Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ο Σαδομαζοχισμός σαν Πνευματική Διαδρομή

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 4 Ιανουαρίου 2010.

  1. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Ένα ενδιαφέρον δοκίμιο θα βρεις εδώ:

    http://archive.enet.gr/online/online_print?id=3068464

    Είναι του Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, καθηγητή Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Εξετάζει το μυθιστόρημα του (αγαπημένου) Καραγάτση, "Ο Κίτρινος Φάκελος".

    "Δύο θα είναι οι άξονες της προσέγγισής μου στη βία αυτή, η οποία εικονογραφείται στην αφήγηση από τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος του Καραγάτση, τον Μάνο Τασάκο: η έννοια της διαστροφής, όπως έχει συζητηθεί στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής θεωρίας, η οποία εξηγεί την ψυχολογική διάσταση του χαρακτήρα, και η σχέση φυσικού και θετικού δικαίου στην περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως έχει συζητηθεί στο πλαίσιο της νομικής και πολιτικής επιστήμης, η οποία φωτίζει τις σχέσεις του με τους τρίτους.

    ...η δημιουργικότητα (creativity) βασίζεται στη μετουσίωση (sublimation)· η μετουσίωση χρησιμοποιεί την ενέργεια της λίμπιντο πριν από τη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου (pregenital libido)· η ίδια ενέργεια εκλύεται και κατά τη διαστροφή..."

    Νομίζω πως η έννοια του sublimation απαντά στην πεποίθησή σου περί ερωτικών επιθυμιών. Η λίμπιντο είναι ενέργεια, μη δεσμευτική ως προς το αντικείμενό της...
     
  2. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor


    Ο παλιός είναι αλλιώς,αλλά ο νέος είναι ωραίος 

    υ.γ: Χρειαζόμαστε νέες ''γλώσσες'' επικοινωνίας.

    (Πιάσαμε αράχνες). Έχω «Αραχνοφοβία»
     
  3. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    @dora_salonica
    Ευχαριστώ για το link αλλά δεν καταλαβαίνω που θέλει να καταλήξει αυτός ο καθηγητής.
    Συγχέει μάλιστα την έννοια της διαστροφής με την εχθρότητα λέγοντας πως η δεύτερη είναι το κίνητρο της πρώτης σύμφωνα με κάποια.... «ψυχαναλυτική θεωρία».
    Νομίζω πως τέτοιες αντιλήψεις είναι μάλλον ξεπερασμένες.

    Επίσης δεν κατανοώ την έννοια της «μετουσίωσης». Σε τι μετουσιώνεται κάποιος και γιατί προϋπάρχει αυτή η μετουσίωση η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί την ενέργεια (ποια ενέργεια  της «λίμπιντο» πριν από τη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου;


    Υ.Γ. Κάποιες φορές και ορισμένοι φιλόλογοι χρησιμοποιούν αφηρημένα ή καταχρηστικά έννοιες που πιθανά ανήκουν και σε άλλα επιστημονικά πεδία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην κατανοεί εύκολα κάποιος τι θέλουν να πουν.
     
  4. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Και όπως είχε πει και μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας: "Ρε τι γίνεται"
     
  5. Syrah

    Syrah Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Durcet στα οκτώ έτη μου άρχισα να φαντασιώνομαι βασανιστήρια ανδρών και στα δώδεκα διατηρούσα αυτοσχέδιο λεξικό BDSMικών όρων. Πέρα από αυτό όμως, το ότι κάποιος είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω γεωγραφικής θέσης, είτε έλλειψης πρόσφυσης στην πληροφορική δεν έχει πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση και δεν γνωρίζει το αρκτικόλεξο BDSM ή άλλους δόκιμους όρους, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εμπλεκόμενος σε αυτό που ορίζεται ως BDSM.

    Είναι κατανοητό πως η ιδιότητα του slave ή του Master προαπαιτούν ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία και δεξιότητες που αναπτύσσονται συν τω χρόνω και επομένως συναρτώνται της ηλικίας, πλην όμως για να είναι κανείς συνειδητά σαδιστής δεν απαιτείται καν η διανοητική του ενηλικίωση.

