Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κυριαρχία - υποταγή D/s' που ξεκίνησε από το μέλος incessant, στις 11 Δεκεμβρίου 2007.

  1. soutzoukakia

    soutzoukakia His precious

    Απάντηση: Re: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

    Η «Σωκρατική ειρωνεία» είναι όρος. Αφορά την άγνοια που προσποιούταν ο Σωκράτης απέναντι σε κάθε θέμα που πραγματευόταν.
     
  2. Syrah

    Syrah Contributor

    Ναι, η ειρωνεία εν προκειμένω είναι η προσποίηση άγνοιας. Ο Σωκράτης εν γένει θεωρούσε την παραδοχή της άγνοιας έκφραση σεβασμού εμπρός στην απεραντοσύνη της γνώσης.

    https://www.greekbdsmcommunity.com/forums/showpost.php?p=136705&postcount=16
    http://en.wikipedia.org/wiki/Irony
    http://www.altani.gr/greek/arthra/keimeno17.htm
    http://www.voros.gr/fil/ar1124.doc
    http://filosofia.gr/ironiakaiplani.html
    http://www.globalusers.com/main/chap12.php

    Συμφωνώ απολύτως με όσα απομόνωσα εδώ, και εμφατικότερα με ό,τι υπογράμμισα.
     
  3. sapfw

    sapfw out of order Contributor

    Απάντηση: Re: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς



    ευχαριστώ soutzoukakia και Syrah
     
  4. incessant

    incessant New Member

    (Με ενδιαφέρει γενικώς η μελέτη.) Το υποτακτικό στοιχείο εισέρχεται στη σχέση με σκοπό να παραδώσει τον έλεγχο? Ετσι με το καλημέρα? Δεν υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση? Μια πρώτη επικοινωνία? Μια ανταλλαγή σκέψεων? Μια συνομιλία σε διάφορα επίπεδα και για διαφορετικά θέματα?

    Το να παραδώσει κάποια τον έλεγχο με την πρώτη επαφή και από την πρώτη φράση, είναι πολύ μακριά και απο την αισθητική μου και από το ενδιαφέρον μου.

    Πέραν της προσωπικής εκτίμησης και εμπειρίας, οι πηγές που χρησιμοποιώ όταν γράφω, είναι πάντα από κείμενα που έχω διαβάσει και μελετήσει, είτε βρίσκονται στο διαδίκτυο, είτε υπάρχουν σε βιβλία που κατέχω. Αν κάποιος συνομιλητής επιθυμεί να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα, ας επισκεφτει και αυτή την ενδιαφέρουσα σελίδα, από την οποία μετέφερα επίσης πολλά

    http://www.2search.gr/psychology/view.asp?article=5&cat_id=5
     
  5. Syrah

    Syrah Contributor

    Αυτές οι δύο ερωτήσεις κάθε άλλο παρά όμοιες είναι, ως εκ τούτου τίποτα δεν δεσμέυει τον παρατηρητή να απαντήσει θετικά στην πρώτη και όχι απαραίτητα θετικά στη δεύτερη.

    Στην πρώτη προσωπικά απαντώ απερίφραστα ναι. Το υποτακτικό στοιχείο εισέρχεται στη σχέση με σκοπό να παραδώσει τον έλεγχο, αν φυσικά τον έχει. Αν δεν τον έχει, εισέρχεται στη σχέση με σκοπό να παραδώσει την ευθύνη που συνεπάγεται ο έλεγχος και αφήνει τον κυρίαρχο να λύσει μόνος του το πρόβλημα του πώς θα ανακτήσει τον έλεγχο. Η πρώτη περίπτωση δίνει μία σχέση κυρίαρχου/υποτακτικού, ενώ η δεύτερη μία σχέση καταπιστευματοδόχου/εντολέα αντίστοιχα.

    Στη δεύτερη θα έλεγα πως η απάντηση δίνεται κατά περίπτωση. Πολύ γενικά όμως ο συλλογισμός ότι όσο γρηγορότερα υποτάσσεται ένας άνθρωπος τόσο μικρότερη αξία έχει η υποταγή του δεν με βρίσκει σύμφωνη. Οπωσδήποτε μία υπερβολικά γρήγορη παράδοση δημιουργεί υποψίες αναφορικά με την ειλικρίνειά της, όπως και αναφορικά με την αξία του ό,τι παραδίδεται. Από την άλλη πλευρά όμως δεν αποκλείεται ένας υποτακτικός άνθρωπος να έχει αποκρυσταλλώσει άποψη περί των επιθυμιών του, και σχετικά σύντομα να αντιληφθεί πως ο κυρίαρχος απέναντί του τις καλύπτει και να μην φοβάται να κάνει άμεσα μία προσπάθεια να αφεθεί, αποφεύγοντας χαριτωμένες μεν, περιττές επί της ουσίας δε σε τέτοιες περιπτώσεις, καθυστερήσεις.
     
