Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την άποψη του Λύκου

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Arina, στις 18 Σεπτεμβρίου 2010.

1. Arina

Arina Regular Member

"Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι' αυτό.

Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.

Κάποτε, μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ προσπαθούσα να συμμαζέψω κάτι σκουπίδια που είχε παρατήσει ένας κατασκηνωτής, άκουσα βήματα. Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα ένα μικρό κορίτσι να έρχεται από ένα μονοπάτι, κρατώντας ένα καλάθι. Μου φάνηκε ύποπτη από την αρχή γιατί φορούσε αστεία ρούχα ολοκόκκινα, και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με μια κουκούλα σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν.

Φυσικά, την σταμάτησα για να ερευνήσω το ζήτημα. Την ρώτησα ποια ήταν, πού πήγαινε, από πού ερχόταν κλπ. Μου είπε μια ιστορία για κάποια γιαγιά, που πήγαινε να την επισκεφθεί και να της πάει φαγητό.

Έδειχνε βασικά έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου και έδειχνε ύποπτη μ' αυτά τα ρούχα. ΄Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο σοβαρό ήταν να εισβάλλει έτσι, χωρίς ειδοποίηση, ντυμένη αστεία.

Την άφησα να συνεχίσει αλλά έτρεξα πριν από αυτήν στο σπίτι τής γιαγιάς της. Όταν συνάντησα την συμπαθητική γριούλα, της εξήγησα το πρόβλημά μου και συμφώνησε ότι η εγγονή της χρειαζόταν ένα μάθημα. Η γριούλα συμφώνησε να κρυφτεί ώσπου να την φωνάξω. Έτσι, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι. Όταν έφτασε το κορίτσι, την κάλεσα να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόμουν στο κρεβάτι ντυμένος σαν τη γιαγιά. Το κορίτσι ήλθε, με τα κόκκινα μαγουλά της, και είπε κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά. Με είχαν προσβάλει κι άλλοτε και έτσι προσπάθησα να πω κάτι θετικό. Είπα ότι, ίσως, τα μεγάλα μου αυτιά, μου επέτρεπαν να την ακούω καλύτερα. Δηλαδή έδειχνα ότι την συμπαθούσα και ήθελα να προσέχω αυτά που λέει. Αλλά έκανε άλλο ένα καλαμπούρι για τα γουρλωτά μου μάτια. Τώρα καταλαβαίνετε πώς άρχισα να αισθάνομαι γι' αυτό το κορίτσι, που έβαζε ένα ευγενικό προσωπείο, αλλά ήταν τόσο κακοήθης. Παρ' όλα αυτά, έχω την τακτική να γυρίζω και το άλλο μάγουλο, και της είπα ότι τα γουρλωτά μου μάτια με βοηθούν να την βλέπω καλύτερα. Η επόμενη προσβολή στ' αλήθεια με νευρίασε. Έχω κάποιο σύμπλεγμα για τα μεγάλα μου δόντια κι αυτό το κορίτσι έκανε μία προσβλητική παρατήρηση. Ξέρω ότι θα έπρεπε να μην χάσω την ψυχραιμία μου, αλλά πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα πως τα μεγάλα μου δόντια ήταν χρήσιμα για να την φάω καλύτερα.

Τώρα ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς λύκος δεν θα έτρωγε ποτέ ένα κορίτσι, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά αυτό το τρελοκόριτσο άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας κι εγώ προσπαθούσα να την φτάσω για να την ηρεμήσω. Έβγαλα και τα ρούχα της γιαγιάς, αλλά αυτό φάνηκε να χειροτερεύει τα πράγματα. Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε με δυνατό κρότο και ένας μεγαλόσωμος τύπος στεκόταν εκεί με το τσεκούρι του. Τον κοίταξα και κατάλαβα ότι είχα βρει τον μπελά μου. Υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο πίσω μου και την κοπάνησα.

Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως εδώ τελειώνει η ιστορία. Όμως, αυτή η γριούλα γιαγιά ποτέ δεν είπε την δική μου πλευρά της κατάστασης. Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήμουν κακός και μοχθηρός. ΄Όλοι άρχισαν να με αποφεύγουν. Δεν ξέρω τι έγινε το κοριτσάκι με τα αστεία κόκκινα ρούχα, όμως, εγώ δεν έζησα από τότε καλά. Έτσι αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία μου.