    Η διατύπωση του Elysium πως "το BDSM σε βρίσκει και δεν το βρίσκεις" είναι καθόλα σωστή με την προϋπόθεση ότι κάνει λόγο για ανθρώπους που έχουν ερείσματα και μέσα για να προσπελάσουν τις επίμαχες πληροφορίες. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε καταπιάνεται κανείς με το BDSM χωρίς να το συνειδητοποιεί, είτε -αν δεν καταφέρει να καλλιεργήσει το σαδισμό ή μαζοχισμό του προς την ερωτική κατεύθυνση- υιοθετεί συμπεριφορικά στοιχεία που του προσφέρουν κάποια λανθάνουσα απόλαυση, με όσες επιπλοκές αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και τον περίγυρό του.
     
  6. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Παρέθεσα το λινκ επειδή θεώρησα ότι επιχείρησες έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο σαδομαζοχισμό και στις κυριαρχικές τάσεις ιδωμένες κυρίως σε κοινωνικό πλαίσιο.

    Ερμήνευσα τα ανωτέρω ως δήλωση υπέρ της άποψης ότι η κατίσχυση, εάν είναι κοινωνικο-πολιτική, δεν οδηγεί στον σαδομαζοχισμό. Το κείμενο που παρέθεσα αναλύει ένα μυθιστόρημα όπου αυτό δεν ισχύει. Ο Τασάκος, ο ήρωας του μυθιστορήματος, συνδυάζει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την διαστροφή με την Κυριαρχία. Τα κάνει και τα δύο ταυτόχρονα και με τρόπο που περιπλέκει το ένα με το άλλο. Ο Τασάκος «προβαίνει σε διαστροφική χρήση των ερωτικών, επαγγελματικών, φιλικών και κοινωνικών αντικειμένων του, και...ορίζει τον εαυτό του ως υπεράνω του νόμου, ως τον κυρίαρχο επί των ατόμων με τα οποία συνάπτει επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.»

    Βλέπεις επομένως ότι, στη λογοτεχνία τουλάχιστον, ο σαδομαζοχιστής και ο κυρίαρχος – σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο - μπορούν να ταυτίζονται.

    Χρησιμοποιεί την έννοια της διαστροφής με την έννοια της jouissance κατά Λακάν. Σαφώς στον πυρήνα της διαστροφής βρίσκεται κυρίως η θεμελιώδης φαντασίωση του φόνου. Και οι μαζοχιστές έτσι το κάνουν, από την ανάποδη. Μην κοιτάς που ντύνουν τη φαντασίωση με φραμπαλά (εγώ που ντύνω τον δολοφόνο μου με στολή αξιωματικού των Ναζί, δεν είμαι διόλου φασίστρια, υπόψιν).

    Τελευταία φορά που κοίταξα, ο Λακάν θεωρούνταν ακόμη κορυφή. Υπάρχουν και άλλες Ψ σχολές ασφαλώς, μία είναι του Γιάλομ. Η τάση σήμερα είναι να χρησιμοποιούνται όλα τα καλά στοιχεία από όλες τις σχολές και ένας συνδυασμός μεθόδων, ανάλογα ασφαλώς την ιδιοσυγκρασία του θεραπευτή, τον συγκεκριμένο ασθενή αλλά και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για μία απλή φοβία εντόμων για παράδειγμα, κανένας δεν θα μπει σε πολύχρονη ψυχανάλυση ούτε σε ομαδική ψυχοθεραπεία, θα προτιμήσει μία μπηχεϋβιοριστική προσέγγιση συστηματικής απο – ευαισθητοποίησης. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η ψυχανάλυση είναι ξεπερασμένη, χρησιμοποιείται ακόμη από τους Ψ επιστήμονες. Επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Φρόυντ είναι «ξεπερασμένος», καθώς αποτελεί εισαγωγικό και προαπαιτούμενο μάθημα και στην Ψυχολογία και στη Ψυχιατρική, όπως δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λακάν είναι παρελθόν εφόσον ακόμα τον αναλύουν και αποτελεί αντικείμενο ερευνών, συμποσίων κλπ.

