Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Συναίνεση vs κακοποίηση

Συζήτηση στο φόρουμ 'Νέοι στον χώρο του BDSM' που ξεκίνησε από το μέλος estelwen, στις 22 Οκτωβρίου 2016.

1. AuroraBorealis

AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

Βεβαίως αλλά είναι με οπτικά παραδείγματα τα οποία ίσως σε ενοχλήσουν.

Το πρώτο αφορά ένα δρώμενο που κατατάσσεται σε ειδική κατηγορία πορνογραφίας και είναι εμπνευσμένο από το δεύτερο δρώμενο το οποίο είναι βιντεοσκόπηση ενός πραγματικού περιστατικού bulling.

Και στα δύο δρώμενα διαδραματίζονται ξεκατινιάσματα.

Στην δική μου την παρέα αναγνωρίζουμε κακοποίηση και στα δυο δρώμενα. Το γεγονός ότι στο πρώτο η αποδέκτης την βίας συναινεί επειδή ίσως της αρέσει ή ίσως γιατί το κάνει για τα φράγκα δεν αναιρεί το γεγονός της σωματικής ή και ενδεχόμενα ψυχικής κακοποίησης.

Στην δική μου την παρέα υπάρχει η υποψία ότι μερικές φορές το αλγολάγνο μέλος σε ένα παιχνίδι για να αντιληφθεί κάτι ως ηδονή θα πρέπει να το εκλάβει και ως κακοποίηση. Να αισθανθεί ότι πρόκειται να της κάνουν κακό ή να αισθανθεί ότι την εξευτελίζουν ως προσωπικότητα ή να αισθανθεί ότι την βιάζουν επί παραδείγματι.

Στην δική μου την παρέα υπάρχει η θεμιτή και η μη θεμιτή κακοποίηση ως διαχωρισμός και ενώ αναγνωρίζουμε ότι ένα άτομο με σαδιστικές τάσεις δύναται να απολαύσει και την μη θεμιτή κακοποίηση πιστεύουμε ακράδαντα ότι στην σφαίρα του bdsm μπορούν να ανήκουν μονάχα άτομα τα οποία όχι μόνο θεωρούν υποχρεωτική προυπόθεση το συνειδητό ssc αλλά επίσης καταδικάζουν και οποιαδήποτε μορφής μη θεμιτής βίας και κακοποίησης. Όπως αυτή στο δεύτερο δρώμενο.

2. AuroraBorealis

@tithon

δυστυχώς το edit το διάβασα κάπως αργά.

Η ευρύτητα έγκειται στο ότι από την στιγμή που υπάρξει κάκωση ιστού πχ μελανία ή εξευτελισμός προσωπικότητας/ηθικών αξίων/οτιδήποτε πρόκειται για κακοποίηση. 'Όλα είναι κακοποίηση.

3. Το BDSM δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συναινετικό παιχνίδι ρόλων. Δεν υπάρχει ούτε πραγματικός σκλάβος, ούτε πραγματικός Αφέντης.
    Τόσο ιστορικά όσο και κυριολεκτικά, ο αληθινός σκλάβος είναι ΜΟΝΟΝ αυτός που ΔΕΝ συναινεί και τον υποτάσσεις με τη βία. Γι'αυτό και είναι κάτι το παράνομο εξάλλου.
    Εδώ βέβαια κάποιος θα πει: Άρα οι BDSMers "φτιάχνονται" στην ιδέα του παράνομου; Στην ιδέα της κακοποίησης; Είναι αυτό φυσιολογικό ή υποδηλώνει ψυχική ανισορροπία;

Με την ίδια λογική θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ΠΟΛΛΑ πράγματα βέβαια. Για παράδειγμα, κάποιος που γουστάρει τρανσέξουαλ γυναίκες είναι κατά βάθος ομοφυλόφιλος; Κάποιος που γουστάρει ανήλικες κοπέλες 15-17 ετών (στην Ελλάδα η Ηλικία Συναίνεσης είναι το 15ο έτος) είναι παιδεραστής; Οι προεκτάσεις είναι πολλές. Που σταματά το φυσιολογικό και που ακριβώς αρχίζει το άρρωστο; Ειδικά στο δεύτερο παράδειγμα, όπου η κάθε χώρα έχει και διαφορετικό Νόμο περί Ηλικίας Συναίνεσης. Δηλαδή ο φυσιολογικός στην Ελλάδα είναι ανώμαλος στη Γαλλία ας πούμε και πρέπει να μπει φυλακή; Είναι τελικά άρρωστο αυτό το άτομο ή όχι; Γιατί όλες οι χώρες δεν έχουν κοινή Ηλικία Συναίνεσης;