Με εκτίμηση

Ο λύκος"

Όπως έκανα την καθημερινή μου περιήγηση στο διαδίκτυο διάβασα αυτό το κειμενάκι το οποίο σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας. Ένας από τους λόγους που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η ταύτιση τρόπου σκέψης με τον εμπνευστή του κειμένου , η προσπάθεια του να δει την ιστορία από την απέναντι πλευρά, την πλευρά του λύκου.

Τροφή για σκέψη λοιπόν.   Θα χαρώ να ακούσω απόψεις και σχόλια.….

2. Ωκεανός

Ωκεανός Flüggåэnk∂€čhiœßøl∫ên

Μου θυμίζει κάτι ανέκδοτα με βιαστές που απολογούνται σε δικαστήρια και καταλήγουν στην ατάκα «ε, μετά τη γαμείς κύριε πρόεδρε, ή δεν τη γαμείς;»

3. Mesodo

Mesodo Regular Member

lol lol η κοκκινοσκουφίτσα δεν είναι ΜΙΑ ιστορία.

είναι μια ολόκληρη σειρά από παρόμοιες ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους με διάφορα βασικά μοτίβα και πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Η κοκκινοσκουφίτσα που ξέρουμε όλοι, είναι αυτή που αποτύπωσαν οι Γκρίμμ, αλλά η ιστορία δεν είναι δική τους.

έτσι για παράδειγμα από άλλες αφηγήσεις, γνωρίζουμε διάφορα πιο ύποπτα πράγματα για την κοκκινοσκουφίτσα. Όπως για παράδειγμα ότι η μητέρα της την είχε κλειδωμένη σενα υπόγειο με κάτι σιδερένια ρούχα και δεν την άφηνε να βγει μέχρι αυτά να λιώσουν.
    ή σε μια άλλη εκδοχή ο κακός λύκος τη ρωτά εάν προτιμά να πάρει τον δρόμο με τις καρφίτσες ή τον δρόμο με τις παραμάνες για να πάει στη γιαγιά της.
    σε μια τρίτη εκδοχή η κοκκινοσκουφίτσα αψηφά όλες τις προειδοποίησεις που της δίνει ένα πουλί και κάθεται ηθελημένα να τη φάει ο λύκος.
    σε μια τέταρτη και πολύ συνηθισμένη, ξεφεύγει του λύκου με διάφορα λεκτικά παιχνίδια.
    και φυσικά στις περισσότερες αφηγήσεις, ο ξυλοκόπος/κυνηγός που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα δεν εμφανίζεται ποτέ. (αν και σε αρκετές εκδοχές η κοκκινοσκουφίτσα ξεφεύγει μόνη της)

θέλω να πω τελικά πως η ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά παραμύθια είναι πολύ πιο σκοτεινά από τις "παιδικές" εκδοχές που έχουμε μάθει εμείς. (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μόνο η χιονάτη του ντίζνει ζει στο τέλος του παραμυθιού).

διάφοροι ερευνητές έχουν συνδυάσει την κοκκινοσκουφίτσα με την ενηλικίωση, ή με την περίοδο (που είναι το ίδιο πράγμα) ή με την πορνεία (τις κοκκινες καπες δεν τις φορούσαν τα καλά κορίτσια τον 16-17ο αιώνα). Πιθανότατα, ανάλογα με αυτόν που έλεγε το παραμυθι, να αλλάζε και ο στόχος. Μπορεί να ήταν πορνογραφικός ή ηθικολογικός.

άρα εντελώς άθελά σου επέλεξες μια ιστορία που ήδη έχει περιγραφεί με πολλές πολλές διαφορετικές οπτικές.  