    Δεν μετουσιώνεται «κάποιος» αλλά η λίμπιντο, η σεξουαλική ενέργεια. Ο πρώτος στόχος της λίμπιντο είναι η σεξουαλική ικανοποίηση. Όμως, καθώς κάποιος μεγαλώνει και ωριμάζει, γίνεται ικανός να μετουσιώνει αυτή την ενέργεια, δηλαδή να την στρέφει προς κάποιο άλλο αντικείμενο. Πάνω σʼ αυτό το process of sublimation, βασίζεται η τέχνη, η διανόηση, οι εφευρέσεις, η πρόοδος, εν γένει η δημιουργικότητα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sublimation_(psychology)

    Επομένως, κάποιος ο οποίος έχει ερωτικές επιθυμίες, τις οποίες δεν μπορεί να ικανοποιήσει (και ποιος μπορεί, πλήρως; ) τις μετουσιώνει. Στρέφει την αξόδευτη ενέργειά του σε κάποιο άλλο αντικείμενο. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει BDSM. BDSM κάνουν μάλλον μόνο αυτοί που δεν μπορούν να μετουσιώνουν ικανοποιητικά όλη την αξόδευτη ενέργεια. Γι αυτό δεν μπορούν να το αποφύγουν. Πρόκειται για ανικανότητα χρήσης του μηχανισμού άμυνας της μετουσίωσης - ή για απίστευτα μεγάλη ποσότητα ενέργειας - ή και για τα δύο...
     
  7. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Re: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή


    Αυτη λοιπον ακριβως ειναι η ανατριχιαστικη πλευρα του ΒΔΣΜ.
    Το βδσμ - αναμορφωτηριο ,το βδσμ - ειδικοτης της ψυχιατρικης,το βδσμ-body line ,το βδσμ- θεραπευτικη κοινοτητα απεξαρησης απο εθιστικες ουσιες. το βδσμ ως μεθοδος επιβολης της ταξης και της ηθικης εν τελει αν το καλοσκεφτουμε, η ακομα χειροτερα, της διαμορφψσης καλουπωμενων χαρακτηρων ...

    Τι ειναι ομως τα υποτακτικα ατομα; Τιποτα σχιζοφρενεις,τιποτα ψυχακηδες,τιποτα προβληματικοι,η τιποτα θλιβερα ανθρωπακια με μηδεν προσωπικοτητα και αυτοεκτιμηση ωστε να χρειαζονται αναδομηση προσωπικοτητας; Αναδομηση....ωραια λεξη,ευηχη,μου θυμιζει εντονα το γλωσσοπλαθον ΠΑΣΟΚ στα ντουζενια του.Αν εγω σας μιλησω γι'αλλοτριωση ομως ,σιγουρα θα αρχισουν οι λιθοβολισμοι, η "αλλοτριωση" δεν χαίδευει αυτακια....

    Μας βολευει βεβαια να βαφτιζουμε και να τσουβαλιαζουμε ολους τους υ θεωρωντας τους συλληβδην ανασφαλεις,προβληματικους,πλεγματικους, εγωίστες , ψιλοχαζους,- εναντι των Κ- και αλλα πολλα εμπριμε. Πως αλλιως θα στησουμε τα βαθρα των Κ για να τους λατρευσουμε κατοπιν , πως αλλιως θα δικαιολογησουμε στον εαυτο μας την υποτακτικοτητα μας, πως αλλιως θα αναθεσουμε τον ελεγχο στον Κ πεισμενοι για την ορθοτητα της επιλογης μας ,οταν σκεφτομαστε το βδσμ υπο το πρισμα της πνευματικης διαδρομης και γιατι οχι ,ολοκληρωσης...



    Δεν αντιτιθεμαι ασφαλως στην εξελιξη της προσωπικοτητας κανενος,ουτε των υ ουτε των Κ,καταλαβαινω επισης πως η εξελιξη αυτη θα εναι και απορροια της σχεσης τους,αλλα δεν δεχομαι η εξελιξη αυτη να τιθεται ως σκοπος και δη υπο την μορφη της "αναδομησης".
    Παραπεμπει αλλου το ολον concept...
     
  8. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Δεν είναι σκοπός, αλλά προϋπόθεση της σχέσης. Κάποιος ο οποίος δεν είναι σε θέση να επιλέξει δεν μπορεί να το κάνει. Κάποιος ο οποίος δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του, δεν μπορεί να παραδώσει τον έλεγχο. Για να μπορείς να δώσεις κάτι πρέπει πρώτα να το έχεις.

