Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Συναίνεση vs κακοποίηση

Συζήτηση στο φόρουμ 'Νέοι στον χώρο του BDSM' που ξεκίνησε από το μέλος estelwen, στις 22 Οκτωβρίου 2016.

  1. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Δεν έχουμε ό λ ο ι ψυχολογικά προβλήματα, όπως επίσης δε θεωρώ και κανέναν προβληματικό. Τα ερωτοσεξουαλικά τα λύνουμε μόνοι μας, έτσι έχω μάθει εγώ τουλάχιστον και σαν νοσηλεύτρια(διαστροφή επαγγελματική) ξέρω πάνω-κάτω πως να εκφράζομαι/λειτουργώ πόσο μάλλον στο BDSM.

    Καύλα = αυτοκαταστροφή, νοτ! Η κατάθλιψη είναι η νέα ουτοπία, αυτή η μάστιγα.
     
  2. brenda

    brenda FU very much

    Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο με το νόημα μίας δήλωσης, παρά με όσα λέγονται παραπάνω.
    Δεν είναι ο οποιοσδήποτε ψυ- μονόδρομος και η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχής. Μπορώ να το τεκμηριώσω αυτό, αλλά προφανώς κανείς δεν θα πείσω κανέναν, δεν είναι άλλωστε και η πρόθεσή μου αυτή. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και βρίσκουν τρόπο και στήριξη στο να τα επιλύσουν χωρίς να απευθυνθούν απαραιτήτως σε ψυ-.
    Υγιές οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, υποβοηθούμενη αυτογνωσία, εναλλακτικές και ενεργειακές θεραπείες, είναι κάποια από αυτά, ενδεικτικά τελείως. Δεν είναι οι ψυ- πανάκεια, όπως επίσης δεν είναι και η μόνη λύση, είναι κρίμα νέοι άνθρωποι να θεωρούν ότι για κάθε τους πρόβλημα πρέπει να τρέχουν στους ψυχιάτρους για ψυχο-θεραπεία. Η ψυχή θεραπεύεται με πολλούς τρόπους, από αρχαιοτάτων χρόνων, πολύ πριν τον Φρόυντ και τους λοιπούς. Το ότι προτείνεται σήμερα για ψύλλου πήδημα η ψυχο-θεραπεία που κανονικά είναι μόνο για την ψυχή που νοσεί, είναι άρρωστη δηλαδή, -και η ψυχή δεν αρρωσταίνει γιατί ο άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα, όσο σοβαρά και να είναι- είναι για μένα μία εντελώς λανθασμένη αντίληψη. Ενίοτε η ψυχή γεννιέται άρρωστη και δεν θεραπεύεται δυστυχώς ποτέ και με τίποτα. Ειδικά σήμερα, που υπάρχει πρόσβαση στην πληροφόρηση και έλλειψη ταμπού στο θέμα της αναζήτησης βοήθειας, μπορεί το άτομο να πει τα πράγματα με το όνομά του.
    Η πρώτη ερώτηση που σου κάνει ένας σοβαρός ψυχίατρος είναι:
    ''Ήρθες εδώ για να λύσεις το πρόβλημά σου με συζήτηση ή με κάποια φαρμακευτική αγωγή?''
    Αν η φαρμακευτική αγωγή βγει από τη μέση σχετικά γρήγορα, γιατί δεν έχει να κάνει με παθογένεια, -να μην τις πω τις σοβαρές ψυχικές νόσους, όλοι ξέρετε ποιες είναι-, τότε ο ίδιος ο ψυχίατρος, αν είναι σοβαρός προτείνει ψυχανάλυση, συμβουλευτική ή coaching και παραπέμπει τον πελάτη -γιατί δεν είναι ασθενής- αναλόγως. Το ότι κάποιοι μένουν παγιδευμένοι στην ψυχοθεραπεία για χρόνια είναι θέμα άλλης συζήτησης.