4. dora_salonica

dora_salonica Contributor

5. katerina

katerina Regular Member

Απάντηση: Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την άποψη του Λύκου

Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  6. Arina

Arina Regular Member

Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές εκδοχές της ιστορίας ,γι ’αυτό το λόγο στάθηκα περισσότερο στον τρόπο σκέψης του εμπνευστή του κειμένου και όχι τόσο στο περιεχόμενο της ιστορίας. Απλά η συγκεκριμένη με έβαλε σε σκέψεις ως προς το κατά πόσο ο καθένας μας(βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα) μπαίνει σε διαδικασία να αναλύσει στο μυαλό του πληροφορίες/ιστορίες/γεγονότα από μία άλλη διαφορετική οπτική γωνία από αυτή μας “σερβίρουν” στην καθημερινότητα.

Ίσως να μην το ανέλυσα αρκετά στο αρχικό μου ποστ και να μην έγινα κατανοητή. Ελπίζω με αυτό να σας κάλυψα  

7. blindfold

blindfold Contributor

καλά η 2η φωτό δεν είναι και τόσο καλή ,αλλά μου αρέσει το σκάλισμα του χαμόγελού της ...

8. dora_salonica

dora_salonica Contributor

As soon as Wolf began to feel
    That he would like a decent meal,
    He went and knocked on Grandma's door.
    When Grandma opened it, she saw
    The sharp white teeth, the horrid grin,
    And Wolfie said, ``May I come in?''
    Poor Grandmamma was terrified,
    ``He's going to eat me up!'' she cried.
    And she was absolutely right.
    He ate her up in one big bite.
    But Grandmamma was small and tough,
    And Wolfie wailed, ``That's not enough!
    I haven't yet begun to feel
    That I have had a decent meal!''
    He ran around the kitchen yelping,
    ``I've got to have a second helping!''
    Then added with a frightful leer,
    ``I'm therefore going to wait right here
    Till Little Miss Red Riding Hood
    Comes home from walking in the wood.''
    He quickly put on Grandma's clothes,
    (Of course he hadn't eaten those).
    He dressed himself in coat and hat.
    He put on shoes, and after that
    He even brushed and curled his hair,
    Then sat himself in Grandma's chair.
    In came the little girl in red.
    She stopped. She stared. And then she said,

``What great big ears you have, Grandma.''
    ``All the better to hear you with,'' the Wolf replied.
    ``What great big eyes you have, Grandma.''
    said Little Red Riding Hood.
    ``All the better to see you with,'' the Wolf replied.

He sat there watching her and smiled.
    He thought, I'm going to eat this child.
    Compared with her old Grandmamma
    She's going to taste like caviar.

Then Little Red Riding Hood said, ``But Grandma,
    what a lovely great big furry coat you have on.''

``That's wrong!'' cried Wolf. ``Have you forgot
    To tell me what BIG TEETH I've got?
    Ah well, no matter what you say,
    I'm going to eat you anyway.''
    The small girl smiles. One eyelid flickers.
    She whips a pistol from her knickers.
    She aims it at the creature's head
    And bang bang bang, she shoots him dead.
    A few weeks later, in the wood,
    I came across Miss Riding Hood.
    But what a change! No cloak of red,
    No silly hood upon her head.
    She said, ``Hello, and do please note
    My lovely furry wolfskin coat.''

Roald Dahl, Revolting Rhymes

9. MasterJp

MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

Στίχοι: Παύλος Μάτεσης
    Μουσική: Νίκος Δανίκας
    Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Μαρίνος

Η δεσποινίς Κοκκινοσκουφίτσα

H Κοκκινοσκουφίτσα,
    χλωμή καρδίτσα
    ορφανή και μόνη,
    κρυώνει.

Της έχουν κλέψει το πανωφόρι
    και στο ξεροβόρι κρυώνει
    καθώς ο βοριάς τ' αρνάκια παγώνει,
    γενικώς...

Με θλιμμένα ματάκια
    τρώει πουλάκια, σαλιγκαράκια,
    μανιταράκια ή και παιδάκια.

Όλο φυτοζωεί, ω άπονη ζωή,
    δεν την παίζει δε κανείς!
    Μη κλέψεις το παλτό της ορφανής.

Και θλιμμένη στο χιόνι
    τον άγριο λύκο ανταμώνει
    κι ο άγριος λύκος ουρλιάζει
    και την πειράζει.

