Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τιμωρία και εκδίκηση

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος Durcet, στις 29 Οκτωβρίου 2008.

  1. cider

    cider Kitchen master

    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, elfcat. Η εκδίκηση έχει σαφώς μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και, σύμφωνα και με τα δικά σου γραφόμενα, "δεν σβήνεται". Ο στιγμιαίος θυμός σου μπορεί να περάσει και εκείνη ακριβώς τη στιγμή -- εκεί που το χέρι είναι υψωμένο, να πεις μέσα σου "τι κάνω, διάολε;" και να το κατεβάσεις άπρακτο. Όμως η εκδίκηση δεν διαγράφεται. Μένει μέσα σου σαν πυορροούσα πληγή και σε δηλητηριάζει καθημερινά, μέχρι να ευοδωθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε λυτρώνει ουσιαστικά.
     
  2. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Τιμωρία και εκδίκηση

    Αν το χέρι μείνει μετέωρο τότε δεν έχουμε ξέσπασμα θυμού...
    Η εκδίκηση είναι σαφώς πιο τοξική γιατί με το ξέσπασμα "καθαρίζει' το μέσα μας.

    Αλλά όταν μιλάμε για τιμωρία δεν μπορεί να σνυδυάζεται ούτε με εκδίκηση ούτε με ξέσπασμα θυμού. Για τον/την "υ" είναι επιβλαβές και το ένα και το άλλο.
     
  3. Απάντηση: Τιμωρία και εκδίκηση

    καθοτι Σκορπιος η εκδικηση μου ειναι προσφιλης αλλα δεν εχει κανενα νοημα να την εμπλεκεις στον ερωτα,παντα καταστρεφει καθε ωραια αισθηση
     
  4. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    εκδίκηση η [ekδí<k>isi] O33 : ανταπόδοση κακού (βλάβης, αδικίας, προσβολής κτλ.) από μίσος, μνησικακία κτλ.· τιμωρία αδικήματος για ικανοποίηση μίσους: Zητώ / θέλω ~. Παίρνω ~, εκδικούμαι: Πρέπει να πάρου με ~ για την ατιμία που έγινε σε βάρος μας. Διψώ για ~. Mανία / πράξη εκδίκησης. Aκόμη και ως πράξη ατομικής δικαιοσύνης, η ~ είναι κοινωνικά ολέθρια, γιατί διαιωνίζει το μίσος. Oι νεκροί ζητούν ~. Λένε ότι η ~ είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο. Άγρια ~. ~ ήττας, ρεβάνς. ~ φόνου συγγενούς με φόνο, βεντέτα. [λόγ. < ελνστ. ἐκδίκη(σις) -ση]

    @elfcat: σύμφωνα με τον ορισμό της η εκδίκηση εμπεριέχει μίσος, ουσία δηλητηριώδη, όπως επιτυχώς περιέγραψε παραπάνω ο cider, το μίσος χρειάζεται χρόνο για να "ψηθεί", εν αντιθέση με τον θυμό και τις εκρήξεις του. Πέραν τούτου, ως διαδικασία, απευθύνεται στην ανταπόδοση κάτι, που στην περίπτωση, που εξετάζει το νήμα δεν έχει λόγους να υφίσταται.

    Για να επανέλθω στο θέμα του νήματος, η τιμωρία για να έχει κάποιο αποτέλεσμα (δεν αναφέρομαι φυσικά σε παίγνια) πρέπει πριν από ολα να είναι δίκαιη, και για να έχει αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα μπορούσε να αποδωθεί εν θερμώ.

    Υπάρχει σχετικό νημα στα tutorials.
     
  5. Η Παλαιά διαθήκη λέει "Όφθαλμός αντί οφθαλμού".
    Η Καινή διαθήκη λέει "....και την δεξιά παρειά"...
    Ο λαός λέει "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο" και "ο καθένας βρίσκει την τιμωρία που του αρμόζει αργά ή γρήγορα"...
    Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση...
     
  6. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Τιμωρία και εκδίκηση

    Ή σε όλα και πουθενά στα παραπάνω....
     
  7. Re: Απάντηση: Re: Τιμωρία και εκδίκηση

    Οπότε είναι θέμα επιλογής...
     
  8. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Τιμωρία και εκδίκηση

    Ακριβώς... 
     
