Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

16 Personalities

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος mélodie, στις 3 Φεβρουαρίου 2016.

  1. http://www.16personalities.com/

    Συχνά, η πρώτη ερώτηση που μας κάνουν μετά την ολοκλήρωση του τεστ προσωπικότητας είναι “Τι σημαίνουν αυτά τα τέσσερα γράμματα;”. Αναφερόμαστε φυσικά σε εκείνα τα μυστηριώδη ακρωνύμια όπως INTJ, ENFP ή ESTJ. Όπως ίσως έχετε διαβάσει ήδη στο άρθρο Περιγραφές Τύπων ή σε άλλα άρθρα που είναι διαθέσιμα δωρεάν στην ιστοσελίδα μας, κάθε γράμμα αναφέρεται σε ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, με μια επιπλέον παραλλαγή που αναφέρεται στο τέλος. Αλλά πριν συζητήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ας κάνουμε πρώτα μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

    Από πολύ παλιά οι άνθρωποι προσπάθησαν να περιγράψουν και να κατηγοριοποιήσουν τους εαυτούς τους. Από τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες των Αρχαίων πολιτισμών (αιματώδης, χολερικός, μελαγχολικός και φλεγματικός), μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις στην ψυχολογία, αναζητούμε ακατάπαυστα έναν καλό και αξιόπιστο τρόπο να εντάξουμε κάτι τόσο σύνθετο και ρευστό όπως είναι η ανθρώπινη προσωπικότητα σε ένα σαφώς καθορισμένο μοντέλο. Χρειαζόμαστε ακόμη αρκετό καιρό για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, παρόλο που τα σύγχρονα μοντέλα καλύπτουν την πλειονότητα των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας και μπορούν συχνά να προβλέψουν με ένα μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης πώς οι άνθρωποι είναι πιθανό να συμπεριφέρονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι ανεξάρτητα από το ποιο μοντέλο χρησιμοποιούμε, η προσωπικότητα είναι μόνο μια πτυχή από πολλές άλλες, καθώς οι ενέργειές μας επηρεάζονται επίσης από το περιβάλλον, την εμπειρία, και τους προσωπικούς μας στόχους. Στις Περιγραφές Τύπων και Βασικά Προφίλ, περιγράφουμε πώς οι άνθρωποι που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας είναι περισσότερο πιθανό να συμπεριφέρονται. Να θυμάστε, όμως, ότι πρόκειται για ενδείξεις και τάσεις και όχι για απόλυτους οδηγούς ή μοναδικές απαντήσεις. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν καταγράφεις σκορ 10% ή όταν καταγράφεις 80% σε ένα χαρακτηριστικό. Αυτή η πληροφόρηση έχει σκοπό να δώσει ερείσματα για προσωπική ανάπτυξη και καλύτερη κατανόηση των άλλων ανθρώπων και όχι να ακολουθείται πιστά σαν ευαγγέλιο.

    Η προσέγγισή μας έχει τις ρίζες της σε δύο διαφορικές φιλοσοφίες. Η πρώτη χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί πνευματικό δημιούργημα του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, του πατέρα της αναλυτικής ψυχολογίας. Η θεωρία των ψυχολογικών τύπων του Γιουνγκ είναι ίσως το έργο με την μεγαλύτερη επιρροή στην τυπολογία της προσωπικότητας και αποτέλεσε τη βάση για έναν αριθμό άλλων θεωριών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Μια από τις θεμελιώδεις συνεισφορές του Γιουνγκ ήταν η ανάπτυξη της έννοιας της Εσωστρέφειας και Εξωστρέφειας. θεωρώντας ότι καθένας από εμάς ανήκει σε μια από τις δύο κατηγορίες, καθώς είτε εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο (Εσωστρεφής) είτε στον εξωτερικό (Εξωστρεφής). Αυτοί οι όροι συνήθως ορίζονται διαφορετικά σήμερα, με την Εξωστρέφεια να είναι συνώνυμη με την κοινωνικότητα. Ωστόσο, οι αρχικοί ορισμοί του Γιουνγκ επικεντρώνονταν στο από πού ένα άτομο τείνει να αντλεί την ενέργειά του. Με την έννοια αυτή η Εσωστρέφεια δεν σημαίνει ντροπαλότητα και η Εξωστρέφεια δε συνεπάγεται απαραίτητα καλές κοινωνικές δεξιότητες.