Η Κοκκινοσκουφίτσα νευριάζει,
    τον λύκο αρπάζει και τον βιάζει.
    Θλιμμένη και μόνη
    τον λύκο σκοτώνει.

Θλιμμέμη τον γδέρνει
    τη γούνα του παίρνει
    και φτιάχνει μανσόν και μαντό.

Κι έτσι πια δεν κρυώνει
    και κάνει σκι μόνη,
    στο χιόνι.

Ροζ Προκηρύξεις
    γύρω στα '80

και μια ... ριζοσπαστική έκδοση από την Έλενα Ακρίτα

Η διακόρευσις της κοκκινοσκουφίτσης!

Η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν ένα μικρό μικρό κοριτσάκι που λεγόταν έτσι γιατί φορούσε πάντα μια κόκκινη σκουφίτσα. Αυτό, από χέρι, της δημιουργούσε τα χιλιάδες κόμπλεξ, διότι: Όταν τ'άλλα παιδάκια τα λένε Θανάση, Μαρία, Σούλα, Κούλα, Γιωργάκη, θα θεωρηθείς εντελώς γελοίο άτομο αν σε ρωτήσουν "πώς σε λένε χρυσούλι μου;" κι εσύ, δυστυχισμένα, απαντήσεις "Κοκκινοσκουφίτσα"!
    Άμα σε λένε Κοκκινοσκουφίτσα, ακριβώς επειδή φοράς μια κόκκινη σκουφίτσα, το γεγονός αυτό καθεαυτό περιορίζει κάπως την γκαρνταρόμπα σου. Ξαφνικά μπορεί να θες να φορέσεις ένα πράσινο μπερέ βρε αδελφέ! Τι γίνεται τότε;
    Με το που καλοκαίριαζε η Κοκκινοσκουφίτσα δεν ήθελε τη ζωή της! Ξέρετε τι είναι να φοράς σκουφίτσα με 35 βαθμούς υπό σκιάν, μόνο και μόνο για να διατηρήσεις το μύθο σου;
    Εν πάση περιπτώσει, το κοριτσάκι είχε βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε. Μια ζωή με το σκουφί, την μπέρτα και το καλάθι στο χέρι να μαζεύει βατόμουρα. Να μαζέψεις μια φορά βατόμουρα είναι χαριτωμένο, αλλά δουλειά δεν είχες, δουλειά βρήκες, χαμαλίκι υπόθεση, ε, θολώνει ο νους τ'ανθρώπου. Βλέπεις βατόμουρο και τρέχεις να βρεις λεκάνη για τα περαιτέρω!
    Μια μέρα η Κοκκινοσκουφίτσα πάτησε πόδι. Πήγε στη μαμά της, της ζούπηξε τα βατόμουρα στα μούτρα και της δήλωσε:
    "Κοίτα να δεις καλαθάκι και βατόμουρο, τέρμα! Όχι για να γίνει το παραμύθι και να τα κονομήσεις εσύ απ'τα ποσοστά, ως κηδεμών, να μου γυρίσουν εμένα τ'άντερα! Έτσι; Λίγα να λέμε, πολλά να καταλαβαίνουμε!"
    Η μαμά τρομοκρατήθηκε. Να πάθει σου λέει κανένα νέρβους μπρέηκντάουν το παιδί, τώρα που τρώμε με χρυσά κουτάλια; Το πήρε υπό μάλης και το τρέχει στους γιατρούς. Οι οποίοι, αφού διείσδυσαν στα παιδικά της τραύματα, αποφάσισαν:
    "Θέλει αλλαγή περιβάλλοντος. Καθαρό αέρα κι εξοχή".
    "Τρελοί είστε όλοι σας, ή να βάλω τις φωνές;", διαμαρτυρήθηκε με το δίκιο της η Κοκκινοσκουφίτσα. "Κι εμείς μέσα στο δάσος ζούμε. Εγώ βλέπω καθαρό αέρα κι εξοχή και παθαίνω ντελίριουμ τρέμενς".
    Αλλά εδώ η μαμά της ήταν αμετάπειστη.
    "Θα πας στη γιαγιά!"