  6. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Θεωρόντας ως δεδομένο πως του έχει γίνει σαφές το "που παει" (δηλ. οι απαιτήσεις μιας τέτοου είδους σχέσης και η δομή της) και, πρέπει να το γνωρίζει, ναι με το καλημέρα.

    Αλλοιως γιατί να μπει;
     
  7. L_Strike

    L_Strike Contributor

    Αυτό μπορεί να είναι γεγονός, δεν αποτελεί όμως Κυριαρχία. Συνεπώς, οι σχέσεις αυτές είναι εκτός αυτών που μελετάμε στην προκειμένη περίπτωση.

    Εαν εκλαμβάνεις κάποιον ως πνευματικά ισχυρότερο του άλλου με μόνο κριτήριο σύγκρισης το IQ, τότε διαφωνώ. Η ισχύς Του έγκειται στα επι μέρους στοιχεία της προσωπικότητάς Του, όπως η ικανότητα λήψης αποφάσεων και διαχείρησης καταστάσεων. Η μεθοδικότητα για παράδειγμα, δεν αποτελεί κριτήριο πνευματικής ισχύος, είναι όμως ένα γνώρισμά Του.

    Υ.Γ. Ως δίκαιο νοείται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο Κυρίαρχος επιλέγει να κινηθεί η σχέση Του με την υποτακτική Του, καθώς επίσης ο ρυθμός και η μορφή της.

    Η σαφήνεια δεν είναι απαραίτητα ένδειξη πνευματικής ισχύος.

    Η πειθώ αποσκοπεί πάντα στην μετακίνηση μιας θέσης/ άποψης του πειθούμενου, όχι απαραίτητα να προκαλέσει κάποια κίνηση από πλευράς του. Στην περίπτωση που η επίκληση στο συναίσθημα προκαλέσει την κίνητοποίηση μιλάμε για ώθηση, η οποία είναι (συνήθως) παροδική και (πιθανότατα) δεν θα επαναληφθεί η κίνηση, διότι δεν αποτελεί μεταστροφή άποψης (που είναι ο αντικειμενικός στόχος της πειθούς).
     
  8. soutzoukakia

    soutzoukakia His precious

    Απάντηση: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

    Απορίες!!!  
    @dora_salonica: Θεωρείς ότι οι ενήλικες υποτακτικοί αντιδρούν λιγότερο από ένα παιδί στο να πεισθούν σε απόψεις μέσω λογικών επιχειρημάτων (και δη του κυρίαρχου τους);
    @dora_salonica: Από πού μπορεί να προκύπτει η (περισσότερη) εμπιστοσύνη (στον Κυρίαρχο) αν η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις που «προτείνονται» προς υιοθέτηση αντιβαίνουν τις πεποιθήσεις, τις αρχές, τα γούστα του υποτακτικού;
    @dora_salonica, Syrah, MasterJp και incessant: Μπαίνοντας σε μια σχέση D/s στόχος είναι «να χάσω τον έλεγχο»; ή «να παραδώσω τον έλεγχο»; Είναι ταυτόσημα;
    @dora_salonica: Τι αποκλείει να συμπορεύεται συν τω χρόνω η (ολοένα αυξανόμενη) παράδοση του ελέγχου στον Κυρίαρχο με την αλλαγή των επιλογών του υποτακτικού (διαμορφώνοντας τις νέες ως σκαλί – πάτημα για τις επόμενες) διατηρώντας την κρίση και την σκέψη του ζωντανές;
    @ dora_salonica, Syrah: είναι τελικά τόσο «ντεκαβλέ» για έναν υποτακτικό να πείθεται;
    @MasterJp (please help!): Επικαλούμαι εσάς ως πιο έμπειρο (και advisor). Έχει θέση η βία στην Bdsmική Κυριαρχία; Μπορώ να έχω μια απάντηση (όχι απλώς μονοσήμαντη και σαφή   ) αφοριστική;


    Εντέλει βρίσκω το νήμα πολύ ενδιαφέρον στη κατεύθυνση του να αποδείξει την ολοκληρωμένη προσέγγιση του αρχικού άρθρου:
    «Πειθώ και Σύγκρουση: Ήθος - Πάθος – Λόγος» από όπου έγινε το copy paste και πόσο σημαντικά ήταν τελικά τα κομμάτια που παραλήφθηκαν.  
     