    Εκτός από την Εσωστρέφεια και την Εξωστρέφεια, ο Γιουνγκ επινόησε πολλές ακόμη έννοιες. Οι πιο σχετικές με το αντικείμενό μας είναι οι λεγόμενες λειτουργίες της Λογικής (Σκέψη και Συναίσθημα) και της Αντίληψης (Αίσθηση και Διαίσθηση). Σύμφωνα με το Γιουνγκ, κάθε άτομο προτιμά μία από αυτές τις γνωστικές λειτουργίες και βρίσκει πιο φυσικό να βασίζεται σε αυτή στις καθημερινές καταστάσεις που ζει. Ωστόσο, οι υπόλοιπες λειτουργίες είναι επίσης σημαντικές και μπορεί να εμφανιστούν ανάλογα με τις συνθήκες. Επιπλέον, οι λειτουργίες αυτές προσδιορίζονται από την Εσωστρέφεια και Εξωστρέφεια του ατόμου. Για παράδειγμα, κάποιος στον οποίο κυρίαρχη λειτουργία είναι το Εσωστρεφές Συναίσθημα είναι πολύ πιθανόν να σκέφτεται διαφορετικά από εκείνον στον οποίο κυριαρχεί το Εξωστρεφές Συναίσθημα.

    Στη δεκαετία του 1920, η θεωρία του Γιουνγκ επηρέασε την Katharine Cook Briggs που αργότερα συνέβαλε στη δημιουργία ενός από τους πιο γνωστούς δείκτες προσωπικότητας που χρησιμοποιούνται σήμερα, του Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI®). Η Briggs ήταν δασκάλα, με έντονο ενδιαφέρον για την τυπολογία της προσωπικότητας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει μια δική της θεωρία πριν γνωρίσει το έργο του Γιουνγκ. Μαζί με την κόρη της, Isabel Briggs Myers, ανέπτυξαν έναν εύκολο τρόπο για να περιγράψουν τη σειρά των προτιμήσεων ενός ατόμου, με βάση τη θεωρία του Γιουνγκ. Έτσι γεννήθηκαν τα ακρωνύμια των τεσσάρων γραμμάτων. Δημιουργήθηκαν τέσσερα πιθανά ζεύγη χαρακτηριστικών προσωπικότητας:

    Εσωστρέφεια (I) ή Εξωστρέφεια (E)
    Διαίσθηση (N) ή Αίσθηση (S)
    Σκέψη (T) ή Συναίσθημα (F)
    Λογική (J) ή Αντίληψη (P)
    Θα θυμάστε αυτούς τους όρους από τις παραγράφους που αφιερώθηκαν στο Γιουνγκ. Σύμφωνα με το μοντέλο Myers-Briggs, το πρώτο γράμμα προσδιορίζει τις προδιαθέσεις της κυρίαρχης και των άλλων λειτουργιών, ενώ το τελευταίο γράμμα δείχνει ποια είναι η κυρίαρχη λειτουργία. Για τους Εξωστρεφείς, η κυρίαρχη λειτουργία εστιάζεται στον εξωτερικό κόσμο. Το J δηλώνει ότι μια από τις λειτουργίες της Λογικής (Σκέψη ή Συναίσθημα) είναι κυρίαρχη. Το P παραπέμπει σε μια από τις λειτουργίες της Αντίληψης (Διαίσθηση ή Αίσθηση). Για τους Εσωστρεφείς τα J και P δείχνουν τη βοηθητική και όχι την κυρίαρχη λειτουργία καθώς η κυρίαρχη λειτουργία αυτή καθαυτή εσωτερικεύεται. Βέβαια, αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη περιγραφή της θεωρίας Myers-Briggs. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο “Διαφορετικά Χαρίσματα: Κατανοώντας τον τύπο προσωπικότητας” (“Gifts Differing: Understanding Personality Type”) της Isabel Briggs Myers.