    Ο σκοπός είναι η απόλαυση.

    Προσωπικά, ήμουν πολύ προβληματική. Είμαι όμως πολύ καλύτερα τώρα. 

    Κατανοώ πλήρως τους φόβους σου. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι γνώσεις κάποιου θα του επέτρεπαν ίσως να προχωρήσει σε μια αναδόμηση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του άλλου, με τρόπο όμως που να μην είναι προς όφελος του άλλου. Γιατί όμως να το κάνει αυτό ένας Κ; Αν δεν είναι προς όφελος κάποιου, αυτός ο κάποιος δεν θα είναι ευτυχισμένος και άρα θα είναι βάρος αντί για ένας απολαυστικός σύντροφος. Ή θα βλάψει τον εαυτό του τόσο ανεπανόρθωτα που θα πάνε χαμένοι οι κόποι του Κ. Λογικά και μόνο αν το δεις, μόνο η αναδόμηση που στοχεύει στο καλό του Υ είναι χρήσιμη, θεμιτή και λειτουργική. Οποιαδήποτε άλλη αναδόμηση αποβαίνει εις βάρος του Κ.

    ΥΓ. Δεν είμαι αλλοτριωμένη, ούτε καλουπώθηκα. Παραμένω η D, θεότρελη όπως με ξέρετε. Απλά είμαι πιο λειτουργική, πιο ευτυχισμένη και δεν δαγκώνω. Κακό είναι αυτό;
     
  9. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    H εξελιξη ασφαλως και δεν ειναι σκοπος,αλλα ουτε και προϋποθεση της σχεσης,ειναι απλα φυσικη συνεπεια της ροης της σχεσης,εφ'οσον δεχομαστε οτι και οι δυο εχουν το στοιχειωδες νιονιο.
    Προϋποθεση αν θελεις,θεωρω τον αμοιβαιο σεβασμο της προσωπικοτητας ενος εκαστου των συμμετεχοντων. Παραδιδεις δε τον ελεγχο της σχεσης ,( η συμφωνεις να ασκει ο αλλος μονομερως τον ελεγχο της σχεσης αν θες,για να μη μπλεξουμε με παραδοσεις και παραλαβες),οχι τον ελεγχο του εαυτου σου.Αυτο μας ελειπε τωρα!!  

    Αν δε σκοπος της ...αναδομησης ειναι η απολαυση,λογικο και θεμιτο φυσικα, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μπει ο Κ σ'αυτη τη διαδικασια και δεν ψαχνει να βρει ενα ατομο εξ αρχης συμβατο με τις αντιληψεις του για να απολαυσει απ'την αρχη ,χωρις να σπαει τ'αρχ@%# του αναδομωντας προβληματικους τυπους η τυπισσες.
    ...εκτος αν η απολαυση εγκειται εκει ακριβως , στα συναισθηματα που γεννωνται διαπιστωνοντας ο,τι εχεις την δυναμη και την ικανοτητα να "αναδομεις" ενα αλλο ανθρωπο,μεταβαλλοντας τον ενδεχομενως σε ...ειδικο πλασμα....σ'αυτη την περιπτωση ομως αναρωτιεμαι ποιος πραγματικα ειναι ο προβληματικος απο τους δυο ( για να μην πω και επικινδυνος) .
     
  10. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Η εξέλιξη ως φυσική συνέπεια της ροής της σχέσης είναι ένα φαινόμενο των βανίλλα σχέσεων, όχι των σχέσεων ελέγχου. Στις σχέσεις ελέγχου ο ένας εκ των δύο, ο επονομαζόμενος Κυρίαρχος, κάνει διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις σε στοιχεία της προσωπικότητας του Υ, τα οποία ο ίδιος θεωρεί προβληματικά. Προβληματικά και για το Υ, και για την δυνατότητα δημιουργίας της σχέσης ΕΛΕΓΧΟΥ.

    Σαφώς και υπάρχει σεβασμός του ενός προς τον άλλον. Ακόμη πιστεύω ότι ο Κυρίαρχος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός να μην πειράξει βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου, γιατί αν το κάνει θα αποβεί όχι μόνο καταστροφικό για το Υ, πράγμα που είπαμε ότι θα ήταν παράλογο αν το έκανε ένας Κυρίαρχος, αλλά ενδεχομένως και αντιαισθητικό. Φαντάσου μία D που ντρέπεται ή φοβάται να πει τη γνώμη της!!!