    Επειδή εκ προοιμίου παθογένεια στο bdsm δεν υπάρχει, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τότε μιλάμε για μία παθογένεια που μπορεί να συν-υπάρχει με την ιδιότητά του ως bdsmer και ως εκεί. Δεν οδηγεί το ένα στο άλλο και πλέον δεν αναφέρομαι στο ποστ που κουοτάρω, αναφέρομαι σε όλους όσους εκ του πονηρού, ή κρίνοντας εξ΄ιδίων τα αλλότρια προσπαθούν να κάνουν την σύνδεση.
    Δεν χρειαζόμαστε όλοι ψυχανάλυση γιατί έχουμε προβλήματα. Κάποιοι από μας τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, ενίοτε με ωραίες ανοιχτόκαρδες, ειλικρινείς συζητήσεις με σοφούς κι αγαπημένους φίλους και συγγενείς, εκδρομές, δραστηριότητες, τσίπουρα με μέτρο και διάφορα άλλα που δεν είναι επίσης της παρούσης.
    Παίρνω θέση γιατί ενώ έχω κάνει ψυχανάλυση στο παρελθόν και έχω βοηθηθεί, γνωρίζω πλήρως και πέραν πάσης αμφιβολίας εδώ και πολλά χρόνια ότι έχω και άλλα μέσα να αντιμετωπίζω τα προβλήματα του εαυτού, της ζωής, της ψυχής και της καθημερινότητας των σχέσεων. Προφανώς απαιτείται και ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής αυτογνωσίας για να δει κανείς τις επιλογές του προτού αυτοχαρακτηριστεί ως ''άρρωστος'' και αναζητήσει τέτοιου είδους βοήθεια.
    Αυτά, επιφυλάσσομαι και για συνέχεια, εάν υπάρξουν αντεπιχειρήματα.
    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τεράστια προσπάθεια για ενσυναίσθηση. 
     
  3. Seras Victoria

    Seras Victoria "Play stupid games, win stupid prizes" Contributor

    1.Όλοι έχουμε κάποια ψυχολογικά προβλήματα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να τα έχει λύσει όλα. Ακόμα και οι ψυχίατροι πάνε σε ψυχιάτρους.
    2.Τη σύνδεση λύνω τα ερωτοσεξουαλικά μονη μου με το νοσηλεύτρια δεν την έπιασα.
    3.Δεν έγραψα καύλα=αυτοκαταστροφή.
    4.Η κατάθλιψη είναι μία πραγματικότητα και καθόλου ουτοπία. Μην υποτιμάς σε παρακαλώ κάτι που πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό.
     
  4. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    1. το όλοι το παραβλέπω.
    2. Λογω του επαγγέλματος έχω λύσει πολλά θέματα που με μπλόκαραν, ναι συνδέω αυτά που αφορούν εμένα.
    3 έγραψες ότι μπορεί να μπερδευτεί η καύλα με την αυτοκαταστροφή, δε το νομίζω, αυτό!
    4. Ξέρω τι είναι και το χω περάσει και εγώ, ένα κλίκ στο μυαλό είναι όλα.
     
  5. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Αν και έχω ασχοληθεί ελάχιστα με την ιατρική άποψη πάνω στο θέμα, δεν έτυχε να διαβάσω ή να ακούσω ποτέ κάτι από στόμα ιατρού που να μην ανάγει από λίγο έως εντελώς το bdsm σε παθογένεια.
    Υπάρχει κάτι που έχεις διαβάσει διαφορετικό από ότι έχει πέσει στην αντίληψη μου ?
     
  6. Seras Victoria

    Seras Victoria "Play stupid games, win stupid prizes" Contributor

    1. Feel free  
    2. Ok, now I got it.
    3. Έγραψα σε ορισμένες συνθήκες, σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν έχει να κάνει με το βδσμ. Το εννοώ πιο γενικά.
    4. Το κλικ μπορεί να έρθει πράγματι με τον καιρό αλλά μπορεί να χρειαστεί και βοήθεια. Όλα κατά περίπτωση.
     
  7. brenda

    brenda FU very much

    Τς, τς, τς, σε τόσες γκοθαμοσυζητήσεις συμμετείχατε, καθόλου homework όμως. Το πρώτο που μου έβγαλε το διαδίκτυο, χτυπώντας dsm 5 θα σας κουοτάρω και παρακαλώ να μην πλατειάσουμε άλλο και χαλάμε το νήμα, ίντερνετ έχουτι, ο γούγλης είπαμε είναι πουτανάκος, κάθεται σε όλους και όλες, βουτήχτε τον και ψάχτε, δεν απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, απλά σήμερα υπάρχει άπλετη πρόσβαση στην πληροφόρηση, είναι κρίμα να σάς κάνω εγώ ή κάποιος άλλος το ψαχτήρι.

