Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ο υπάκουος σαδιστής

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος camera_obscura, στις 21 Δεκεμβρίου 2008.

  1. camera_obscura

    camera_obscura Regular Member

    Έπεσα πανω στην εξής "είδηση":

    Flash.gr - Κόσμος- Σοκαριστική μελέτη διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βασάνιζαν άλλους αν τους διέταζαν να το κάνουν

    Η "σοκαριστική μελέτη" είναι μια ρεπλίκα του περίφημου πειράματος του Μίλγκραμ, του οποίου το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φερθεί βάναυσα -έως και να εξοντώσει- έναν άλλον άνθρωπο, παροτρυνόμενος από πρόσωπα κύρους και εξουσίας. Στη δεκαετία του '80, η Μίκα Φατούρου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε επιχειρήσει να μεταφέρει το πείραμα στην ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί μέγα πλήθος και μέγα πάθος εναντίον της. Εγώ ήμουν μ' εκείνους που είχαν πρόβλημα ηθικής τάξεως με τον σχεδιασμό του πειράματος: μπορείς να ανοίγεις ένα τέτοιο σκοτεινό πηγάδι στη συνείδηση των ανυποψίαστων που συμμετέχουν στο πείραμα;

    Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά λίγα πράγματα σχετικά με όλ' αυτά στα παρακάτω links:
    -------- ElectrIDEA--------
    Θεαμαπάτες & Δικτυώματα  [08]  28 Νοεμβρίου 2001
    πείραμα
    Φίλιπ Ζιμπάρντο: "Όλα για την εφήμερη φήμη..." - Greeklaws fora

    Πολλά νήματα και πάμπολλα posts στο παρόν forum έχουν εξετάσει το ζήτημα αν γεννιέσαι ή γίνεσαι σαδιστής. Άλλα τόσα αναφέρονται στις καταβολές του σαδισμού (ψυχολογικές, κοινωνικές, κλπ).

    Πώς θα συζητούσατε τα παραπάνω στο πλαίσιο του BDSM;
     
  2. llazouli

    llazouli Contributor

    Μπα σε καλό σου, εσύ κι αν είσαι ''τρομακράτισσα'' με τις μπόμπες που πετάς, τούτες τις άγιες μέρες!  

    Σκέψου τώρα τον ψυχικό κλονισμό που θα υποστούν οι κυρίαρχοι, όσοι διατείνονται περί φύσεως του σαδισμού διότι απ' τα μικράτα τους, βασάνιζαν μυρμηγκάκια ή έσπαγαν με περισσή βαναυσότητα την κουκλίτσα της αδερφής τους, γι' αυτό και φέρουν επάξια τον τίτλο του αδίστακτου σαδίσταρου.
    Άαε δε τις σκλαβωμένες υπάρξεις, καλύτερα δεν τους έμπηγες μαχαίρι στην καρδιά, παρά την πιθανότητα ότι υπο τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

    Για μένα το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι του μπιντιεσεμ είναι ότι μπορούμε να γίνουμε, οτιδήποτε φανταζόμαστε. Να είμαστε και οι καλοί και οι κακοί του παραμυθιού. Όπως το αντιλαμβάνομαι όμως. κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταχράται τον τίτλο του απόλυτου θύτη ή του εξιλαστήριου θύματος, γιατί απλούστατα γίνεται ο βλακέντιος/α της ιστορίας. Γιατί να αφήνουμε μονοδιάστατες αντιλήψεις να μας καθηλώνουν σε συγκεκριμένες και προβλεπόμενες συμπεριφορές, τροφοδοτώντας εμμονές και προσκολλήσεις.

    Να κι ένα τραγουδάκι σχετικό, δια του λόγου το αληθές  
     
    Last edited: 23 Ιουνίου 2009
  3. gaby

    gaby Guest

    Από τούτο δω που ψάρεψα από το πρώτο λινκ,
    "Ο Μπέργκερ είπε ότι το πείραμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Psychologist, μπορεί μόνο εν μέρει να εξηγήσει την καταγγελθείσα κακοποίηση κρατουμένων στις υπό αμερικανική διοίκηση φυλακές του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ ή τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου."
    ψυλλιάζομαι ότι κάποιοι ψάχνουν για δικαιολογίες που να απαλλάσουν, αν όχι όλους τους κατηγορουμενους, τουλάχιστον αρκετούς. Δεν μπαίνει θέμα Χάγης εδώ, για επιστημονικούς λόγους καθαρά, όχι επειδή οι συγκεκριμένης εθνικότητας εγκληματίες πολέμου ή ειρήνης δεν υπόκεινται σε διεθνείς συμβάσεις.

    Για τα κοκκινισμένα, θα έλεγα ότι χαίρομαι που το BDSM είναι συναινετικό και λειτουργεί σε ατομικό και όχι συλλογικό - κοινωνικό επίπεδο, οπότε ουδείς σαδιστής που λειτουργεί εντός πλαισίου βδσμ δεν θα αναγκαστεί, πιστεύω, να βγει να μαζέψει επιστημονικά στοιχεία για να πείσει τον οποιονδήποτε ότι δεν ήταν "πραγματικά κακός", ένα καημένο bottom ήταν στην πραγματικότητα, που από την πολύ υπακοή, έμπαινε στο subspace με το τίποτα και εκτελούσε μόνον εντολές και ότι έτσι είχαν τα πράγματα και όχι όπως τα λένε οι κύριοι απο δώ, που οι φίλοι τους είναι απέξω κρατώντας κάτι παράξενες ξένες σημαίες, κύριοι ένορκοι, κύριοι δικαστές.