    Χάρη στην απλότητα του και στην ευκολία της χρήσης του το μοντέλο των τεσσάρων γραμμάτων υιοθετείται σήμερα από διάφορες θεωρίες και προσεγγίσεις, όπως η Socionics, ο ταξινόμος ιδιοσυγκρασίας του Keirsey (Keirsey Temperament Sorter), τα στυλ αλληλεπίδρασης της Linda Berens (Linda Berens’ Interaction Styles), και πολλές άλλες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόλο που αυτά τα ακρωνύμια μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια ή να μοιάζουν πολύ, το νόημά τους δεν ταυτίζεται. Ένας από τους λόγους για αυτή τη μακροσκελή εισαγωγή είναι ότι θέλουμε να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο ορισμός που να περιγράφει όλες αυτές τις θεωρίες τυπολογίας. Κάθε θεωρία ορίζει τους τύπους προσωπικότητας με το δικό της τρόπο και είναι πάρα πολύ πιθανό αν γνωρίσετε πέντε διαφορετικούς ανθρώπους που λένε ότι “είμαι ένας INFJ”, οι ορισμοί του τι σημαίνει INFJ να είναι τελικά διαφορετικοί. Υπάρχει βέβαια μεγάλη ταύτιση ανάμεσα στις θεωρίες που έχουν υιοθετήσει αυτήν την ονοματολογία. Ωστόσο, οι ορισμοί των τύπων προσωπικότητας δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημοι.

    Αλλά, ας αφήσουμε τις τυπολογικές θεωρίες για λίγο. Ένας διαφορετικός τρόπος να εξετάσουμε τις προσωπικότητες των ανθρώπων είναι μέσα από το πρίσμα ενός ανθρώπινου χαρακτηριστικού αντί ενός μοντέλου που περιγράφει έναν τύπο ανθρώπου. Τι εννοούμε με αυτό; Αντί να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε 4 (ή 8, 16, 32) κατασκευές τύπων προσωπικότητας και να εντάξουμε στη συνέχεια τους ανθρώπους σε κάποιον από αυτούς, θα μπορούσαμε απλά να ορίσουμε έναν αριθμό χαρακτηριστικών και να μετρήσουμε τις προτιμήσεις των ανθρώπων χρησιμοποιώντας σαφώς καθορισμένες κλίμακες. Να εξετάζουμε την βαθμολογία τους χωρίς να τους κατηγοριοποιούμε. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο Ambivert (Ισοστρεφής), που είναι ένα τέλειο παράδειγμα στην περίπτωσή μας. Ισοστρέφεια σημαίνει ότι κάποιος βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της κλίμακας μεταξύ Εσωστρέφειας-Εξωστρέφειας, καθώς δεν είναι ούτε πολύ κοινωνικός ή επικοινωνιακός ούτε πολύ συνεσταλμένος, μια κατάσταση αντίθετη με τα μοντέλα της θεωρίας του Γιουνγκ που περιγράψαμε πιο πάνω. Κάθε θεωρία που βασίζεται στην τυπολογία της προσωπικότητας συναντά δυσκολίες στο να κατηγοριοποιήσει ανθρώπους που η βαθμολογία τους συμπίπτει ακριβώς με τη διαχωριστική γραμμή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διαχωριστικών γραμμών που έχουμε.