    The new definitions marked a distinction between behavior—for example, playing rough—and actual pathology. Consenting adults were no longer deemed mentally ill for choosing sexual behavior outside the mainstream.
     
  8. Seras Victoria

    Seras Victoria "Play stupid games, win stupid prizes" Contributor

    Όχι, δεν εννοώ ότι όλοι πρέπει να τρέχουμε στους ψυχιάτρους με το παραμικρό αν και δεν θα ήμουν αντίθετη στο να κάνουμε όλοι λίγη ψυχοθεραπεία για καλύτερη ποιότητα ζωής.
    Προσωπική μου άποψη και φυσικά δέχομαι οποιαδήποτε διαφορετική ως σεβαστή γιατί ο καθένας τελικά κάνει ό,τι θεωρεί καλό για τον εαυτό του, είναι ότι υπάρχουν καταστάσεις που το υποστηρικτικό μας πλαίσιο (οικογένεια,φίλοι) δεν έχουν πάντα τα εφόδιά να μας βοηθήσουν όσο κι αν το θέλουν. Δεν περνάνε όλα με καλή παρέα και έξοδο αν και καταλαβαίνω ότι δεν το εννοεις τόσο απλοικά. Υπάρχουν καταστάσεις για παράδειγμα που δεν θέλεις να βγεις από το σπίτι και να δεις κανέναν. Το έχω βιώσει. Η κατάθλιψη δεν σε αφήνει να νιώσεις τα θετικά πράγματα που σου συμβαίνουν. Είναι μια τρύπα και ρουφάει δυνατά (μην κάνετε πρόστυχους παραλληλισμούς εδώ   ) προς τα κάτω.

    Υ.Γ. αγαπώ τη λέξη ενσυναίσθηση  
     
    Last edited: 10 Νοεμβρίου 2016
  9. brenda

    brenda FU very much

    Σε αυτό ακριβώς το σημείο της τοποθέτησής μου εξαίρεσα τις σοβαρές ψυχικές νόσους, αν εκεί θέλεις να εντάξεις την κατάθλιψη, be my guest, εγώ έχω ελαφρώς διαφορετική άποψη, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, σημασία έχει ότι κατανοείς τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκα.
    Δεν είπα ότι όποιος έχει διπολική διαταραχή θα την ξεπεράσει με τσίπουρα ή yoga, είπα ότι πολλά προβλήματα ξεπερνιούνται με εναλλακτική αντιμετώπιση και βουτιές στον εαυτό μας, μάλιστα υπό καθοδήγηση, μίλησα για αυτογνωσία, η οποία είναι δουλειά μιας ολόκληρης ζωής (και δη όχι μόνο της παρούσης όπως λέει και η φίλη Σίρλεϊ), καθώς τα προβλήματα ποτέ δεν σταματούν.
    Χαμογελώ και οραματίζομαι έναν κόσμο με λιγότερους ψυ-, έναν κόσμο με λιγότερα πραγματικά ή επίπλαστα προβλήματα.
    Ευδαιμονείτε, συναινετικώς κακοποιώντας ή κακοποιούμενοι, να μία άλλη εναλλακτική αντιμετώπιση! 
     
  10. Queen87

    Queen87 Contributor

    Τον ορισμό αυτόν ποιός τον θέτει; Οι εντός BDSM ή οι εκτός;

    __________

    Δανείζομαι κάποιες τοποθετήσεις απο τον Πολίτη Veign αρθρογράφο του Pillow lights.