Τα πάντα είναι ρευστά σε αυτό τον κόσμο. Φυσιολογικό είναι αυτό που λέει η πλειοψηφία. Η πλειοψηφία όμως χειραγωγείται εύκολα από τα διάφορα μίντια και από άτομα σε θέσεις-κλειδιά. Τηλεόραση, τέχνες, βιβλία, κινηματογράφος, φοιτητικές παρατάξεις. Έτσι η κοινή γνώμη αλλάζει και μαζί της αλλάζουν κάποτε και οι Νόμοι. Και αυτό που κάποτε ήταν ανώμαλο και θεωρούνταν ψυχική ασθένεια και ήταν παράνομο, αύριο μπορεί να έχει κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και να κάνει παρέλαση περηφάνιας. Και αν δεν το στηρίξεις, είσαι φασίστας...

Οπότε καλά θα κάνουμε να κρατούμε μια πισινή για όλα νομίζω. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα θεσμοθετηθεί στο μέλλον. Όπως είδαμε και στην χώρα μας εξάλλου, υπήρξε περίπτωση πολιτικού προσώπου που κατηγορήθηκε για παιδεραστία. Δεν του έγινε όμως άρση της Ασυλίας του...

Το χειρότερο στο σημερινό κόσμο δεν είναι να σε πούνε κτηνοβάτη ή βιαστή ή παιδεραστή ή σαδιστή ή ομοφυλόφιλο. Το χειρότερο είναι να σε πουν ΦΑΣΙΣΤΑ... Οπότε κρατάτε μια πισινή για παν ενδεχόμενο. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις σε Γερμανία και Ολλανδία. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε.

4. tithon

tithon Contributor

@AuroraBorealis

το όριο σας μεταξύ θεμιτού και αθέμιτου πόσο κοντά είναι στο όριο της κακοποίησης που περιέγραψα;

5. AuroraBorealis

@tithon

δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να κατανοήσω πλήρως τα γραπτά σου (όχι ότι με αγχώνει κιόλας κάτι τέτοιο) οπότε δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα του τι θεωρείς κακοποίηση και τι όχι.

Η διαφορά μεταξύ θεμιτού και αθέμιτου για μένα δεν είναι θέμα ορίου, δεν είναι θέμα ποσότητας της κακοποίησης. Είναι θέμα παρουσίας ή απουσίας μίας συνθήκης, της ssc συνθήκης.
    Μπαίνει κάποιος να μπει στο σπίτι κάποιας να την κάνει μαύρη στο ξύλο και να την βιάζει. -> αθέμιτη κακοποίηση.
    Μπαίνει ο κυριαρχικός της ίδιας στο σπίτι και την κάνει μαύρη στο ξύλο και την βιάζει επειδή και οι δύο τους ξέρουν ότι της αρέσει. -> θεμιτή κακοποίηση.

Υπάρχει ενδεχόμενο να μη καταλαβαίνω την ερώτηση σου και να λέω τα ίδια πράγματα χωρίς να σου απαντάω σε αυτό που ρώτησες.

6. tithon

tithon Contributor

@AuroraBorealis
    άρα προτάσσεις τη συναίνεση ως διαφοροποιητικό κριτήριο. η οποία προκύπτει από ελεύθερη επιλογή; δεν έχει παραχθεί από εξαρτησιακή σχέση. σωστά;
    στα πλαίσια του ssc, χωρίς πρόκληση αληθινής διαταραχής ή βλάβης, για τα μέτρα των εμπλεκομένων(?). κατάλαβα καλά;

7. AuroraBorealis

Όχι. Το ssc. Η συναίνεση είναι μόλις το c.

Όχι. Δεν πιστεύω οτι μπορεί να υπάρξει ελεύθερη επιλογή για κανέναν ούτε και ποτέ υπήρξε (άλλη συζήτηση αυτή) και εκτός αυτού για τα προσωπικά μου στάνταρ αρκεί η συναίνεση και η πλήρης συνείδηση του τι είναι αυτό στο οποίο κάποιος συναινεί ακόμη και αν συναίνεση είναι προιον ή αποτέλεσμα εξαρτησιακής σχέσης.

Σωστά.

edit: ως βλάβη προσωπικά το περιορίζω στην ψυχική βλάβη. Σωματική βλάβη σε κάποιο βαθμό ακόμη και μόνιμη την θεωρώ αποδεκτή.

Last edited: 11 Νοεμβρίου 2016
  8. tithon

tithon Contributor

οκ, κατανοητό, δεν ήταν σαφές για μένα στο παράδειγμά σου.