    Οι θεωρίες που βασίζονται στα χαρακτηριστικά θα ανέφεραν απλά ότι ο Ισοστρεφής είναι ένα μέτρια Εξωστρεφές άτομο και θα έμεναν σε αυτό χωρίς να του αποδώσουν έναν τύπο προσωπικότητας. Μια τέτοια προσέγγιση σίγουρα διευκολύνει την αξιόπιστη μέτρηση της συσχέτισης μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και άλλων χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα της πολιτικής προδιάθεσης. Αυτός είναι ο λόγος που οι προσεγγίσεις με βάση τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας κυριαρχούν στην ψυχομετρική έρευνα, αλλά μέχρι ένα σημείο. Σε αντίθεση με τις θεωρίες που βασίζονται στην τυπολογία της προσωπικότητας, εδώ είναι αδύνατο να οριστούν κατηγορίες και συγκεκριμένοι τύποι προσωπικότητας που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως εύκολα κατανοητές έννοιες για συζητήσεις και προτάσεις. Κατά συνέπεια, αν και οι κατηγοριοποιήσεις του τύπου Εξωστρεφής ή Εσωστρεφής είναι αναπόφευκτα περιοριστικές, μας δίνουν τη δυνατότητα να περιγράψουμε ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας και να αναπτύξουμε θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε, κάτι που μια επιστημονικά πιο αξιόπιστη αλλά μη περιγραφική δήλωση της μορφής “είσαι 37% Εξωστρεφής” απλώς δεν μπορεί να κάνει.

    Στο δικό μας μοντέλο συνδυάσαμε τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Χρησιμοποιούμε το σύστημα που εισήγαγαν οι Myers-Briggs για την απλότητα και ευκολία του, αλλά επανακαθορίσαμε αρκετά χαρακτηριστικά της θεωρίας του Γιουνγκ. Επίσης, εισαγάγαμε ακόμη ένα, απλοποιώντας περισσότερο το μοντέλο μας και φέρνοντάς το πιο κοντά στις τελευταίες εξελίξεις, και κυρίως στη θεωρία των διαστάσεων της προσωπικότητας με το όνομα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη θεωρία των Μyers-Briggs αλλά και άλλες θεωρίες που βασίζονται στο μοντέλο του Γιουνγκ, δεν ενσωματώσαμε γνωστικές λειτουργίες όπως η Εξωστρεφής Σκέψη ή η Εσωστρεφής Αίσθηση ούτε τη σειρά ταξινόμησής τους, αλλά επιλέξαμε πέντε ανεξάρτητες κλίμακες και δημιουργήσαμε τους δικούς μας τύπους γύρω από αυτές. Αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μεγάλη ακρίβεια στα τεστ, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε τη δυνατότητα να ορίζουμε και να περιγράφουμε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας.

    Ας προχωρήσουμε εξηγώντας τις πέντε πτυχές της προσωπικότητας, τη μια μετά την άλλη, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις ομάδες των τύπων.

    ΠΕΝΤΕ ΠΤΥΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Σε αυτή την ενότητα θα περιγράψουμε τις πέντε πτυχές της προσωπικότητας που όταν συνδυαστούν ορίζουν τον τύπο της προσωπικότητας: Νους, Ενέργεια, Φύση, Τακτικές και Ταυτότητα. Καθεμία από αυτές τις πτυχές θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μια συνέχεια με δύο ακραίες τιμές, με την “ουδέτερη” επιλογή να βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Τα ποσοστά τα οποία θα εμφανιστούν μετά την ολοκλήρωση του τεστ έχουν σκοπό να δείξουν σε ποια κατηγορία εντάσσεστε και πόσο έντονες είναι οι προτιμήσεις σας.