    Διότι υπάρχει και γιαγιά στο στόρυ. Από κει καταλαβαίνει κανείς πόσο συναισθηματικός τύπος ήταν η μαμά της Κοκκινοσκουφίτσας. Είχε στείλει τη μάνα της στην εξορία του Αδάμ, μέσα σ'ένα αχούρι και την είχε γράψει στα παλιά της τα παπούτσια. Πώς ζούσε αυτή η γυναίκα χωρίς κάποιον να της δώσει ένα ποτήρι νερό, άγνωστον. Μάνα σου λέει ο άλλος! (Εκτός αν ήταν πεθερά).
    Μόλις άκουσε η Κοκκινοσκουφίτσα τα περί γιαγιάς έγινε Τούρκος Βεζύρης.
    "Μα είσαι εντελώς μουρλή;" ρώτησε με σεβασμό τη μητέρα της. "Θα με στείλεις στη δική σου - και στου διαόλου - τη μάνα, να κάνω διακοπές με το ραμολιμέντο; Σιγά το τσακίρ κέφι! Πολύ θα ψυχαγωγηθώ!"
    Η μητέρα της, που ήταν ένας άνθρωπος ευθύς που δεν έχανε τον χρόνο της με άσκοπες επιχειρηματολογίες, έριξε πέντε φάπες στο παιδί και το έπεισε.
    Έτσι, η Κοκκινοσκουφίτσα έβαλε τον σκούφο και την μπέρτα - που βρωμάγανε και ζέχνανε γιατί πότε να πλυθούν; Μόλις έκανε να τα βγάλει και να τα βάλει στο μούσκιο, άντε πάλι μια καλή γιαγιούλα άρχιζε το παραμύθι πλάι στο καλοριφέρ κι η Κοκκινοσκουφίτσα τα φόραγε πάλι βλαστημώντας. Έβαλε πάντως τα σχετικά, πήρε και το καλάθι με τα τρόφιμα που ετοίμασε η μαμά για τη μαμά της (που αν περίμενε από την κόρη της η άλλη θα είχε λιμοκτονήσει) κι έφυγε. Τώρα, πώς το στέλνεις το παιδί μόνο του στις ερημιές, αυτό είναι άλλη ιστορία. Πάντως η μαμά της την προειδοποίησε:
    "Μην πάρεις βατόμουρα από αγνώστους!"
    Αλλά τέτοιος κίνδυνος, έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρχε. Γιατί το παιδάκι έβλεπε βατόμουρα κι έκανε εμετό.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει. Το δάσος είναι μεγάλο, σκοτεινό, τα δέντρα μοιάζουν με γίγαντες που ορμάνε να την κατασπαράξουν, τα αγκάθια της ξεσκίζουν τα πόδια, αλλά η Κοκκινοσκουφίτσα εξακολουθεί να διατηρεί εκείνο το ηλίθιο χαμόγελο που βλέπουμε στα "Κλασσικά Εικονογραφημένα".
    Κάποια ώρα, μέσα από το σκοτάδι, ξεπροβάλλει ο πιο φρικτός λύκος που έχετε διαβάσει ποτέ σε Κοκκινοσκουφίτσα. Έχει μια κακή έκφραση και δόντια που τρίζουν από ιδιοτέλεια, ίδιος η Μπέτυ Ντέηβις σε θρίλερ. Αλλά το παιδί δεν τρόμαξε - αστείον πράγμα δηλαδή αν τρομάζαμε με τον πρώτο τυχόντα λύκο που βγαίνει στο δρόμο μας σ'ένα σκοτεινό δάσος!
    "Καλέ, ζαχαροπλάστης ήτο ο πατήρ σας;", ρώτησε πρωτοτύπως ο λύκος.
    "Άντε από κει , κρύε!", απάντησε η παρθένος.
    "Γιατί μου βγαίνετε στο έτσι δεσποινίς;"
    "Μπορείτε να μου ομιλείτε εις τον πληθυντικόν", είπε η Κοκκινοσκουφίτσα που, μη έχοντας πατήσει το πόδι της σε σχολείο, μπέρδευε πάντα τον ενικό με τον πληθυντικό.