    Από το δικό μου προσωπικό παράδειγμα ορμώμενη, θα πω ότι ο έλεγχος είναι ο μερικός έλεγχος του ίδιου του εαυτού, όχι μόνο ο έλεγχος της σχέσης. Μερικός, ανάλογα με το τί θέλει ο Κυρίαρχος - ο δικός μου Αφέντης μου έχει αφήσει κάποιες μικρές ελευθερίες, όπως το να κανονίζω τί τρώω και πότε πάω στο γυμναστήριο. Και πάλι δεν έχω το δικαίωμα να σταματήσω τη γυμναστική ή να τρώω χαζομάρες ή να παχύνω ή να αδυνατίσω.

    Από ότι έχω διαβάσει από μαρτυρίες άλλων ατόμων που προσχώρησαν σε σχέσεις M/s, και από ότι έχω συζητήσει με φίλες Υ και φίλες σκλάβες, ο έλεγχος είναι ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ, όχι μόνο της σχέσης. Προσωπικά, ο τρόπος ζωής μου δεν μου επιβάλλεται πλέον, αλλά έχει γίνει κτήμα μου, είναι σαν να τον διαλέγω κάθε μέρα εγώ. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό επετεύχθη από τον Κ μου, δεν είναι επί του παρόντος, αλλά έγινε συνειδητά από τον ίδιο. Και ο σκοπός του δεν ήταν να με βλάψει, αλλά να κάνει τη σχέση δυνατή (με τη έννοια του possible).

    Ελέγχομαι απόλυτα, και λόγω του εξωτερικού ελέγχου ο οποίος είναι συνεχής και υπαρκτός - έστω και εξ αποστάσεως, έχω το πρόγραμμά μου, και υπάρχουν κινητά προς ενημέρωση του Κυρίου - αλλά και λόγω του εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος μετατράπηκε από το αυθόρμητο και παράλογο μπάχαλο που ήταν πριν, σε αυτό που μου ενστάλλαξε ο Κύριος. Η κρίση μου πλέον ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες και προσεγγίσεις - μέχρι και σκάκι με έβαζε να παίζω, στην αρχή, για να αλλάξω τρόπο σκέψης (ενώ το μόνο που ήξερα να παίζω ως τότε ήταν ρώσικη ρουλέτα) 

    Γιατί τα Υ είναι προβληματικά, εξ ορισμού. Εκτός φαντάζομαι από την ελφκατ (αυτό είναι χιούμορ και ελπίζω να εκληφθεί έτσι.) 

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, φαίνεται πως τα άτομα που αντιλαμβάνονται ότι επιθυμούν κάτι εναλλακτικό στις ερωτικές τους σχέσεις, και προσεγγίζουν αυτό τον χώρο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν κάποιες προβληματικές προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τις σχέσεις με τους γύρω τους. Επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης της απόλαυσης. Αυτό που λέω θα παρακαλούσα να μην γίνει αντικείμενο γκρίνιας, ότι τα τσουβαλιάζω όλα κλπ. "Φαίνεται πως", είπα, και "κατά ένα μεγάλο ποσοστό".

    Εάν ένας Κ επιθυμεί να κάνει σχέση ελέγχου με ένα Υ, θα βρει αυτό που θέλει ανάμεσα στα Υ, πιο εύκολα και γρήγορα από ότι στον βανίλλα κόσμο. Γιατί στον βανίλλα κόσμο δεν μπορεί να ξέρει ποια νιώθει ότι θέλει κάτι εναλλακτικό και ποια όχι. Εντάξει, ένα spanking σχεδόν όλες το γουστάρουν. Αλλά το να δώσουν τον έλεγχο της ζωής τους - έστω και μερικό;

    Θα αναδομήσει εάν θέλει σχέση διαρκείας.