    Ας εξετάσουμε τις πτυχές της προσωπικότητας μία προς μία:

    ΝΟΥΣ
    Αυτή η πτυχή δείχνει πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους:

    Οι Εσωστρεφείς χαρακτήρες (I) προτιμούν μοναχικές ασχολίες, σκέφτονται πριν μιλήσουν, εξαντλούνται με την κοινωνική αλληλεπίδραση.
    Οι Εξωστρεφείς χαρακτήρες (E) προτιμούν ασχολίες στο πλαίσιο μιας ομάδας, σκέφτονται ενώ μιλάνε, και αποκτούν ενεργητικότητα με την κοινωνική αλληλεπίδραση.
    ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    Η δεύτερη πτυχή καθορίζει πως βλέπουμε τον κόσμο και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες:

    Τα Διαισθητικά άτομα (N) έχουν φαντασία και βασίζονται στη διαίσθησή τους, είναι απορροφημένα στις ιδέες και εστιάζουν σε αυτό που μπορεί να συμβεί.
    Τα Πραγματιστικά άτομα (S) είναι προσγειωμένα, στηρίζονται στις αισθήσεις τους, είναι απορροφημένα σε πρακτικά θέματα και εστιάζουν σε αυτά που έχουν ήδη γίνει.
    ΦΥΣΗ
    Αυτή η πτυχή καθορίζει πως παίρνουμε αποφάσεις και πως διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας:

    Τα άτομα που δίνουν έμφαση στη Λογική (T) είναι σκληρά, ακολουθούν το μυαλό τους, εστιάζουν στην αντικειμενικότητα και τον ορθολογισμό.
    Τα άτομα που δίνουν έμφαση στις Αρχές (F) είναι ευαίσθητα, ακολουθούν την καρδιά τους και εστιάζουν στην αρμονία και τη συνεργασία.
    ΤΑΚΤΙΚΕΣ
    Αυτή η πτυχή αντικατοπτρίζει την προσέγγισή μας στην εργασία, τον προγραμματισμό και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων:

    Τα άτομα που Προγραμματίζουν (J) είναι αποφασιστικά, προτιμούν ξεκάθαρους κανόνες και οδηγίες, θεωρούν τις προθεσμίες ιερές και επιζητούν την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων τους.
    Τα άτομα που Αναζητούν (P) είναι πολύ καλά στον αυτοσχεδιασμό, προτιμούν να έχουν ανοικτές επιλογές, βλέπουν με περισσότερη χαλαρότητα την εργασία και επιζητούν την ελευθερία.
    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Τέλος, η Ταυτότητα υποστηρίζει όλες τις άλλες πτυχές, δείχνοντας πόσο σίγουροι είμαστε για τις ικανότητες και τις αποφάσεις μας:

    Τα Δυναμικά άτομα (-A) είναι συναισθηματικά σταθερά, ήρεμα, χαλαρά και αρνούνται να ανησυχούν υπερβολικά πολύ.
    Τα Επιφυλακτικά άτομα (-T) είναι ευσυνείδητα, ανησυχούν για την εικόνα τους, κινούνται με γνώμονα την επιτυχία και είναι τελειομανή.
    ΟΜΑΔΕΣ ΤΥΠΩΝ

    Τώρα ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο κάθε τύπος προσωπικότητας. Αλλά πως όλα αυτά τα στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους;

    Το σύστημά μας έχει δύο επίπεδα: Το πρώτο (εσωτερικό) καθορίζει τους Ρόλους, ενώ το δεύτερο (εξωτερικό) τις Στρατηγικές.

    ΡΟΛΟΙ
    Το επίπεδο των Ρόλων υποδεικνύει τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες που προτιμούμε. Υπάρχουν τέσσερις ρόλοι:

    ΑΝΑΛΥΤΕΣ (ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΤΥΠΟΙ [ _NT_ ], ΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ)

    Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από ορθολογισμό και αμεροληψία, ξεχωρίζουν στις πνευματικές αντιπαραθέσεις και στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Είναι έντονα ανεξάρτητοι, ανοιχτόμυαλοι, αποφασιστικοί και εφευρετικοί, προσεγγίζοντας πολλά πράγματα από πρακτική σκοπιά και ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτό που δουλεύει, παρά για αυτό που ικανοποιεί τους πάντες. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν τους Αναλυτές εξαιρετικούς στρατηγικούς στοχαστές, αλλά δημιουργούν παράλληλα δυσκολίες στις κοινωνικές και ρομαντικές επιδιώξεις τους.

    ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ (ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΥΠΟΙ [ _NF_ ], ΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ)

    Οι Διπλωμάτες δίνουν έμφαση στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία, ξεχωρίζουν στο χώρο της διπλωματίας και της συμβουλευτικής. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο είναι συνεργατικοί και εφευρετικοί, συχνά παίζοντας το ρόλο του εξισορροπιστή στο χώρο της εργασίας και στους κοινωνικούς τους κύκλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τους Διπλωμάτες ζεστούς, γεμάτους κατανόηση και άτομα με επιρροή, αλλά τους δημιουργούν προβλήματα όταν θα πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ψυχρή λογική και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

    ΦΡΟΥΡΟΙ (ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ, ΤΥΠΟΙ [ _S_J ], ΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ)

    Οι Φρουροί είναι συνεργατικοί και εξαιρετικά πρακτικοί, αγαπούν την τάξη και συμβάλλουν σ’αυτήν, όπως και στην ασφάλεια και την σταθερότητα όπου κι αν βρίσκονται. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία τείνουν να είναι εργατικοί, σχολαστικοί και παραδοσιακοί, και ξεχωρίζουν στον τομέα της λογιστικής και της διοικητικής υποστήριξης, ειδικά σε χώρους που υπάρχουν ξεκάθαρες ιεραρχίες και κανόνες. Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας ακολουθούν πιστά το πρόγραμμά τους και δεν αποφεύγουν τις δύσκολες εργασίες. Ωστόσο, μπορεί να είναι υπερβολικά άκαμπτοι και απρόθυμοι να αποδεχτούν διαφορετικές απόψεις.

    ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ, ΤΥΠΟΙ [ _S_P ], ΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ)

    Αυτοί οι τύποι είναι οι πιο αυθόρμητοι από όλους. Έχουν την ικανότητα να συνδέονται με το περιβάλλον τους με έναν τρόπο που δεν μπορούν να καταφέρουν οι άλλοι τύποι. Οι Εξερευνητές είναι ωφελιμιστές και πρακτικοί και ξεχωρίζουν σε καταστάσεις που απαιτούν άμεση αντίδραση και γρήγορη σκέψη. Είναι άριστοι γνώστες εργαλείων και τεχνικών που χρησιμοποιούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από το να χειρίζονται επιδέξια διάφορα εργαλεία μέχρι να πείθουν άλλους ανθρώπους. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτοί οι τύποι προσωπικότητας είναι αναντικατάστατοι σε κρίσεις, στις χειρωνακτικές εργασίες και στις πωλήσεις. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να τους ωθήσουν να αναλάβουν ασχολίες με ρίσκο ή να εστιάζουν αποκλειστικά στις σαρκικές απολαύσεις.

    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
    Το επίπεδο Στρατηγικής δείχνει τους τρόπους που προτιμάμε για να κάνουμε πράγματα ή να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Υπάρχουν τέσσερεις στρατηγικές:

    ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ (ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ [ I___-A ])

    Οι Σίγουροι Ατομιστές προτιμούν να κάνουν πράγματα μόνοι τους, επιλέγοντας να βασίζονται στις δικές τους δεξιότητες και ένστικτα, χωρίς να επιζητούν την επαφή με άλλους ανθρώπους. Γνωρίζουν σε τι είναι καλοί και έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας πιστεύουν έντονα ότι η προσωπική υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικές αξίες. Οι Σίγουροι Ατομιστές δεν δίνουν πολλή προσοχή στις απόψεις των άλλων ανθρώπων και προτιμούν να στηρίζονται στον εαυτό τους.

    ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ [ E___-A ])

    Οι Δεξιοτέχνες των Ανθρώπων επιζητούν την κοινωνική επαφή και τείνουν να έχουν πολύ καλές επικοινωνιακές ικανότητες και να αισθάνονται άνετα σε κοινωνικές εκδηλώσεις και καταστάσεις όπου πρέπει να κατευθύνουν ή στηριχθούν σε άλλους ανθρώπους. Αυτοί οι τύποι είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους και δεν διστάζουν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το να παίζουν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να ξέρουν πώς να κινητοποιούν τους άλλους σημαίνει πολλά για τους Δεξιοτέχνες των Ανθρώπων. Παρόλα αυτά, δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς.

    ΔΙΑΡΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ (ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ [ I___-T ])

    Οι Διαρκώς Βελτιούμενοι είναι ήσυχοι και ατομιστές. Τείνουν να είναι τελειομανείς και στοχεύουν στην επιτυχία, συχνά καταναλώνοντας πολύ χρόνο και προσπάθεια ώστε να είναι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι το καλύτερο δυνατό. Όπως λέει και το όνομά τους, οι Διαρκώς Βελτιούμενοι είναι άτομα που πετυχαίνουν πολλά αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Όμως, τείνουν να ανησυχούν υπερβολικά για την επίδοσή τους.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ (ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ [ E___-T ])

    Η τελευταία στρατηγική υιοθετείται από κοινωνικούς, δραστήριους και προσανατολισμένους στην επιτυχία τύπους. Οι Κοινωνικά Εμπλεκόμενοι τείνουν να είναι ακούραστοι, τελειομανείς, επιρρεπείς στο να βιώνουν τόσο ακραία θετικά όσο και ακραία αρνητικά συναισθήματα. Η περιέργεια και η προθυμία τους να εργάζονται σκληρά σημαίνει επίσης ότι συνήθως πετυχαίνουν πολλά, ακόμη και αν είναι πολύ ευαίσθητοι. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτήν τη στρατηγική τείνουν να αποδίδουν μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων. Επίσης, δίνουν αξία στην κοινωνική τους θέση και επιθυμούν να πετυχαίνουν σε οτιδήποτε κάνουν.

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΥΠΩΝ

    Αυτός ο πίνακας δείχνει όλους τους δυνατούς τύπους προσωπικότητας μαζί με τους ρόλους και τις:

    Αναλυτές Σίγουρος Ατομισμός INTJ-A, INTP-A
    Ανθρώπινη Δεξιοτεχνία ENTJ-A, ENTP-A
    Διαρκής Βελτίωση INTJ-T, INTP-T
    Κοινωνική Εμπλοκή ENTJ-T, ENTP-T
    Διπλωμάτες Σίγουρος Ατομισμός INFJ-A, INFP-A
    Ανθρώπινη Δεξιοτεχνία ENFJ-A, ENFP-A
    Διαρκής Βελτίωση INFJ-T, INFP-T
    Κοινωνική Εμπλοκή ENFJ-T, ENFP-T
    Φρουροί Σίγουρος Ατομισμός ISTJ-A, ISFJ-A
    Ανθρώπινη Δεξιοτεχνία ESTJ-A, ESFJ-A
    Διαρκής Βελτίωση ISTJ-T, ISFJ-T
    Κοινωνική Εμπλοκή ESTJ-T, ESFJ-T
    Εξερευνητές Σίγουρος Ατομισμός ISTP-A, ISFP-A
    Ανθρώπινη Δεξιοτεχνία ESTP-A, ESFP-A
    Διαρκής Βελτίωση ISTP-T, ISFP-T
    Κοινωνική Εμπλοκή ESTP-T, ESFP-T


    http://www.16personalities.com/el/τύποι-προσωπικότητας


    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    support@16personalities.com
    NERIS Analytics Limited

    27 Old Gloucester Street
    London
    WC1N 3AX
    United Kingdom

    Registered in England and Wales
    Company number 8646330
     
  2. Mind'n'Flesh

    Mind'n'Flesh Ναι, εγώ είμαι.

  3. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Tι να θέλει να πει η ποιήτρια άραγε...?