    "Το ονοματάκι σου, μαμαζελίτσα, κι αν επιτρέπεται δηλαδής;"
    "Φούλα!"
    "Από πού βγαίνει το Φούλα;"
    "Κοκκινοσκουφίτσα, Κοκκινοσκουφούλα, Φούλα!"
    "Και κατά πού το βάλαμε Φουλάκι;"
    "Πάω στη γιαγιά, ο Θεός να την έχει καλά", είπε η Κοκκινοσκουφίτσα κι έκανε το σταυρό της, για να την περάσει κορίτσι από σπίτι, με αρχές. "Της υπάγω αυτά τα ολίγα τρόφιμα, να φάει, να καρδαμώσει η καημενούλα που την έχουμε άρρωστη, θα πάθει τίποτα, θα μας πεθάνει και μετά η μητέρα κι εγώ τι να την κάνουμε πλέον τέτοια ζωή;"
    "Ωραίο πράγμα η οικογένεια", είπε ο λύκος. "Εγώ δε γνώρισα ποτέ μητρικό χάδι. Ίσως αν είχα μια στοργική μανούλα να μην είχα καταντήσει έτσι, αλλά να ήμουν ένας καλός και χρήσιμος λύκος στην κοινωνία. Τέλος πάντων, ξένες έννοιες, τι σας τα λέω και σας στεναχωρώ. Και κατά πού πέφτει η γιαγιά;"
    "Θα πάτε ευθεία. Θα προχωρήσετε αριστερά και μετά πάλι όλο ευθεία. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε ένα θάμνο. Θα κάνετε δεξιά και θα ξαναρωτήσετε".
    "Μερσί και χάρηκα δια την γνωριμίαν. Οι αδελφοί Γκριμ να σας έχουν καλώς!"
    "Ομοίως. Και μη χαθούμε τώρα που γνωριστήκαμε. Την σήμερον ημέραν οι καλοί λύκοι σπανίζουν. Περάστε ένα απογευματάκι από το σπίτι να σας τρατάρουμε το κατιτίς, να γνωρίσετε και τη μητέρα!"
    Φεύγει ο λύκος, εντυπωσιασμένος με τη γνωριμία και μονολογώντας "η γριά η κότα έχει το ζουμί". Πάει ευθεία. Προχωράει αριστερά και μετά πάλι όλο ευθεία. Στο αριστερό του χέρι βλέπει ένα θάμνο. Κάνει αριστερά πάλι και βρίσκεται έμπροσθεν πτωχικής καλύβης εμπριεχούσης μάμμην εις το εσωτερικόν αυτής. Χτυπά. Του ανοίγει η γιαγιά.
    "Πώς είσθε μαντάμ", τη χαιρετάει και της ρίχνει κι ένα κομψό χειροφίλημα. "Ξεύρετε είμαι ο λύκος της περιφερείας σας και πουλώ εγκυκλοπαίδειες. Ενδιαφέρεσθε;"
    Τι ήταν να ενδιαφερθεί η άμοιρος γραία σταχτομαζώστρα; Την πιάνει ο λύκος, τη σκοτώνει, τη σωτάρει, τη ρίχνει να βράσει στο ζουμί της, τη βάζει στο φούρνο, τη σβήνει με κόκκινο κρασί, της προσθέτει αλατοπίπερο, λεμόνι, ξύδι προαιρετικά, λίγο άνιθο ψιλοκομμένο και τη σερβίρει κρύα.
    Ίσα που έκανε να χωνέψει, νάσου τουκ τουκ στην πόρτα η Κοκκινοσκουφίτσα. Τρέχει αυτός, βάζει τη νυχτικιά και την δαντελένια σκούφια της γιαγιάς και γίνεται κούκλα: Σαν τραβεστί, πριν αρχίσει χαλάουα!
    Μπαίνει μέσα η Κοκκινοσκουφίτσα το ζώον, διότι περί ζώου πρόκειται, βλέπει τον λύκο ως Τριώδιο και τον περνάει για τη γιαγιά της:
    "Καλέ, γιατί μιλάς σαν μούτσος γιαγιά;"

Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Κάποια στιγμή η Κοκκινοσκουφίτσα ανθίζεται βρωμιά στην υπόθεση, κάνει τα αποκαλυπτήρια του λύκου, αυτός για να μην τον καταδώσει στην αστυνομία της κάνει πρόταση γάμου - ως γνωστόν σύζυγος δε μπορεί να καταθέσει εναντίον συζύγου - αυτή δέχεται και, από κοινού πια, καταδυναστεύουν όλα τα παιδάκια εις τον αιώνα τον άπαντα...

Βέβαια, πολλοί αναγνώστες μας μπορεί ν'απογοητευθούν με το γκραν φιλάνε της ιστορίας μας. Το παραμύθι θέλει την Κοκκινοσκουφίτσα άσπιλον κι αμόλυντον. Σε όσα γράμματα κατακλύσουν το περιοδικό, δημοσιεύουμε εκ των προτέρων αποκλειστική δήλωση της Κοκκινοσκουφίτσας:
    "Ε, μια ζωή παρθένα, δε γινότανε πια! Ποιά είμαι στο τέλος-τέλος; Η Μπλανς Επιφανί;"

10. Mesodo

Mesodo Regular Member

Re: Απάντηση: Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την άποψη του Λύκου

lol lol, αυτό ακριβώς είπα κι εγώ. πως δεν υπάρχει ποτέ μόνο μία αφήγηση. Κι αυτό δεν είναι μια νέα γνώση. Όπως φαίνεται από τις δεκάδες παραλλαγές της κοκκινοσκουφίτσας (και το πόσο παλιές είναι), είναι μια παλιά γνώση.

Ποτέ και πουθενά δεν υπήρχε μία αφήγηση, και δεν βρίσκω άλλο λόγο να ερμηνεύεις την καθημερινότητα έτσι όπως στη σερβίρουν, πέρα από τη διανοητική τεμπελιά.

11. vautrin

vautrin Contributor

Μια εξαιρετική αποδόμηση του μύθου της Κοκκινοσκουφίτσας προέκυψε από την συνεργασία του σκηνοθέτη Νιλ Τζόρνταν με την φεμινίστρια συγγραφέα Άντζελα Κάρτερ.

Η Παρέα των Λύκων είναι μια ονειρική, γκόθικ ταινία τρόμου όπου το πασίγνωστο παραμύθι του Περρώ χρησιμεύει ως πρόσχημα για μια εις βάθος εξερεύνηση της αφύπνισης της εφηβικής σεξουαλικότητας.

12. vautrin

vautrin Contributor

Το ξεκαρδιστικό, σουρεαλιστικό, γεμάτο σεξουαλικά υπονοούμενα καρτούν του Τεξ Άιβερυ Red Hot Riding Hood, φιγουράρει στην έβδομη θέση της λίστας με τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Όχι άδικα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως όταν γυρίστηκε, το 1943, ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή του. Πρέπει μάλιστα να είναι το μοναδικό καρτούν που λογοκρίθηκε και πετσοκόφτηκε τόσο άγρια. Αντιγράφω απ' την θεία Βίκυ:

The most famous element is the musical scene where Red performs and "Wolfie", as she calls him, reacts in highly lustful wild takes. Those reactions were considered so energetic that the censors at the time demanded cuts in this scene and others.

The film's original conclusion had Grandma marrying the wolf at a shotgun wedding (with a caricature of Tex Avery as the Justice of the Peace who marries them), and having the unhappy couple and their half-human half-wolf children attend Red's show. This ending, deleted for reasons of implied bestiality and how it made light of marriage (something that was considered taboo back in the days of the Hays Office Code), was replaced with one (that, ironically, has also been edited, but only on television) where The Wolf is back at the nightclub and tells the audience that he's through with chasing women and if he ever sees a woman again, he's going to kill himself. When Red soon appears onstage to perform again, the Wolf takes out two pistols and blasts himself in the head. The Wolf then drops dead, but his soul appears and begins to howl and whistle at Red.

Prints with the original ending (where the Wolf is forced to marry the lusty Grandma) and the Wolf's racier reactions to Red had been shown to military audiences overseas during World War II, though it is not known if this print still exists.