  9. blindfold

    blindfold Contributor

    Re: Απάντηση: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

    σαν ενοχλητική ύπαρξη που είμαι θα πεταχτώ και θα εκφέρω την άποψη μου πριν τους ειδήμονες

    -ναι οι ενηλίκοι είναι πλέον "εύκολοι" σε σχέση με τα παιδία ίσως επειδή το παιδί δεν έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση της ανάγκης ...

    -πηγάζει από την γνώση ότι ο Κυρίαρχος τον έχει ανάγκη τον υπό και ότι τον αγαπά όσο και ο υπό ,πιστεύω στο συναίσθημα ... η εμπιστοσύνη δεν πηγάζει από τεχνοκρατικές έννοιες αλλά από "χημεία" ,γιαυτό και είναι δύσκολο να αποχτηθεί ...

    -όταν λες χάνεις τον έλεγχο σημαίνει ότι "άθελα" σου τον παίρνουν,σε κατακτούν και όταν τον παραδίδεις καταργείς την διαδικασία της "κατάκτησης" ,εξαρτάτε από τα μέλη της σχέσης ... οπότε δεν είναι ταυτόσημες έννοιες...

    -ο διάλογος ; και μέσω αυτού η εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου του υπό ; oι bdsm σχέσεις είναι αμφίδρομες όχι ένας μονόλογος του Κυρίαρχου ...

    -αρκετά ... γιατί ρωτάς ένα κυριαρχικό άτομο για να σου πει αυτό ;

    -έχει θέση η βία ,αλλιώς ποιός ο λόγος μία σχέση να χαρακτηρίζετε bdsm ;


    τέλος το παραλήρημα μου , όλα τα παραπάνω είναι απόψεις μου και μην τα δοκιμάσετε στο σπίτι μόνοι σας ..!
     
  10. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Μπορεί να θέλει με το καλημέρα αλλά να μην μπορεί με το καλημέρα.

    Δεν είναι μία δύσκολη, επώδυνη, χρονοβόρα και απολαυστική διαδικασία;

    Άλλο ο σκοπός, άλλο η επιλογή του αποδέκτη (τακ τουκ αυτά) και άλλο η πραγμάτωση.
     
  11. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

    Όχι, είναι λίγο σαν παιδιά. Όμως το παιδί κάποτε μεγαλώνει. Το ίδιο και ο υποτακτικός.

    Ρώτα τον Κυρίαρχο. Είναι ο μόνος που ξέρει (άντε και κανένα τζιμάνι υποτακτικός).

    Όσον αφορά την δική μου αντίληψη, ο στόχος είναι να παραδώσω τον έλεγχο σε αυτόν που τον αξίζει και σε κανέναν άλλον, για όσο το αξίζει.

    Οι Άγγλοι αυτό το ονομάζουν wishful thinking. Εμείς εδώ στο Βορρά όμως αναγνωρίζουμε τον έρωτα μέχρι θανάτου και τον ονοματίζουμε χωρίς να τον σκοτώνουμε. Η κρίση και η σκέψη παραμένουν ζωντανές. Ναι, οι επιλογές αλλάζουν. Όχι λόγω αλλαγής προτιμήσεων και πεποιθήσεων. Αλλά λόγω της τελευταίας επιλογής. Δεν ξέρω ποιος σου τα έμαθε αυτά, αλλά ήταν αδύναμος ως άνθρωπος.

    Δεν έχει σχέση με την καύλα. Η φασολάδα μου είναι πιο καυλωτική. Δεν πείθεται ο υποτακτικός. Πείθεται ο συνομιλητής. Μπορεί να είναι και ο Κυρίαρχος αυτός που θα πεισθεί. Αν οι Κυρίαρχοι είναι λογικά άτομα και ιδίως αν δεν έχουν ψοφήσει και εξελίσσονται. Εννοώ ότι μπορεί να αλλάξει η άποψή τους σε επί μέρους καταστάσεις, όχι στο γενικό πλαίσιο των πεποιθήσεών τους. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να πεισθεί και ο υποτακτικός. Δεν ενέχει καύλα κατ΄εμέ, δεν είμαι τόσο κολλημένη με τις απόψεις μου, ξέρω ότι τα πάντα είναι κατά βάση σχετικά. Δεν εξαρτώ την απόλαυσή μου από τον ενστερνισμό των απόψεών μου από άλλους.
     
  12. soutzoukakia

    soutzoukakia His precious

    Απάντηση: Τρόποι πειθούς - μέσα πειθούς

    Ευχαριστω Δωρα  
    Βρισκω την απαντηση σου λυτρωτικη
    Καλη σου νυχτα