    • Σε μια BDSM σχέση, περιμένεις τι και πώς να δεις τον σύντροφο σου. Σε μια σχέση κακοποίησης, τον φοβάσαι.
    • Σε μια BDSM σχέση, ο sub φαντασιώνεται με ευχαρίστηση τις σκηνές που έζησαν μαζί. Σε μια σχέση κακοποίησης, τις αναβιώνει με τρόμο.
    • Σε μια BDSM σχέση, αρκεί μια λέξη (safe word) για να τελειώσει επί τόπου οποιαδήποτε σκηνή. Σε μια σχέση κακοποίησης, δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο στο πώς θα πάει.
    • Σε μια BDSM σχέση, ο κυρίαρχος μπαίνει σε πολύ κόπο για να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει αυτά που ο σύντροφος του ονειρεύεται. Σε μια σχέση κακοποίησης, για τους εφιάλτες του.
    • Σε μια BDSM σχέση, ο sub από μόνος του επιθυμεί κάποιον για να τον περιορίσει και να τον τιμωρήσει, πάντα στα δικά του όρια. Σε μια σχέση κακοποίησης, κάποιος σε περιορίζει και σε τιμωρεί χωρίς κανένα σεβασμό για τις επιθυμίες και τα όρια σου.
    • Ξεκάθαρα, συνοπτικά και απλά; Μια BDSM σχέση είναι κάτι όμορφο που το θέλουν και οι δύο. Μια σχέση κακοποίησης είναι μια φριχτή παγίδα από την οποία ο ένας προσπαθεί να ξεφύγει.

    Αντί λοιπόν για την λέξη "κακοποιήση" εγώ θα εστιάζα στην λέξη "κάκωσή" απο το BDSM και δεν εννοώ απο βία... αλλά απο αποτέλεσμα κάποιου παιχνιδιού...

    Θα πρέπει δε να γίνει σαφέστατο οτι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι όποιες κακώσεις με συναίνεση δεν είναι κακοποιήση... ακόμη και αν κατά την ετυμολογία της λέξης σημαίνει οτι υφίσταμε κακή χρήση στο σώμα μου είτε απο μένα είτε απο κάποιον άλλον...

    Αν ωστόσο κάποιος έχει θολή κρίση ως προ το τι είναι κακοποιήση... καλό είναι πριν συναινέσει σε τέτοιου είδους παιχνίδια να του γίνει σαφές για την ουσία του πράγματος και της σχέσης βάση BDSM.
    Όποιος πάλι πιστεύει οτι υφίστατε κακοποιήση και συναινεί για να μην χάσει τον/την συντροφό του, καλό είναι να μιλήσει με κάποιον ψυχολογό...

    Queen.
     
  11. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    @brenda

    Σε ευχαριστώ για την απάντηση και σε ευχαριστώ επίσης που υιοθέτησες αισθητική cad σε αυτή που μου είναι κομματάκι εμετική.

    Καμία διαφωνία σχετικά με το ότι ο γούγλης είναι πουτανάκος επειδή κάθεται σε όλους, αλλά δεν βγάζει πάντα αυτό ακριβώς που του ρωτήσαμε.
    Η φράση που μου επισυνάπτεις ως απάντηση είναι μέρος ενός άρθρου από ένα blog που με μία πρώτη ανάγνωση μου έκανε κάτι σε cosmopolitan. Πέραν αυτού το link το οποίο περιέχει σε πηγαίνει σε κάτι με τίτλο "proposal for the dsm-5" από κάποια Alice Dreger η οποία δεν γνωστοποιεί ποιο ακριβώς είναι το γνωστικό της αντικείμενο.

    Τόσο το dsm-5 όσο και το icd-10 και ακόμη περισσότερο το εμβρυακό icd-11 έχουν μετακινήσει πολλά από αυτά που ανήκουν στη σφαίρα του bdsm από την κατηγορία της παραφιλικής διαταραχής στην κατηγορία της απλής παραφιλίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σύσσωμη η ιατρική κοινότητα έχει αφαιρέσει την ψυχοπαθολογία. Περισσότερο μάλλον ότι πλέον αν πας στο γιατρό και του πεις ότι πάσχεις από bdsm υπάρχει κάποια περίπτωση να σου πει "μεγάλε κανένα θέμα, όλα καλά" για αυτό και είχα γράψει "ανάγει από λίγο έως εντελώς το bdsm σε παθογένεια".

    Αν αφήσουμε στην άκρη τα διαγνωστικά εγχειρίδια (επειδή περισσότερο με αγράμματους ψυχιάτρους μοιάζουμε συζητώντας για αυτά) και ψάξουμε για δημοσιευμένες γνώμες γιατρών πάνω στο θέμα νομίζω ότι δεν θα βρούμε πολλά να υποστηρίζουν αυτά που λες. Τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα τίποτα.
     