δηλαδή μπορεί να αποσπαστεί συναίνεση στα πλαίσια προϋπάρχουσας εξάρτησης μεταξύ των εμπλεκομένων;
    χωρίς (ή με σαφώς περιορισμένη) δυνατότητα άρνησης συναίνεσης;
    ικανοποιεί το κριτήριο η συναίνεση που θα δώσει ο έγκλειστος στο δεσμοφύλακα; το ανήλικο παιδί στο γονιό; ο ασφυκτικά εξαρτώμενος οικονομικά στον "χρηματοδότη" του;

οκ κι αυτό, το κατάλαβα.

9. AuroraBorealis

αύριο  
    Εύχομαι καλό βράδυ

10. tithon

tithon Contributor

οκ, καλό βράδυ

11. brenda

brenda FU very much

Δεν ευθύνομαι για το τι καταλαβαίνετε. Ζητήσατε επίσημες γνώμες και γεγονός είναι ότι ένα επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο αποσυνδέει το bdsm με την παθογένεια. Τα υπόλοιπα είναι ανούσιες λεπτομέρειες σημειολογίας που δεν είναι και το φόρτε μου, ομολογώ.
    Σάς εξήγησα ότι σάς παραθέτω ότι βρήκα μπροστά μου, καθώς ο χρόνος μου είναι πολύτιμος για να κάθομαι να κάνω έρευνα πηγών για ένα θέμα επί του οποίου έχω ξεκαθαρισμένες απόψεις.
    Αν σάς απασχολεί τόσο ζωηρά, προφανώς μπορείτε και να κάνετε την προσωπική σας έρευνα, για μένα τα πράγματα είναι αρκετά απλά και οι θέσεις μου σαφέστατες.
    Δεν με ενδιαφέρει να σάς πείσω, ούτε εσάς, ούτε και κανέναν άλλον.
    Οι παρομοιώσεις σας και οι αφορισμοί σας επίσης δεν με αφορούν, σε ότι αφορά το στυλ, έτσι είναι η ζωή, τα έχουμε πει επανειλημμένως, δεν είμαστε πατάτες τηγανητές για ν΄αρέσουμε σε όλους.
    Μην θαρρείτε ότι όλος ο ιατρικός κόσμος εστιάζει στο bdsm ή ασχολείται με το bdsm. Παλιότερα είχα εκτενώς αναφερθεί στα αποτελέσματα μίας αρκετά μεγάλης έρευνας στην Ολλανδία και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Δεν έχω σκοπό να επεκταθώ περισσότερο πάνω στο θέμα, ειλικρινά, όποιος ψάχνει, βρίσκει. Ενίοτε βέβαια βρίσκει αυτό που θέλει να βρει ή να μην βρει.
    Μου είναι ακατανόητη η επιμονή σας στον συσχετισμό bdsm και παθογένειας, μετ΄επιτάσεως θέλετε να κάνετε την σύνδεση και να μείνετε στις δικές σας στερεοτυπικές κατά το πλείστον αντιλήψεις.
    Να κάνετε ότι γουστάρετε, αφού αυτό τραβάει η ψυχή σας, η δικιά μου πάλι έχει άλλο προσανατολισμό και δεν λυπούμαι και καθόλου γι΄αυτό.
    Μη μου τα παίρνετε όλα προσωπικά, απλά ως εκφραστής μίας τέτοιας αμφισβήτησης που θέλει να μάς πείσει για όσα έχουμε παλαιόθεν καταλήξει, δεχθήκατε και την δική μου αμφισβήτηση ως προς την έκφρασή της. Χαλαρώστε, είναι εντελώς οκ να μην συμφωνούμε, ούτε την ίδια ζωή έχουμε ζήσει, ούτε τις ίδιες προσλαμβάνουσες έχουμε κατά πάσα πιθανότητα και αυτό είναι φυσιολογικό, υγιές και γόνιμο ενίοτε.
    Το μη γόνιμο είναι να προσπαθείτε να με εγκλωβίσετε στον δικό σας τρόπο σκέψης και να αποδομείτε τις απόψεις των άλλων προκαλώντας τους να σάς προσκομίσουν στοιχεία και μαρτυρίες. Δεν είμαστε στο δικαστήριο, ούτε σε ιατρικό συνέδριο, συζήτηση κάνουμε και μάλιστα για άσχετο θέμα, πόσο να επεκταθούμε πια? Αν σάς απασχολεί τόσο βαθιά, γιατί δεν ανοίγετε ένα νήμα εστιάζοντας σε αυτά τα ερωτήματα να το αναλύσει όποιος γουστάρει? Εγώ το κλείνω εδώ και εσείς να πράξετε όπως νομίζετε. Καλημέρα μας. 

12. espimain

espimain Contributor

Όσο είναι κακοποίηση η διακόρευση, τόσο ακριβώς είναι κακοποίηση και κάποια BDSMική πρακτική.