    Αναρωτιέμαι, αν κάποιοι έχουν παραβιάσει νόμους και συντάγματα ή κανονισμούς φυλακών ή διεθνείς συνθήκες, έχει άραγε κάποια σημασία για τον οποιονδήποτε αν απολάμβαναν κυρίως την υπακοή και δευτερευόντως την σαδιστική εκφανσή της ή υπάκουαν μόνον για να απολαύσουν τον διατεταγμένο σαδισμό;

    Δεν βλέπω να έχει το θέμα πολύ σχέση με το πάγιο ερώτημα "αν γεννιέσαι ή γίνεσαι". Πιό πολύ ως θέμα παιδείας το βλέπω το "δίλημμα". Κοινωνικής παιδείας.
     
  4. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Είχα διαβάσει για το αρχικό πείραμα στο πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του μαθήματος της Ψυχολογίας. Σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα είχαν να κάνουν με τις τάσεις συμμόρφωσης στο authority figure καθώς και στο πλαίσιο λειτουργίας των ανθρώπων, και όχι με το αν υπήρχαν ή όχι σαδιστικές τάσεις στους περισσότερους ανθρώπους.

    Στο πλαίσιο του BDSM, θεωρώ ευτυχές το γεγονός ότι κάποια άτομα έχουν σαδιστικές τάσεις χωρίς να χρειάζονται την παρότρυνση ή την απενοχοποίηση που παρέχει το authority figure. Και μάλιστα τις έχουν, παρά το authority figure, εννοώντας τις ηθικές και κοινωνικές επιταγές των ημερών μας.

    Θα ήταν ενδιαφέρον αν το πείραμα είχε μετρήσει και την απόλαυση των συμμετεχόντων. Από ότι θυμάμαι, οι περισσότεροι υπάκουσαν μεν, αλλά έχυσαν τόνους ιδρώτα για να το καταφέρουν και αισθάνθηκαν κυρίως άσχημα. Το κοινωνικό conditioning λειτουργεί.

    Αποτελούμε μειονότητα.
     
  5. anonymos hellinas

    anonymos hellinas New Member

    Απάντηση: Ο υπάκουος σαδιστής

    προς dora salonica .τρομερα συμπαθης μειονοτητα θα προσεθετα
     
  6. whipmarks

    whipmarks Regular Member

    αν θυμαμε καλα,το ειδα και σε ταινια,παλια ασπρομαυρη και αρκετα αστεια.αυτο που μου εκανε περισσοτερη αισθηση ηταν το γεγονος οτι πιο προθημα ανεβαζαν τον διακοπτη οι γυναικες,αλλα κατα τα αλλα η ντορα εχει δικαιο ηταν πειραμα για την υπακοη και οχι για την σαδιστικη φυση των ατομων.Ασκωπο ομως κατα εμου,ενα βιβλιο ιστοριας να διαβασεις στο ιδιο συμπερασμα θα καταλιξεις.Επεισης ειδα κατι αναλογο με στολες,πως μια στολη μπορει να σου αλλαξη τον τροπο συμπεριφορας στην καθημερινοτιτα.ΑΒΥΣΣΟΣ η ψυχη του ανθρωπου. 
     
  7. Markisios_Nte_Sant

    Markisios_Nte_Sant Regular Member

    αλλες φορές γεννιέσαι, άλλες γίνεσαι. το αποτέλεσμα μετράει....
     
  8. Maze_

    Maze_ Maze

    Απάντηση: Ο υπάκουος σαδιστής

    The Stanford Prison Experiment
    πολυ ωραια ταινια βασισμενη στο ψυχολογικο πειραμα που εγινε το 1971.
     
  9. Tenebra_Silente

    Tenebra_Silente Contributor

    Πιστεύω ότι κάποιοι αποκτούν σαδιστικά "ψήγματα/εναύσματα" κατά την διάρκεια της προσωπικής τους διαδρομής, άλλοι όχι...
    Η εντολή, η υπακουή σε αυτήν ως προς την τέλεση κάποιας σαδιστικής πράξεως, εν μέρει απενοχοποιεί -πάντα κατ' εμέ - το ένστικτο/ροπή εκείνου που ήδη θα το είχε...
    Κάποιος μη σαδιστής στο ελάχιστο, δεν νομίζω ότι θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας μια σαδιστική πράξη, μόνο για να εκπληρώσει κάποια εντολή...
    Δεχόμενοι πάντα ότι ο σαδιστής από την βία που ασκεί σε κάποιον/α άλλο/η, δρέπει ηδονή...

    Τεσπα, υπάρχουν και οι τεχνικές mind control και τα παρελκόμενα τους...
    Υπό "κατάλληλες" συνθήκες/"κούρδισμα" πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα μας...
    Θα ήταν ικανή να "σαδίσει"...
     
  10. brenda

    brenda FU very much

    Εγώ είμαι, το δηλώνω απερίφραστα.... 
     
  11. Tenebra_Silente

    Tenebra_Silente Contributor

    Εγώ πιστεύω ότι είμαι...Το έχω δει στα χρόνια, δεν είχα καμία τραυματική εμπειρία που να μου το "έβγαλε"...
    Άλλες φορές είμαι περισσότερο, άλλες λιγότερο...
    Μα σε καμία περίπτωση δεν θα μου χρειαζόταν η εντολή κάποιου/ας, για να το κάνω...
    Και αν μιλάμε για BDSM δεν πήρα, ούτε θα πάρω ποτέ εντολές...
    Τεσπα, βγήκαμε εκτός θέματος μου φαίνεται... 
     
  12. brenda

    brenda FU very much

    Σώωωωωωπαα.....Γιατί? Και γω μέσα από την υποτακτική μου φύση ανακάλυψα τις Σαδιστικές μου τάσεις... 
    Δεν είναι σχετικό με το θέμα αυτό?