  12. tithon

    tithon Contributor

    οι δομές που ασχολούνται στο πεδίο με το φαινόμενο της κακοποίησης έχουν επιχειρήσει εκτενείς και περιεκτικές περιγραφές του. ανάμεσα σ αυτες και η Π.Ο.Υ.
    σημαντικό είναι πως οι περιγραφές του φαινομένου επαναπροσδιορίζονται τακτικά γιατί αλλάζουν τόσο τα δεδομένα όσο και η αντίληψη μας, και κυρίως όσων ασχολούνται ειδικά και τα μελετούν, γι αυτά.
    στον προσδιορισμό του φαινομένου τα κυριότερα χαρακτηριστικά που εγω ξεχώρισα:
    - προκειται για κατι που περιγράφεται σα φαινόμενο παρα σαν περιστατικό ή άθροισμα περιστατικών
    - περιγράφεται παντα σε ενα εξαρτησιακό πλαίσιο, με περισταλμένη, δηλαδη τη δυνατότητα του θύματος να αντιδράσει
    - οι θυτες το προκαλουν, ειτε ενεργητικά είτε παθητικά (επιτρέπουν να προκληθεί ή αμελούν να το εμποδίσουν)
    - περιλαμβάνει επιβολή ή αποστέρηση, δεν περιλαμβανει υποχρεωτικά χρήση φυσικής βίας
    - λαμβάνει χώρα με τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που να προκαλει ή να μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή ή βλάβη, οποιασδήποτε μορφής.

    ιστορικά, ό όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγραψει την παιδικη κακοποίηση. να καταγγειλει και να εμποδίσει συνήθειες εκπαιδευσης ή εκμετάλευσης των ανηλίκων που ήταν παγιωμένες και θεωρούνταν αποδεκτές αλλά που νεώτερες θεωρήσεις -αντίθετα απ' τα λεξικά της εποχής- τις θεώρησαν ως προκαλούσες σοβαρές διαταραχες ή βλάβες.

    διευρυμένα ο όρος συμπεριέλαβε ανάλογα φαινόμενα σε οποιοδήποτε εξαρτησιακό περιβάλλον, φυλακές, ψυχιατρεία κλπ
    ακόμη πιο διευρυμένα αρχισε η χρήση του ορου να περιλαμβάνει και απλους τραυματισμους ή αλλες προσβολές σε συνθήκες περιστασιακής περιστολης δυνατότητας αμυνας (πχ προπηλακισμός ενος από πληθος, ξυλοδαρμος τραυματισμενου)

    πολύ πρόσφατα πληροφορήθηκα οτι κακοποίηση είναι η αιτία των κακώσεων! κι οτι επιπλέον η συσχέτιση λεξικογραφήθηκε.
    η λεξικογράφηση αυτή μάλιστα έλαβε χώρα στο όρος σινά και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. είναι οριστική!

    είναι αλήθεια οτι εχουν υπάρξει περιγραφές, ακόμη κι απο ειδικούς, που συσχετίζουν την κακοποίηση με απλή ή και λεκτική χρήση βίας, ή και απειλή χρήσης βίας, σε εξαρτησιακό πάντα περιβάλλον. μου φαίνεται οτι επελαυνει η πολιτική ορθότητα με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η σημασία της κακοποίησης.

    θα ξανατονίσω οτι εαν θέλουμε να αναζητήσουμε συσχετίσεις θα χρειαστεί προηγουμένως να κατανοήσουμε έννοιες. με λεξικά δεν γίνεται αυτή η διαδικασία. στη συνέχεια θα καταθέσουμε επεξεργασίες -αφορισμοί δεν συμπεριλαμβάνονται-.

    παραμένει κεντρικό ζήτημα να διευκρινιστεί όσο καθαρότερα γίνεται οτι η ασυμμετρία και ο σαδομαζοχισμός δεν μπορούν να υπολογιστούν ως καταφύγιο για τους επιθυμούντες κάλυψη κακοποιητικών προθέσεων.