    Πρέπει να είναι πολύ απολαυστικό να βλέπει κάποιος να δικαιώνονται οι κόποι του. Να βλέπει μπροστά του το θετικό αποτέλεσμα της ευρηματικότητάς του και της ευφυίας του και του ταλέντου του. Πιστεύω ακόμη ότι όταν κάποιος θέλει και μπορεί να προσφέρει κάτι καλό στους άλλους, είναι πολύ απολαυστικό γιατί δικαιώνει την ύπαρξή του. Οι γνώσεις του και η πλεονάζουσα αυτή ενέργεια θα πήγαιναν αλλιώς χαμένες. Εάν κάποιος αναλάβει με πραγματική προσοχή και φροντίδα κάποιον με τον οποίο πιστεύει ότι μπορεί να φτιάξει μία απολαυστική σχέση, βοηθώντας τον κιόλας να αντιμετωπίσει καλύτερα κάποια από τα προβλήματά του,γιατί να είναι προβληματικός ή επικίνδυνος;

    Ίσως αυτό που λες να είναι εν μέρει αληθινό στην περίπτωση μετατροπής μίας γυναίκας σε σκλάβα, όχι με την έννοια ότι ο Κ είναι προβληματικός ή επικίνδυνος, αλλά με την έννοια ότι ο Κ πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη αυτού που πάει να κάνει. Γιατί δεν το λέει πουθενά ότι είναι "καλό" για μια γυναίκα να "γίνει" σκλάβα (εννοώντας ότι η σκλάβα μαθαίνει να απολαμβάνει αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν θέλει ποτέ να τον αλλάξει). Εμένα όμως μου δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες να σταματήσω την όλη διαδικασία - και ακόμη μου δίνονται. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, για να μοιράζεται η μεγάλη αυτή ευθύνη και στους δύο.

    Πάντως, δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν φαιδροί στον χώρο και άσχετοι, και πρέπει κανείς να προσέχει και να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα. Ιδίως οι καινούργιες, οι άπειρες, οι πολύ νέες. Αλλά ένας λογικός άνθρωπος, θα καταλάβει σχεδόν αμέσως τον φαιδρό, τον παράλογο, τον δήθεν. Έτσι πιστεύω και ελπίζω...
     
  11. vautrin

    vautrin Contributor

    Θα παρακαλούσα την νηματοθέτρια και τους λοιπούς συμμετέχοντες να μου διευκρινίσουν ένα σημείο στο οποίο νομίζω πως υπάρχει μια ασάφεια. Ομιλούν περί του σαδομαζοχισμού (S/m) ως πνευματικής διαδρομής ή περί της πνευματικής διαδρομής σε μια σχέση D/s ή Master/slave;

    Ίσως η διάκριση να μην έχει νόημα για όσους ταυτίζουν κυριαρχία με σαδισμό κι υποταγή με μαζοχισμό, πιστεύω όμως πως τουλάχιστον η Ντόρα, με βάση τα γραφόμενά της, είναι σε θέση να κατανοήσει την διαφορά.

    Αν λοιπόν ισχύει το πρώτο, τότε δεν μου πέφτει λόγος, ο σαδομαζοχισμός δεν είναι η ειδικότητά μου και αφήνω άλλους, πιο αρμόδιους, να πραγματευτούν το θέμα. Αν όμως το αντικείμενό μας είναι η πνευματική διαδρομή αμφοτέρων των μερών σε μια σχέση D/s προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση, τότε επιφυλάσσομαι να αναπτύξω τον προβληματισμό μου.
     
  12. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    To νήμα πραγματεύεται τη χρήση των σαδομαζοχιστικών πρακτικών μέσα σε σχέση ελέγχου. Ξεστράτισε λίγο η κουβέντα μετά το ποστ 99 της madlene και αναφερθήκαμε στην αναδόμηση προσωπικότητας. Δεν βρίσκω προσωπικά κανέναν λόγο για τον περιορισμό των τεχνικών αναδόμησης προσωπικότητας στις σαδομαζοχιστικές πρακτικές. Πιστεύω πως η επιλογή των πρακτικών είναι πάντα συνάρτηση του σκοπού που θέλει ο Κ να επιτύχει, αλλά και των βιτσίων των μετεχόντων.

    Το αρχικό κείμενο του SlaveMaster το οποίο μετέφρασα κάνει ξεκάθαρη αναφορά στις σαδομαζοχιστικές πρακτικές ως μέσο, ως εργαλείο πνευματικής εξέλιξης.