιολογήσει μια στάση, συμπεριφορά, πράξη του με λογικά επιχειρήματα, όταν τα κίνητρά του δεν είναι φανερά ή δεν γίνονται κατανοητά ή θέλει να αποκρύψει από τους άλλους τα πραγματικά του κίνητρα. 2. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛ. η εναρμόνιση (συστήματος ή διαδικασίας) προς την κοινή λογική
     
  10. Emma

    Emma Contributor

    Δεν είναι ελέφαντες αυτά female. Mutants είναι. Ήταν πολύ μπροστά ο Dali  
     
  11. jimboy

    jimboy Regular Member

    Απάντηση: Re: Λογοκρίνεται η σκέψη ενός υποτακτικού από τον Κυρίαρχο του;

    RapidShare: Easy Filehosting


     
    Last edited: 5 Φεβρουαρίου 2009
  12. Syrah

    Syrah Contributor

    Η κυριολεκτική απόδοση του όρου, όπως αναφέρθηκε από το cider, είναι καταρχήν σωστή. Eίναι σεβαστή η επιμονή οποιουδήποτε στην αρνητική χροιά του ρασιοναλισμού, ή και της λογικής εν γένει. Επεσημαίνω όμως ότι αυτό είναι πολιτική, πλέον, θεώρηση των πραγμάτων, τουτέστιν η χρήση λεξικών κατά το δοκούν εγκυμονεί αστοχίες όπως αυτή που υπέδειξα στο post No19.

    Δεν έχω ακαδημαϊκή σχέση με την Τέχνη female, με τη Λογική έχω. Πολύ όμορφα τα έργα του Dali, στο βαθμό που μπορώ να τα αξιολογήσω με βάσει το τί νιώθω εγώ προσωπικά όταν τα βλέπω.

    Πιστεύεις ότι η τέχνη πρέπει να λογοκρίνεται από τη λογική; Πιστεύεις ότι η λογική πρέπει να λογοκρίνεται από την τέχνη;


    Edit: Ζητώ συγγνώμη από το νηματοθέτη για την παρένθετη συζήτηση, αλλά είχα την εντύπωση ότι γράφουμε στο νήμα "Λογοκρισία υπέρ του δέοντος". female, αγνόησε αυτό το post παρακαλώ και το συζητάμε κάπου αλλού.
     
    Last edited: 5 Φεβρουαρίου 2009