  9. Syrah

    Syrah Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Τιμωρία και εκδίκηση

    Αγαπητή elfcat,

    Οι διαφοροποιήσεις "εν ψυχρώ / εν θερμώ", "βάσει πλάνου / αυθορμήτως" φρονώ πως δεν αρκούν για να διακρίνουν το θυμό από την εκδίκηση. Και αυτό γιατί καμία υπογράμμιση διαφοροποίησης δεν είναι επαρκής, από τη στιγμή που κακώς, κατά τη γνώμη μου, συγκρίνονται μη συναφείς έννοιες.

    Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, ένα πάθος όπως θα έλεγε ο DesCartes. Η εκδίκηση (όπως και η τιμωρία) ενέχει ένα σύνολο εννοιών, από το αρχικό κίνητρο (που μπορεί να είναι ο θυμός ή κάποιο άλλο συναίσθημα, ή κάποιος εκλογικευμένος στόχος), τη σχεδίαση της στρατηγικής, τις ενέργειες, το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υφίσταται ζήτημα σύγκρισης, ούτε μεταξύ θυμού και εκδίκησης, ούτε καν μεταξύ ξεσπάσματος θυμού και εκδίκησης καθώς ο θυμός μπορεί να εκφραστεί με πλήθος τρόπων πλην της "ανταπόδοσης", ακόμη και με ψυχοσωματικές αντιδράσεις (λ.χ. πονοκέφαλος, αύξηση πίεσης του αίματος, πόνος στο στομάχι κλπ).

    Μερικές φορές η πηγή της ενόχλησης, η αιτία του θυμού, μπορεί να αποτελεί και το πεδίο στο οποίο εκφράζεται ο θυμός, αυτό όμως εξακολουθεί να μην αλλάζει το αυτοαναφορικό του θυμού, γιατί το κίνητρο της έκφρασης θυμού (η αποσυμφόρηση του υποκειμένου) πόρρω απέχει από το κίνητρο της εκδίκησης (η πρόκληση κακού στον έτερο).
    1. Διαρκή παράσιτα από το ραδιόφωνο εκνευρίζουν κάποιον με ευαίσθητα νεύρα, όταν η υπομονή του εξαντληθεί, σηκώνεται, πιάνει το ραδιόφωνο και το χτυπά με μανία στον τοίχο μέχρι να σπάσει.
    Αν το ραδιόφωνο ήταν έμψυχο θα έλεγες πως: "Το ξέσπασμα του θυμού είναι με πόνεσες μια, αντεπιτίθεμαι εν θερμώ και σε πονάω δέκα.";
    2. Η σύζυγός του, οιμώζει επανηλειμμένα για ένα θέμα, ενώ εκείνος είναι ελαφρώς δύσθυμος, όταν εξαντληθεί η υπομονή του, τη χαστουκίζει με δύναμη. Τη χαστουκίζει επειδή το κίνητρό του (αυθορμήτως) είναι να της κάνει 10 προς 1 ή επειδή καλώς ή κακώς έχει εννοήσει ότι η σύζυγός του μπορεί (επιτρέπεται δηλαδή) να είναι το πεδίο στο οποίο εκφράζει (εκτονώνει) το θυμό του;
     
  10. thaleia

    thaleia Contributor

    Απάντηση: Τιμωρία και εκδίκηση

    Τοσο η η εκδικηση οσο και η ζηλεια και ο θυμος ειναι κατωτερα συναισθηματα και θεωρω οτι δεν νοειται καποιος να θελει να λεγεται κυριαρχος/η και να μη μπορει να δαμασει τα συναισθηματα του την ωρα μαλιστα που καλειται να δαμασει το εγω του/ης υποτακτικου του.
    Αληθεια απο τι εκπαιδευση περναει καποιος για να θελει να λεγεται κυριαρχος?
     
  11. atasai

    atasai Regular Member

    Re: Απάντηση: Τιμωρία και εκδίκηση

    Τι εννοείς με το "κατώτερα συναισθήματα";
     
  12. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Τιμωρία και εκδίκηση

    Πώς εκπαιδεύεται κανείς για το ρόλο του 'κυριάρχου'; Υπάρχουν αναγνωρισμένες Σχολές και κατοχυρωμένα 'επαγγελματικά δικαιώματα';
    Προσωπικώς, δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν ευτελή συναισθήματα, όπως ο φθόνος - κυρίως ο φθόνος, μαζί με άλλα δύο ευτελέστατα, το φόβο και την ελπίδα.
    Μόνο που είναι απολύτως κυρίαρχα, παρά τοις ανθρώποις.